Voorbeschouwing: EK veldrijden 2017
Foto: Orange Pictures - Sportfoto.nl
zondag 5 november 2017 om 09:00

Voorbeschouwing: EK veldrijden 2017

Twee jaar na zijn wereldtitel kan Mathieu van der Poel zondag, wederom in Tábor, zijn tweede grote kampioenschap bij de profs winnen. De Nederlander is de absolute topfavoriet om in de Tsjechische stad de wit-blauwe trui van Europees veldritkampioen naar zich toe te halen. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het Europees kampioenschap veldrijden voor profs is dit jaar toe aan zijn derde editie. De afgelopen twee jaar leert ons dat de topfavorieten de titel absoluut niet cadeau krijgen. Integendeel, het was telkens een outsider die met de wit-blauwe trui aan de haal ging.

Het allereerste EK voor profs werd pas in 2015 georganiseerd, in het Nederlandse Huijbergen. Amper enkele kilometers van de Belgische grens kregen we een prachtige tweestrijd tussen topfavoriet Wout van Aert en Lars van der Haar. Die laatste, een echte pieker en dus altijd goed op kampioenschappen, toonde zich op het technische zandparcours net iets sterker dan de Lillenaar en mag zich voor altijd de eerste EK-winnaar bij de profs noemen. Kevin Pauwels vervolledigde destijds het podium.

Vorig jaar, in het Franse Pont-Château, streden de renners om de titel op een bijzonder licht lopend parcours. We zouden dus een tactische wedstrijd krijgen, en daarin heersten de Belgen. Toon Aerts muisde er vrij vroeg in de koers vanonder en zag dat Wout van Aert daarachter het landenspel perfect uitspeelde. Mathieu van der Poel moest de Belgische dominantie ondergaan, waardoor Aerts een jaar lang in de wit-blauwe trui mocht rondrijden. Aerts, die later dat seizoen ook in Niel en Baal de beste was, kreeg een vertrouwensboost na zijn winst op dit kampioenschap en hij deed de trui alle eer aan.

Toon Aerts wint het EK Veldrijden

Toon Aerts – Foto: © Orange Pictures – Sportfoto

De vrouwen, mannen junioren en beloften strijden al sinds 2003 om de Europese titels. Nederland is in die korte tijd bijzonder succesvol geweest. Vooral bij de vrouwen, eisten we met Daphny van den Brand (viermaal), Marianne Vos (tweemaal) en Thalita de Jong meer dan de helft van de titels op. Opvallend: Mathieu van der Poel kroonde zich bij de junioren wel twee keer tot Europees kampioen, maar slaagde daar bij de beloften nooit in. Wellicht ook omdat hij al op jonge leeftijd de stap naar de grote jongens zette. Van der Haar werd wel tweemaal kampioen bij de renners onder 23 jaar.

Vorig jaar gingen de titels naar de Brit Tom Pidcock (junioren), Quinten Hermans (beloften) en Thalita de Jong (vrouwen).

Programma
9:00: Junioren (mannen)
10:15: Beloften (vrouwen)
11:30: Beloften (mannen)
13:00: Vrouwen elite
14:30: Mannen elite

Parcours
Het Tsjechische Tábor is dit jaar gastheer van de Europese titelstrijd. De meeste renners zullen de omloop wel kennen van de Wereldbekermanche, die er tot en met het seizoen 2013-2014 traditioneel werd georganiseerd, en natuurlijk van het WK van 2015. Toen was niemand minder dan Mathieu van der Poel heer en meester. De voorbije jaren maakte deze cross deel uit van de Tsjechische Toi Toi Cup. Zo won Michael Boros vorig seizoen in eigen land, twee jaar geleden ging de winst naar David van der Poel.

“De omloop is voor honderd procent gelijk aan die zoals we hem kennen van in het verleden, op het WK en in de Wereldbekermanches”, vertelt Boros aan WielerFlits. “Een snelle, maar tegelijkertijd ook lastige omloop. Verschillen creëren is niet gemakkelijk, dus kan het misschien tactischer worden.”

“De hoogteverschillen en bochten zullen voor veel interval zorgen”, aldus Boros. “Dat is in mijn ogen de grote moeilijkheid. Door de bochtjes, de trappen én de balkjes is ook de techniek heel belangrijk. De balkjes liggen bovenop een helling, waardoor je met weinig snelheid aankomt en het niet gemakkelijk is om te springen. Alleen echte kanjers zoals Mathieu van der Poel zullen daartoe in staat zijn, vrees ik.”

De omstandigheden zijn wel anders dan bij het door Van der Poel gewonnen WK van 2015, toen de renners een natte, modderige omloop troffen. “Dat is nu totaal niet het geval. Hier en daar liggen er wel wat plassen, maar er is geen sprake van modder. Het ligt er vrij droog bij, dus zullen we moeten rijden met griffo-banden.”

Favorieten (mannen)
In totaal sturen twaalf landen zondag een delegatie naar Tábor, maar in de praktijk belooft het gewoon weer een tweestrijd België-Nederland te worden. België mist Wout van Aert, op papier de sterkste pion in het kamp van bondscoach Sven Vanthourenhout. De wereldkampioen maakte al voor het seizoen bekend dat hij, met het oog op zijn wegcampagne van volgend jaar, drie korte rustpauzes zou inlassen tijdens de winter. Het weekend van dit Europees kampioenschap was daar opvallend genoeg dus één van.

Mathieu van der Poel – Foto: © Orange Pictures / Peter Scholz-SFA

Met of zonder Van Aert, de rol van de topfavoriet ligt ontegensprekelijk in het kamp van Nederlander Mathieu van der Poel. Het toptalent domineert het huidige veldritseizoen met een score van 12 zeges op 14 wedstrijden, en verloor alleen nog maar door een tactische misrekening (Ronse) en pech (Boom). Van der Poel vindt in Tábor een omloop die hem op het lijf geschreven is én heeft bovendien het mentale voordeel dat hij op de Tsjechische omloop, zelfs in de jeugdcategorieën, nooit eerder een cross verloor.

De grootste uitdager zou op papier ook uit de Nederlandse ploeg moeten komen, in de persoon van Lars van der Haar. De 26-jarige Van der Haar weet wat het is om Europees kampioen te worden en kan als geen ander naar een belangrijke afspraak zoals deze toeleven. De vinnige crosser zal het misschien wel tactisch moeten aanpakken om de titel naar zich toe te trekken, door bijvoorbeeld een aanval te plaatsen vóór Van der Poel. Maar ook dankzij een sterke slotronde zou Van der Haar kunnen winnen. Dat deed hij in 2013 nog in Tábor, na een spannend sprintje tegen de Duitser Philipp Walsleben.

Toon Aerts

Toon Aerts – Foto: Orange Pictures / SFA-Peter Scholz

België zal het in de eerste plaats moeten hebben van uittredend Europees kampioen Toon Aerts. De Kempenaar had dit seizoen wel een aantal weken nodig om in zijn ritme te geraken, maar in de meest recente crossen bleek dat hij zijn topvorm eindelijk benadert. Met name op de Koppenberg reed Aerts de pannen van het dak. Hij nam het initiatief de hele wedstrijd lang op zich en dreef Van der Poel tot het uiterste. Geen betere manier om vertrouwen te tanken, zo vlak voor een belangrijk EK.

Voor de andere Belgen wordt het veel moeilijker om te wedijveren met de Nederlandse supertandem. Laurens Sweeck kan zich op een goede dag wel laten gelden, maar Sweeck heeft zeker niet de motor van een Aerts om een heel uur alleen te rijden. Hij zal het vooral van volgen moeten hebben. Wat wel in zijn voordeel pleit is dat hij op de omloop in Boom, ook eentje met veel intervallen en een hoge lastigheidsgraad, zijn beste wedstrijd van het seizoen reed. Sweeck werd tweede, niet eens zo ver na winnaar Wout van Aert. In mindere mate mogen we Kevin Pauwels, Quinten Hermans, Jens Adams en Michael Vanthourenhout in een bijrol verwachten. Pauwels is wel een kampioenschapsrenner, en won in het verleden al tweemaal een Wereldbekermanche op de Tsjechische omloop.

Laurens Sweeck

Laurens Sweeck – Foto: Orange Pictures / Sportfoto

Tot slot nog een woordje over de niet-Belgen of -Nederlanders. Het verleden leert ons dat er op een kampioenschap altijd wel een of andere vreemde eend in de bijt opduikt die plots verrast met een top 5-plaats of zelfs beter. Deze jongens rijden niet vaak mee in de Superprestige of DVV Trofee en kunnen zich in alle rust voorbereiden op de strijd. Kijk maar naar Fransman Clément Venturini, die vorig jaar in eigen land op een banddikte na naast het podium viel. Ook Steve Chainel en Zwitser Marcel Wildhaber reden zich toen in de top-10. Op het WK namen Duitser Sasha Weber en Zwitser Simon Zahner die rol op zich.

Michael Boros, vorig jaar zevende op het WK en nu bezig aan een constant seizoen, is op papier de grootste buitenlandse outsider. Hij rijdt bovendien in eigen stad. “Op het podium staan, zou een droom zijn”, vertelt de 25-jarige kampioen van zijn land in een gesprek met WielerFlits. “Als Tsjech kom je in eigen land sowieso beter voor de dag dan in België, door de steun van het publiek en de korte reistijd. Mentaal is dat al heel belangrijk, denk ik. Wij gaan het hele jaar naar België om daar het beste van onszelf te geven, maar deze ene keer liggen de kaarten omgekeerd. Dat geeft mij een speciaal gevoel.”

Michael Boros – Foto: Pauwels Sauzen-Vastgoedservice

De eerdergenoemde Marcel Wildhaber is momenteel bezig aan een sterk seizoen in eigen land. De Zwitserse EKZ Cross Tour wint steeds meer in aanzien en Wildhaber was daar de afgelopen weken tweemaal aan het feest. Daarbij bleef hij onder meer ‘onze’ Corné van Kessel knap voor. Steve Chainel, inmiddels 34 maar nog niet versleten, deed hetzelfde in de Coupe de France. Hij is de vooruitgeschoven pion bij de Fransen, nu Venturini zich meer dan ooit op zijn wegcampagne bij AG2R La Mondiale stort en Francis Mourey al enkele seizoenen wat meer in de vergetelheid fietst.

Duits kampioen Marcel Meisen is niet van der partij. “Het EK stond al voor het seizoen niet gepland, omdat het niet in zijn schema paste. Net zoals Wout van Aert wil hij in deze periode extra trainen”, laat zijn ploegleider Bart Wellens ons weten. Meisen liet zich vorig seizoen nog internationaal gelden met een tweede plaats in de Wereldbekermanche van Fiuggi.

Opvallend: Martin Bina, in 2013 winnaar van de Wereldbekermanche in Hoogerheide, is er na twee jaar afwezigheid wél weer bij. Vooralsnog maakte hij in de Toi Toi Cup echter nog maar weinig indruk.

**** Mathieu van der Poel
*** Lars van der Haar en Toon Aerts
** Laurens Sweeck, Kevin Pauwels en Michael Boros
* Corné van Kessel, Quinten Hermans, Jens Adams en Marcel Wildhaber

Favorieten (vrouwen)
Zoals in elke categorie, heeft Nederland ook bij de elitevrouwen de touwtjes stevig in handen. Wat Mathieu van der Poel doet bij de mannen elite, kan Maud Kaptheijns tegenwoordig bij de dames: domineren en winnen aan de lopende band. Alleen op de Koppenberg kende ze een moeilijke dag, maar dat parcours is niet te vergelijken met wat de rensters zondag in Tábor voorgeschoteld krijgen.

Maud Kaphteijns – foto: Nick Doup-WielerFlits

Lucinda Brand heeft niet veel wedstrijden op de teller staan dit seizoen, maar waar ze startte, maakte ze wel indruk. De winnares van Gent-Wevelgem mist vooralsnog vooral techniek, maar op de vele lange rechte stroken in Tábor zal ze ongetwijfeld sterk voor de dag komen. Nederland beschikt voorts ook over toptalent Annemarie Worst – de huidige wereldkampioene bij de beloften.

De Belgische wereldkampioene Sanne Cant blijft een vraagteken. Zij kent een seizoen met ups en downs en moest afgelopen week nog ziek afzeggen voor de Koppenbergcross. Benieuwd of zij op tijd hersteld geraakt. Verder is het uitkijken naar de winnares op de Koppenberg, de Britse Helen Wyman, de Italiaanse mountainbikester Eva Lechner en misschien ook wel thuisrijdster Pavla Havlikova.

*** Maud Kaptheijns
** Sanne Cant en Lucinda Brand
* Helen Wyman, Annemarie Worst en Eva Lechner

Weer en TV
Weeronline voorspelt zondag een zonnige dag, met een temperatuur die kan oplopen tot 10 graden Celsius en een zwakke noordwestenwind.

Sporza begint zondag met de uitzending om 13:30, na het journaal, wat wil zeggen dat ze het grootste deel van de vrouwencross missen. Via Sporza.be zal de wedstrijd wél integraal te volgen zijn. De cross van de mannen elite wordt volledig live op het net gebracht, onder het deskundig commentaar van Michel Wuyts en Paul Herygers.


[poll id=”628″]


[poll id=”629″]

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
5 november 2017 09:44
Zonde van de val in de 1 na laatste ronde.
5 november 2017 09:56
Die buitenlanders pieken altijd naar kampioenschappen toe. Maar Tullet, Rouiller of Kopecky zullen we waarschijnlijk bij de profs op respectievelijk de baan, MTB en weg tegen gaan komen. Mochten ze al doorbreken.
5 november 2017 10:11
Op uci livestream is het
wielrennen te volgen in Tabor
5 november 2017 13:16
Kopgroep bij de dames met Brandova, Worstova en Cantova!

Reacties zijn gesloten.