Voorbeschouwing: Eschborn-Frankfurt 2018

Voorbeschouwing: Eschborn-Frankfurt 2018

Vier op een rij voor Kristoff? - foto: Sirotti

zondag 29 april 2018 om 08:00

Ken je dat liedje van Zoutelande dat de hele tijd in je hoofd blijft hangen? De oorspronkelijke versie is Duits en gaat over Frankfurt Oder, maar dat is een geheel andere stad dan Frankfurt am Main waar ook dit jaar op de Dag van de Arbeid de wedstrijd Eschborn-Frankfurt verreden wordt. Een deel van het WorldTour-peloton zakt af naar de vijfde grootste stad van Duitsland. De laatste drie verreden edities waren een prooi voor Alexander Kristoff. De vraag is wie hem van een kwartet kan afhouden? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Eerst even een rondje met namen: Rund um den Henninger-Turm, Eschborn-Frankfurt City Loop, Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt. Iemand die de Duitse taal niet beheerst zou er überhaupt geen Bratwurst van kunnen maken. Met dank aan de nieuwe koersdirecteur Fabian Wegmann, tevens oud-wielrenner en tweevoudig winnaar van deze wedstrijd, is de naam nu iets simpeler gemaakt: Eschborn-Frankfurt. Door alle moeilijke Duitse woorden weg te halen, wil Wegmann een internationaler publiek aanspreken.

Eschborn-Frankfurt wordt al sinds de eerste editie in 1962 verreden op 1 mei en dit jaar valt deze dag op dinsdag. De organisatie heeft altijd vastgehouden aan deze datum, ook al ging dat bij de oprichting van de vroegere Wereldbeker ten koste van promotie op de kalender. Afgelopen seizoen ontving de organisatie alsnog de hoogste status; het behoort tot de WorldTour.

Vorig seizoen nam de ASO, de organisator van de Tour de France, het stokje over bij de organisatie. De wedstrijd was altijd volledig in handen van de familie Moos. De broers Hermann en Erwin Moos hadden de wedstrijd 56 jaar geleden opgericht onder de naam Rund um den Henninger Turm Frankfurt, met zoals zo vaak een commercieel plan in het achterhoofd. Het doel was namelijk om de Henninger Turm te promoten, een grote graansilo – eigendom van de Henninger-brouwerij – die een jaar eerder was geopend. Henninger bleef jarenlang hoofdsponsor van het evenement, maar in 2008 moest het bedrijf vanwege financiële problemen afhaken. De koers ging vervolgens door het leven als de Eschborn-Frankfurt City Loop.

De laatste Nederlandse winnaar, die vorige week dopinggebruik bekende – foto: Sirotti

Ondanks de lagere status van de koers in het verleden, bevat de erelijst een aantal grote namen, waaronder Eddy Merckx, Freddy Maertens, Michele Bartoli en Davide Rebellin. Thuisrijder Erik Zabel is een van de recordhouders in Frankfurt met drie zeges (1999, 2002 en 2005). Opvallend genoeg produceerde niet Duitsland, maar België het grootste aantal overwinningen in deze wedstrijd. Onze zuiderburen kwamen tot zeventien zeges, terwijl de winst slechts twaalf keer naar een thuisrijder ging. In het verleden was er ook Nederlands succes bij onze oosterburen. De sinds vorige week in het nieuws gekomen Karsten Kroon was tweemaal de laureaat (2004 en 2008) en verder wonnen Eddy Beugels (1968), Roy Schuiten (1975) en Gerrie Knetemann (1977) namens Nederland.

De afgelopen drie keer ging de overwinning naar Alexander Kristoff. De Noor was zowel in 2014, 2016 als 2017 de snelste van een uitgedund peloton. Vorig jaar was dat zelfs in de stromende regen, waardoor hij zich naast Zabel nestelde in de zegeranking. In het tussenliggende jaar 2015 werd Frankfurt afgelast nadat de Duitse politie daags voor de koers een geplande terroristische aanslag langs het parcours had verijdeld.

Laatste tien winnaars Eschborn-Frankfurt
2007: flag-de Patrik Sinkewitz
2008: flag-nl Karsten Kroon
2009: flag-de Fabian Wegmann
2010: flag-de Fabian Wegmann
2011: flag-de John Degenkolb
2012: flag-it Moreno Moser
2013: flag-si Simon Špilak
2014: flag-no Alexander Kristoff
2015: Afgelast door terreurdreiging
2016: flag-no Alexander Kristoff
2017: flag-no Alexander Kristoff

Parcours
Dit seizoen kent Eschborn-Frankfurt 2200 hoogtemeters verspreid over 211 kilometer, vier kilometer minder dan de vorige editie. Dat komt door de toevoeging van de zogenoemde Taunusrunde en een selectievere finale in Frankfurt, waardoor een aantal oude, bekende klimmetjes terugkeren.

“We hebben een aantal kleine aanpassingen gedaan”, vertelde Wegmann. “Na twee keer de Billtalhöhe, driemaal de Ruppertshain en vier passages over de Mammolsheiner in heel korte tijd, zal de elitegroep die om de zege strijdt klein zijn. In de finale kunnen renners de Hainer Weg gebruiken om kort voor de aankomst een sprint te ontlopen. Een zware koers, veel mogelijkheden om aan te vallen en een niet te voorspellen aankomst: alles wat een echte klassieker nodig heeft.”

De beklimming van de Mammolshainer noemt de organisatie een van de iconen van deze koers. De klim is slechts een kilometer lang, met een hellingsgraad die op zijn max. 23% de hoogte in gaat. Deze gaat direct over in de Billtalhöhe, die met 3,5 kilometer aan 8,4% ook niet te onderschatten is. Deze Billtalhöhe keert voor het eerst sinds 2011 terug in het parcours, en ook direct twee keer. Daarna volgen ook nog twee rondes van de Mammolshainer met aansluitend de Kronberg.

Daarna wordt vaart gemaakt richting Frankfurt am Main, waar een selectiever traject is uitgezet. Vijftien kilometer voor de finish is de omhooglopende Hainer Weg opgenomen. Met een passage aan de nieuwe Henninger Turm denkt men terug aan de historie. Tot slot worden nog twee korte rondes verreden in Frankfurt zelf.

Start: 12.00 uur
Finish: 17.15 uur

Favorieten
De organisatie van Eschborn-Frankfurt verwelkomt de helft van het aantal WorldTour-ploegen. Elf ProContinentale formaties, waaronder Roompot-Nederlandse Loterij, maken het deelnemersveld van in zijn totaliteit twintig ploegen compleet. Door het aangepaste parcours worden de sprinters meer op de proef gesteld, maar er zijn meerdere teams die een snelle man naar voren schuiven. Zij zullen er dus alles aan doen om er een massasprint van te maken.

Alexander Kristoff – foto: LaPresse

Alexander Kristoff is als de laureaat van de vorige drie edities. De regerend Europees kampioen uit Noorwegen kende, buiten een vierde plaats in Milaan-San Remo, een teleurstellend klassiek voorjaar. Het vroege voorjaar luisterde hij nog op met twee ritzeges in het Midden-Oosten, in de rondes van Oman en Abu Dhabi. Na Parijs-Roubaix nam Kristoff een rustperiode. Keert hij terug in competitie met een nieuwe overwinning? Aan zijn zijde bij UAE Emirates heeft de Noor Sven Erik Bystrøm.

André Greipel kon dit jaar al juichen in Australië – foto: Sirotti

Concurrentie vanuit Duitsland komt er zeker voor Kristoff. André Greipel (Lotto Soudal) is de grootste naam, maar in zijn schaduw heeft ondertussen een nieuwe generatie Duitse sprinters zich opgewerkt. Phil Bauhaus zal de kopman zijn bij Sunweb, al heeft de formatie Michael Matthews ook op de voorlopige startlijst staan. Aangezien de Australiër voortijding uit de Ronde van Romandië is gestapt vanwege vermoeidheid, is het de vraag of hij naar voren geschoven zal worden. Met Max Walscheid is er nog een tweede snelle man aanwezig in de selectie van Sunweb.

Sam Bennett

Sam Bennett – foto: Sirotti

Die andere Duitse WorldTour-ploeg BORA-hansgrohe heeft Pascal Ackermann in huis, met Sam Bennett achter de hand. Of zijn de rollen omgedraaid en kan de Ier zich hier met een zege tot topfavoriet bombarderen in de aanstaande Giro-sprints? Bij Quick-Step Floors kunnen ook meerdere troeven op tafel gelegd worden. Fernando Gaviria lijkt de grote man. Zijn vorm is lastig in te schatten, want na een maand van koersstilte kon hij zich nauwelijks laten zien in Romandië, waar hij in de klimtijdrit buiten tijd eindigde. Een andere optie is Fabio Jakobsen, die na zijn doorbraak bij de profs in de Scheldeprijs al aangaf zich te focussen op Eschborn-Frankfurt. Wordt het zijn eerste WorldTour-zege uit zijn loopbaan?

Jakobsen wint Scheldeprijs – foto: Sirotti

Outsiders voor een ereplaats moeten gevonden worden in de rangen van Cofidis, waar het heel interessant is om te zien wie de voorkeur gaat krijgen in een mogelijke sprint. Is het Hugo Hofstetter? Dan lijkt dat een nieuwe klap te zijn voor Nacer Bouhanni, die ook aanwezig is, maar al enkele maanden bonje heeft met de nieuwe ploegbaas Cedric Vasseur. Andere namen waar op gelet moet worden zijn die van Rudy Barbier (AG2R La Mondiale), Edward Theuns (Sunweb), Eduard Michael Grosu, Marco Canola (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini), Moreno Hofland (Lotto Soudal), Sean De Bie (Veranda’s Willems-Crélan) en Justin Jules (WB Aqua Protect Veranclassic).

Nils Politt in de aanval tijdens Parijs-Nice – foto: ASO

Nederlanders om op te letten zijn Michel Kreder – vorig jaar nog negende in Frankfurt – en in de week na Koningsdag mag Peter Koning niet ontbreken. Huub Duijn en Pieter Weening moeten profiteren van een attractieve koers, waarin zij ten aanval kunnen trekken. Andere namen die hopen op een harde koers zijn Oliver Naesen, Alexis Gougeard en thuisrijder Nils Politt. Zijn ploeg Katusha-Alpecin kan bij een sprint Rick Zabel inzetten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff
*** Sam Bennett, Fabio Jakobsen
** Phil Bauhaus, Fernando Gaviria, Pascal Ackermann
André Greipel, Hugo Hofstetter, Nils Politt, Oliver Naesen

Update 30 april: André Greipel en Hugo Hofstetter stonden op de voorlopige startlijst, maar staan niet aan de start. Onder meer Edvald Boasson Hagen is later toegevoegd aan de startlijst, hij behoort zeker tot de namen waarop gelet moet worden.

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer en TV
Dinsdag is het zonnig in Frankfurt am Main. Met temperaturen die naarmate de middag vordert oplopen tot vijftien graden Celsius, is het aangenaam fietsweer. Dat de wind met kracht twee uit westelijke richting komt, draagt daar aan bij. In Nederland heeft Ziggo Sport de uitzendrechten in handen. Vanaf 13.55 uur is de koers te zien op de sportzender. Daarnaast zendt Eurosport de wedstrijd vanaf 14.00 uur uit op het tweede kanaal. Mensen met een erg uitgebreid zenderpakket kunnen eventueel de Duitse regionale omroep hr-fernsehen (live van 12.00 tot 17.30 uur) ontvangen.

Dit artikel delen:

38 Reacties

Nick Doup 30 april 2018 om 16:36

@Veloburto @FransThys
Bedankt voor de tips. Er is een update doorgevoerd; een streep door Hofstetter en Edvald Boasson Hagen verdient natuurlijk een vermelding.

Romāns Vainšteins 30 april 2018 om 19:36

Doet ie mee dan ?

Veloburto 30 april 2018 om 21:53

Ik wil niet heel irritant zijn, maar Dimension Data communiceerde vorige week al dat Boasson hun kopman was. Klopt dus niet dat ie later is toegevoegd aan de lijst

sjaspatat 30 april 2018 om 22:54

Kittel toegevoegd ? Te zwaar voor hem ?

Covadonga 1 mei 2018 om 00:24

Dat Hagen zou starten was al wat langer bekend. PCS is soms verre van actueel.

chasse patat 1 mei 2018 om 00:26

Dit is de wedstrijd van Karsten Kroon. With or without….thats the question!

Col du Bramont 1 mei 2018 om 11:03

“Mensen met een erg uitgebreid zenderpakket kunnen eventueel de Duitse regionale omroep hr-fernsehen (live van 12.00 tot 17.30 uur) ontvangen.”

Ik ga er vanuit omdat de geoblock is opgeheven dat via deze stream ook de start te volgen is:
https://www.hr-fernsehen.de/sendungen-a-z/heimspiel/sendungen/radrennen-eschborn—frankfurt,sendung-31734.html

elrio 1 mei 2018 om 11:10

Ik verwacht eigenlijk ook wel wat van Garcia Cortina, is behoorlijk snel en zou geen problemen moeten hebben met de zwaarte van de koers.

Patat Lefevre 1 mei 2018 om 11:26

World Tour onwaardig met deze deelnemerslijst.

HoofdIsVrij 1 mei 2018 om 11:40

@Patat Lefevre
Behoorlijk sterke renners aan de start…

Rich 1 mei 2018 om 12:08

perfecte livestream @Col du Bramont!!

Patat Lefevre 1 mei 2018 om 12:29

@HoofdIsVrij Maar 10 World Tour teams aan de start..

achtpuntzes 1 mei 2018 om 13:20

@ Nick Doup:
Nee, ik ken dat liedje niet.

Headlines

Materiaalzone

Populair