Voorbeschouwing: Omloop van de Braakman 2018

Door Julian Dubbeld en Martin van den Bosch, zaterdag 7 april 2018 om 07:00

Na een enerverende ouverture met de Ster van Zwolle, staan er zaterdag in de tweede manche van de Topcompetitie met de 49e editie van de Omloop van de Braakman kasseistroken op het programma. Maarten van Trijp is de leider, maar meerdere coureurs azen op zijn oranje leiderstrui. Wie deze coureurs zijn, lees je in de voorbeschouwing op de zwaarste kasseikoers van Nederland.


Historie
De Omloop van de Braakman is een absoluut begrip in het Nederlandse amateurwielrennen. De bijnaam “Parijs-Roubaix van Nederland” klinkt voor een amateurkoers gek in de oren, maar de tientallen kilometers aan kasseistroken in de wedstrijd zorgen al 49 jaar lang voor loodzware edities.

Sinds 2016 behoort de Braakman, zoals de koers in het peloton verkort genoemd wordt, tot de Topcompetitie. Daarvoor was het een losse wedstrijd voor amateurs, die in 1970 in het leven werd geroepen. Destijds was Wim Bravenboer de eerste renner die triomfeerde in de wedstrijd rondom het Zeeuws-Vlaamse Philippine. De winst van Bravenboer is kenmerkend voor de Omloop van de Braakman; alleen de allersterkste amateurrenners mogen victorie kraaien in deze koers. Bravenboer won dat jaar vijf koersen, waaronder een rit in Olympia’s Tour.

Coen Vermeltfoort en Jan-Willem van Schip op het podium in 2016 – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Echt grote namen zijn er niet op de erelijst terug te vinden. Winnaars als Gert Jakobs, Dimitri Claeys en Coen Vermeltfoort mogen echter zeker geen pannenkoeken genoemd worden. Allen groeiden uit tot gerespecteerde profwielrenners. In 2016, toen Vermeltfoort won, werd zelfs het gehele podium professioneel wielrenner. Vermelftoort, Elmar Reinders en Jan-Willem van Schip rijden vandaag de dag bij Roompot-Nederlandse Loterij.

Vorig jaar was het Adriaan Janssen namens zijn toenmalige ploeg SEG die in de slotronde succesvol ontsnapte uit de kopgroep en op de streep een voorsprong van 38 seconden overhield op de nummers twee en drie Tijmen Eising en Luuc Bugter. Met deze overwinning nam Janssen de leiderstrui over van ploegmaat Fabio Jakobsen, die enkele weken daarvoor de Ster van Zwolle op zijn naam schreef.

Laatste tien winnaars:
2008: flag-nl Marc van Grinsven
2009: flag-nl André van Reek
2010: flag-nl Geert van der Weijst
2011: flag-nl Bram de Kort
2012: flag-be Dimitri Claeys
2013: flag-be Christophe Van Cauwenberghe
2014: flag-nl Jurrien Bosters
2015: flag-be Frederik Frison
2016: flag-nl Coen Vermeltfoort
2017: flag-nl Adriaan Janssen

Parcours
Na de start van de Scheldeprijs eerder deze week is Zeeuws-Vlaanderen dit weekend wederom gastheer van een wielerkoers. Waar afgelopen woensdag enkel een stukje geneutraliseerd over Zeeuws-Vlaams grondgebied werd gereden, kan het peloton zich zaterdag opmaken voor dokkeren over de nodige kilometers aan kasseien. Ten westen van mosseldorp Philippine – woonplaats van beroepsrenner Brian van Goethem – wachten in het grensgebied met België enkele lokale omlopen met een totale afstand van 189 kilometer. Het vele draaien en keren op de smalle polderwegen maken dit een zware wedstrijd. In de uitgestrekte polders heeft de wind bovendien vrij spel.

Na het startschot om half één wordt er begonnen met een eerste van vier lussen in de vorm van een acht. Na 10,7 kilometer volgt aan de Timmermansweg (1100m) bij het buurtschap Pyramide de eerste kasseistrook. Hierna steekt het peloton de grens over, waar in het Belgische Sint-Laureins de passage over de Casteleynstraat (1100 meter) wacht. Na een terugkeer in Nederland volgt een passage over de Kasseiweg (600m) en de Timmermansweg/Smokkelweg, een combinatie van twee stroken met onderweg een haakse bocht. Deze 2200 meter lange sector werd recent in het boek Koersen over Kasseien en Kiezelstenen in Nederland uitgeroepen tot ‘de zwaarste kasseistrook van Nederland’. De staat van de kasseien bereikt geen Parijs-Roubaix achtige proporties, maar dit stuk niemandsland kan voor een serieuze schifting zorgen. De Boekhouteweg (700m) op de grens met Nederland en België vormt de vijfde en laatste strook. Vanaf de tweede ronde wordt er met de Bolderweg (700m) nog een zesde strook toegevoegd.

Na vier rondes volgen er twee rondes van tien kilometer met daarin enkel de Boekhouteweg. Na de laatste passage volgt er een rechte lijn van drie kilometer richting de aankomst. De finishlijn ligt getrokken aan de Kasteelstraat in het hart van Philippine.

Favorieten
Op de kasseienstroken in de regio Zeeuws-Vlaanderen komen in de strijd om de overwinning al snel de zwaardere mannen bovendrijven. Zo is de winnaar van vorig jaar, Adriaan Janssen, met zijn lengte van 1,95 meter en gewicht van 76 kilogram voor een coureur niet bepaald een lichtgewicht te noemen.

Misschien wel de topfavoriet om, na zijn zege in de Craft Ster van Zwolle, opnieuw te winnen is Maarten van Trijp. De bonkige sprinter van DESTIL-Parkhotel Valkenburg is dit jaar uitstekend in vorm. Na zijn zege in de Ster werd Van Trijp achter Rune Herregodts en Mikkel Bjerg derde in de Dorpenomloop Rucphen. Vorig jaar werd de sprinter al tiende in de Omloop van de Braakman. Dit jaar heeft Van Trijp uitstekende papieren om te winnen in Zeeland.

Maarten van Trijp – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Renners die in kasseienkoersen uitstekend uit de voeten kunnen zijn Hartthijs de Vries en Bas Tietema. Tietema werd in 2014 al eens derde in Parijs-Roubaix voor beloften en De Vries werd vorig jaar vijfde in Gent-Wevelgem voor beloften. De Vries is bij de plaatselijke wielervereniging NWVG in rap tempo terug aan het keren na zijn tijdelijke stop door hartritmestoornissen. De afgelopen weken reed de 21-jarige Fries veelvuldig in de schijnwerpers in wedstrijden als de Omloop van de Veenkoloniën, de Ronde van Zuid-Holland en de Ronde van Groningen.

De Alecto-ploeg (de opvolger van Baby-Dump) is goed aan het jaar begonnen. In de Trainingsomloop van Sleen lieten de renners zien uitstekend in vorm te zijn en in de Ster van Zwolle behaalde de ploeg met een derde plaats voor René Hooghiemster een goed resultaat. Daarnaast deelde het team in de Ronde van Groningen, waar het door de weersomstandigheden een man-tegen-mangevecht werd, een aantal rake klappen uit. Vier renners vonden zichzelf in de uitslag terug bij de eerste vijf, waarvan Rick Ottema de beste van het pak was. Deze namen mogen zaterdag andermaal vooraan verwacht worden.

Rick Ottema – foto: Alecto

Het geluk staat dit jaar nog niet aan zijn zijde, maar het feit dat Jasper Bovenhuis een uitermate sterke renner is, staat buiten kijf. In de Ster van Zwolle nekte materiaalpech de renner van Vlasman en daarom is de 26-jarige coureur, die in het verleden al de Arno Wallaard Memorial won, erop gebrand om revanche te nemen. Wie ook hierop aast, is Tijmen Eising. De tank van Metec-TKH werd vorig jaar tweede in de Braakman en wil dit jaar ongetwijfeld zijn handen nu wel in de lucht steken.

Adriaan Janssen deed dat vorig jaar. De 22-jarige coureur van Delta deed dat toen door weg te rijden uit de kopgroep. Als Janssen op herhaling wil gaan, zal hij dat opnieuw moeten doen door weg te rijden. De vraag is echter, laat het peloton dat opnieuw gebeuren? Mocht dat niet gebeuren, dan kan de Rotterdamse formatie altijd nog de kaart Luuc Bugter trekken.

Titelverdediger Adriaan Jansen – foto: Marcel Koch

Vorig jaar was hij nog een clubrenner, maar dit jaar maakt Wim Kleiman in het continentale circuit direct indruk. Zevende werd de coureur van Monkey Town in de Craft Ster van Zwolle. Een overwinning in een UCI-koers werd er geboekt in de Tour of Antalya, waar hij de beste was van een kopgroep van zes. Monkey Town staat met meerdere troeven aan de start in Philippine, maar Kleiman is de man om op te letten.

Outsiders
Naast Kleiman heeft Monkey Town nog vier renners die zomaar met de zege aan de haal kunnen gaan.  Twee daarvan, André Looij en Barry Markus, hebben een verleden als prof en kunnen met hun rappe benen kasseien goed verteren. Mocht de koers uitdraaien op een massasprint, dan zullen deze twee zeker meedoen om de overwinning. Daarnaast zijn renners als Stephan Bakker en Joey van Rhee twee sterke coureurs die in een kopgroep de wedstrijd af kunnen maken. Na hun korte klasseringen van vorig jaar mogen van deze twee renners opnieuw een uitslag verwacht worden.

Monkeytown was succesvol in Alanya – foto: Steve Thomas/Tour of Antalya

Daan van Sintmaartensdijk en Jaap Kooijman zijn twee renners die niet direct de rapste zijn na een zware koers, maar kunnen goed aankomen in een kleine groep. Zij zullen of zaterdag zelf ten aanval trekken, of hopen dat een compacte groep de finish bereikt. Ditzelfde geldt voor Jasper de Laat, al is het bij De Laat nog afwachten hoe zijn vorm is nadat hij zijn heup brak vorig seizoen.

Als laatste blijven er twee clubrenners met een flinke staat van dienst over. Martijn Keizer en Ronan van Zandbeek nemen hun ervaring als oud-profs mee naar Zeeland.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Maarten van Trijp
*** Hartthijs de Vries, Bas Tietema
** Rick Ottema, René Hooghiemster, Jasper Bovenhuis
* Luuc Bugter, Tijmen Eising, Adriaan Janssen, Wim Kleiman

Website Omloop van de Braakman
Voorlopige deelnemerslijst

Weer en TV
De temperatuur zal zaterdag bijna ’s zomers aandoen in Zeeland. Er wordt regen voorspeld, maar 1,2 millimeter neerslag doet alleen opwaaiend stof voorkomen. De wind, in samenwerking met de kasseistroken, kan de koers tot een slagveld maken. Er wordt namelijk een windkracht van vier op de schaal van Beaufort voorspeld. De wedstrijd wordt niet live op TV uitgezonden, maar later in de week volgt op Eurosport een uitgebreide samenvatting.

Wie wint de Omloop van de Braakman 2018?

 • Iemand anders (28%, 49 stemmen)
 • Maarten van Trijp (16%, 28 stemmen)
 • Bas Tietema (12%, 21 stemmen)
 • Hartthijs de Vries (11%, 19 stemmen)
 • Rick Ottema (9%, 15 stemmen)
 • Tijmen Eising (6%, 11 stemmen)
 • Jasper Bovenhuis (6%, 10 stemmen)
 • René Hooghiemster (4%, 7 stemmen)
 • Luuc Bugter (3%, 6 stemmen)
 • Adriaan Janssen (3%, 5 stemmen)
 • Wim Kleiman (2%, 3 stemmen)

Aantal stemmen: 174

Stem

Dit artikel delen:

2 Reacties

Gabriel Melching 5 april 2018 om 11:15

Precies hetzelfde parcours als bij de Nieuwelingen en Junioren afgelopen week. Heel smal in het begin, bij de nieuwelingen binnen 2 kilometer 4 valpartijen. Benieuwd hoe dat gaat bij de elites

Spinergy 6 april 2018 om 14:12

Hooghiemster

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.