Voorbeschouwing: Parijs – Tours 2014

zondag 12 oktober 2014 om 07:00
Peloton algemeen

foto: Sirotti

Het wielerseizoen loopt op zijn einde. Op zondag 12 oktober wordt er op verschillende plekken toch nog op hoog niveau gereden. In China is de Ronde van Peking en in Italië de Grand Premio Bruno Beghelli. In Frankrijk is er Parijs-Tours, een wedstrijd met een lange geschiedenis en grote namen op de erelijst. John Degenkolb won vorig jaar. Kan de Duitser zichzelf opvolgen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De eerste editie van de wedstrijd vond al 118 jaar geleden plaats, met de Fransman Eugène Prévost als winnaar. De Fransen waren in eerste instantie heer en meeste in hun eigen wedstrijd, maar werden al snel overstemd door de Belgen. Drie jaar geleden was Greg Van Avermaet al de veertigste Belgische winnaar in Tours. Frankrijk volgt op gepaste afstand met 31 zeges. Het is al van Frédéric Guesdon in 2006 geleden dat het thuisland nog eens won.

De Nederlandse historie in de najaarsklassieker is ook niet kort. Twaalf maal mocht een landgenoot het hoogste podiumplekje beklimmen. Jo de Roo, Joop Zoetemelk en Jan Raas deden dit twee keer. Tien jaar geleden was het Erik Dekker die de laatste Nederlandse winnaar was. De huidig ploegleider van Belkin maakte toen op een indrukwekkende manier een vlucht van 225 kilometer af door een sprintend peloton voor te blijven.

Vorig jaar was John Degenkolb de beste in Tours. De destijds voor Argos-Shimano uitkomende renner was de beste in de massasprint voor Michael Mørkøv en Arnaud Démare. In de slotkilometers had Jetse Bol nog een poging gewaagd om voor het peloton uit te blijven, maar hij werd in de laatste rechte lijn teruggehaald.

Parcours
In 2013 ging de herfstklassieker van start in Authon-du-Perche, dit jaar is het de beurt aan Bonneval (een plaatsje halverwege tussen Parijs en Tours). De finish ligt 237,5 kilometer verder in Tours. Veel natuurlijke obstakels zijn er niet op het parcours, maar in de slotfase zijn er enkele hindernissen die wellicht toch een massasprint kunnen voorkomen.

Parijs Tours profiel

Op tien kilometer van het einde ligt de Côte de Beau Soleil en drie kilometer verderop ligt de Côte de l’Epan. Willen er renners wegrijden, dan zullen ze het naar alle waarschijnlijk hier moeten doen. De laatste vijf kilometer zijn echter vlak, dus een achtervolgend peloton heeft nog de ruimte om terug te komen. De aankomst is op de welbekende Avenue de Grammont.

TV en weer
Sporza, Eurosport en de NOS zenden de wedstrijd live uit. Het live-verslag van de klassieker zal beginnen rond 15.30 uur. Het weer is vaak een belangrijke factor in Parijs-Tours. Er wordt zondag windkracht drie uit het zuidoosten verwacht, terwijl het peloton ook mag rekenen op veel regen.

Favorieten

John Degenkolb

De laatste tien jaar was het in Tours de ene keer een massasprint, terwijl de andere keer een klein groepje wegbleef. Het kan dus beide de kanten op. John Degenkolb was vorig jaar de beste en start ook nu weer als topfavoriet. Giant-Shimano zal naar alle waarschijnlijkheid ook volledig zijn kaart trekken. De grootste concurrent van de Duitser komt uit Frankrijk. Arnaud Démare heeft al in de Tour de l’Eurométropole met drie ritzeges en de eindoverwinning laten zien dat hij in uitstekende vorm verkeert. Kan hij zijn goede benen verzilveren met een klassieke zege?

Tom Van Asbroeck

Bij MTN-Qhubeka staat sprinter Gerald Ciolek aan het vertrek. Zijn laatste zege dateert al van februari van dit jaar, maar vorig jaar heeft hij in Milaan-San Remo al bewezen dat hij er zomaar weer kan staan. Of wat te zeggen van Michael Mørkøv? De Deen wint niet veel, maar won al eens een massasprint in de Vuelta en sprintte vorig jaar naar plek twee in Tours. TEAMLottoNL-aanwinst Tom Van Asbroeck reed dit jaar al veel ereplaatsen bij elkaar. De Belg strijdt met Sonny Colbrelli nog om de eindzege in de Europe Tour, waardoor een hoge klassering van groot belang is voor de renner van Topsport Vlaanderen-Baloise. Kan hij zijn jaar extra glans geven met winst in Parijs-Tours?

Ook enkele andere sprinters moeten in de gaten gehouden worden. Denk dan bijvoorbeeld aan Yauheni Hutarovich, Sam Bennett, Heinrich Haussler of onze landgenoot Raymond Kreder.

Sep Vanmarcke

Maar zoals gezegd, het hoeft in Tours niet per sé uit te lopen op een massasprint. In dit peloton kunnen ook enkele jumpers een goede kans maken op de zege. Zo heeft Belkin Pro Cycling niet echt een sprinter meegenomen, maar is Sep Vanmarcke wel van de partij. Ook Greg Van Avermaet (BMC), die hier al eens won, staat aan de start en is één van de kanshebber voor winst.

Bij de aanvallers mag ook uitgekeken worden naar mannen als Niki Terpstra, Björn Leukemans, Yoann Offredo, Thomas Voeckler, Matti Breschel of Sylvain Chavanel.

Favorieten volgens WielerFlits
**** John Degenkolb
***Arnaud Démare, Tom Van Asbroeck
** Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Sep Vanmarcke
* Yauheni Hutarovich, Gerald Ciolek, Michael Mørkøv, Niki Terpstra

Voorlopige deelnemerslijst Parijs-Tours 2014

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone