Voorbeschouwing: Giro dell’Emilia 2018
foto: Sirotti
zaterdag 6 oktober 2018 om 07:00

Voorbeschouwing: Giro dell’Emilia 2018

Toen Robert Gesink de Giro dell’Emilia in 2009 en 2010 won, werd hij direct tot topfavoriet voor Il Lombardia gebombardeerd. Dat zegt wat over de status van deze Italiaanse 1.HC-wedstrijd. Zaterdag strijden de beste coureurs ter wereld om de zege in Emilia. Wie gaat er met de zege aan de haal en bombardeert zich tot topfavoriet voor de Ronde van Lombardije? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Als een wielerwedstrijd in Italië oud wordt genoemd, is hij steenoud. Met liefst 101 voorgaande edities mag de Giro dell’Emilia met recht steenoud genoemd worden. Al sinds 1909 is de wedstrijd een jaarlijks terugkerend evenement op de kalender.

De Giro dell’Emilia is niet de enige Italiaanse koers die haar oorsprong in deze periode kent. Aan het einde van de negentiende eeuw en aan het begin van de twintigste eeuw floreerde het wielrennen enorm in Italië. De koers was hot. Steden hadden hun eigen racefietsenfabrikant en regio’s hun eigen wielerkoersen. In Milaan werden bijvoorbeeld door Edoardo Bianchi de fietsen gemaakt die men kent als… Bianchi-fietsen! Wielerwedstrijden als Milaan-Turijn, Tre Valli Varesine en Il Lombardia werden in deze tijd voor het eerst verreden. Tegenwoordig vormen zij samen de Italiaanse najaarsklassiekers, met Il Lombardia als summum.

In de beginperiode van de Giro dell’Emilia werd de ronde gedomineerd door één coureur: Constante Girardengo. Tussen 1918 en 1925 was hij liefst vijf keer de beste op de San Luca. Girardengo domineerde naast de Giro dell’Emilia ook de Giro d’Italia (tweemaal winst), Il Lombardia (driemaal winst) en Milaan-San Remo (zesmaal winst).  Ook in latere tijden bleek de koers een Italiaans feestje te zijn: Gino Bartali en Fausto Coppi vochten in de omgeving van Bologna vaak hun gevechten uit.

Gino Bartali – foto: Sirotti

Pas in latere tijden kwam het buitenlanders ten deel om in San Luca de juichend over de finish te komen: niet heel verrassend werd Eddy Merckx in 1972 de eerste buitenlandse coureur die de wedstrijd op zijn naam schreef. Grootheden als Roger De Vlaeminck en Jan Ullrich bewandelden hetzelfde pad als Merckx. Ook Gesink en Boogerd lukte het als Nederlanders om de beste zijn in Emilia. 

Vorig jaar liet Giovanni Visconti in San Luca zijn klasse nog eens zien. De coureur van Bahrain Merida versnelde ver voor de finish, bouwde zijn voorsprong uit en verdedigde die in de slotfase met verve. Achter hem was het zijn ploegmaat Vincenzo Nibali die het feestje van Bahrain Merida compleet maakte door voor Rigoberto Urán naar de tweede plaats te spurten.

foto: Sirotti

Laatste tien winnaars van de Giro dell’Emilia
2008: flag-it Danilo Di Luca
2009: flag-nl Robert Gesink
2010: flag-nl Robert Gesink
2011: flag-co Carlos Betancur
2012: flag-co Nairo Quintana
2013: flag-it Diego Ulissi
2014: flag-it Davide Rebellin
2015: flag-be Jan Bakelants
2016: flag-co Esteban Chaves
2017: flag-it Giovanni Visconti

Parcours
Het venijn van de Giro dell’Emilia zit hem in de staart. In de laatste dertig kilometer zullen de toppers zich pas tonen; in de 170 kilometer daarvoor is er namelijk nauwelijks de kans om het verschil te maken. De Passo Zanchetto – die na veertig kilometer al opdoemt, maar pas na 53 kilometer officieel begint – is de grootste hindernis van de dag, maar ligt te vroeg in de koers om daar al daadwerkelijk het verschil te maken. De lengte van 19,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van vijf procent zorgt er wel voor dat het peloton al met het nodige aantal hoogtemeters in de benen aan de finale begint.

In de finale bestijgt het peloton liefst vijfmaal de San Luca. De San Luca is een klim gesitueerd in Bologna en overbrugt in twee kilometer tijd maar liefst tweehonderd hoogtemeters, wat zorgt voor een gemiddeld stijgingspercentage van 10,8%. Het venijn zit hem dus écht in de staart. Uitgeblust en afgemat zal er op de San Luca gefinisht worden. Door de zware finale is het zeker dat bijna altijd de sterkste coureur overwint in de Giro dell’Emilia en zich dus terecht tot topfavoriet voor Il Lombardia bombardeert.

Favorieten
Een aantal hoofdrolspelers van het WK in Innsbruck zal zaterdag zijn opwachting maken in Bologna om ter voorbereiding op de Ronde van Lombardije de Giro dell’Emilia te betwisten. De steile slotklim op het WK lijkt qua profiel op de San Luca in de Giro dell’Emilia en dus worden dezelfde namen verwacht.

Michael Woods was misschien wel de beste coureur op de Höll afgelopen zondag. De enige renners die hem konden volgen waren een Fransman en een Spanjaard – die vervolgens ook voor hem eindigden – waarna de Canadees genoegen moest nemen met een bronzen plak. In de Giro dell’Emilia heeft de murenspecialist het geluk dat de koers op een muur eindigt, zodat Woods zijn macht kan omzetten naar winst. Hij moet dan wel een Fransman zien te lossen.

Michael Woods – foto: Sirotti

Die Fransman luistert naar de naam Romain Bardet. Hij was samen met Alejandro Valverde de enige coureur die Woods kon volgen op de Höll. In de sprint was Bardet vervolgens de Canadees de baas waardoor hij het zilver pakte. De klim in Emilia is steil, maar de finish is anders dan in Innsbruck. Wie van de twee renners delft deze keer onderspit?

Of delven ze allebei het onderspit? Gianni Moscon moest op het WK nog kraken, maar kon heel lang volgen. De Italiaan is nu echter in eigen land en helemaal in zijn element in dit soort wedstrijden, getuige zijn winst in de Coppa Agostoni en Giro della Toscana en derde plaats in de Coppa Sabatini. Als iemand Bardet en Woods op de slotklim van de San Luca uit kan dagen is het Moscon wel.

Gianni Moscon – foto: Sirotti

Twee klassementsrenners die in goede vorm verkeren én een goede punch in de benen hebben zijn Domenico Pozzovivo en Thibaut Pinot. Pozzovivo verkeert naar eigen zeggen in de vorm van zijn leven; zijn 21ste plaats op het WK bevestigt dat niet, maar het zegt wel wat over het moraal van de 35-jarige Italiaan. Pinot werd daarentegen 9de op het WK en won recentelijk twee ritten in de Vuelta. Verwacht van beide coureurs vuurwerk op één van de vijf beklimmingen van de San Luca.

Twee Colombianen willen zaterdag hun vinger in de pap hebben. Egan Bernal zal in de schaduw van zijn kopman Moscon een vrije rol bij Sky krijgen. Bernal maakt zijn rentree na een zware valpartij in de Clásica San Sebastián. De vraag zal dus zijn in welke vorm de Colombiaanse wonder boy nu verkeert. Zonder druk kan Bernal – die dit jaar presteerde in elke koers die hij reed – wel eens ver komen zaterdag. Die druk heeft landgenoot Rigoberto Urán wel. Hij is de kopman voor EF Education First-Drapac. In de Vuelta maakte Urán indruk met zijn sterke optreden in de derde week, terwijl hij op het WK dan weer teleurstelde. Wat kunnen de Colombianen zaterdag uitrichten?

Egan Bernal – foto: Getty images

Indruk maakte Roman Kreuziger met een zesde plaats op het WK.  De Tsjech won de sprint van het achtervolgende groepje en bewees andermaal een wereldtopper te zijn in eendaagse wedstrijden. Een tweede plaats in de Amstel Gold Race, een vierde plaats in de Waalse Pijl en een achtste plaats in Luik-Bastenaken-Luik dit jaar onderstrepen dat. Er mag dus het één en ander van de Tsjech verwacht worden. Normaal gesproken mag dat ook van Primož Roglič, maar de vermoeidheid lijkt aan het einde van het seizoen toegeslagen te zijn bij de Sloveen. Sluit hem echter niet uit.

Bauke Mollema is de Nederlandse hoop op succes. De Nederlander van Trek-Segafredo kwam in Innsbruck net te kort om mee te sprinten voor een top 10-klassering. De Giro dell’Emilia lijkt Mollema echter beter te liggen door de opeenvolging van de San Luca in de finale, waardoor het een uitputtingsslag wordt. Die opeenvolging van steile klimmetjes, daar houdt Mollema van. In San Sebastián doet hij jaarlijks mee om de overwinning, dus waarom zou hij het in Italië niet kunnen?

Bauke Mollema – foto: Sirotti

Outsiders
Naast de tien favorieten staan er nog een aantal coureurs aan de start in Bologna die dit werk aan moeten kunnen. Drie daarvan zijn renners die wereldtop zijn in het rijden van een klassement. Normaal zouden zij allemaal minstens één ster hebben gehad, maar alle drie de coureurs hebben de afgelopen koersen weinig van hun topvorm laten zien. Simon Yates werd bijvoorbeeld na een succesvol en zwaar seizoen gelost op het WK, terwijl Mikel Landa na zijn valpartij in San Sébastian nog niet zijn oude niveau behaalde. Fabio Aru heeft het het hele jaar niet laten zien; zijn beste uitslag dit jaar is een vierde plaats in de vierde etappe van de Tirreno-Adriatico.

Ivan Sosa en Giulio Ciccone zijn dit jaar bij hun ploegen Androni Giocattoli-Sidermec en Bardiani-CSF in blakende vorm. Sosa won met die vorm onder andere de Vuelta a Burgos en de Sibiu Tour, terwijl Ciccone één van de revelaties in de Giro was. Deze prestaties leverden hen een transfer naar Trek-Segafredo op. Nemen zij in dit klimgeweld afscheid bij hun ploegen met een grootse prestatie?

Wat kan Miguel Ángel López nog aan het einde van het seizoen? Op het WK gaf Superman gedesillusioneerd op na een lang en zwaar seizoen, waarin hij op een derde plaats eindigde in zowel de Giro en de Vuelta. De Colombiaan zou in goeden doen één van de favorieten zijn voor de zege, maar achter zijn naam staat momenteel een groot vraagteken.

Giulio Ciccone – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Woods,
*** Romain Bardet, Gianni Moscon
** Thibaut Pinot, Egan Bernal, Domenico Pozzovivo
* Roman Kreuziger, Primož Roglič, Rigoberto Urán, Bauke Mollema

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFever)

Weer en TV
Herfstig weer betekent dat de Koers van de Vallende Bladeren er weer aan komt. Het weer aanstaande zaterdag laat inderdaad zien dat Il Lombardia voor de deur staat. Veel coureurs zullen al een tijdje niet meer in de regen onder de twintig graden hebben gefietst; zaterdag zullen zij dat wel moeten doen.

Eurosport 1 zendt de Giro dell’Emilia vanaf 15.00 uur uit.

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
4 oktober 2018 09:29
Wat een deelnemersveld zeg. Als mannen als Pozzovivo, Mohoric, Latour, Tolhoek, Kruijswijk, Fuglsang, MA Lopez, Teuns, Gaudu, Bennett & Vuillermoz op je startlijst staan als 1.HC koers en niet eens genoemd worden als outsiders dan weet je dat je in je handjes mag klappen.

Mooie koers ook, heb er zin in om die zaterdag eens even te gaan bekijken!
    4 oktober 2018 09:39
    Volgens mij klopt er nog vrij weinig van die voorlopige startlijst, meeste teams zijn ook nog niet bevestigd
    4 oktober 2018 10:09
    Waarom zou er niets kloppen van de voorlopige startlijst? Is gewoon vrijgegeven door de organisatie van de koers. Uiteraard zal er nog wel wat wijzigen zoals bij elke voorlopige startlijst, maar reken maar dat 90 procent wel start.
4 oktober 2018 09:34
zou me verbazen als iemand van het niveau visconti kan winnen dit jaar. knap deelnemersveld!
4 oktober 2018 10:25
Hé, het deelnemersveld is weer Emilia waardig. Alleen jammer dat Moscon gaat winnen.
4 oktober 2018 11:31
Ik denk dat als Tolhoek als (co-)kopman (van Roglic) wordt uitgespeeld hij een outsider is om in Emilia te winnen. Volgens mij is zo'n klim van twee kilometer rond de 10% gemiddeld op het lijf van Tolhoek geschreven. Op het WK liet hij zien in vorm te zijn en in San Sebastian liet hij zien met de beste mee te kunnen (zelfs al moet hij eerst op zijn kopman wachten om vervolgens weer naar de favorieten terug te rijden).
    4 oktober 2018 12:00
    Zou kunnen, maar hier staat wel echt een hele goede groep mannen aan de start. Indrukwekkender dan de startlijst van veel WT-koersen in mijn ogen. Als hij hier echt mee kan doen om de overwinning betekent dat wel dat hij zich echt kan gaan meten met de wereldtop.
    4 oktober 2018 12:19
    Klopt, maar wat ghostwriter zegt klopt ook. Winnen is misschien wat teveel gevraagd, maar als hij eens niet teveel hoeft te knechten zou top-10 moeten kunnen.
    4 oktober 2018 13:14
    @KimJungPoels
    Natuurlijk is Tolhoek geen favoriet maar iemand die tiende kan worden in San Sebastian nadat hij al in de aanval is geweest en nadat hij terug was gepakt op zijn kopman (Roglic) heeft gewacht om vervolgens weer naar de groep van favorieten toe te rijden en in de finale van het WK in de aanval kan gaan mag volgens mij wel als een outsider worden gezien voor het winnen van een wedstrijd die op zijn lijf is geschreven.
    4 oktober 2018 13:27
    De verwachtingen zijn na het WK lekker hoog van dit knulletje zie ik.
    4 oktober 2018 20:48
    Ik ben het er ook niet mee oneens hoor, ik constateer alleen dat dat betekent dat Tolhoek voor een klein jongetje toch wel een aardige meneer aan het worden is als hij een outsider is in dit veld. Zou het prachtig vinden als het hem lukt om toch nog een soort definitieve doorbraak te maken in 2018.
    4 oktober 2018 21:04
    @LaurentJalabert
    Mijn verwachtingen waren voor het WK al hoog. Ik schreef voor het WK ook al dat ik vond dat ze Tolhoek een vrije rol moesten geven omdat de steile slotklim op zijn lijf geschreven was. Dat hij op het WK ook daadwerkelijk een hele sterke indruk maakte heeft mijn verwachtig van hem natuurlijk wel versterkt.
    4 oktober 2018 22:09
    Ik zie Tolhoek ook ver komen en als darkhorse mag hij erbij.
4 oktober 2018 12:06
Een wedstrijd in de regen laat soms ineens weer andere favorieten naar voren komen.
4 oktober 2018 12:25
Aru staat niet aan de start, dacht ik. En er zullen vast nog meer toppers afhaken, maar het blijft een rennersveld om je vingers bij af te likken.
4 oktober 2018 17:56
Smullen dit parcours, maar wel vaak lang een gesloten koers.
6 oktober 2018 09:03
Waarom start Sunweb hier niet.
En kan iemand me vertellen wat Tom Dumoulin dit jaar gaat fietsen?
    6 oktober 2018 10:23
    Doordat Sunweb maar 23 wielrenners hebben moeten ze dit jaar veel mooie koersen overslaan. De leiding van Sunweb heeft hun budget van 19 miljoen te dun uitgesmeerd over drie ploegen (mannen-, vrouwen- en opleidingsploeg) waardoor ze een belachelijk kleine WT ploeg hebben met relatief weinig toppers die ook nog relatief matig worden ondersteund.
6 oktober 2018 10:20
**** Bardet
*** Woods, Roglic
** Pinot, Moscon, Bernal
* Pozzovivo, Mollema, Tolhoek, Sosa
    6 oktober 2018 10:42
    Sosa is voor mijn gevoel echt helemaal op na een zwaar seizoen. Zou hem toch vervangen voor bijvoorbeeld een Uran. Verder eens met je verdeling.
    6 oktober 2018 11:07
    Ik twijfelde tussen Sosa en inderdaad Uran.
6 oktober 2018 12:08
Mooie en goede voorbeschouwing, dank redactie!
Ik neem het open kijk morgen, zie er naar uit.

Reacties zijn gesloten.