Voorbeschouwing: NK tijdrijden 2019

dinsdag 25 juni 2019 om 19:45
Voorbeschouwing: NK tijdrijden 2019

foto: Cor Vos

Woensdag 26 juni is het tijd voor het NK tijdrijden. In de middag is het de beurt aan de elite mannen, die in Ede een parcours van 41 kilometer voor de wielen geschoven krijgen. Uittredend winnaar Dylan van Baarle staat weer aan de start. Volgt hij zichzelf op?

Historie

Het Nederlands kampioenschap tijdrijden staat nog maar sinds 1991 op de wielerkalender. In de eerste jaren was het een wedstrijd tussen de amateurs. Bart Voskamp (die in 1993 prof werd) won destijds het goud, voor Léon van Bon en Servais Knaven. In 1995 deden er voor het eerst beroepsrenners mee. Erik Breukink greep toen de overwinning en zijn eerste rood-wit-blauwe trui.

De Breuk zou in totaal twee keer het tijdritkampioenschap winnen. In de jaren na hem wisten meer renners zich meer dan één keer tot Nederlands kampioen te kronen, namelijk Voskamp (1991, 1999 en 2001), Erik Dekker (1996, 2000 en 2002), Thomas Dekker (2004 en 2005), Stef Clement (2006, 2007, 2009 en 2011) en Lieuwe Westra (2012 en 2013). De inmiddels gestopte Clement is met zijn vier titels nog altijd recordhouder.

Tom Dumoulin pakt in 2014 zijn eerste tijdrittitel bij de profs – foto: Cor Vos

In 2013 stak een toen 22-jarig tijdrittalent zijn neus aan het venster. Ene Tom Dumoulin pakte het brons achter Westra en Niki Terpstra. Het jaar erop pakte Dumoulin de tijdrittitel, een prestatie die hij in 2016 en 2017 herhaalde. De tussenliggende kampioenschappen werden gewonnen door Wilco Kelderman (2015) en Dylan van Baarle (2018).

Laatste tien winnaars NK tijdrijden
2018: flag-nl Dylan van Baarle
2017: flag-nl Tom Dumoulin
2016: flag-nl Tom Dumoulin
2015: flag-nl Wilco Kelderman
2014: flag-nl Tom Dumoulin
2013: flag-nl Lieuwe Westra
2012: flag-nl Lieuwe Westra
2011: flag-nl Stef Clement
2010: flag-nl Jos van Emden
2009: flag-nl Stef Clement


Vorig jaar

Afgelopen seizoen begon Jos van Emden als topfavoriet aan het Nederlands kampioenschap, maar hij kwam uiteindelijk een kleine twee minuten tekort voor de winst. Het was namelijk Dylan van Baarle die de afwezige Tom Dumoulin wist op te volgen. De coureur van Team Sky stond na twee jaar afwezigheid weer eens aan de start op de Brabantse Wal.

Vooral in het tweede deel van de vijftig kilometer lange beproeving maakte Van Baarle het verschil op Niki Terpstra, die al vroeg een sterke tijd had neergezet. Terpstra kreeg uiteindelijk het zilver omgehangen, Wilco Kelderman het brons. Dion Beukeboom werd vierde.

Het podium van 2018 – foto: Cor Vos

Top-5 NK tijdrijden 2018
1. flag-nl Dylan van Baarle (Team Sky) in 1u2m34s
2. flag-nl Niki Terpstra (Quick-Step Floors) op 30s
3. flag-nl Wilco Kelderman (Team Sunweb) op 1m03s
4. flag-nl Dion Beukeboom (Vlasman) op 1m44s
5. flag-nl Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) op 1m55s


Parcours

Het NK tijdrijden vindt zijn weg in Ede en ten noordoosten van Ede. Na de start op de Arnhemse weg slaan de renners linksaf om via de Rijksweg op de Apeldoornseweg te komen, ook wel de provinciale weg N304. Waar de beloften en de vrouwen iets na Otterlo een keerpunt hebben en terugrijden naar Ede, slaan de mannen bij Ottelo rechtsaf. Daar gaan zij de Veluwe op.

De mannen kronkelen (letterlijk over de Kronkelweg) naar Hoog Baarlo en Hoenderloo. Op deze passage rijden de mannen ook een stuk door Het Nationale Park de Hoge Veluwe. Pas als ze in Hoenderloo aankomen, draaien ze terug richting de start- en finishplaats.

In deze passage zitten ook nog enkele hoogtemeters, al zijn die wel degelijk te overzien. De provinciale weg wordt ter hoogte van Hoenderloo weer opgedraaid, waarna het in een rechte lijn langs Otterloo en vervolgens Ede gaat. De finish is na 40,8 kilometer.

Voordeel van een parcours dat van A naar B gaat, is dat alle renners in een reeks achter elkaar kunnen starten. In het verleden was het nog wel eens zo dat een lokale ronde twee keer afgelegd moest worden en in blokken gestart moest worden. Dit jaar niet dus.

Start: 14.15 uur (start eerste renner)
Finish: 16.01 uur (finish laatste renner)


Favorieten

Dylan van Baarle – foto: Cor Vos

Uittredend kampioen Dylan van Baarle start met het rugnummer 1. In eerste instantie mochten de Nederlanders van Team Ineos (ook Wout Poels) niet deelnemen aan het Nederlands kampioenschap. Met het oog op de Tour de France, waar beide renners voor in aanmerking komen. Daar is Van Baarle uiteindelijk op teruggekomen, waardoor hij tóch start.

Van Baarle is in topvorm, getuige zijn ritwinst in de slotetappe van het Critérium du Dauphiné. In de individuele tijdrit aldaar werd hij 29ste, maar dat was met een behoorlijke klim in het parcours. In principe zou Van Baarle de vermogens op het traject rond Ede goed weg kunnen trappen. Daarnaast heeft de Ineos-renner jaren in Veenendaal gewoond, dus het is een bekende omgeving voor hem.

Met wie Van Baarle geen rekening hoeft te houden, zijn oud-kampioenen Tom Dumoulin en Wilco Kelderman. Dumoulin herstelt nog altijd van zijn in de Giro opgelopen knieblessure. Afgelopen week moest hij de knoop doorhakken om niet naar de Tour te gaan. Kelderman bereidt zich na een lange blessure voor op de Tour. Afgelopen week in de Ronde van Zwitserland maakte hij (met moeite) zijn rentree. Klimmers als Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Wout Poels ontbreken ook.

Niki Terpstra – foto: Cor Vos

Wie er niet is, hoef je ook niet te verslaan. Wie er wel is, moet je wel verslaan. Niki Terpstra bijvoorbeeld. De nummer twee van vorig seizoen rijdt dit seizoen voor Total Direct Energie, een Franse ploeg van ProContinentaal niveau. Terpstra reed dit seizoen drie individuele tijdritten. In de Ronde van Valencia werd hij 32ste, in Parijs-Nice 30ste en onlangs in de Baloise Belgium Tour tiende. Het waren wel allemaal tijdritten van 25 kilometer of korter. Met de Tour in aantocht (waar Terpstra start) is dit een ideale kans om zijn benen nog eens te testen.

Jos van Emden dan, de winnaar van het NK tijdrijden in 2010. Sinds de gewonnen Giro-tijdrit in 2017 stond de ervaren hardrijder van Jumbo-Visma droog, maar in de ZLM Tour wist Van Emden weer te winnen. Het was weliswaar een proloog, maar misschien ook een voorbode voor wat komen gaat. De Schiedammer kan zich volledig concentreren op het NK, want hij behoort niet tot de Tourselectie rondom Steven Kruijswijk en Dylan Groenewegen. Is dat voor hem een voordeel ten opzichte van zijn concurrenten?

Jos van Emden – foto: Cor Vos

Namens Jumbo-Visma staan ook nog Pascal Eenkhoorn en Koen Bouwman aan het vertrek, maar meer dan een ereplaats lijkt er niet in te zitten voor hen. Andere WorldTour-renners aan de start zijn Julius van den Berg (EF Education First), Brian van Goethem (Lotto Soudal), Sebastian Langeveld (EF Education First) en Martijn Tusveld (Team Sunweb).

Voor Julius van den Berg worden dit zijn eerste kampioenschappen bij de elites. Hij werd afgelopen seizoen nog Nederlands kampioen op de weg bij de beloften na een solo en het jaar ervoor tijdritkampioen in de U23-categorie. Van den Berg weet dus hoe je hard moet rijden. Sebastian Langeveld zou wel eens kunnen verrassen. Het wordt zijn eerste deelname sinds 2014, toen hij zilver won. Dit seizoen is de klassiekerspecialist gekoppeld aan Peter Schep, een coach met als specialiteit het tijdrijden. In de Ster van Bessèges werd Langeveld zesde in de tijdrit, in de Provence knap tweede en in de slottijdrit van Tirreno-Adriatico vierde. En dat tegen de wereldtop.

Sebastian Langeveld – foto: Cor Vos

Op continentaal niveau heeft Nederland erkende hard- en tijdrijders. Dion Beukeboom van Vlasman is een ervaren tijdrijder. Vorig jaar werd hij knap vierde, maar zijn generale repetitie van vorige week bij de Topcompetitie-tijdrit in Emmen was geen goede. Over 28 kilometer was de Belgische belofte Jasper De Plus 24 seconden sneller. Is dat goed genoeg om mee te strijden voor de medailles tussen de WorldTour-renners?

Peter Koning werd in diezelfde tijdrit in Emmen negende, op 36 seconden van De Plus. Ook bij de coureur van Evo Pro Racing moet het dus beter wil hij meedoen om de knikkers. Jongeling Hartthijs de Vries (regerend tijdritkampioen bij de beloften) eindigde tussen Beukeboom en Koning in. Wat kan hij bij zijn eerste titelstrijd bij de profs?

Een opvallende naam is die van Kai Reus, die sinds zijn afscheid in 2016 geen wedstrijd tussen de profs meer gereden heeft. Eind mei werd de inmiddels 34-jarige Reus vijfde bij het Districtskampioenschap tijdrijden Midden. Dat deed hij vanwege zijn passie voor het tijdrijden, met dit uitstapje naar Ede als gevolg.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan van Baarle
*** Jos van Emden, Niki Terpstra
** Sebastian Langeveld, Julius van den Berg, Pascal Eenkhoorn
* Dion Beukeboom, Brian van Goethem, Hartthijs de Vries, Peter Koning

Website organisatie
Deelnemerslijst (KNWU)


Weer en TV

Woensdag wordt extreem warm weer verwacht in Ede. Het gaat om temperaturen tot 36 graden Celsius, met een matige oostenwind. De zon zal de hele dag schijnen. Mogelijk gaat het warme weer nog een rol spelen bij inspanningen die geleverd moeten worden van bijna een uur. Er is geen live-uitzending van het NK tijdrijden.


Dit artikel delen:

23 Reacties

Mathieu Moller 24 juni 2019 om 07:30

Op basis van de prestaties dit jaar zou ik Langeveld en Terpstra omwisselen en misschien ook Van Emden en Van Baarle.

Jean Dumas 24 juni 2019 om 10:11

+1

jessevdalen 24 juni 2019 om 08:41

Geen Bouwman?

wieler4live 24 juni 2019 om 10:25

Toch eigenlijk belachelijk dat dit niet wordt uitgezonden niet eens een live stream

R84 24 juni 2019 om 12:36

Ja, behoorlijk. Hopelijk gaat er toch weer een keer een partij inspringen om dit fatsoenlijk uit te zenden.

LionIIX 26 juni 2019 om 07:51

Tijd voor de KNWU om eens met de vuist op tafel te slaan. Zelfs de volta Limburg classic wordt uitgezonden.

Pol 26 juni 2019 om 08:32

Het is geen schaatsen, daar wordt elk onbenullig wedstrijdje waar ook ter wereld uitgezonden.

Wheely 24 juni 2019 om 15:05

Dit gaat tussen Dylan en Jos, in België wordt het spannender.

jessevdalen 24 juni 2019 om 15:18

Jos valt al jaren tegen. Kan de afstand moeilijk aan

rahimns 25 juni 2019 om 12:53

Vorig jaar was Jos niet fit …. was in de 2 koersen voor het NK ook uitgevallen. Denk dat hij nu dichter bij Van Baarle zal zitten.

Ruben_ 24 juni 2019 om 15:53

Ik denk dat iedereen hier Sebas onderschat.

Rijdt dit jaar erg goede tijdritten en ik schat hem eerlijk gezegd hoger in dan Jos in de lange tijdritten.

pinarello 24 juni 2019 om 16:55

ik ook.. hij heeft er ook echt een doel van gemaakt na het voorjaar… verwacht hem op het podium.

havana 24 juni 2019 om 20:40

Processierups kan wellicht een grote rol gaan spelen.

stoempen op de pedalen 24 juni 2019 om 22:51

1e,2e en 3e plek voor de processierups?

Merlinappa 25 juni 2019 om 07:02

Rondom Ede en de Veluwe vrij weinig last van, op het parcours eigenlijk nog niet gespot. Hier is het niet zo erg als in brabant gelukkig. :)

west 25 juni 2019 om 08:19

Rond Barneveld en ri. Voorthuizen/Putten/Ermelo zitten ze wel steeds meer..

Jungle Man 24 juni 2019 om 20:51

Ik verwacht:
1 van Baarle ( in vorm / sky)
2 Langeveld ( in vorm / gedreven)
3 Terpstra (altijd gedreven)

Zo zonde dat er niet meer toppers meedoen. Gemiste kans op een titel.

deluxe 25 juni 2019 om 01:12

Ik ben benieuwd welke koers ik heb gemist om te zien dat Langeveld in vorm is.

04398 25 juni 2019 om 16:10

Hij was toch knap 93e in het Ak van La Route d’Occitanie met zelfs een uitschieter na een 81ste plek in etappe 3, dat getuigt toch wel van hoog vorm en dat is natuurlijk totaal niet te vergelijken met de overwinning van Dylan in de Dauphine waar toch een aanzienlijk minder deelnemersveld aan de start stond.

greeny 26 juni 2019 om 08:41

zijn voorjaar was uitstekend natuurlijk maar dat is al eventjes voorbij.. denk wel dat jungle man daarop doelt

RedDotSocks Customsocks 25 juni 2019 om 22:39

Let’s go!! Spanned!

Millennium1980 26 juni 2019 om 12:07

NOS moet zich schamen om dit niet uit te zenden. Nederland fietsland zeker niet.
Sporza zendt wel het BK uit.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.