Voorbeschouwing: Milaan-San Remo 2011 (Retro)

Door Matthijs Bijlsma, zondag 22 maart 2020 om 08:00
Voorbeschouwing: Milaan-San Remo 2011 (Retro)

Vorig jaar won Oscar Freire voor de derde keer - foto: Cor Vos

Vanwege het coronavirus wordt in ieder geval tot eind april niet gekoerst. Eigenlijk zou zaterdag 21 maart Milaan-San Remo verreden worden, maar ook ‘La Primavera’ gaat niet door. Sporza heeft het initiatief genomen om in deze periode oude edities van wielerklassiekers uit te zenden, te beginnen met Milaan-San Remo 2011. Wij bij WielerFlits doen graag mee: dit was negen jaar geleden onze voorbeschouwing op Milaan-San Remo.

We gaan terug naar donderdag 17 maart 2011…

Komende zaterdag staat de eerste grote eendaagsewedstrijd van het seizoen op het programma: Milaan-San Remo. Dit is bij uitstek een wedstrijd voor sprinters, maar ook late uitvallers maken een kans in Noord-Italië. De WorldTour is al begonnen met zeges voor Cameron Meyer (Tour Down Under), Tony Martin (Parijs-Nice) en Cadel Evans (Tirreno-Adriatico). Nu kan echter het echte werk beginnen.

Kan Óscar Freire zijn zege van 2010 herhalen en voor de vierde keer als winnaar over de streep komen, of pakt één van de andere favorieten het stokje over in San Remo? Misschien wordt het een verrassende naam. Er mag in de wedstrijd wel gereden worden met de zogenaamde ‘oortjes’, dus de kans dat een vroege vlucht het kan volhouden tot aan de finish is nagenoeg nihil.


Historie

Milaan-San Remo staat voornamelijk bekend als sprintersfestival, misschien ook wel als wereldkampioenschap voor de sprinters. Meestal eindigt de 298 kilometer lange wedstrijd dan ook in een massasprint. Zo waren het de laatste jaren onder andere Óscar Freire (drie keer), Mark Cavendish en Alessandro Petacchi die met de zege gingen lopen. Echter, dit was niet altijd het geval. In 2008 won Fabian Cancellara, in 2006 Filippo Pozzato en in 2003 Paolo Bettini.

Veel Nederlanders hebben er niet gewonnen in La Primavera. De laatste keer was alweer 26 jaar geleden, toen Hennie Kuiper de handen in de lucht mocht steken. In dat jaar werd Teun van Vliet ook nog eens tweede. Daarvoor wonnen ook Arie den Hertog (1965) en Jan Raas (1977).

Fabian Cancellara bewees dat ook aanvallers ‘MSR’ kunnen winnen – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars Milaan-San Remo
2010: flag-es Óscar Freire
2009: flag-gb Mark Cavendish
2008: flag-ch Fabian Cancellara
2007: flag-es Óscar Freire
2006: flag-it Filippo Pozzato
2005: flag-it Alessandro Petacchi
2004: flag-es Óscar Freire
2003: flag-it Paolo Bettini
2002: flag-it Mario Cipollini
2001: flag-de Erik Zabel


Vorig jaar

In 2010 was er een traditioneel verloop in de eerste voorjaarsklassieker. In de beginfase mocht een kansloze kopgroep wegrijden en een grote voorsprong nemen van maar liefst 23 minuten. In het tweede gedeelte van de koers konden de sprintersploegen het verschil gemakkelijk weer terugbrengen naar nul.

Op de Poggio probeerden Philippe Gilbert en Filippo Pozzato weg te rijden, wat bijna een gewoonte is de laatste jaren. Het tweetal kwam niet weg en in de afdaling probeerde Pozzato het opnieuw, nu samen met Vincenzo Nibali. Maar ook deze uitlooppoging was voor niets.

In de slotkilometer trok Daniel Oss de sprint aan voor Daniele Bennati, maar Óscar Freire kon er gemakkelijk overheen komen om zijn derde zege in Milaan-San Remo mee naar huis te nemen voor Rabobank. Tom Boonen eindigde op respectabele afstand als tweede, voor Alessandro Petacchi.

Vorig jaar was het een klassieke massasprint in San Remo – foto: Cor Vos

Uitslag Milaan-San Remo 2010
1. flag-es Oscar Freire (Rabobank) in 6u57m28s
2. flag-be Tom Boonen (Quick-Step-Innergetic) allen z.t.
3. flag-it Alessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini)
4. flag-it Sacha Modolo (Colnago-CSF Inox)
5. flag-it Daniele Bennati (Liquigas-Doimo)


Parcours

Zoals al jaren verandert zelden wat aan het parcours van de eerste klassieker van het seizoen. Het parcours van dit jaar is dan ook precies hetzelfde als de editie van 2009 en 2010. De klassieke aankomst op de Via Roma is er nog steeds niet, dus wordt er wederom geëindigd op de Lungomare Italo Calvino, niet ver daarvandaan.

Parcours Milaan - San Remo 2011
Voordat op de laatste rechte lijn aangekomen wordt is al bijna 298 kilometer afgelegd, met niet al te veel lastige obstakels. Die zijn er wel. Er wordt begonnen met de Passo del Turchino, maar de top van de ‘zwaarste’ heuvel van Milaan-San Remo ligt op meer dan 150 kilometer van de streep. Met nog een kleine honderd kilometer te gaan volgt dan Le Manie, maar ook na deze heuvel volgt nog een lang, vlak stuk.

Pas in het laatste deel wordt het pas echt spannend. Dit wordt ingeleid door de drie Capi: de Capo Melo, de Capo Cervo en de Capo Berta. De echte finale begint bij de Cipressa, met de top op 22,1 kilometer van de meet in San Remo. Vorig jaar gebeurde daar niets, maar meestal volgen er nog aanvallen op de Poggio di San Remo, met de top op 6,2 kilometer van de eindstreep. De Poggio is 3,7 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,7 procent. Het steilste stuk is acht procent en ligt op iets minder dan een kilometer van de top.

Na de beklimming volgt de nog gevaarlijkere afdaling van de Poggio, waar je misschien niet de koers kan winnen, maar zeker wel kan verliezen. Eenmaal beneden wacht een vlakke eindfase van 3,9 kilometer. Op ruim een kilometer volgt een gevaarlijke links-rechts combinatie. De laatste flauwe bocht naar rechts komt met nog vijfhonderd meter te gaan. Hierna kunnen de overgebleven sprinters normaal gezien hun kans gaan.


Favorieten

Er staan heel wat sterke blokken aan de start van Milaan-San Remo. Misschien wel het sterkste blok is het team van Garmin-Cervélo. De Amerikaanse formatie heeft namelijk drie favorieten voor de zege aan de start staan. Afgelopen week boekte Tyler Farrar nog een overwinning in Tirreno-Adriatico, terwijl Heinrich Haussler er dichtbij was in Parijs-Nice.

En dan heeft de formatie ook nog eens wereldkampioen Thor Hushovd binnen de gelederen. De Noor liet zich in de Tirreno vooral sterk in dienst zien van de ploeg, maar zou nu ook wel eens voor eigen kans kunnen gaan. Alle drie de renners kunnen La Primavera op hun naam schrijven.

Tylar Farrar won onlangs nog in Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

Van de favorieten aan de start is Óscar Freire degene die in het verleden het meest succesvol is geweest in de lenteklassieker. Drie keer was de oud-wereldkampioen de beste in de straten van San Remo. De Spanjaard van Rabobank kan vooral de lengte van de wedstrijd goed aan en zit vaak goed gepositioneerd in de laatste kilometers van deze lange wedstrijd. Verder is bij Rabobank de vraag wat Michael Matthews kan doen. Voor zijn kopman of voor zichzelf?

Mark Cavendish (links) en Matthew Goss (rechts) zijn allebei kanshebbers – foto: Cor Vos

Bij HTC-Highroad gaan ze ook met een erg sterke ploeg van start. Mark Cavendish is uiteraard de kopman bij de Amerikaanse ploeg, maar de Brit heeft ook nog twee sterke ploegmaats. Is Cavendish er na de Poggio niet meer bij, dan moet vooral uitgekeken worden naar Matthew Goss. De ploeg heeft nog een uitstekende helper in naam van Ronde van Qatar-winnaar Mark Renshaw.

Bij Lampre-ISD hebben ze twee ijzers in het vuur. Michele Scarponi zal het vooral moeten hebben van een uitval op de Poggio, terwijl oud-winnaar Alessandro Petacchi het zal moeten hebben van een sprint. Een gelijkaardige situatie is er bij respectievelijk Omega Pharma-Lotto en Leopard-Trek. Daar zijn Philippe Gilbert en Fabian Cancellara de aanvallers en André Greipel en Daniele Bennati de afmakers. Het is wel de vraag of Greipel al voldoende hersteld is van zijn valpartij voorafgaande van de Tirreno-Adriatico.

Philippe Gilbert en Tom Boonen stoomden zich klaar in Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

In de voorjaarsklassiekers is het natuurlijk ook altijd uitkijken naar Tom Boonen. De Belg was vorig jaar nog tweede achter Freire, maar heeft dit seizoen niet echt een geweldige voorbereiding gehad met onder andere een ziekte. Ook de rest van zijn ploeg Quick-Step had geen goede voorbereiding, maar Boonen zal zeker meedoen voor de zege.

Outsiders voor de zege zijn er verder ook nog genoeg, in de naam van onder meer Juan José Haedo, Filippo Pozzato en Edvald Boasson Hagen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Oscar Freire
*** Tyler Farrar, Mark Cavendish
** Philippe Gilbert, Thor Hushovd, Alessandro Petacchi
* Fabian Cancellara, Tom Boonen, Daniele Bennati, Heinrich Haussler

Deelnemers


TV

Wil je de finale van Milaan-San Remo 2011 zien, schakel dan zondag 22 maart 2020 vanaf 14.30 uur in bij Sporza op Eén.

Dit artikel delen:

49 Reacties

Secondant 20 maart 2020 om 07:43

Ik mis een beetje Matthew Goss bij de favorieten. Zie hem toch zeker als outsider.
(En dan na de koers roepen: zie je wel!)

Leuk gedaan Wielerflits! Klasse. Je moet wat in deze troosteloze tijden.

Javier 20 maart 2020 om 07:58

Goss? HTC gaat vol voor Cavendish. Goss heeft bij de favorieten niks te zoeken.

Secondant 20 maart 2020 om 08:43

Cavendish? Die had niets te zoeken in de wedstrijden die er toe deden zover. In de Tirreno kwam hij er niet aan te pas. Een schamele overwinning in Oman…maar in dat deelnemersveld had ik ook nog gewonnen.

Fre 20 maart 2020 om 07:45

Ik gok op een klein groepje (man of 8) met Gilbert die eindelijk z’n Strive for Five vervolledigd.

jappe666 20 maart 2020 om 09:37

Hoezo Strive for Five?
Volgens mij heeft hij Parijs-Roubaix bv nog niet gewonnen? ;-)

bommie 20 maart 2020 om 11:45

LBL en Ronde van Vlaanderen ook niet

Panache 20 maart 2020 om 08:16

Hutarovich verdient m.i. ook wel een ster. Versloeg vorig jaar in de Vuelta zowel Cav als Petacchi. Indien het redelijk bij elkaar blijft is hij typisch zo’n alles of niets sprinter.

Cyclinglover 20 maart 2020 om 11:31

Hutarovich Is heel snel maar geraakt amper een verkeersdrempel over, Dus gaat ‘m niet worden denk ik

Leukefans 20 maart 2020 om 08:20

Verwacht dat Van Avermaet ook wel iets zal proberen op de Poggio, die fietst (in het voorjaar) nagenoeg altijd op niveau en moet dat klimmetje wel aan kunnen.

Poeksel 20 maart 2020 om 09:36

Voor een ereplaats misschien. Geen winnaarstype, die gast.

adelaarvanantwerpen 20 maart 2020 om 10:35

Tot nu toe heeft GVA nog niet zoveel bewezen in het voorjaar.!

jappe666 20 maart 2020 om 11:44

Zouden ze sowieso niet eerder de kaart Ballan trekken, als Italiaan zijnde?

zotvankoers 20 maart 2020 om 12:58

Ik heb het gevoel dat van avermaet nu al met zen gedachten bij Rio 2016 zit….

Leukefans 20 maart 2020 om 08:21

Wat bedoel je? Gewoon zondag op Sporza hoor.

Cyclinglife 20 maart 2020 om 08:22

@Leukemans kopje “TV” ;)

Krakowic 20 maart 2020 om 08:23

Leuk om te lezen en opvallend hoeveel er toch veranderd is ten opzichte van toen:

-MSR zou veel minder vaak een sprint opleveren in de komende jaren.
– Wielerflits is een stuk professioneler geworden mbt schrijven voorbeschouwing
– Scarponi, toch altijd even slikken als je z’n naam weer leest.
– Goss, de eendagsvlieg. Maar wel een eendagsvlieg waar Gilbert nog steeds van kan balen.
– Wat is het Nederlandse wielrennen ongelofelijk verbeterd de afgelopen jaren. Een voorbeschouwing zonder enige Nederlandse kanshebber lijkt nu haast onmogelijk.

Marik 20 maart 2020 om 09:40

Hear hear!!

jappe666 20 maart 2020 om 09:43

Ik geloof niet in een sprint, ik zet mijn geld op Thomas De Gendt, die reed al fantastisch in Parijs-Nice met zijn ritzege en derde plaats. Die gaat meeschuiven in de vroege vlucht en niet stukgaan, peloton gaat zich compleet mispakken.

Kleine minuut later zal Boonen zich voor de kop slaan want wéér tweede…

zipp404 20 maart 2020 om 09:52

Boonen zal gebrand zijn om MSR op zijn palmares bij te schrijven.
Deze kan toch niet ontbreken bij een kampioen van zijn formaat.

iLLan 20 maart 2020 om 09:57

Waarom is er geen liveblog van de wedstrijd voor de mensen die de televisie niet aan kunnen zetten?

Bikeage 20 maart 2020 om 12:00

Ik zou Davide Rebellin ook niet onderschatten. Ik gok dat hij bijna met pensioen gaat, maar ik zou toch maar rekening houden met deze sluwe vos!

Poeksel 20 maart 2020 om 12:42

Een echte liefhebber, het zou me niet verbazen als ie in 2020 nog steeds fietst.

Bikeage 20 maart 2020 om 13:39

Hahaha! Geloof je het zelf, lolbroek?

john 20 maart 2020 om 12:02

Het verwonder me dat niemand M v/d Poel als winnaar tipt

vanSpringel 20 maart 2020 om 16:32

Het is niet M. vd Poel, maar A. vd Poel.

Baik-Baik 20 maart 2020 om 12:12

Iemand vertrouwen in Kroon? Kan redelijk klimmen en kan in een klein groepje toch ook aardig aankomen.

Al zou die ook pakweg 64ste kunnen worden op dik 5 minuten.

thorsen 20 maart 2020 om 12:26

Ik zie geen enkele Nederlander bij de eerste pakweg 37 finishen eerlijk gezegd…

Poeksel 20 maart 2020 om 12:44

En Rabobank zal ook wel weer collectief falen.

Derierre de la course 20 maart 2020 om 21:18

Moet die geen commentaar geven en Bevers spotten?

Duh 20 maart 2020 om 13:09

Heerlijk die commentaren hier. Maar blijft jammer genoeg niet een heel seizoen leuk…

ervee 20 maart 2020 om 13:22

Waarom is er geen poll, waar je kunt stemmen wie je als winnaar verwacht?

zotvankoers 20 maart 2020 om 13:37

Als Goss wint eet ik 9 jaar geleden men schoenen op

ChassePatat77 20 maart 2020 om 13:46

En Remco dan???!
Geen ster :-o

Krakowic 20 maart 2020 om 14:18

Die is net doorgebroken als verdedigende middenvelder in de jeugd van PSV. Hij is 11 jaar oud, maar als hij gestart was in MSR had ie vast leuk meegedaan.

jappe666 20 maart 2020 om 15:04

Wat verwachten jullie van dat 21-jarig knaapje van Liquigas?
Die kwam vorig jaar wel leuk binnen bij de profs, maar betwijfel dat hij bij z’n debuut al de afstand aan kan?

Won 3 weken geleden zowat alles wat er te winnen viel in de Giro di Sardegna, maar in Parijs-Nice kwam hij niet verder dan een 4de, 5de en 6de plaats in de rituitslag.

ervee 20 maart 2020 om 15:40

Die Slowaak bedoel je? Mwah, verwacht ik niet heel veel van. Zal nooit Milaan San Remo winnen verwacht ik. Denk ook dat die een beetje te gehyped wordt en na een paar jaar stilletjes uit het peloton zal verdwijnen.

jappe666 20 maart 2020 om 16:09

Ja die ja, ben z’n naam even kwijt…
Heb het gevoel dat sinds Velits vorige zomer tweede werd in de Vuelta, de mensen verwachten dat elke Slowaak plots hard met een fiets kan rijden…

De Velits-brothers zijn toch écht nog wel van een ander kaliber?!

In Parijs-Roubaix, Lombardije, het WK, Ronde van Zwitserland telkens moeten opgeven… Lijkt me zo’n mooiboy die inhoud of karakter mist, want van zodra de 200km is aangetikt kapt ie ermee…

josemanuelfuente 20 maart 2020 om 16:27

Moge dit het laatste jaar zijn dat we het met Dijkstra/Ducrot moeten doen!

vanSpringel 20 maart 2020 om 16:34

Misschien kan het commentaar eens een keer door een vrouw worden gedaan.

Verweggistan 20 maart 2020 om 18:26

Tjallingii voor de vroege vlucht. Ik verwacht veel van Modolo. Dat is zo’n renner waarvan je zeker weet dat hij over een jaar of 10 voor een WT ploeg rijdt en in maart al zeker is van een contract voor het volgende seizoen.

Emergo 20 maart 2020 om 20:53

Ridiculousness

KennyKlimmen 20 maart 2020 om 22:12

Leuk jongens, jullie doen me glimlachen… Ik ben pas serieus volger geworden na het rabo-tijdperk… Ik ben wat dit betreft …. Blanco….

Dr op en dr over 21 maart 2020 om 08:54

Tsja ik weet niet of Romain Sicard dit jaar al meedoet in Milaan-San Remo voor Euskatel ? Maar het lijkt me vanzelfsprekend dat hij zo'n beetje alle klassiekers en rondes gaat domineren de aankomende tien jaar. Zijn wereldtitel U23 en winst in de Tour de l'Avenir een kleine anderhalf jaar geleden spraken boekdelen.

Frankrijk mag z'n handen dichtknijpen met zo'n geweldige renner, ik zie hem zo maar vijf keer de Tour winnen.

Jammer toch dat wij niet zulke geweldige talenten hebben. :(

Wheely 21 maart 2020 om 09:31

Komt er nog een volgtopic?

Martino87 21 maart 2020 om 09:48

Wel jammer dat als je op ‘Deelnemers’ klikt, je de uitslag ziet.

Ik zie dat Sporza de wedstrijd zondag uitzendt. De wedstrijd werd destijds op zaterdag gereden toch?

Spartacus 21 maart 2020 om 12:42

Ja klopt, maar de wedstrijd wordt op zondag uitgezonden omdat op zaterdag de mensen moeten hamsteren en geen tijd voor tv hebben.

Headlines

Materiaalzone

Populair