Voorbeschouwing: Midden-Brabant Poort Omloop 2019

Voorbeschouwing: Midden-Brabant Poort Omloop 2019

foto: Cor Vos

zondag 16 juni 2019 om 07:30

De Midden-Brabant Poort Omloop is aankomende zondag de laatste wedstrijd in de Holland Cup 2019, die dit jaar uit vier wedstrijden bestaat. Welke coureur grijpt in Gilze de Midden-Brabant Poort Omloop, en daarmee ook misschien wel de eindzege in het regelmatigheidsklassement? Leider Alexander Richardson zal nog hard moeten werken. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Het is snel gegaan met de Midden-Brabant Poort Omloop. Tien jaar geleden bestond de Brabantse wedstrijd namelijk nog niet, terwijl het nu één van de zes Nederlandse wedstrijden is met een 1.2-status op de UCI-kalender. In 2011 stond de koers voor het eerst op de kalender van de KNWU, destijds als onderdeel van de Clubcompetitie. De winnaar? Dat was Erik Jan Kooiman, die men misschien beter kent van rondjes 31-laag op de schaatsbaan in Thialf. Ook het jaar daarna was Kooiman de beste in Gilze, waarmee hij zijn clubploeg WC De Waardrenner andermaal een grote zege bezorgde.

Vijf jaar later kreeg de Midden-Brabant Poort Omloop een opwaardering. Niet langer was de wedstrijd er een uit de Clubcompetitie. Sinds 2017 heeft de koers een UCI-status in bezit. Jaap Kooijman zorgde in dat jaar voor een daverende verrassing door als clubrenner de zege naar zich toe te trekken. De coureur van WV De Jonge Renner klopte in Gilze gewaardeerde Continental-coureurs als Rory Townsend en Alexander Krieger, waarna hij in 2018 zelf de overstap naar Continental-niveau maakte. Kooijman rijdt tegenwoordig voor Vlasman.

Laatste winnaars Midden-Brabant Poort Omloop
2018: flag-nl Julius van den Berg
2017: flag-nl Jaap Kooijman
2016: flag-nl Rens Te Stroet
2015: flag-nl Twan Brusselman
2014: flag-nl Tom Vermeer
2013: flag-nl Sander Oostlander
2012: flag-nl Erik Jan Kooiman
2011: flag-nl Erik Jan Kooiman


Vorig jaar

De Midden-Brabant Poort Omloop werd vorig jaar op zeventig kilometer van de finish beslist. In de grote omloop was het Julius van den Berg die de knuppel in het hoenderhok gooide en elf man met zich mee kreeg. De SEG Racing Academy-coureur kreeg onder andere Rick van Breda, Harry Tanfield, Cees Bol, Kelvin van den Dool en Luuc Bugter met zich mee en reed daarmee al snel een voorsprong van meer dan een minuut bij elkaar. In de slotfase demarreerde Van den Berg vervolgens opnieuw. Van Breda en Tanfield zagen het gevaar en reden met de sterke Nederlander mee. In de slotkilometer bleken zij niet sterk genoeg te zijn om Van den Berg, die eerder die maand al de Profronde van Noord-Holland op zijn naam had geschreven, van de zege af te houden.

Top-5 Midden-Brabant Poort Omloop 2018
1. flag-nl Julius van den Berg (SEG Racing Academy)
2. flag-gb Harry Tanfield (Canyon Eisberg)
3. flag-nl Rick van Breda (Monkey Town)
4. flag-nl Cees Bol (SEG Racing Academy)
5. flag-nl Gert-Jan Bosman (VolkerWessels-Merckx)


Parcours

De Midden-Brabant Poort Omloop is het summum van het Wielerweekend Gilze, dat ook nog bestaat uit het bekende criterium het Hart van Gilze en een Ploegentijdrit. De start van de meer dan 200 kilometer lange wedstrijd is op het Bisschop de Vetplein in Gilze, waarna de coureurs eerst vijf grote rondes van 37 kilometer afwerken. De grootste hindernissen in deze omloop zijn twee kasseienstroken, waarvan de ene 1300 meter lang is en de andere 300 meter.

Niet alleen deze kasseienstroken bieden mogelijkheden om de forcing te voeren, maar ook de wind. In de Brabantse polder kan het namelijk soms verraderlijk hard waaien. De vraag is dan ook hoeveel coureurs er nog zullen meedingen om de overwinning als zij eenmaal beginnen aan de laatste vier omlopen van 7,5 kilometer. Vorig jaar was de beslissende kopgroep op dat moment al weggereden, waarna Van den Berg het in de lokale omlopen afmaakte.

Start: 13.00 uur
Finish: 17.30 uur


Favorieten

Het is niet vanzelfsprekend dat de vlakke Midden-Brabant Poort Omloop uitmondt in een massasprint. Elk briesje kan in de Brabantse polder beslissend zijn en juist dat maakt de wedstrijd zo verraderlijk. Toch zijn er enkele coureurs aan de start die in het verleden bewezen hebben de weerselementen uitstekend onder de knie te hebben.

De coureurs die excelleerden in de Profronde van Noord-Holland behoren tot deze categorie. Enkelen van hen staan staan zondag als favoriet aan de start in de Midden-Brabant Poort Omloop. Wat te denken van Coen Vermeltfoort? Vermeltfoort eindigde zaterdag in de stormachtige omloop op de tweede plaats, terwijl hij op zondag de overwinning greep in de klassieker. De 31-jarige Brabander is na een mindere periode weer in bloedvorm. En als Vermeltfoort in vorm is, dan moet de rest van het peloton vrezen.

Coen Vermeltfoort schiet raak – foto: Cor Vos

Ook David Dekker beheerste de weerselementen in de Profronde van Noord-Holland. De coureur van Metec-TKH vloerde Vermeltfoort in de omloop en dus moet er ook met de 21-jarige Dekker serieus rekening worden gehouden. De Noord-Brabander is in opbouw naar het NK op de weg over twee weken en kent de omgeving goed, dus mag hij hier worden verwacht. Metec-TKH neemt naast Dekker nog meer coureurs mee naar het zuiden van het land die het in potentie af moeten kunnen maken. Wie? Denk aan Arvid de Kleijn, die dit jaar al twee UCI-zeges boekte, Marijn van den Berg of Stef Krul.

Alhoewel de Australiërs in Noord-Holland niet de zege boekten die ze gehoopt hadden te boeken, kwamen ze goed voor de dag. De Australiërs reden beide dagen enkele keren het peloton kortstondig uit elkaar, terwijl Michael Freiberg naar de vierde plaats sprintte in de omloop. Als Australisch kampioen weet Freiberg hoe koersen moeten worden afgemaakt op het hoogste niveau en dus is de coureur, die zondag namens Pro Racing Sunshine Coast aan de start staat, een gevaarlijke klant voor de zege.

Michael Freiberg, Australisch kampioen – foto: Cor Vos

Bas van der Kooij en Ivar Slik waren allebei niet in staat om een etappe te winnen in de Profronde van Noord-Holland. Toch waren de coureurs van Monkey Town-à Bloc de grote winnaars van het afgelopen koersweekend. Van der Kooij nam namelijk dankzij een derde plaats in de omloop en een tweede plaats in de klassieker de leiderstrui over van Dylan Bouwmans. De rappe man is een zekerheid voor een dichte ereplaats aanstaande zondag: Van der Kooij eindigde dit jaar in zes van de acht UCI-eendaagswedstrijden bij de top-7. Gaat hij nu eens winnen?

Slik won de Profronde van Noord-Holland dankzij een sterke proloog en twee stabiele optredens in de etappes daarna. Alhoewel Slik geen sprinter pur sang is, zou hij het zondag best eens af kunnen maken in een sprint – mits de groep genoeg is uitgedund.

Slik mocht proosten – foto: León van Bon/Topcompetitie

De Holland Cup is echter geen Topcompetitie. In de Midden-Brabant Poort Omloop staan er nog heel véél andere sterke UCI-ploegen aan de start, die het de Nederlandse Continental-teams uit de Topcompetitie bijzonder moeilijk kunnen – en gaan – maken. SEG Racing Academy staat aan de start in de Midden-Brabant Poort Omloop en dan moeten bij de andere aanwezige ploegen de alarmbellen gaan rinkelen. De succesvolle Nederlandse opleidingsploeg rijgt ook dit jaar weer de UCI-zeges aan elkaar.

Alberto Dainese is de veelvraat van deze ploeg. Geef de Italiaanse Dylan Groenewegen geen meter ruimte, want je komt er niet meer overheen. Dainese boekte dit jaar al zes UCI-zeges. In Gilze aast de Italiaan op zijn zevende. SEG Racing Academy zal alles in staat stellen om de Italiaan in pole-position de laatste 200 meter in te slingeren. Mocht hen dat lukken, dan weten ze dat er wederom feestgevierd kan worden. Mocht hen dat niet lukken, dan heeft de ploeg altijd nog een aantal andere kaarten achter de hand.

Jordi Meeus neemt de winnaarstaak maar al te graag over van Dainese, mocht hij zijn dag niet hebben. De 20-jarige Belg is beresterk, maar net iets minder rap dan Dainese. Als Meeus wil winnen, dan zal hij aan moeten vallen en in een klein groepje om de zege moeten sprinten. Dit deed hij ook in de Gooikse Pijl vorig jaar, zijn enige profzege tot nu toe. Andere SEG-kandidaten voor de zege zijn Marten Kooistra en Jesper Rasch, die beiden ook goed aan kunnen komen.

Alberto Dainese – foto: Tour de Bretagne

In de Ronde van Overijssel ging de SEG-vloot ten onder door toedoen van Sunweb Development, maar vooral ook door BEAT, dat met drie man meezat in volle finale. BEAT staat ook in de Midden-Brabant Poort Omloop aan de start. Coureurs als Martijn Budding of Yves Coolen kunnen op een goede dag de overwinning wegkapen, maar de ogen zullen toch vooral gericht zijn op Piotr Havik, die al twee jaar één van de sterkere Nederlandse Continental-coureurs is. In de Tour de la Mirabelle twee weken geleden bewees de Nederlander over een uitstekende vorm te beschikken.

De buitenlandse UCI-ploegen treden tot slot ook aan met enkele gevaarlijke kandidaten voor de overwinning. Alexander Richardson is de leider in de Holland Cup na zijn overwinning in de Arno Wallaard Memorial. In de Midden-Brabant Poort Omloop zou de Brit van zijn huzarenstukje zomaar eens kunnen herhalen – aan het begin van de maand boekte hij namelijk nog een UCI-zege. Zijn ploeggenoot bij Canyon, Rory Townsend, kan het eveneens afmaken in Gilze. Alexander Krieger en Joshua Huppertz zijn dan weer buitenlandse coureurs van andere ploegen die hun sporen in UCI-koersen al hebben verdiend.

Piotr Havik is een gevaarlijke klant voor de zege – foto: BEAT Cycling Club / Sportfoto.nl

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Dainese
*** Coen Vermeltfoort, David Dekker
** Jordi Meeus, Bas van der Kooij, Michael Freiberg
* Alexander Richardson, Joshua Huppertz, Piotr Havik, Ivar Slik

Website organisatie 
Deelnemerslijst


Weer en tv

Goed nieuws voor de renners! In de Midden-Brabant Poort Omloop blijft het zondag droog, terwijl de zon zal schijnen. Echter, dit betekent niet dat het een makkelijke wedstrijd zal worden. Er wordt namelijk windkracht 3 verwacht. En dat is genoeg om een waaier te trekken. De wedstrijd wordt niet live uitgezonden op televisie.


Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone