Voorbeschouwing: Energiewacht Ronde van Drenthe 2016

Voorbeschouwing: Energiewacht Ronde van Drenthe 2016

Foto: Bart Pijper

zaterdag 12 maart 2016 om 07:00

Aankomende zaterdag krijgen de renners in de Energiewacht Ronde van Drenthe vijftien kilometer aan kasseienstroken en de beruchte VAM-berg voorgeschoteld. Deze ingrediënten zorgen doorgaans voor een attractieve koers. WielerFlits blikt vooruit op de kleine Hel van het Noorden.

Historie
In 1960 werd de allereerste editie van deze koers verreden. Toen deden alleen nog amateurs mee, pas laat in de vorige eeuw verschenen ook profs aan de start. Hierdoor kreeg de koers plots ook buitenlandse namen op de erelijst.

In de laatste vijftien edities wist zevenmaal een renner uit een ander land te zegevieren. Voor de laatste Nederlandse overwinning moeten we terug naar 2012, toen thuisrijder Bert-Jan Lindeman juichend over de streep kwam. Ook onder meer Karsten Kroon, Rudie Kemna en Erik Dekker behoren tot de oud-winnaars.

Erik Dekker Tour 2000 #1

Erik Dekker won deze wedstrijd in 2004 – foto: Sirotti

Vorig seizoen ging de overwinning naar Edward Theuns. De Belg was destijds de snelste in een kopgroep van vijf man. De editie daarvoor kende een soortgelijke uitslag: ook toen was met Kenny Dehaes een Belg de snelste van een kleine kopgroep, en óók toen zaten zowel Bert-Jan Lindeman als Scott Thwaites in die groep. Het duo staat dit jaar echter niet aan de start.

Hoewel het parcours geschikt is voor sprinters, en deze ook regelmatig vooraan eindigen, zien we bijna altijd dat kleine groepen mogen strijden voor de zege. In de laatste tien jaar bestond de grootste groep aan de meet uit slechts tien man. Vijfmaal kwam een renner zelfs alleen over de streep.

Winnaars laatste vijf edities
2011 flag-nl Kenny van Hummel
2012 flag-nl Bert-Jan Lindeman
2013 flag-se Alexander Wetterhall
2014 flag-be Kenny Dehaes
2015 flag-be Edward Theuns

Parcours
De Energiewacht Ronde van Drenthe gaat in Hoogeveen van start en eindigt daar 196,9 kilometer later ook. Al na amper tien kilometer krijgt het peloton voor het eerst de VAM-berg voor de kiezen. Deze korte, maar steile pukkel is traditioneel de scherprechter in deze koers en moet in totaal vijf keer worden beklommen.

profiel drenthe

Dit is niet de enige hindernis, want de renners krijgen bovendien acht kasseienstroken voorgeschoteld met een totale lengte van vijftien kilometer. Deze zijn niet zo zwaar als in Parijs-Roubaix, maar kunnen wel voor een schifting zorgen. Dat heeft het verleden wel bewezen. De laatste kasseistrook ligt echter op 75 kilometer van het einde, waardoor de definitieve beslissing pas later gaat vallen.

Waarschijnlijk zal de VAM-berg daar een belangrijke rol in spelen. Deze 44 meter hoge asfaltberg (met stukken tot 23 procent) moet met nog vijftig kilometer te gaan in korte tijd driemaal worden beklommen. De laatste keer op 35 kilometer van de meet. Daarna volgen nog twee en halve plaatselijke rondes in Hoogeveen.

Favorieten
De geschiedenis leert dat de sterksten vanzelf boven komen drijven op dit parcours. Vaak is het peloton na de laatste beklimming van de VAM-berg sterk uitgedund. Het helpt bovendien om een goed eindschot te hebben. Dat kan Bert-Jan Lindeman beamen: hij werd de afgelopen twee jaar immers steeds geklopt door een sprinter.

Zijn ploegmaat Dylan Groenewegen beschikt wél over dat goede eindschot. De 22-jarige renner van LottoNL-Jumbo lijkt op papier zelfs de snelste renner van dit deelnemersveld. Groenewegen versloeg eerder dit jaar Nacer Bouhanni in Valencia en won ook recent in West-Vlaanderen een massasprint. De kopman van de enige WorldTour-ploeg aan de start kan bovendien een lastige wedstrijd overleven; zo maakte hij recent indruk op de kasseistroken van Le Samyn. Dat alles maakt hem de grootste kanshebber voor aanstaande zaterdag.

Dylan Groenewegen – foto: LottoNL-Jumbo

De belangrijkste concurrenten zullen vermoedelijk komen van Roompot Oranje Peloton. De Nederlandse formatie beschikt met Raymond Kreder eveneens over een sprinter in vorm. De 26-jarige renner reed eerder dit seizoen in Valencia en Andalusië viermaal bij de beste vijf en kon zich zelfs bergop goed handhaven. Kreder moest recent de Driedaagse van West-Vlaanderen vanwege ziekte aan zich voorbij laten gaan, maar hij lijkt op tijd terug om te scoren in Drenthe.

Ook zijn broer Michel behoort tot de kanshebbers. De twee jaar oudere renner is doorgaans sterk in de heuvels en zal daarom uitkijken naar de beklimmingen van de VAM-Berg. Hij is bovendien niet kansloos in een sprint met een beperkt groepje. Hetzelfde geldt voor neef Wesley, die in 2013 zelfs al eens vierde werd in deze koers. Een jaar later behaalde Jesper Asselman dezelfde uitslag en dus moet er óók op hem worden gelet. Roompot Oranje Peloton beschikt daarnaast met Barry Markus over nóg een snelle man, maar het is de vraag of deze wedstrijd niet te vroeg voor hem komt. Het is pas zijn eerste koers sinds zijn sleutelbeenbreuk. Ook Maurits Lammertink maakt hier zijn rentree.

Raymond Kreder - foto: Sirotti

Raymond Kreder – foto: Sirotti

Genoeg kanshebbers dus voor Roompot Oranje Peloton, maar ook Wanty-Groupe Gobert komt met een sterke selectie naar Noord-Nederland. De Belgische formatie heeft met Kenny Dehaes zelfs een oud-winnaar in de gelederen. De 31-jarige sprinter heeft dit jaar weliswaar nog geen aansprekende resultaten behaald, maar het verleden leert dat hij vaak sterk is in dit soort koersen. Wanty-Groupe Gobert kan bovendien rekenen op Antoine Demoitié en Dimitri Claeys. Beide renners beschikken over een sterk eindschot na een lastige koers en hebben reeds goede vorm getoond.

De deelnemerslijst telt nog zes andere ProContinentale ploegen, waarbij vooral Novo Nordisk opvalt. De ‘diabetes-ploeg’ komt met vier Nederlanders aan de start en beschikt met Martijn Verschoor over een interessante outsider. De 30-jarige sprinter is – net als zijn ploegmaat Brian Kamstra –  afkomstig uit Drenthe en zal daarom extra gemotiveerd zijn. Zijn vijftiende plaats van vorig jaar toont aan dat hij hier allerminst kansloos is. De overige ploegen kennen weinig grote namen, maar wellicht kan Roman Maikin (Gazprom-Rusvelo) verrassen. De 25-jarige sprinter bewees recent middels zijn tiende plaats in de lastige GP Lugano over goede benen te beschikken.

14-02-2016 Trofeo Laigueglia; 2016, Novo Nordisk; Vershoor, Martijn; Laigueglia;

Martijn Verschoor – foto: Sirotti

Tot slot staan ook vijftien continentale ploegen aan de start. Zij vinden hier een mooie kans om zichzelf te tonen tussen de profs. Hoe je dat het beste doet, liet Timothy Dupont vorige week zien. Hij won de lastige slotetappe in de Driedaagse van West-Vlaanderen en behoort daarom ook zaterdag tot de kanshebbers. Thuisrijder Elmar Reinders (Jo Piels) droomt van een soortgelijk scenario en dat is niet onmogelijk. De 23-jarige Drent werd immers al eens zesde en dertiende.

Wellicht kunnen kleinere formaties gebruik maken van het feit dat LottoNL-Jumbo de enige WorldTour-ploeg is die meedoet. Als een renner demarreert, zal iedereen naar de ploegmaten van Groenewegen kijken om te achtervolgen. LottoNL-Jumbo is het immers aan zijn stand verplicht om een goed resultaat te behalen. Dit kan een interessante koers opleveren.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Raymond Kreder en Kenny Dehaes
** Antoine Demoitié, Timothy Dupont en Dimitri Claeys
* Michel Kreder, Elmar Reinders, Martijn Verschoor en Roman Maikin

Technische gids
Website organisatie
Deelnemerslijst

TV
De wedstrijd begint om 12:30 en zal naar verwachting tussen 17:08 en 17:35 eindigen. RTV Drenthe zal de finale vanaf omstreeks vier uur uitzenden met commentaar van Herbert Dijkstra en Erik Dekker. De wedstrijd is ook te zien via een stream op de website van de NOS.

Weer
De renners hoeven zich weinig zorgen te maken over slechte weersomstandigheden, als we Weeronline mogen geloven. Er is weinig kans op neerslag en de temperatuur gaat rond de negen graden liggen. De wind komt uit het oosten en heeft windkracht drie.

Dit artikel delen:

18 Reacties

StonedCamel 10 maart 2016 om 09:45

Gezien dat profiel is de afdaling na de 2de x VAMberg wel heel lang…

Poeksel 10 maart 2016 om 10:07

Even opgezocht: TV Drenthe is kanaal 703 bij Ziggo.

Jungle Man 10 maart 2016 om 10:10

Leuke voorbeschouwing.
De foto boven het artikel (langs de Graafstroom, Zuid Holland) is wel ver verwijderd van Drenthe.

Noud89 10 maart 2016 om 11:08

Mwah, qua favorieten veel te weinig aandacht voor de buitenlandse renners eerlijk gezegd.

Christopher Opie verdient bijvoorbeeld zeker een ster. Maikin verdient er echt meerdere, en mannen als Cecchin, Laton & Gaday hadden voor de aardigheid in ieder geval wel even genoemd kunnen worden. Paluta zal nog net niet genoeg inhoud hebben denk ik.

AZH 10 maart 2016 om 11:13

Beetje namedropping dit. Als ze onverhoopt in de top 10 rijden ga je ongegeneerd met de eer strijken. Halen ze het niet, kijkt ook niemand je erop aan

Noud89 10 maart 2016 om 11:18

@AZH

Ik strijk hier zelden met de eer, als je een post zou vinden van me waarin ik zeg zie je nou wel dat ik het goed heb en jullie niet dan zou ik dat knap vinden.

Feit is dat hier gewoon een paar PCT ploegen staan die echt wel wat kwaliteit meebrengen maar waarvan de renners niet genoemd lijken te worden omdat ze niet Nederlands/Belgisch zijn. Ik vind de voorbeschouwing dus een beetje te kortzichting, maar wellicht zit ik er helemaal naast.

delivio 10 maart 2016 om 11:19

Oftewel Journalisten management

Turbopizza 10 maart 2016 om 11:24

Jetse Bol met een mooie uitval op zn Parijs-Tours!

TripleD 10 maart 2016 om 13:37

Ik weet niet hoe het met zijn vorm is, maar johim Ariesen zie ik hier ook tot de favorieten horen.

delivio 10 maart 2016 om 15:11

Zet gewoon ff heel de deelnemerslijst neer wedden dat er een tussen zit die wint :)

Bartman 10 maart 2016 om 21:18

Dit hilarische interview wil ik jullie niet onthouden http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/106628/Berden-de-Vries-De-Ronde-van-Drenthe-kan-wel-een-opfrisbeurt-gebruiken. De koningin van Drenthe :-)
Hij heeft groot gelijk wat mij betreft. Er liggen nog wel een paar mooie Drentse keien stroken ook dicht bij Hoogeveen en dan zal je een heel ander soort wedstrijd en winnaar krijgen, maar vrees dat de sponsorbelangen van de VAM meer bepalend zijn.

sven241 10 maart 2016 om 21:56

TLJ heeft een goede ploeg om te controleren. Groenewegen voor zijn 3e overwinning van het seizoen.

Youri IJnsen 11 maart 2016 om 08:28

Let ook op Nicolai Brøchner en Jeff Vermeulen zaterdag.

Retro Lex 11 maart 2016 om 11:08

Ik lees zojuist dat Thijs Zonneveld meedoet als joker…
Gaat hij uitrijden ?

FondriestTF3 11 maart 2016 om 12:34

@Retro Lex: hij reed vorig jaar bij de Slag om Norg (zwaarder dan deze koers) doodleuk met de kopgroep naar de streep. Met alleen continentale renners, de ‘gewone’ eliterenners konden dat niet bijbenen. Die jokerkaart die hij in zijn column trekt… onterecht.

maklukzat 11 maart 2016 om 21:22

@Bartman Leuk interview. Ze weet niet van ophouden.

denistel 12 maart 2016 om 11:18

bij kpn is dit zender 503,,tv drente doet vrij veel aan wieler uitzendingen .tis helaas te mooi weer voor een harde koers.
normaal is deze voor Groenewegen.

Kopdrveur 12 maart 2016 om 13:09

De VAM berg tot 23%? Dat valt toch wel mee. http://www.klimtijd.nl/beklimming/vam-berg

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair