Voorbeschouwing: Milaan-Turijn 2019
foto: Cor Vos
dinsdag 8 oktober 2019 om 20:00

Voorbeschouwing: Milaan-Turijn 2019

Het drukke Italiaanse najaar gaat woensdag 9 oktober verder met de oudste wielerkoers op de kalender: Milaan-Turijn. Het is ook nog eens een jubileumeditie, want de koers tussen de twee wereldsteden staat voor de honderdste keer op het programma. Maar liefst zestien WorldTour-ploegen staan aan de start. Wie wint de honderdste? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Honderd keer Milaan-Turijn. Hebben andere koersen niet al meer edities gehad? Dat klopt. Milano-Torino is weliswaar erg vroeg opgericht, maar de koers heeft vele onderbrekingen gekend. Na de eerste editie zelfs al (in 1876) toen Paolo Magretti naar de overwinning reed. De tweede uitgave van Milaan-Turijn volgde pas zeventien jaar later.

‘El Pistolero’ Alberto Contador wint in 2012 – foto: Cor Vos

Traditioneel werd de koers verreden in de week voor Milaan-San Remo. In 1987 kwam daar verandering in. De wedstrijd werd verplaatst naar oktober om samen met de Ronde van Piemonte en de Ronde van Lombardije de Trittico di Autunno te vormen. In 2005 werd de koers weer teruggehaald naar het voorjaar. Een experiment dat slechts drie jaar duurde.

Ook in de huidige eeuw kende Milaan-Turijn een korte pauze. Van 2008 tot en met 2011 ontbrak de wedstrijd op de koerskalender. Zeven jaar geleden keerde Milaan-Turijn pas terug, waarna met Alberto Contador direct een grote naam als winnaar uit de bus kwam. Die editie kende overigens een nieuwe aankomst op de Superga, die nu nog altijd gebruikt wordt.

De Basiliek van Superga kijkt toe – foto: Cor Vos

Naast Contador wonnen onder anderen Roger De Vlaeminck, Giuseppe Saronni, Laurent Jalabert en Diego Ulissi al eens in Milaan-Turijn. De Italianen boekten, weinig verrassend, de meeste zeges in de semiklassieker. Maar liefst 75 keer was een thuisrijder de sterkste. Costante Girardengo is met vijf zeges de recordhouder. Nog nooit schreef een Nederlander de koers op zijn naam. Vier keer won een Belg.

Laatste tien winnaars Milaan-Turijn
2018: flag-fr Thibaut Pinot
2017: flag-co Rigoberto Urán
2016: flag-co Miguel Ángel López
2015: flag-it Diego Rosa
2014: flag-it Giampaolo Caruso
2013: flag-it Diego Ulissi
2012: flag-es Alberto Contador
2007: flag-it Danilo Di Luca
2006: flag-es Igor Astarloa
2005: flag-it Fabio Sacchi


Vorig jaar

Afgelopen seizoen viel de beslissing andermaal op de slotbeklimming van de Superga. Een favorietengroep met onder anderen Thibaut Pinot, Adam Yates, Alejandro Valverde en Miguel Ángel López vormde zich op die klim. Pinot had met David Gaudu een knecht bij zich, die de groep voor hem uitdunde. Op het moment dat Gaudu zich opzij zette om Pinot de ruimte te geven om aan te vallen, botste hij met López.

De twee kwamen ten val en Pinot had direct een gat geslagen. De kopman van Groupama-FDJ wist zijn inspanning door te trekken tot de finish en de zege op te eisen, voor de snel opgekrabbelde López. De derde plek was voor de toen kersverse wereldkampioen Valverde.

Top-5 Milaan-Turijn 2018
1. flag-fr Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)
2. flag-co Miguel Ángel López (Astana)
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar)
4. flag-it Mattia Cattaneo (Androni Giocattoli-Sidermec)
5. flag-ch Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ)


Parcours

Milaan-Turijn wordt georganiseerd door RCS Sport, een organisatie die de laatste jaren telkens kiest voor een finale op de klim van de Superga in Turijn. Gestart wordt niet in Milaan zelf, maar in Magenta. Dat is een gemeente even ten westen van de modestad.

Vanuit Magenta gaat het eerst in zuidelijke richting en vervolgens in westelijke richting naar Turijn. De aanloop is volledig vlak, tot de finale. Na 155 kilometer begint het geweld voor de favorieten van de dag. Daar begint namelijk de eerste van twee passages van de Superga. Op de top staat de Basilica de Superga, maar voordat de renners daar komen moeten zij de 4,9 kilometer lange klim bedwingen. Het gemiddelde stijgingspercentage is maar liefst 9,1 procent, met pieken tot 14 procent.

Lange delen van de klim zijn zwaarder dan 10 procent, dus het is wel degelijk iets voor de pure klimmers. Dat blijkt ook uit de winnaars van de laatste jaren. Op 600 meter van de finish ligt nog een U-bocht, die van belang kan zijn voor de positionering in een eventuele eindsprint. Tot op de top wordt het stijgingspercentage niet minder dan 8 procent.

Datum: Woensdag 9 oktober
Traject: Magenta – Turijn
Totale afstand: 179 kilometer

Start: 12.10 uur in flag-it Magenta
Finish: 16.15 – 16.40 uur in flag-it Turijn


Favorieten

Van alle WorldTour-ploegen ontbreken alleen Jumbo-Visma en AG2R La Mondiale aan de start van Milaan-Turijn. Qua niveau van de deelnemende ploegen mag de 1.HC-koers dus erg tevreden zijn. Vanaf het tweede niveau maken Androni Giocattoli-Sidermec, Bardiani-CSF, Neri Sottoli-Selle Italia-KTM, Nippo-Vini Fantini-Faizanè en Arkéa-Samsic de startlijst compleet.

David Gaudu – foto: Cor Vos

Bij afwezigheid van Thibaut Pinot wordt gezocht naar een nieuwe winnaar. Wellicht moeten we die zoeken in de ploeg van Pinot zelf, namelijk Groupama-FDJ. Bij de Fransen is David Gaudu bezig aan het seizoen van zijn doorbraak. De jonge Fransman (op 10 oktober wordt hij 23) won al jongerenklassementen in de Provence, de UAE Tour en Romandië. In de Tour de France werd Gaudu tweede in de strijd om de witte trui. Zondag wist hij in de GP Beghelli vierde te worden. Als hij die lijn door kan trekken, is het lichtgewicht een kanshebber in Turijn.

De concurrentie is echter stevig. Bij Astana zint Miguel Ángel López op revanche na zijn ongelukke valpartij van vorig jaar. De Colombiaan heeft na de Vuelta a España, waarin hij vijfde werd, een lange rustpauze ingelast. Het is dus de vraag hoe goed zijn vorm is. Met Jakob Fuglsang en de broers Izagirre heeft Astana nog andere troeven achter de hand.

Update: Miguel Ángel López staat toch niet op de startlijst voor Milaan-Turijn

Egan Bernal – foto: Cor Vos

Team Ineos beschikt ook over meerdere wapens. Egan Bernal kon op de San Luca in de Giro dell’Emilia de verschroeiende versnelling van Primož Roglič niet volgen. Hij werd er wel negende. De Colombiaanse Tourwinnaar stapte vervolgens af in de GP Beghelli. Op de steile flanken van de Superga komt Bernal in zijn element. Tao Geoghegan Hart en Ivan Sosa kunnen de finale vroeg openen voor Team Ineos.

Bij BORA-hansgrohe zijn de ogen vooral gericht op Italiaans kampioen Davide Formolo, maar onderschat de kansen van Emanuel Buchmann en Rafał Majka niet. Topfavorieten voor de overwinning zijn de renners van de Duitse ploeg niet, maar zeker wel gevaarlijke outsiders. Ook Julian Alaphilippe en Enric Mas van Deceuninck-Quick Step behoren tot die categorie. De vraag is of de Superga niet te steil is voor de Franse springveer, maar omdat de klim ‘slechts’ twee keer aangedaan wordt, kan Alaphilippe zijn kruit drooghouden tot diep in de finale.

Update: Julian Alaphilippe heeft zich afgemeld voor Milaan-Turijn

Alejandro Valverde – foto: Cor Vos

Movistar herbergt wel een topfavoriet. Hij is tegenwoordig geen wereldkampioen meer, maar rijdt nog wel rond als kampioen van Spanje: Alejandro Valverde. Zijn WK liep met een sisser af, maar in de Giro dell’Emilia en de GP Beghelli wist hij ouderwets te scoren met een vijfde en een tweede plaats. Reken maar dat Valverde zijn derde plek van vorig jaar wil verbeteren. De oudste wielerklassieker ontbreekt nog op de erelijst van deze ervaren rot. De naar Bahrain Merida vertrekkende Mikel Landa doet ook mee voor Movistar.

Adam Yates toonde afgelopen week nog zijn vorm in de CRO Race. De Britse kopman van Mitchelton-Scott zegevierde in de enige bergrit en mocht daarom ook het eindklassement op zijn palmares bijschrijven. Is dat een voorbode voor een ijzersterk Italiaans najaar? Zijn ploeggenoot Jack Haig werd derde in de GP Beghelli. Namens Trek-Segafredo is het oppassen voor Bauke Mollema en thuisrijder Giulio Ciccone. Kersvers wereldkampioen Mads Pedersen verschijnt ook aan de start.

Adam Yates – foto: Cor Vos

Voor een mooie ereplaats is het kijken naar renners als Hermann Pernsteiner (Bahrain Merida), Víctor De la Parte (CCC), Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) en Wilco Kelderman (Team Sunweb). Iemand die in staat is om de favorieten te volgen en te verrassen is Sergio Higuita. Het Colombiaanse lichtgewicht van EF Education First is uitstekend uit de Vuelta gekomen, met een vierde plek op het WK voor beloften en een derde plek in de Giro dell’Emilia. Hij heeft ook nog eens een goed eindschot, wat van belang kan zijn op deze Superga.

Van ProContinentaal niveau zijn het vooral de bekende namen die we kunnen verwachten. Androni Giocattoli-Sidermec komt met het koningskoppel Fausto Masnada en Mattia Cattaneo (vorig jaar nog vierde in Milaan-Turijn), terwijl Arkéa-Samsic alles zet op Frans kampioen Warren Barguil. Giovanni Visconti is de kopman van Neri Sottoli-Selle Italia-KTM.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Julian Alaphilippe, Adam Yates
** Egan Bernal, Miguel Ángel López, David Gaudu
* Sergio Higuita, Bauke Mollema, Davide Formolo, Emanuel Buchmann

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

In startplaats Magenta is het bewolkt op het moment van de start en dat wordt gedurende de dag niet veel beter. In Turijn is het ook grijs en grauw, maar de renners hoeven niet te vrezen voor nattigheid in de finale. De temperatuur schommelt de hele dag rond de 15 à 16 graden Celsius en van wind is geen sprake. Op Eurosport 1 zijn vanaf 14.45 uur livebeelden te zien van Milaan-Turijn.


RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
8 oktober 2019 08:18
Zet m op Bauke! Dat jij een net zo'n goede laatste Italiaanse week moge rijden als Pinot vorig jaar. :-)
8 oktober 2019 09:26
Apart dat TJV ontbreekt, terwijl deze koers toch past bij het type renners dat ze in de ploeg hebben.
    8 oktober 2019 10:53
    Inderdaad, je zou verwachten dat Roglic mee zou doen. Als je naar de Emilia kijkt zie je dat de ploeg in vorm is.
    8 oktober 2019 10:56
    Vorig jaar gaven ze als reden dat ze op woensdag Lombardije gingen verkennen. Parcours is daar nu zo goed als hetzelfde als vorig jaar, maar wie weet willen ze hem toch nog weer verkennen. Zeker nu Roglic misschien wel de topfavoriet is. Al wisten ze dat natuurlijk nog niet ten tijde van inschrijven.
8 oktober 2019 21:39
Toch wel imposant lijstje winnaars van de laatste 10 edities. Benieuwd of Valverde nog wat in de tank heeft op het eind van het seizoen, zijn naam zou in het lijstje niet misstaan.
8 oktober 2019 22:44
Bizar dat Valverde zoveel koersen nog rijdt in het najaar. Raakt die zijn (doping) tank dan nooit leeg?
9 oktober 2019 07:50
Vreemd dat Woods niet genoemd wordt. Zou me niet verbazen mocht hij hIer winnen vanmiddag.
9 oktober 2019 07:59
Hopelijk staat er nog een extra uitdager voor zaterdag op.
9 oktober 2019 10:29
Kruit droog houden, niet kruid.
    9 oktober 2019 13:37
    Kruidnoten
9 oktober 2019 14:10
Wat, nog nooit een Nederlandse winnaar? Dan moet Mollema of Kelderman aan de bak. Die waren gisteren goed mee tot die foute afslag, nu dan maar echt voor de overwinning!

Reacties zijn gesloten.