Voorbeschouwing: NK Tijdrijden 2015

Voorbeschouwing: NK Tijdrijden 2015
woensdag 24 juni 2015 om 07:00

De komende week staat in het teken van de nationale kampioenschappen. Woensdag verdedigt Tom Dumoulin zijn driekleur in het tijdrijden. Wat mogen we verwachten van de Nederlandse titelstrijd tegen de klok? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het Nederlands kampioenschap tijdrijden staat nog maar sinds 1991 op de wielerkalender. Aanvankelijk namen er enkel amateurs deel. De eerste titel ging naar Bart Voskamp, die Leon van Bon en Servais Knaven voorbleef. In 1995 deden er voor het eerst beroepsrenners mee. Het rood-wit-blauw ging dat jaar naar Erik Breukink.

In 2015 is men toe aan de 25e editie. Stef Clement is met vier titels recordhouder. Erik Dekker en Voskamp behaalden elk drie titels, Erik Breukink, Thomas Dekker en Lieuwe Westra veroverden er ieder twee.

Vorig jaar werd het NK in het Gelderse Zaltbommel verreden. Tom Dumoulin stak op een parcours van 47 kilometer met kop en schouders boven de concurrentie uit. Sebastian Langeveld deed er 52 tellen langer over en eindigde op een tweede plaats.

Top-10 NK Tijdrijden 2014
1. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Shimano) in 56m08s (51,1 km/u)
2. flag-nl Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) op 52s
3. flag-nl Jos van Emden (Belkin Pro Cycling) op 1m07s
4. flag-nl Stef Clement (Belkin Pro Cycling) op 1m35s
5. flag-nl Dylan Van Baarle (Garmin-Sharp) op 2m05s
6. flag-nl Martijn Keizer (Belkin Pro Cycling) op 2m12s
7. flag-nl Peter Koning (Metec-TKH) op 2m18s
8. flag-nl Rick Flens (Belkin Pro Cycling) op 2m22s
9. flag-nl Thomas Dekker (Garmin-Sharp) op 2m40s
10. flag-nl Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick-Step) op 2m47s

Tom Dumoulin Langeveld van Emden NK Tijdrijden

Foto: Nick Doup/WielerFlits

Parcours
Dit jaar vormt Emmen het decor van de nationale titelstrijd. De Drentse stad was eerder in 2012 gastheer. Toen reden de renners door het Dierenpark, maar dit jaar is dat niet het geval. De start is in het centrum. Daar beginnen de renners aan een ronde van 27,4 kilometer, die twee keer afgelegd moet worden. De renners vertrekken in noordelijke richting maar gaan al vrij snel weer richting het zuiden. Via Nieuw Amsterdam, Erica en Klazienaveen keert men weer terug naar de startplaats.

emmen2015

Het parcours kent veel lange, rechte stukken, waardoor renners met inhoud en een grote versnelling hoge snelheden kunnen halen. Wel kent de omgeving van Emmen een open landschap met weinig beschutting, waardoor de wind vrij spel heeft. De tijdrit vindt in de avonduren plaats. De eerste renner vertrekt om zeven uur. De finishlijn ligt nabij de kruising van ‘De Wenning’ en de Hondsrugweg

Favorieten
Niet alle Nederlandse tijdritspecialisten reizen af naar Emmen om zich te mengen in de strijd om de nationale driekleur. Lieuwe Westra, Lars Boom, Niki Terpstra, Sebastian Langeveld en Stef Clement zijn de grootste afwezigen. In totaal staan er veertig namen op de startlijst.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Tom Dumoulin is woensdag de te kloppen man. De titelverdediger liet de voorbije jaren op het hoogste niveau zien dat hij zich tegen de klok kan meten met de wereldtop. Op het WK Tijdrijden in Ponferrada veroverde hij het brons en afgelopen week won hij in Zwitserland de proloog en de afsluitende tijdrit. Als enige Nederlandse wereldtopper in het tijdrijden staat hij op eenzame hoogte.

Volta Limburg Classic 2015

Foto: Marcel Koch

Wilco Kelderman is een van zijn voornaamste uitdagers. De 24-jarige renner van LottoNL-Jumbo gaf vorig seizoen verstek, maar is dit jaar wel van de partij. Kelderman reed dit jaar nog weinig tijdritten, maar viel in februari op met een tweede plaats in de Ruta del Sol.

Naast Dumoulin en Clement is Jos van Emden de derde oud-winnaar aan de start. De Schiedammer van LottoNL-Jumbo rijdt tijdens het seizoen in dienst van andere renners, maar op deze dag krijgt hij de gelegenheid om voor eigen kansen te rijden. Vorig jaar stond hij met een derde plaats op het podium.

Zijn ploeggenoot Martijn Keizer is een andere renner om rekening mee te houden. De Groninger werd vorig jaar zesde. Een tweede plaats in de proloog van de Ster ZLM Toer laat zien dat Keizer een renner in vorm is. Bovendien had hij een groot aandeel in de zege van ploeggenoot Moreno Hofland in La Gileppe.

Ook voor Dylan Van Baarle geldt dat hij zich een specialist mag noemen. De 23-jarige Zuid-Hollander werd al Nederlands kampioen bij de junioren (2010) en de beloften (2013), maar een nationale titel bij de profs ontbreekt nog op zijn erelijst. Vorig jaar eindigde hij als vijfde. Peter Koning (Drapac) behaalde eveneens nationale truien in beide categorieën. Vorig jaar in Zaltbommel werd hij zevende.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Roompot Oranje Peloton brengt met Brian van Goethem en thuisrijders Berden de Vries en Marc de Maar slechts drie renners aan de start. Zeeuws-Vlaming Van Goethem eindigde vorig jaar (toen nog in het shirt van Metec-TKH) als twaalfde en lijkt daarom de belangrijkste troef van de formatie van Michael Boogerd en Erik Breukink. Ook De Vries moet zijn mannetje kunnen staan in de race tegen het uurwerk.

Gezien het onbtreken van enkele belangrijke uitdagers, zijn dominantie tijdens het kampioenschap van vorig jaar en zijn recente vormpeil moet het raar lopen mocht Dumoulin hier niet opnieuw de titel grijpen. Met het waarschijnlijke scenario dat Dumoulin ook de komende twaalf maanden de rood-wit-blauwe driekleur mag dragen. Of kan er toch iemand verrassen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Wilco Kelderman, Stef Clement
** Martijn Keizer, Dylan van Baarle, Peter Koning
* Jos van Emden, Jens Mouris, Rick Flens, Brian van Goethem

Startlijst NK Tijdrijden 2015

Dit artikel delen:

47 Reacties

wielerman 22 juni 2015 om 10:09

Ja deze is zonder pech natuurlijk voor Tom!Wel jammer dat Westra ,Boom,Terpstra afwezig zijn.

ProLottoNL 22 juni 2015 om 10:10

Ik gok toch op Tom Dumoulin denk ik.

********** Tom Dumoulin

En de rest doet eigenlijk voor spek en bonen mee….
Maar Clement voor plek 2 en Kelderman voor plek 3.

djoriana 22 juni 2015 om 10:13

moet dit niet 5 2 en 1 ster zijn?

nafnikleb 22 juni 2015 om 10:21

Ik verwacht dat Dumoulin heel ruim wint. Dan weer een enorm gat na Clement. Dan het LTJ trio van Emden/Kelderman/Keizer voor plek 3.
1. Dumoulin
2. Clement
3. van Emden
4. Kelderman
5. Keizer

X10 22 juni 2015 om 10:23

Dumoulin mag wel wat meer sterretjes krijgen, die wint dit zelfs als hij drie keer lek rijdt.

Sephiroth 22 juni 2015 om 10:30

Tom op 1 inderdaad, en westra, boom en terpstra hadden hem daar niet vanaf gehouden. Clement en kelderman om plek 2 en 3. daarna van emden en keizer inderdaad.

Als westra had meegedaan was het clement, kelderman en westra geweest..

Wheely 22 juni 2015 om 10:40

Mooie voorbeschouwing, mis alleen bij Van Emden een vermelding van zijn tweede plek in de TT van Californie dit jaar. Dat was toch een knappe prestatie en de tweede plekken van Keizer en Kelderman worden ook genoemd.

Jammer dat het parcours niet dat van de TT in Utrecht is.

nafnikleb 22 juni 2015 om 10:44

Lees nu in het starttijden bericht dat Clement niet start bij het NK TT.

Netraam 22 juni 2015 om 10:46

Dion Beukeboom gaat waarschijnlijk weer ouderwets veel te hard van start.

Duvel 22 juni 2015 om 10:48

Ik zou Keizer toch wel een extra ster geven…. en Tom van de Molen ook 3 sterren extra.

zeewolde 22 juni 2015 om 10:53

Wel een hele lange tijdrit. Bijna 55 km,waar is dat voor nodig? In Belgie is het 41 km. Dat lijkt me ruim voldoende, zo vlak voor de Tour.

batchieboy 22 juni 2015 om 11:01

Iedereen heeft het over clement maar die start hier helemaal niet.

Tom op 1, wilco op 2, jos op drie en martijn op 4

wolfje 22 juni 2015 om 11:03

eens met zeewolde.

Jammer dat Clement ontbreekt. Had de strijd om de overige podiumplaatsen nog een beetje leuk kunnen maken, Mijn voorspelling: 1 Dumoulin, 2 v Emden, 3 Kelderman

xistnc 22 juni 2015 om 11:07

***** Dumoulin
****
***
** Kelderman, Van Emden
* Keizer, Van Baarle, Koning

John Bidon 22 juni 2015 om 11:11

Snap niet dat de Tour jongens deze tijdrit niet rijden. De twee tijdritten in de tour zullen toch de nodige voorsprong kunnen opleveren. Elk moment om de tijdrit fiets te bestijgen lijkt me mooi meegenomen.

xistnc 22 juni 2015 om 11:23

Een individuele tijdrit van 14km op de eerste dag en dan een week later een ploegentijdrit van 28km. That’s it. Samen bijvoorbeeld minder TT-kilometers dan afgelopen Ronde van Zwitserland. Dan lijkt me een individuele opdracht van 2 keer die laatste afstand niet echt representatief. Los daarvan zie ik veel Tour-renners regelmatig hun trainingsuren maken op de TT-fiets.

Pizzi 22 juni 2015 om 11:27

Dumoulin FTW! Viel vorig jaar en won nóg dik. Dit jaar wint ‘ie weer dik, hopelijk nu zonder te vallen. ;)

Wel spijtig dat Westra, Boom, Clement en Terpstra ontbreken. Niet dat ze in de buurt van Dumoulin zouden komen, maar toch wel een devaluatie van dit ITT NK.

Aan de andere kant: wie er niet is, kan ook niet op het podium eindigen. Geeft andere gasten dus juist weer (grotere) podiumkansen.

klaazz 22 juni 2015 om 11:53

Mooie en duidelijke voorbeschouwing.
Ik mis wel echt de naam van ene Maarten T in de voorbeschouwing en in de reacties.
Hij zou ook zomaar podium kunnen rijden en mag m.i. zeker 1 maar eigenlijk ook wel 2 sterren krijgen.

ProLottoNL 22 juni 2015 om 12:27

Kunnen we voor de spanning van dit NK niet Dumoulin met een achterstand van 2 minuten laten beginnen? Dan wordt het nog een beetje spannend, al zou hij nog winnen!

Mark Twain 22 juni 2015 om 13:13

Appeltje, eitje voor de Molen! Maarten Tjallingii zou inderdaad wel eens kunnen verrassen.. Ben benieuwd!

koos1 22 juni 2015 om 13:14

Het zal een spannend tijdritkampioenschap worden… voor de zilveren bronzen plek dan.
Dumoulin moet hier toch met overmacht gaan winnen, of zou hij zich al gaan sparen voor de TT in de tour?

denistel 22 juni 2015 om 13:56

Mooi even kijken hij Tom de titel weer pakt,,verassing wordt Schoonbroodt denk ik.

Rhohan 22 juni 2015 om 14:14

Geen verrassing natuurlijk. Het wordt alleen spannend als Tom het parcours moet afleggen op een opoe fiets, zonder versnellingen. Dan zie ik Van Baarle nog dicht bij komen

TalatTunçalp 22 juni 2015 om 14:45

Dumoulin kan dit winnen zonder heel diep te gaan. Wel fijn voor hem met het oog op Utrecht.

MME 22 juni 2015 om 17:15

Is er een site waarop ik op Tom Dumolin kan wedden?

Headlines

Materiaalzone

Populair