Voorbeschouwing: NK wielrennen op de weg 2016

Voorbeschouwing: NK wielrennen op de weg 2016

Foto: Cor Vos

vrijdag 24 juni 2016 om 07:00

‘Het NK van de wind: de strijd tegen de elementen’. Dat is het motto voor de nationale titelstrijd die de renners dit weekend uitvechten op het eiland Goeree-Overflakkee. Niet zoals gebruikelijk op zondag, maar al op zaterdag aan het begin van de middag is de nieuwe Nederlands kampioen bij de profs bekend. Wie noemt zich de opvolger van Niki Tepstra, die er vanwege een blessure niet bij is? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De strijd om de nationale titel is al sinds 1888 een jaarlijks terugkerend evenement. De eerste editie werd gewonnen door H.W. Van Raden. De naam van de nummer twee, Th. Baron van Pallandt, verraadt dat het destijds nog een behoorlijk elitair gebeuren was. Sinds 1927 staat het kampioenschap alleen nog open voor profs. Jorinus van der Wiel had er toen al voor gezorgd dat zijn naam zelfs nu nog jaarlijks terugkeert in de voorbeschouwing. De Utrechter won in totaal vijf keer (1915, 1917, 1918, 1921 en 1925) en is daarmee al bijna een eeuw lang recordhouder.

Dat indrukwekkende record werd door Niki Terpstra vorig jaar enigszins benaderd. In Emmen verraste de renner van Etixx-Quick-Step de sprinters, waardoor hij voor de derde keer de nationale driekleur om zijn schouders mocht hangen. Een vierde titel komt er dit jaar niet, omdat een ongelukkige entree in de ploegbus zijn deelname om zeep hielp. Terpstra stootte zijn knie tegen de leuning en hield daar een ontstoken knieschijf aan over.

Wat in de recente historie vooral opvalt, is dat de ploeg met de grootste delegatie al jaren naast de overwinning grijpt. Vorig jaar was Moreno Hofland de beste man van LottoNL-Jumbo op de vijfde plaats. De laatste die het numerieke overwicht wist uit te buiten was Koos Moerenhout. Hij won in 2009 het NK in Landgraaf namens Rabobank. De oud-renner speelt ook dit jaar een prominente rol. Zijn deelname aan het NK Tijdrijden bleek weliswaar een 1 aprilgrap te zijn, maar in zijn geboortestreek Goeree-Overflakkee hielp hij wel mee met het uitzetten van het parcours.

Laatste tien winnaars:
2005: flag-nl Leon van Bon
2006: flag-nl Michael Boogerd
2007: flag-nl Koos Moerenhout
2008: flag-nl Lars Boom
2009: flag-nl Koos Moerenhout
2010: flag-nl Niki Terpstra
2011: flag-nl Pim Ligthart
2012: flag-nl Niki Terpstra
2013: flag-nl Johnny Hoogerland
2014: flag-nl Sebastian Langeveld
2015: flag-nl Niki Terpstra

Hoewel voor het Nederlands kampioenschap in de loop der jaren al op tal van plaatsen werd neergestreken, is Goeree-Overflakkee pas voor het eerst gastheer. Hetzelfde gold vorig jaar voor Emmen. Op het biljartvlakke parcours brak de koers toen pas erg laat open. In een ontregelde massasprint leek Ramon Sinkeldam de overwinning te grijpen, maar Terpstra kwam er op het laatste moment nog net overheen.

Uitslag NK wielrennen op de weg voor mannen 2015:
1. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) in 5u47m41s
2. flag-nl Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin) allen z.t.
3. flag-nl Danny van Poppel (Trek Factory Racing)
4. flag-nl Dylan Groenewegen (Roompot Oranje Peloton)
5. flag-nl Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo)
6. flag-nl Maurits Lammertink (Roompot Oranje Peloton)
7. flag-nl Floris Gerts (BMC Development Team)
8. flag-nl Lars Boom (Astana) op 4s
9. flag-nl André Looij (Roompot Oranje Peloton) z.t.
10. flag-nl Johim Ariesen (Metec-TKH) z.t.

Parcours
De Brouwersdam is aangeduid als het centrale punt van dit NK op de weg. Het zevende bouwwerk van de Deltawerken, dat het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee verbindt met het Zeeuwse Schouwen-Duiveland, vormt het decor van de finale van de wegwedstrijd. De vrouwen en beloften rijden hun koers op de lokale omloop, terwijl de mannen eerst nog een grote grote lus over het eiland maken. Vervolgens sluiten ze de koers af met vijf lokale rondes. De finish ligt in Ouddorp, een ongeveer zesduizend inwoners tellende badplaats op Goeree-Overflakkee. Het parcours is biljartvlak, al loopt de weg de laatste honderd meter voor de finish licht omhoog.

Wielervolgers zullen zich de Brouwersdam nog herinneren van de Tour de France van vorig jaar. André Greipel won de tweede etappe met finish op Neeltje Jans, maar niet in een klassieke massasprint. De Duitser was de snelste man van de voorste waaier. Robert Gesink en Nairo Quintana kregen op die dag anderhalve minuut aan hun broek.

parcours_nk_2016

Opvallend is dat de wegwedstrijd dit jaar voor het eerst sinds mensenheugenis op zaterdag in plaats van op zondag is. Dit komt door een combinatie van factoren. Qua TV-uitzending komt de koers nu niet in het vaarwater te zitten van de TT van Assen, die op zondag plaatsvindt. Ook hoopte de organisatie om op deze manier meer toppers naar het NK te lokken, nu ze na afloop een dagje extra rust hebben richting de Tour de France. Tenslotte komt het natuurlijk goed uit dat men de zondagsrust op het zeer christelijke eiland niet hoeft te verstoren.

De profs moeten zaterdag wel voor dag en dauw op pad. Al om 8.30 uur klinkt het startschot. Op deze manier kan de NOS de koers uitzenden, maar is de finish achter de rug op het moment dat Zwitserland en Polen om 15.00 uur aftrappen in de achtste finales van het EK voetbal. Dit heeft ook gevolgen voor de afstand van het NK. In eerste instantie werd gerept over ‘slechts’ 196 kilometer, maar dat blijken er uiteindelijk 212,1 te zijn. Toch is dat nog altijd beduidend minder dan de 253 kilometer – pak ‘em beet een uur korter – die de profs vorig jaar in Emmen voor de wielen kregen.

Site organisatie NK Wielrennen

Favorieten
Vorig jaar besloot een groot aantal klimmers het vlakke Emmen links te laten liggen, hetgeen ze toen niet door iedereen in dank werd afgenomen. Hoewel de regels van de KNWU voorschrijven dat iemand die zonder goede reden niet op een NK verschijnt ook niet in aanmerking komt voor een selectie voor het WK of de Olympische Spelen, ontrolt zich dit jaar hetzelfde scenario. Toeschouwers zullen zaterdag tevergeefs speuren naar Wout Poels, Wilco Kelderman, Bauke Mollema en de door een blessure gevelde Robert Gesink. Achter de naam van Steven Kruijswijk staat nog een vraagteken. Technisch directeur bij de KNWU Thorwald Veneberg toonde begrip en zal de afwezigen niet achter de vodden aan zitten.

Wat kunnen de renners die wél van de partij zijn zaterdag verwachten? “Het wordt een loodzware wedstrijd waarin alle elementen vrij spel hebben. Dit kon wel eens een van de zwaarste NK’s uit de geschiedenis worden”, verwacht Koos Moerenhout. Die elementen lijken zaterdag echter mededogen met de renners te hebben. Volgens Weeronline is het zaterdag vrij zonnig, circa twintig graden Celsius en blijft het de hele dag zo goed als droog. Er staat een zwak tot matige wind (kracht drie) uit het noordwesten.

Dylan Groenewegen

Dylan Groenewegen – foto: Marcel Koch

Hoewel zelfs een matig windje op de Brouwersdam al voor problemen kan zorgen, is dat scenario in het voordeel van de sprinters. Vaandeldrager van het Nederlandse sprintersgilde is dit seizoen Dylan Groenewegen. De 23-jarige renner van LottoNL-Jumbo maakt binnenkort zijn debuut in de Tour de France en wat is er nou mooier dan daar in het rood-wit-blauw te rijden? Groenewegen vertelde in aanloop naar het NK dat hij hoopt op een massasprint, maar ook een zware wedstrijd niet te schuwen.

De hoop op een massasprint zal ook leven bij Danny van Poppel. Vorig jaar kwam de renner van Sky net tekort met zijn derde plaats, maar de afgelopen twaalf maanden heeft hij met onder meer een ritzege in de Ronde van Spanje zijn status nog wat verder vergroot. Een week geleden behaalde Van Poppel nog een top-10-notering bij de eerste sprint in de Ronde van Zwitserland, al kreeg hij de meeste publiciteit voor een bijna-val in een scherpe bocht tijdens de rit naar Champagne. In tegenstelling tot vorig jaar in Emmen rijdt hij niet meer aan de zijde van broer Boy, die nog altijd het tenue van Trek-Segafredo draagt.

Wouter Wippert - Foto: Sirotti

Wouter Wippert – Foto: Sirotti

Ook Wouter Wippert zal op het vlakke terrein zijn kansen ruiken. De Cannondale-renner kende weliswaar een matige generale in de Ster ZLM Toer (opgave in de derde etappe), maar begin deze maand werd de spurter vlak achter Groenewegen nog wel tweede in de Heistse Pijl. Een renner die er onlangs juist in slaagde om Groenewegen te vloeren in de sprint is Wim Stroetinga. De renner van het continentale Parkotel Valkenburg zou net als in de slotetappe van de Ster ZLM Toer ook zaterdag wel eens voor een verrassing kunnen zorgen, mede gezien de relatief korte afstand die het peloton moet overbruggen.

Moreno Hofland

Foto: Sirotti

Mocht Groenewegen de slag missen of slachtoffer zijn van pech, dan kan LottoNL-Jumbo nog terugvallen op de eveneens rappe Moreno Hofland. Roompot-Oranje Peloton, dat het andere grote machtsblok vormt, kan bij een sprint gokken op Raymond Kreder en Barry Markus. En wat mogen we verwachten van Ramon Sinkeldam? De renner van Giant-Alpecin, wiens voorjaar ontregeld werd door een onhandige Britse automobiliste, reed dit seizoen nog nergens in de top-10. Het parcours moet hem echter prima liggen.

Voor veel renners zal een massasprint juist een horrorscenario zijn, die ze graag willen voorkomen. Een harde koers, waarbij men de boel snel in waaiers trekt, zou de situatie voor de sprinters kunnen ontregelen en kansen bieden aan de klassieke renners. Sterke mannen als Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld van Cannondale moeten dan boven komen drijven. En gaat Tom Dumoulin, een van de weinige klassementsrenners die acte de présence geeft in de wegwedstrijd, nog iets proberen? Giant-Alpecin heeft genoeg renners in koers om een plannetje te kunnen smeden.

Door de afwezigheid van Lieuwe Westra staat Lars Boom zaterdag als eenling aan de start. Als de pijnlijke knie die hem tot opgave dwong in de Ronde van Zwitserland tenminste niet teveel in de weg zit. Boom werd in 2008 als 22-jarig jonkie Nederlands kampioen. Misschien doet Mathieu van der Poel die prestatie dit jaar wel dunnetjes over. De pas 21-jarige renner van Beobank-Corendon had nog mogen meedoen met de beloften, maar voelt zich beter thuis tussen de profs. “Ik ga altijd voor het hoogst haalbare, maar ik verwacht niet dat ik ga winnen”, temperde hij zelf toch enigszins de verwachtingen.

Ook Stef Clement en Pim Ligthart moeten in hun eentje opboksen tegen een grote overmacht. Clement (lang in de aanval in de Touretappe naar Neeltje Jans) kreeg onlangs te horen dat zijn ploeg IAM Cycling aan het eind van het seizoen stopt en trapt sindsdien door de boter. De nummer vijftien van het Critérium du Dauphiné is wel gebaat bij een lastige koers. Voor Pim Ligthart geldt dat in iets mindere mate. De Nederlands kampioen van 2011, rijdend voor het Belgische Lotto Soudal, kan prima aankomen in een uitgedund peloton.

Floris Gerts

Floris Gerts – Foto: Marcel Koch

Ook Floris Gerts mag men tot de outsiders rekenen. De neoprof van BMC won dit jaar op knappe wijze de Volta Limburg Classic en werd vorig jaar in Emmen al knap zevende. Bij Roompot-Oranje Peloton is het aantal outsiders niet op de vingers van één hand te tellen, al zal de zwaar gehavende Maurits Lammertink (vorig jaar zesde) er niet bij zijn. Grijpen renners als André Looij, Jesper Asselman, Wesley Kreder of Huub Duijn hun kans?

LottoNL-Jumbo zal vooral de kaart van Groenewegen trekken, maar kan ook verrassen door de juiste man mee te sturen met de vroege vlucht. Vorig jaar deed Bert-Jan Lindeman op die manier in zijn eigen Emmen tot het laatste moment mee om de titel, al dicht hij zichzelf dit jaar minder kansen toe. “Het is een relatief korte wedstrijd en dat is denk ik niet in mijn voordeel”, gaf de aanstaande Tourdebutant aan.

Die relatief korte afstand zou de continentale renners juist wel eens in de kaart kunnen spelen. Wie weet mag een voor het grote publiek onbekende renner de komende twaalf maanden koersen in het rood-wit-blauw. Johim Ariesen, Maarten van Trijp (beiden Metec-TKH), Coen Vermeltfoort, Jetse Bol (beiden Join-S|De Rijke), Jeff Vermeulen, Elmar Reinders (beiden Jo Piels), Rick Ottema (Baby-Dump) en de eerder genoemde Stroetinga zijn daarvoor serieuze kandidaten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Danny van Poppel, Wouter Wippert
** Moreno Hofland, Raymond Kreder, Pim Ligthart
* Ramon Sinkeldam, Wim Stroetinga, Mathieu van der Poel, Floris Gerts

[poll id=”260″]

TV
De ontknoping van de wegwedstrijd is live te volgen bij de NOS. De uitzending van Studio Sport begint om 11.30 uur. De finish verwacht men rond half twee. Het peloton schiet om het ongebruikelijke tijdstip van half negen in de ochtend al op gang.

Dit artikel delen:

25 Reacties

TeamNL 23 juni 2016 om 08:41

Dylan! Dat hoop ik tenminste.

Volgend jaar gewoon een NK waar klimmers kans maken? Vind het altijd mooi om Boogerd te zien in de driekleur tijdens de bergritten in de Tour.

Cyclingbruh 23 juni 2016 om 08:49

@teamnl

Welke van de 2 bedoel je dan? :)

Mark 23 juni 2016 om 09:19

Grote kans dat het een massasprint wordt met een grote groep. Kan spannend worden als er renners nog bij zitten vanwege slechts 210 km, meerdere renners zullen dan hun kans willen grijpen.

krypton 23 juni 2016 om 10:01

Niet één van de Nederlandse sprinters is (nog) goed en constant genoeg om nu met redelijke zekerheid te kunnen zeggen wie hier gaat winnen. Ik hoop wel heel erg op Groenewegen.

Grintametbrinta 23 juni 2016 om 11:27

Dumoulin helemaal geen ster? Ik begrijp dat hij geen favoriet is maar hij is wel een hardrijder die het zou kunnen proberen toch? Ik denk dat hij alleen kan winnen als hij het probeeert in de laatste kilometers en de organisatie bij lotto nl even weg is. Of als hij aan de goede kant van de waaier zit.

Zou een overwinning van groenewegen ook mooi vinden. Heb verder niks tegen van poppel, maar mooi als de trui in de tour te zien zou zijn..

schipperaar 23 juni 2016 om 11:38

Als Dumoulin de laatste 1,5 km over wouter heen wippert, kan ie het zomaar uitzingen tot aan de streep als de wind geen spelbreker is zoals in Terneuzen, wie gaat hem halen?
Kan ook dat ie de kruimels aan een ander laat, heeft tenslotte al laten zien dat ie neerlands snelste is. Maar geen enkele ster?

Contador#N.1 23 juni 2016 om 13:57

Ik zou het wel mooi vinden als Dumoulin het rood wit blauw mag aantrekken. Toch wel het uithangbord van het nl wielrennen

MME 23 juni 2016 om 18:06

Stiekem hoop ik op iemand zoals Jos van Emden, Dylan van Baarle of Koen de Kort

Daan° 23 juni 2016 om 18:30

**************Groenewegen
******Van Poppel
*Wippert

Alle druk ligt op Groenewegen en op Lotto NL Jumbo, met 2 hele sterke sprinters. Ik verwacht dat Hofland zich zal offeren voor Groenewegen, ik denk dat Groenewegen hem gaat winnen maar ik houd rekening met Van Poppel..

Sietse 23 juni 2016 om 18:49

Het NK is tactisch een vreemde wedstrijd met grote teams, en ook grote verschillen tussen deze teams. Ik zie het daarom geen massasprint worden, dat zie je weinig bij NK’s.

pippodeclown 23 juni 2016 om 22:01

Ben benieuwd hoe Lotto een evt. sprint zou doen. Hofland is geen leadout man denk ik maar het zal waarschijnlijk wel voor Groenewegen zijn.. keuzes.

Jibi 23 juni 2016 om 23:25

Op welke plaats zou Mathieu van der Poel kunnen eindigen?

bergop 24 juni 2016 om 00:06

De 253km van Emmen zijn niet een uur korter, maar een uur langer, lijkt me.

jerteg 24 juni 2016 om 08:02

Hoop op iemand die de Tour gaat rijden. Het liefst Groenewegen.

matwiel 24 juni 2016 om 08:39

VD Poel een ster? Hoop maakt zich hier meester van de realiteit???

Kirsipuu 24 juni 2016 om 08:48

Zou wel leuk zijn als we tijdens de sprints in de Tour op rood-wit-blauw moeten letten :)

NumberSeventeen 24 juni 2016 om 09:55

De Kort zou mooi zijn.

Team Spaak 24 juni 2016 om 10:50

@TeamNL: je bedoelt vond ipv vind denk ik? Want Boogerd rijd niet meer…

Sprintje met Van Poppel en Wippert in het wiel van Groenwegen? Kan alle kanten op wat mij betreft. Groenewegen is niet zo overtuigend dat hij het wel ff gaat winnen.

Hoe zou de trein van Dylan eruit zien nu zonder Van Marcke, Wijnants, Wagner?
Alleen Roosen die normaal ook in de trein zit zeker?
Met V Emden, Leezer, Teunissen nog genoeg hardrijders natuurlijk!
Maar zou Hofland de sprint dan gaan aantrekken nu? Of Van Winden?

Tisyaboy 24 juni 2016 om 11:01

Is er al een deelnemerslijst te vinden?

Mark 24 juni 2016 om 11:40

Ik denk dat Danny van Poppel gaat winnen, iedereen rijdt tegen Groenewegen en zijn Team Lotto Jumbo. Ik zie Danny wel van het werk van alle andere ploegen profiteren en heel geniepig afmaken.

Wiggo_O 24 juni 2016 om 12:42

Ik denk dat we veel groen zullen zien langs de wegen, wouter er de laatste meters overheen wippert en dat koen ook wel redelijk kort gaan eindigen.

schipperaar 24 juni 2016 om 13:06

@wiggo
Welkom in het land der po eten, kunnen niet allemaal de lotto voorspellen.

Adrianus 24 juni 2016 om 13:32

Mijn favoriet, Mathieu van der Poel, misschien even uit beeld geweest door het mountainbiken, maar deze jongen heeft zo veel kwaliteiten en vooral koersinzicht, dat hij zwaar onderschat lijkt te worden.

hanzul 24 juni 2016 om 17:36

Deelnemerslijst staat op de site van de knwu. Een opvallende naam Marc Goos, hoop dat die een zichtbare koers kan rijden zodat die Jumbo Lotto een hak kan zetten!!

WCEendT 24 juni 2016 om 23:13

@Hanzul
Ook opvallend dat Tankink met het rugnummer 129 rijdt en de rest van zijn team met 101-111. Of ben ik hier nu iets vergeten?

Edit;
En Kelderman met 119.