Voorbeschouwing: Milaan-San Remo 2016

Voorbeschouwing: Milaan-San Remo 2016

John Degenkolb won vorig jaar, maar is er deze editie niet bij - foto: Sirotti

zaterdag 19 maart 2016 om 07:00

Aankomende zaterdag is het eindelijk zover. Met Milaan-San Remo staat dan het eerste monument van het seizoen op het programma. In de 107e editie van La Primavera strijdt men na 291 kilometer om eeuwige roem te behalen op de Via Roma. Wie zijn de belangrijkste kanshebbers? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De geschiedenis van Milaan-San Remo begint op 14 april 1907, toen om vijf uur ’s ochtends 33 renners aan de start stonden van de eerste editie. Er hadden zich eigenlijk zestig renners ingeschreven, maar door bar slechte weersomstandigheden kwam slechts de helft opdagen. Na ruim elf uur bereikte de Fransman Lucien Petit-Breton als eerste San Remo. Petit-Breton zou later dat jaar ook de Tour de France op zijn naam schrijven.

De eerste editie bleek een commercieel succes. Een jaar later kwamen daarom een hoop goede renners uit Europa naar Italië. De Belg Cyriel Van Hauwaert maakte zelfs een fietstocht van duizend kilometer om aan de start te kunnen verschijnen. Hij werd daarvoor uiteindelijk beloond met de overwinning, maar dat ging (letterlijk) niet zonder slag of stoot. Na een solo van ongeveer tweehonderd kilometer in de sneeuw probeerde de chauvinistische stationschef van Voltri een Italiaan te laten winnen door de slagbomen omlaag te doen zonder dat er treinen in de buurt waren. Van Hauwaert wilde echter van geen wijken weten en klom over de slagbomen, maar zag vervolgens dat de stationschef hem met een pistool bedreigde. De Belg reageerde met een aantal rake klappen en bereikte daarna alsnog als eerste de finish.

Ook de editie van 1910 mag met recht heroïsch worden genoemd. Een hevige sneeuwstorm teisterde de koers waardoor renners in huizen moesten schuilen en uiteindelijk slechts vier waaghalzen de aankomst bereikten. De Fransman Eugène Christophe was de eerste, al wist hij dat zelf niet toen hij in San Remo aankwam.

Fabian Cancellara

Cancellara zegeviert in 2008 – foto: Sirotti

De geschiedenis van Milaan-San Remo bevat tal van zulke verhalen. Ook de huidige eeuw kent mooie anekdotes. Denk aan hoe Erik Zabel te vroeg juichte waardoor Rabobank-renner Óscar Freire (2004) als eerste over de streep kwam, hoe Fabian Cancellara (2008) dankzij een verrassingsaanval iedereen te kijk zette, hoe Mark Cavendish in de honderdste editie een ogenschijnlijk te groot gat op Heinrich Haussler (2009) dicht wist te sprinten en vooral hoe Gerald Ciolek (2013) won na een door sneeuw geteisterde editie.

Nederlanders wisten deze eeuw nog niet te winnen. Alleen Arie den Hartog (1965), Jan Raas (1977) en Hennie Kuiper (1985) hebben Milaan-San Remo op hun palmares staan. Vorig jaar was Sebastian Langeveld de beste landgenoot met een veertiende plaats. Toen ging de overwinning naar John Degenkolb. De Duitser versloeg Alexander Kristoff en Michael Matthews in de sprint. Dit jaar is het weer tijd voor een nieuwe bladzijde in de rijke geschiedenis van Milaan-San Remo.

Laatste tien winnaars
2006: flag-it Filippo Pozzato
2007: flag-es Óscar Freire
2008: flag-ch Fabian Cancellara
2009: flag-gb Mark Cavendish
2010: flag-es Óscar Freire
2011: flag-au Matthew Goss
2012: flag-au Simon Gerrans
2013: flag-de Gerald Ciolek
2014: flag-no Alexander Kristoff
2015: flag-de John Degenkolb

Parcours
De pagina van deze editie wordt geschreven op vrijwel hetzelfde parcours als vorig jaar. De route is alleen twee kilometer korter door een nieuwe weg in Genova Voltri. De totale afstand bedraagt daarom 291 kilometer.

De eerste helft van de wedstrijd is grotendeels vlak, pas na ruim 140 kilometer moet voor het eerst echt geklommen worden als de Passo del Turchino opdoemt. Snel daarna krijgen de renners voor het eerst de Middellandse Zee in zicht. Langs de wegen van de Ligurische kust gaat het vervolgens richting San Remo.

De eerstvolgende hindernissen liggen daarna op ongeveer vijftig kilometer van de meet. In korte tijd moet het peloton de drie Capi (Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta) overwinnen. Deze korte hellingen gelden slechts als warmlopers voor de finale en zijn voor de meeste renners geen probleem, maar dat geldt niet voor de Cipressa. Deze beklimming van zes kilometer aan 4,1 procent is niet eens superzwaar, maar omdat het peloton dan al 270 kilometer onderweg is, wordt hier doorgaans het kaf van het koren gescheiden.

MSR_16_alt-1

Na een technische afdaling komen de renners op negen kilometer voor het einde aan bij de voet van de Poggio. Deze 3,7 kilometer lange heuvel moet voor de laatste schifting zorgen. Het stuk vlak voor de top is het steilst met stijgingspercentages tot acht procent. Een ideale plek voor puncheurs om aan te vallen en met voorsprong aan de afdaling te beginnen.

Deze afdaling is eveneens lastig met een aantal scherpe haarspeldbochten. Vorig jaar gingen hier een aantal favorieten tegen de grond, waaronder Philippe Gilbert en Zdeněk Štybar. Eenmaal beneden is het nog twee kilometer tot aan de eindstreep op de Via Roma.

Favorieten
Voor de belangrijkste kanshebbers op de overwinning moeten we kijken naar snelle mannen die in staat zijn om de Poggio te overleven. Ook aanvallers kunnen winnen in San Remo, maar meestal eindigt de koers in een sprint met een beperkte groep.

Dat was ook de afgelopen twee jaar zo. Toen was Alexander Kristoff erg succesvol. In 2014 greep hij zelfs de zege en vorig jaar was alleen John Degenkolb sneller. Bij afwezigheid van de Duitser van Giant-Alpecin, die nog steeds niet hersteld is van het trainingsongeluk, mag Kristoff daarom gezien worden als topfavoriet. Weinig renners zijn na een lastige koers sneller dan de spurter van Katusha. Dat bleek ook in Parijs-Nice, toen hij in de lastige etappe met de Mont Ventoux relatief eenvoudig de groepssprint won.

11-03-2016 Paris - Nice; Tappa 06 Saint Paul Trois Chateaux - Salon De Provence; 2016, Katusha; 2016, Orica Greenedge; Kristoff, Alexander; Matthews, Michael;

Is de Beer van Stavanger de sterkste? – foto: ASO

De etappezege ging toen echter naar de vooruit gebleven Alexey Lutsenko, waardoor Kristoff op nul bleef staan in Frankrijk. Dat lag ook mede aan Michael Matthews, die twee etappes wegkaapte en vooral bergop indruk maakte. De Australiër liet nogmaals zien één van de best klimmende sprinters van het peloton te zijn. Voor iemand die Gilbert kan volgen op de Cauberg, moet de Poggio helemáál een makkie zijn. Dat biedt kansen. Als zijn ploeg Orica-GreenEDGE de koers dusdanig zwaar maakt dat de meeste sprinters kapot zitten, kan Matthews wellicht beter doen dan zijn derde plaats van vorig jaar.

Ook Peter Sagan heeft belang bij dat scenario. Het lijkt een zekerheidje dat hij de Poggio gaat overleven. Zijn kans op de overwinning hangt vervolgens af van hoeveel anderen dat ook gaat lukken. Dat bleken er tot dusver steeds te veel te zijn. De laatste vier jaar werd de regerend wereldkampioen achtereenvolgens vierde, tweede, tiende en opnieuw vierde. Zijn prestaties dit seizoen wijzen erop dat hij opnieuw een topnotering gaat halen. De vraag is welke.

05-03-2016 Strade Bianche; 2016, Etixx - Quick Step; Cancellara, Fabian; Siena;

Cancellara liet in Strade Bianche al zien goed in vorm te zijn – foto: Sirotti

Hetzelfde geldt voor Fabian Cancellara. De Zwitserse oud-winnaar eindigde in zijn laatste zeven deelnames vijfmaal op het podium. Hij deed dat op verschillende manieren: via late uitvallen, zowel op als na de Poggio, én in kleine massaspurten. Spartacus staat weliswaar niet te boek als sprinter, maar een spurt na bijna driehonderd kilometer is een geval apart. Dan telt vooral hoeveel energie je nog over hebt en Cancellara bleek vaak met overschot te zitten. Hij is momenteel bezig aan zijn laatste seizoen en lijkt erop gebrand om knallend afscheid te nemen. Cancellara is al goed op weg met de zege in Strade Bianche, maar ook Milaan-San Remo staat hoog op zijn verlanglijstje.

Dat gaat ook op voor Nacer Bouhanni. De Fransman heeft er zelfs zijn hoofddoel van gemaakt. “Ik weet dat ik kan winnen”, vertelde hij eerder aan L’Equipe. “Vorig jaar zat ik met nog tweehonderd meter te gaan in het wiel van Sagan, maar durfde ik niet om vroeg de sprint te openen. Dat was een grote fout en dat zal mij nu niet meer gebeuren.” De generale repetitie in Parijs-Nice verliep in ieder geval uitstekend. Bouhanni kwam tweemaal als eerste over de streep, al werd hij de eerste keer gedeclasseerd.

27-02-2016 Het Nieuwsblad; 2016, Bmc, Racing; Van Avermaet, Greg; Gand;

Van Avermaet gaat plots winnen, maar ook in de allergrootste klassiekers? – foto: Sirotti

Nu Greg Van Avermaet het etiket van ‘eeuwige tweede’ definitief van zich lijkt te hebben afgeworpen, behoort ook hij tot de favorieten. Zijn track record in San Remo is weliswaar niet erg indrukwekkend, een negende plaats in 2011 is zijn beste uitslag, maar de Belg mag vanwege zijn opvallende prestaties dit seizoen niet genegeerd worden. De BMC-renner gaat na zijn overwinningen in Omloop Het Nieuwsblad en Tirreno-Adriatico met veel vertrouwen naar Milaan.

De tweede Belgische topper, Tom Boonen, heeft daarentegen nog niet kunnen imponeren. Hij laat het kopmanschap daarom aan Zdeněk Štybar en Fernando Gaviria. Eerstgenoemde kan zijn explosiviteit uitstekend kwijt op de Poggio en ook de daaropvolgende afdaling ligt hem als gegoten. De drievoudig wereldkampioen veldrijden is technisch zeer begaafd en zou in de lastige haarspeldbochten een verschil kunnen maken. Achter de naam van Gaviria staat nog een groot vraagteken. De pas 21-jarige Colombiaan beschikt duidelijk over veel talent, getuige ook zijn ritzege in Tirreno-Adriatico, maar het is de vraag of hij een koers van bijna driehonderd kilometer nu al aankan.

stybar_wint_2

Pakt Štybar uit op of na de Poggio? – foto: Sirotti

Bij Dimension Data zijn de ogen voornamelijk gericht op Edvald Boasson Hagen. De 28-jarige Noor, die na een paar mindere jaren zijn oude topvorm weer gevonden lijkt te hebben, beschikt over de ideale kwaliteiten voor een koers als Milaan-San Remo. Zijn ploeg heeft daarnaast met Mark Cavendish een oud-winnaar in de gelederen, maar vorig jaar raakte hij niet in de voorste groep over de Poggio. Op basis van Tirreno-Adriatico, waar Cavendish telkens achteraan eindigde, lijkt de kans klein dat het hem dit seizoen wél weer gaat lukken. Dimension Data heeft daarnaast met Reinardt Janse van Rensburg, Youcef Reguigui en Kristian Sbaragli nog een aantal andere sprinters achter de hand.

Ook Sky kan op meerdere paarden wedden. Ben Swift werd al eens derde voor de Britse formatie en lijkt opnieuw in goede doen. De 28-jarige sprinter maakte afgelopen week indruk in Parijs-Nice door bergop lang Geraint Thomas bij te blijven staan. Thomas zelf mag ook niet uitgevlakt worden. De winnaar van Parijs-Nice viel vorig jaar nog aan in de finale en werd pas net na de top van de Poggio weer ingerekend. Met ook Michał Kwiatkowski in de gelederen gaan we Sky waarschijnlijk opnieuw in de aanval zien.

Outsiders
Het zoeken van de aanval is ook voor een aantal Nederlanders een mogelijke route naar succes. Sebastian Langeveld, Tom-Jelte Slagter (beiden Cannondale), Lars Boom (Astana) en Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) behoren niet tot de topfavorieten, maar zouden met een goed getimede aanval de kleppers kunnen verrassen. Mocht de koers wederom eindigen in een (kleine) massasprint, dan is de Nederlandse hoop voornamelijk gevestigd op Moreno Hofland. Vorig jaar was hij bij zijn debuut weliswaar naar eigen zeggen ‘in één keer helemaal leeg’ na de Cipressa, maar een extra jaar ervaring kan wonderen doen. Toch zet zijn ploeg LottoNL-Jumbo voornamelijk in op Sep Vanmarcke.

De Belg beschikt na een zware wedstrijd vaak nog over een snel eindschot, maar hij is daar niet bepaald de enige in. Ook Giacomo NizzoloNiccolo Bonifazio (beiden Trek-Segafredo), Luka Mezgec (Orica-GreenEDGE), Juan José Lobato (Movistar), Jens Debusschere (Lotto Soudal), Sacha Modolo, Davide Cimolai (beiden Lampre-Merida), Heinrich Haussler, Leigh Howard (beiden IAM Cycling), Arnaud Démare (FDJ), Elia Viviani (Sky), Ramunas Navardauskas (Cannondale) en Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) zouden op deze manier voor een verrassing kunnen zorgen.

Kan Vincenzo Nibali voor een verrassing zorgen? – Foto: Sirotti

De deelnemerslijst telt ook een aantal gerenommeerde aanvallers waar rekening mee dient te worden gehouden. Vincenzo Nibali springt daarvan het meest in het oog. De Astana-renner is in La Primavera al meermaals in de aanval gegaan en in 2012 leidde dat zelfs tot een podiumplaats. Renners als Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), Diego Ulissi (Lampre-Merida), Alejandro Valverde (Movistar), Tony Gallopin, Tim Wellens (beiden Lotto Soudal), Filippo Pozzato (Southeast-Venezuela) en Simon Geschke (Giant-Alpecin) zullen hopen op een soortgelijk scenario.

Tot slot aandacht voor nog zo’n aanvaller: Maarten Tjallingii. De 38-jarige veteraan kleurde de laatste jaren steevast de vroege vlucht en begint zaterdag aan zijn laatste Milaan-San Remo. Winnen zal hij waarschijnlijk niet doen, maar wees niet verbaasd als hij nog één keer zijn oude kunstje gaat flikken. Dat zou een mooi afscheid zijn.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff
*** Peter Sagan, Michael Matthews
** Fabian Cancellara, Greg Van Avermaet, Nacer Bouhanni
* Zdenek Stybar, Edvald Boasson Hagen, Ben Swift, Fernando Gaviria

TV
De wedstrijd gaat om 10:10 van start en zal naar verwachting tussen half vijf en half zes eindigen. Milaan-San Remo is vanaf 14:30 te zien op Sporza, de NOS begint een half uurtje later. Eurosport komt volgens haar website alleen met een herhaling op TV.

Weer
Het peloton hoeft zich geen zorgen te maken over een herhaling van de sneeuweditie van 2013. Volgens Weeronline stijgt het kwik aanstaande zaterdag zelfs naar vijftien graden. De verwachting is bovendien dat het droog blijft. Prima koersweer dus.

Website organisatie
Deelnemerslijst Milaan-San Remo 2016

[poll id=”197″]

Dit artikel delen:

96 Reacties

walkowiak 17 maart 2016 om 08:08

ik gun het sagan en hoop op dumoulin en slachter, helaas weinig kans

LutsenkoFan 17 maart 2016 om 08:13

Ik denk toch dat dit Sagan’s eerste zege wordt.

Eigenlijk wel benieuwd hoe Matthews in dit veld zich kan handhaven. Want naar mijn mening was er in PN niet zoveel concurrentie qua sprinters. Groenewegen klopte Bouhanni ook 2 maal. Maar Groenewegen kan ook geen Kristoff, Greipel of Kittel kloppen.

Romāns Vainšteins 17 maart 2016 om 08:27

Prima koersweer ? Makkelijk koersweer. ‘Prima koersweer’ anno 2016 is vooral meer kijken naar de omgeving en al helemaal in MSR, genoeg te zien dus geen probleem maar doe mij maar barre omstandigheden zo veel als mogelijk, zonder enig mededogen zetel ik me op de warme bank dan.

kerri 17 maart 2016 om 08:37

ik denk dat sagan het gaat halen, al hoop ik op mattews of van avermaet. Ik denk dat Cancellara op twee gaat eindigen

Javier 17 maart 2016 om 08:40

Wat een deelnemerslijst. Het zal denk ik een sprint worden

zomaareens 17 maart 2016 om 09:04

Edvald Boasson Hagen

MaxvanHeeswijk 17 maart 2016 om 09:07

Weer een mooie voorbeschouwing, waarvoor dank.

edit redactie: thx, aangepast

betonmolen 17 maart 2016 om 09:17

Sagan was elke keer leeg voor de eindspurt en nu denkt men dat hij wel al die kilometers kan verteren met zijn manier van koersen? Veel kanshebbers maar leuk om een naam te noemen dus ik zeg kristoff

Scotty 17 maart 2016 om 09:23

Mooi en bizar verhaal van die Belg die die stationschef een paar klappen verkocht.

Ik hoop op 50km vol gas vanaf de Capo’s om de sprinters wat op te branden. Maar ik verwacht dat ploegen toch naar elkaar gaan kijken. De ploeg die het heft in handen neemt, kan op het einde wel eens tekort gaan komen. Ik hoop op Matthews trouwens.

Grote Meneer Terpstra 17 maart 2016 om 09:28

Waarom start Sagan met nummer 1? Het team van de winnaar heeft dat recht toch?

Daarnaast gok ik op Boonen, de enige outsider die niet genoemd is ;)

escapados 17 maart 2016 om 09:28

Mooie voorbeschouwing! Kijk vooral uit naar de versnelling Cancellara waarvan je weet dat ie gaat komen.

Wheely 17 maart 2016 om 09:37

Lars Boom werd laatst nog getipt in mijn favoriete wielerprogramma.

Langeveld de laatste jaren overigens de beste Nederlander… Kijken wat hij dit jaar doet!

froomefan56 17 maart 2016 om 09:41

Ik durf niet te voorspellen wie eerste word.Maar wie tweede wordt weten we natuurlijk allemaal al

gavirialaphilippe 17 maart 2016 om 09:42

@grote meneer terpstra wereldkampioen daarna, doordat de winnaar van vorig jaar afwezig is denk ik start hij met nr. 1

Laatste man 17 maart 2016 om 09:43

Deze koers is meer dan een sprinterskoers. Wat een namen en types komen er aan de start. Ik denk dat de kwaliteit dit jaar nog nooit zo sterk en breed is geweest in het peloton. Of dat nu hier is, in de rondes als PN/Tirreno/Catalunya of waar dan ook.

Podium:
Cancellara
v.Avermaet
Vanmarcke.

Noud89 17 maart 2016 om 09:47

@Grote Meneer Terpstra

Ben het er wel mee eens, een Boonen die zo weinig genoemd wordt kan wel eens erg gevaarlijk gaan zijn. Lijkt erop dat voor het eerst in zijn carriere niemand echt op hem gaat letten.

Een andere outsider die overigens niet genoemd is: Felline.

antwerpfan 17 maart 2016 om 10:01

Voor het eerst in jaren heb ik het gevoel dat de kans op een massaspurt kleiner is dan een uitval op de Poggio. Hoeveel ploegen gaan er écht willen aansturen op een groepssprint? Enkel Kristoff, Matthews en Bouhanni zijn jongens die kunnen zeggen: “in een spurt is de kans groot dat ik het haal”. De rest, op misschien Sagan na, zou moeten beseffen dat er altijd iemand sneller is (ik ga ervan uit dat dit voor Gaviria nog wat te vroeg komt). Van die drie ploegen acht ik Cofidis dan ook niet eens in staat om iets recht te zetten diep in de finale, dus dan blijf je maar met twee controlerende teams over.

De kans is wel reëel dat Matthews op de uitval op de Poggio kan reageren. Dan zal het beslist worden in de afdaling of het laatste vlakke stuk. Ik heb echt het gevoel dat een outsider hier gaat winnen, iemand genre Gallopin of Navardauskas. Eraan hangen onderaan de afdaling, even stilvallen en dan wegpoefen.

Retro Lex 17 maart 2016 om 10:08

Inderdaad antwerpfan. Ik had Gallopin nog niet gelezen maar denk echt wel dt hij een mooie top 10 plek gaat rijden. Is goed in vorm en heeft deze week een alliantie gesloten Met Sky. Thomas. ( Finale PN hielp hij Sky…… )

Mogelijk scenario: Aanval op de Cipressa van Ulissi. Thomas , Sep, Gallopin en nog wat springen mee en blijven weg……..

gavirialaphilippe 17 maart 2016 om 10:11

Ik ga voor Fernando! :)

escapados 17 maart 2016 om 10:17

Gallopin zal er inderdaad wel bij zitten denk ik. Verder start er voor Lotto-Soudal niet veel soeps.

Pils 17 maart 2016 om 10:17

Ik hoop niet dat gaviria nu al een wedstrijd van 300 km aankan. Dan wordt deze wedstrijd de komende jaren oersaai

Noud89 17 maart 2016 om 10:19

@antwerpfan

De vraag is of een ontsnapping op de poggio wel door gaat rijden als er een goede sprinter bij zit. En met Matthews, Sagan, Bouhanni, Swift, v Avermaet is er een behoorlijke kans dat er een rappe man mee zit in iedere ontsnapping.

DirkDeWolf 17 maart 2016 om 10:19

Sagan voorop in een groepje met onder andere Van Avermaet. De laatste is getergd door Sagans uitspraken na afloop van de TA dat hij over hem heensprint en Sagan wederom tweede wordt.

Cap 17 maart 2016 om 10:22

Er is veel werk gemaakt van deze voorbeschouwing, wat op zich een compliment waard is. Maar je kan ook doorslaan in het noemen van favorieten en outsiders, er worden niet minder dan 40 (!) favorieten en outsiders opgesomd. Dat is zowat het halve peloton.

gavirialaphilippe 17 maart 2016 om 10:22

@DirkDeWolf nadat hij weer de hele tijd in het wiel van Sagan zit zeker? :p

Headlines

Materiaalzone

Populair