Voorbeschouwing: GP Québec 2010

vrijdag 10 september 2010 om 08:03

Aanstaande vrijdag krijgen liefhebbers van de wielersport de mogelijkheid om kennis te maken met een nieuwe wielerkoers. Als volgende stap in het mondialiseringsproces presenteert de UCI in Franstalig Canada de eerste editie van een ProTour-wedstrijd op het Noord-Amerikaanse continent. Na de GP Québec op vrijdag volgt twee dagen later een koers in Montréal. Het Canadees tweeluik biedt een welkome alternatieve voorbereiding op het Wereldkampioenschap in oktober. De organisatie belooft twee maal een zwaar parcours waar de winnaar van goeden huize moet komen om als eerste naam aan de erelijst toegevoegd te worden. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De zevende stad van Canada vormt vrijdag het decor voor een lastige wedstrijd waar geluk alleen niet voldoende zal zijn voor de dagzege. Met de Fransman Charly Mottet strikte de organisatie een ervaren koersdirecteur. De oud-renner was eerder verantwoordelijk voor de Dauphiné Libéré. Het stadscircuit dat gebruikt gaat worden is grotendeels overgenomen van de nationale kampioenschappen en de 2.2-rittenkoers Tour de Beauce.

Het parcours in Québec is iets minder zwaar dan dat in Montreal twee dagen later. Een lokale omloop van 12,6 kilometer moet vijftien maal worden afgelegd, wat neer komt op een totale afstand van 189 kilometer. Dit is relatief kort voor een belangrijke eendagskoers. Ter vergelijking: de Vattenfall Cyclassics had een lengte van 217 kilometer terwijl de totale afstand van de GP Ouest France 248 kilometer bedroeg. Klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik komen zelfs boven de 250 kilometer uit. Dat er twee dagen later wederom een wedstrijd op het programma staat zal ongetwijfeld van invloed zijn geweest.

Plaatje

Bron: protourquebecmontreal.com

Het aantal te overbruggen hoogtemeters is met 2790 respectabel, maar de obstakels zijn echter dermate kort dat een vergelijking met een klassieker als Luik-Bastenaken-Luik mank loopt. De opeenvolging van een aantal venijnige kuitenbijters kan leiden tot een afvalrace, maar op het eerste gezicht ontbreekt een echte scherprechter waarop het verschil gemaakt kan worden. De Cote de la Montagne op 3,5 kilometer van de aankomst is met een maximaal stijgingspercentage van 13% pittig, maar moet voor getrainde wielerprofs te doen zijn. Tijdens de slotkilometers moet er in drie fases 1,9 kilometer geklommen worden tot aan de finishlijn op de Grande-Allée.

Hellingen
1. Cote de la Montagne (375m, 10% gemiddeld, 13% max)
2. Cote de la Potasse/ Des Glacis (420m, 9% gemiddeld)
3. Montee de la Fabrique/Des Gardins (190m, 7% gemiddeld)
4. Montee du Fort/Saint Louis (1000m, 4% gemiddeld)

Tussen Nederland en Canada is een tijdsverschil van zes uur. De start is om kwart voor twaalf Canadese tijd. Bij ons in West-Europa is het dan kwart voor zes. De finish wordt verwacht rond kwart voor elf Nederlandse tijd. De wedstrijd wordt vanaf 20.30u live uitgezonden door Eurosport2. Daarnaast zal de wedstrijd op WielerFlits te volgen zijn.

Favorieten
Hoewel de GP Québec een naam is zonder historie kan er tijdens de eerste editie gerekend worden op een sterk deelnemersveld. Waar er bij eerdere generaties terughoudendheid bestond in en trip naar een onbekend wielercontinent is de nieuwe lichting wielerprofs meer gewend geraakt aan de verre reizen. De verzameling kanshebbers is dan ook internationaal gezelschap.

De uit British Columbia afkomstige Ryder Hesjedal staat bij de lokale bevolking te boek als favoriet. De voormalig mountainbiker kende dit seizoen een sterk voorjaar met onder meer een tweede plaats in de Amstel Gold Race. De Canadees zal gebrand zijn om minstens één van de twee Canadese koersen aan zijn erelijst toe te voegen.

Chris Horner is op 38-jarige leeftijd bezig aan zijn beste seizoen tot dusver. De Amerikaan won de Ronde van het Baskenland en was in de Tour de France de best geklasseerde renner van de RadioShack-ploeg. Ook hij nam na de Tour enige tijd rust en begint in Canada aan zijn najaar. Samen met Daphiné-winnaar Janez Brajkovic en Levi Leipheimer heeft hij een beschermde rol bij RadioShack.

Alleskunner Edvald Boasson Hagen begon door blessureleed met een valse start aan dit seizoen, maar in augustus liet hij met winst in de Dutch Food Valley Classic en ereplaatsen in Hamburg en de Eneco Tour zien dat hij op de weg terug is. Hij lijkt over de explosiviteit te beschikken om het verschil te kunnen maken, maar dan zal hij wel zijn eindspurt goed in moeten schatten. Een andere kanshebber is de Spanjaard Samuel Sanchez. Zijn stuurvaardigheid kan in het bochtige stadsparcours van Québec het verschil maken. Italië heeft met Damiano Cunego (Lampre) en oud-wereldkampioen Alessandro Ballan (BMC) twee renners die bewezen hebben (zware) topwedstrijden te kunnen winnen.

Met Robert Gesink heeft ook Nederland een kanshebber aan de start. De Achterhoeker nam na de Tour de France en de criteriums enkele weken rust en staat fris aan de start in Canada. De vraag is of de slotklim zwaar genoeg is en Gesink de explosiviteit bezit om op een serie korte klimmetjes het verschil te kunnen maken.

Favorieten volgens Wielerflits.nl
**** Ryder Hesjedal
*** Edvald Boasson Hagen, Samuel Sanchez
** Chris Horner, Alessandro Ballan, Robert Gesink
* Damiano Cunego, Jérome Pineau, Pierrick Fédrigo, Peter Sagan

Officiële site organisatie
Deelnemerslijst (cyclingfever)

Lees ook:
Blog xistnc: ‘Mondialisering van het wielrennen treft Canada’
deel 1
deel 2

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone