Voorbeschouwing: E3 Harelbeke 2017
Michal Kwiatkowski troeft Peter Sagan af in 2016 - foto: Sirotti
vrijdag 24 maart 2017 om 07:00

Voorbeschouwing: E3 Harelbeke 2017

Vrijdag staat de jubileumeditie van de E3 Harelbeke op de rol. Voor de zestigste keer wordt de eendagskoers met start en finish in het West-Vlaamse Harelbeke verreden. De mannen die vorig jaar om de zegebloemen streden, Michal Kwiatkowski en Peter Sagan, verkeren ook dit jaar in topvorm. De Pool trok destijds aan het langste eind, maar is dit jaar niet van de partij. Wie volgt hem op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De historie van wat officieel de Record Bank E3 Harelbeke heet, is een rijke. In 1958 was Armand Desmet de eerste winnaar. Grote namen als Rik Van Looy, Roger De Vlaeminck, Freddy Maertens,  Jan Raas, Eddy Planckaert, Johan Museeuw en Mario Cipollini hebben de E3 Prijs al eens op hun naam geschreven. Tom Boonen is ‘Mister E3’ met vijf overwinningen. Tussen 2004 en 2007 won hij vier keer, waarna de Belg in 2012 het record definitief op zijn naam schreef.

We nemen je mee naar 2003. De sterke ploeg van Quick-Step probeert in een snelle E3 Harelbeke de koers hard te maken op elf hellingen, maar verschil maken doet de Belgische formatie – onder aanvoering van Johan Museeuw –  niet. Op 25 kilometer van de streep weet een drietal los te komen van het peloton: Steven de Jongh krijgt Steffen Wesemann en een jonge Stijn Devolder met zich mee. De snelle Nederlander nam zijn medevluchters mee naar de streep en versloeg ze in de sprint. Hij was daarmee de laatste Nederlandse overwinnaar en volgde Raas (1979, 1980, 1981) en Bert Oosterbosch (1984) op.

Steven de Jongh in 2003 – foto: Sirotti

Vorig jaar was het, zoals reeds gezegd, Michal Kwiatkowski die met de zegebloemen mocht zwaaien. Op de Karnemelkbeekstraat ontsnapte hij samen met zijn kompaan en eeuwige rivaal Peter Sagan. Hevig achtervolgingswerk van Etixx-Quick-Step mocht niet baten, waarna Kwiatek met een venijnige jump de wereldkampioen deed verliezen. Ian Stannard zorgde voor een tweede Sky-renner op het podium.

Laatste tien winnaars E3 Harelbeke
2016: flag-pl Michal Kwiatkowski
2015: flag-gb Geraint Thomas
2014: flag-sk Peter Sagan
2013: flag-ch Fabian Cancellara
2012: flag-be Tom Boonen
2011: flag-ch Fabian Cancellara
2010: flag-ch Fabian Cancellara
2009: flag-it Filippo Pozzato
2008: flag-no Kurt Asle Arvesen
2007: flag-be Tom Boonen

Parcours
Het traject van de E3 Harelbeke is dit jaar 206,1 kilometer lang. Dat is driehonderd meter korter ten opzichte van 2016. Het epicentrum is Harelbeke, de stad van Stijn Devolder, Leif Hoste, Dirk Demol en Julien Delbecque. Laatstgenoemde won de Ronde van Vlaanderen in 1925 en Parijs-Roubaix in 1926.

foto: E3 Harelbeke

Start: 12.15 uur
Finish:  ± 17.00 uur

Het zwaartepunt ligt net als afgelopen jaar in het tweede deel van de koers, waarin liefst dertien hellingen liggen. In de laatste vijftig kilometer zijn dat er nog vijf, te weten de Kapelberg, de Patersberg, de Oude Kwaremont, de Karnemelkbeekstraat en de Tiegemberg. De top van de Tiegem ligt op twintig kilometer van de eindstreep in Harelbeke.

De laatste jaren is op de Oude Kwaremont vaak het verschil gemaakt, maar vorig jaar werd de beslissende aanval geplaatst op de Karnemelkbeekstraat. Het toont aan dat er meerdere plekken zijn waar aangevallen kan worden. De laatste groepssprint in Harelbeke dateert van 2012.

Foto: Sirotti

Sfeerbeeld van de Oude Kwaremont – foto: Sirotti

Hellingen
Katteberg (600m aan 6,7%, max. 8%)
La Houppe (3440m aan 3,3%, max. 10%)
Oude Kruisberg (800m aan 4,8%, max. 9%)
Knokteberg (1530m aan 5,3%, max. 13,3%)
Hotondberg (1200m aan 4%, max. 8%)
Kortekeer (1000m aan 6,4%, max. 17%)
Taaienberg (650m aan 9,5%, max. 18%)
Boigneberg (2180m aan 5,8%, max. 15%)
Eikenberg (1200m aan 5,5%, max. 11%)
Stationsberg (460m aan 3,2%, max. 5,7%)
Kapelberg (900m aan 4%, max. 7%)
Paterberg (700m aan 12%, max. 20%)
Oude Kwaremont (2200m aan 4,2%, max. 11%)
Karnemelkbeekstraat (1530m aan 4,9%, max. 7,3%)
Tiegemberg (1000m aan 6,5%, max. 9%)

Favorieten
Bij afwezigheid van de winnaar van vorig jaar is het uitkijken naar die andere renner die al wekenlang de de headlines kopt: Peter Sagan. De Slowaak liet Dwars door Vlaanderen aan zich voorbijgaan om in optimale conditie aan deze belangrijke week te kunnen beginnen. Als hij start, is hij topfavoriet. Solo, in een kleine groep of vanuit een pelotonspurt? Alles is mogelijk voor Sagan.

Peter Sagan en Greg Van Avermaet – foto: Serge Waldbillig

Sinds vorig seizoen wordt de naam van Greg Van Avermaet regelmatig in een adem genoemd met die van Sagan. De BMC-kopman weet inmiddels wat winnen is. Dit seizoen mocht de Olympisch kampioen van Rio al drie keer zijn handen in de lucht steken; in de Omloop het Nieuwsblad en twee keer na een ploegentijdrit. Reeds acht keer startte Van Avermaet in de E3 van Harelbeke, waarvan hij slechts één keer (2008) bij de beste tien in de uitslag eindigde. Vorig jaar was hij nog één van de favorieten, maar moest hij ziek afhaken. Laat Gouden Greg vrijdag zien dat er deze voorjaarscampagne niet met hem gesold moet worden?

Zoals altijd maakt Quick-Step Floors met meerdere renners kans op de overwinning, al kan dat ook weer voor problemen zorgen. In Dwars door Vlaanderen liet de ploeg zien het ook goed uit te kunnen spelen. Philippe Gilbert en Yves Lampaert zaten mee in de beslissende kopgroep van vier, waarna laatstgenoemde profiteerde van dat overtal. Dat betekent niet dat het vuur bij Gilbert gedoofd is. Hij voelde zich ijzersterk. Kan hij zijn vorm in de E3 Prijs wel omzetten in winst? Tom Boonen staat al heel lang in de spotlights. Bij elke koers die hij rijdt, is het de laatste keer dat hij er aan de start staat. Onderschatten moet zeker niet gedaan worden, want Boonen is nog altijd dezelfde Boonen. Binnen de ploeg kan manager Patrick Lefevere ook Zdeněk Štybar en Niki Terpstra naar voren schuiven. Onze landgenoot was goed op dreef in Dwars door Vlaanderen, maar na de aanval van Gilbert en Lampaert was hij op afstoppen aangewezen. En dan beschikt Quick-Step ook nog over Matteo Trentin.

Tom Boonen – foto: Marcel Koch

Michal Kwiatkowski slaat de kasseienkoersen over, waardoor bij Sky Luke Rowe het kopmanschap toegespeeld krijgt. Daarbij moet gezegd worden dat de Brit, die rap aan kan komen, ook de ervaren Ian Stannard en toptalent Gianni Moscon aan zijn zijde heeft. Rowe liet in het openingsweekend (zesde in de Omloop, derde in Kuurne) al zien dat rekening met hem gehouden moest worden. Sky kan daardoor op meerdere paarden wedden, wat ook geldt voor Trek-SegafredoJasper Stuyven is de ruwe diamant die langzaam naar het topniveau groeit. De E3 Harelbeke zou mooi naast Kuurne-Brussel-Kuurne staan op zijn erelijst. De vorm is goed, getuige een derde plaats in de slotrit van Tirreno-Adriatico. Binnen zijn ploeg kan ook John Degenkolb uitgespeeld worden. De Duitser gaat voor het eerst dit seizoen de kasseien aanvallen, maar zal het alles behalve verleerd zijn. In een sprint kan hij het afmaken, net als teamgenoot Edward Theuns, die even zijn neus aan het venster stak in Dwars door Vlaanderen. En wat te denken van Fabio Felline?

V.l.n.r. Alexander Kristoff, John Degenkolb en Arnaud Démare – foto: Sirotti

Bij FDJ is Arnaud Démare de grote afwezige. De Fransman heeft de E3 Harelbeke niet op zijn programma staan. Op Twitter geeft hij aan uit te kijken naar Gent-Wevelgem van zondag. Met wie iedereen wél rekening moet houden, is Alexander Kristoff. De vraag is welke renners met de sterke Noor naar de streep willen rijden in een kleine groep. Kristoff heeft eerder laten zien (Ronde van Vlaanderen 2015) ook met twee aan te kunnen komen, maar zullen collega’s dat opnieuw aandurven met de kopman van Katusha-Alpecin? Tony Martin is een luxeknecht voor Kristoff, maar de Duitser heeft ook een eigen ambitie die hij niet onder stoelen of banken steekt.

Cannondale-Drapac rekent op het rijden van Sep Vanmarcke, al kon hij door een ribblessure zijn stempel niet drukken in Dwars door Vlaanderen. Dylan van Baarle (achtste in Dwars door Vlaanderen) en Taylor Phinney moeten niet vergeten worden op de lijstjes, vooral omdat Vanmarcke een periode lang last had van een valpartij in Strade Bianche. “Ik ben blij dat ik een beetje verbetering voelde afgelopen weekend. Het gaat de goeie kant uit”, zei hij begin deze week tegen Sporza. Kan de oud-LottoNL-Jumbo-renner nog een stap maken de komende dagen, om zo een rol te kunnen spelen in de E3 Prijs? Meer Belgische kanshebbers staan onder contract bij Lotto Soudal. Men moet rekening houden met Tiesj BenootJürgen Roelandts en Jens Debusschere. Laatstgenoemde zal hopen op een sprint met een uitgedund peloton. Roelandts en Benoot kunnen de koers eerder opengooien. Tony Gallopin zal voor het eerst de Vlaamse keien aandoen.

Naesen en Martin in het spoor van Sagan – foto: Serge Waldbillig

AG2R La Mondiale heeft slim ingekocht afgelopen winter. Oliver Naesen (zesde in Dwars door Vlaanderen) moet tot de schaduwfavorieten gerekend worden en daarbij kan de ervaren Stijn Vandenbergh als bliksemafleider ingezet worden. Deze tandem mag niet onderschat worden. Astana heeft hardrijder Alexey Lutsenko en erkende voorjaarsrenners Oscar Gatto en Matti Breschel in de gelederen. Jens Keukeleire is de thuisrijder namens Orica-Scott. De Australiërs kunnen daarnaast rekenen op Mathew Hayman, Magnus Cort en de in Dwars door Vlaanderen uitstekend rijdende Luke Durbrigde. Dimension Data, dat in Dwars door Vlaanderen niet aan de start stond, rekent op Edvald Boasson Hagen, terwijl Scott Thwaites wellicht kan verrassen.

Vanuit Nederlandse hoek is Lars Boom de hoop voor LottoNL-Jumbo. De Brabander heeft echter nog niet kunnen overtuigen dit voorjaar, wat niet gezegd kan worden over Jos van Emden. De inmiddels 32-jarige hardrijder lijkt, net als kaas en wijn, beter te worden met de jaren. Timo Roosen was in de Omloop Het Nieuwsblad sterk. Kan hij zich ook hier tonen? Het Nederlands getinte Sunweb heeft geen uitgesproken kopman. Gezien zijn bouw zou Søren Kragh Andersen dit aan moeten kunnen, terwijl ook Mike Teunissen zich thuis voelt op de Vlaamse wegen. Michael Matthews ontbreekt.

Jos van Emden – foto: Marcel Koch

Guillaume Van Keirsbulck kan zich in dienst van Wanty-Groupe Gobert volledig toespitsen op de grote koersen. In een regenachtige Le Samyn liet hij zien hoe hij moet winnen. Kan hij dat ook tussen alle wereldtoppers? Yoann Offredo is een andere outsider binnen de selectie van Hilaire Van der Schueren. Een oud-telg van Van der Schueren is Marco Marcato, die bij UAE Emirates de kar moet trekken. Sprinter Sacha Modolo hoop bij die ploeg op een massasprint, evenals landgenoot Sonny Colbrelli, die kopman is bij Bahrain Merida. In datzelfde schuitje zit Bryan Coquard, die bij zijn Direct Energie ook Sylvain Chavanel aan de start heeft staan. Een andere verrassing van ProContinentaal niveau kan Alex Kirsch worden.

En dan is er nog Roompot-Nederlandse Loterij. De oranje formatie hoopt in de vlucht van de dag te geraken. Coen Vermeltfoort weet vanuit zijn eerdere profperiode wat het is om op de Vlaamse wegen te rijden. Kan hij hier zijn kans grijpen? Daarnaast staan Jesper Asselman, Berden de Vries, Jens Mouris, Elmar Reinders, Taco van der Hoorn, Sjoerd van Ginneken en Brian van Goethem aan het vertrek.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert
** Jasper Stuyven, Niki Terpstra, John Degenkolb
* Zdeněk Štybar, Alexander Kristoff, Luke Rowe, Tiesj Benoot

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en TV
Vrijdag zijn de weergoden het peloton goed gezind. Het is licht bewolkt en de temperatuur schommelt rond de twaalf graden Celsius. De wind is met kracht vier wel stevig en komt uit het oosten. Dit kan betekenen dat de wind een rol gaat spelen. In het eerste deel staat hij recht op de neus, in het tweede deel waait hij in de rug. Tijdens sommige delen moet opgepast worden, als de wind van de zijkant komt.

Sporza komt vanaf 14.15 uur met livebeelden. Eurosport is er vanaf 15.00 uur bij op het tweede kanaal.


[poll id=”458″]

RIDE Magazine
60 Reacties
Sorteer op:
22 maart 2017 22:59
Als ik mag gokken gaat Gilbert zich hier gedeisd houden, slaat ie GW over en komt hij in Vlaanderen met een truc special van vrij ver voor de meet. Met de oppertoppers meerijden gaat niet genoeg zijn en dat weet hij.
22 maart 2017 23:04
Het zal ook vooral zijn wie van de mannen hier echt voor wil gaan en wie zich alvast een beetje gaat sparen voor de koersen die er nog aan gaan komen.
22 maart 2017 23:10
De compacte analyse van RV kan ik me wel in vinden. Een soort Devolder actie en alles dit jaar op de wedstrijd die hij zo graag wil en verdient te winnen.
Morgen gaat het tussen Stuyven en Terpstra om de winst. En stiekem hoop ik dat Boom ons allemaal gaat verrassen. Die gast verdient wel wat meer respect als hier vandaag wederom is getoond door velen.
22 maart 2017 23:17
Ik denk ook dat GW een hoger aanzien geniet bij de heren, kan werkelijk niemand bedenken die de E3 liever wint en dat komt omdat het, evenals DdV, veel te veel lijkt op de (huidige) RvV. Ondertussen moet die hele Kwaremont al weer 1,5 meter lager liggen met al die overkill erop.

@ Simplex > Ik kan me niemand voortstellen die het meer gun dan Gilbert
22 maart 2017 23:39
@ simplex
Wat Boom betreft: respect dwing je af. Bovendien heeft hij de laatste 2 jaar nauwelijks gepresteerd en is het ook dit jaar nog geen feest. Ik zie niet in hoe hij in deze vorm mee kan strijden voor een plek bij de eersten.
23 maart 2017 01:03
@reusjen & @lancethegreat: het was inderdaad precies andersom; Terpstra deed de langste beurten. Ik hoop dat hij nog veel moois laat zien de komende koersen! Niet dat ik het Stybi niet gun overigens.
23 maart 2017 07:18
Terpstra deed inderdaad de langste beurten, is natuurlijk ook de betere hardrijder van de twee. Maar op de Paterberg maakte Stybar het meeste indruk.
23 maart 2017 08:00
Vanmarcke heeft geen last meer van zijn ribben. Gisteren had hij last van zijn maag. http://www.cyclingnews.com/news/vanmarcke-suffers-off-day-at-dwars-door-vlaanderen/
23 maart 2017 08:41
Ik hoop op "Mister E3" Tom Boonen!
23 maart 2017 08:42
geen seksistische poster dit jaar voor de E3 prijs. we moeten het dit jaar doen met een getatoueerde baby.
23 maart 2017 09:33
Van Emden, ja, wat kan hij. Hij is niet zo explosief, dus ik verwacht dat ie in 1 van de eerste achtervolgende groepjes aankomt, maar niet meekan met de explosiefsten.
23 maart 2017 09:44
Het chauvinisme van jullie Nederlanders viert hier weer hoog tij. Ik zeg dat Stybar momenteel beter in vorm is dan Terpstra.
23 maart 2017 09:44
Vind niemand het verdacht hoe hard quick step reed gisteren? In alle groepjes staken ze er met kop en schouders boven uit. Ik vond ze rijden als robots
23 maart 2017 09:52
@hildeke helemaal mee eens, maar verwar hoop niet met chauvinisme. Terpstra maakt al een redelijke indruk en heeft nog ruim een week om twee weken te pieken. Ik had hem alleen wat eerder vooraan verwacht gister.
23 maart 2017 09:56
QS had voor dit werk gewoon de beste ploeg met de beste renners aan de start. Dan is het niet moeilijk dat ze harder rijden dan de rest. Belgische Lotto zou je eigenlijk ook sterk verwachten maar die waren bij geen enkele schifting op de afspraak en wilden erna niet op kop rijden in het peloton (pokeren?).

Wat E3 betreft. Dit wordt niet voor niets de mini Ronde van Vlaanderen genoemd. Wordt (meer dan DdV) gezien als de ultieme test voor de Ronde een goede week later. In koerssituatie nog eens de benen testen en zien wie de concurrenten zijn. Beetje zoals de DL de ultieme voorbereiding op de Tour is. De toppers laten zich meedrijven, verstoppen zich soms zelfs wat, maar laten het zeker niet schieten als ze hem kunnen pakken. Zogezegd op reserve rijden, één of twee keer benen testen en dan na de finish stiekem nog 100km gaan bijtrainen (zeker als je niet start in Wevelgem).
E3+100km, weekend rust en dan 3-daagse van de Panne gold tot over een aantal jaar als de enige juiste formule om goed te zijn in de RvV. Verschuivingen in de koerskalender en bijhorende belangen zorgen er dan voor dat de toppers lichtjes andere trajecten volgen. Maar de E3 rijden ze bijna allemaal hoor. En terecht, een schitterende koers zoals de voorberschouwing ook aangeeft. La Houppe (Pays des Collines) en de Kortekeer zijn toch weer eens wat anders en wat mij betreft bij de mooiste hellingen van de streek. Karnemelkbeekstraat en Tiegemberg zijn dan weer minder zwaar dan de finale hellingen in de RvV waardoor je wat meer mensen hebben die daar aan kunnen zetten. Heerlijk, kan niet wachten tot vrijdag!!
23 maart 2017 09:57
Tja, QS heeft nou eenmaal toprenners en veel renners pasten in het geheel of halverwege de koers waar QS per se zich moest laten zien, dan krijg je dit.
23 maart 2017 10:06
Ik hoop dat boom ons verbaast
23 maart 2017 10:32
door in borat-string aan de start te verschijnen
23 maart 2017 11:21
@hildeke
Gelukkig hebben alleen Nederlanders daar last van.
23 maart 2017 11:30
@jochemv
Het enige verdachte gisteren vond ik hoe afzijdig Lutsenko zich op het einde hield. Ik had nooit het gevoel dat hij er zo zwaar doorheen zat... Leek wel alsof er een QS-er móest winnen...
23 maart 2017 12:38
@nederbelg
Zoals ik hier ooit eens prachtig las: 'Een lege koe kun je niet melken'. Soms is het op bij een renner. Als Durbridge overnam bij Gilbert na Nokereberg, zat het er voor hem ook op.
23 maart 2017 13:08
@flashke
Normaal zou ik je gelijk geven, maar Lutsenko zag er mij nog fris genoeg uit.
23 maart 2017 13:41
Waarom noemt niemand Durbridge? Die rijdt tot nu toe in ieder geval een goed voorjaar, met als hoogtepunt een vierde plek in Dwars door Vlaanderen. Oké, geen topfavoriet, maar toch zeker een outsider denk ik.
23 maart 2017 16:38
**** P. Sagan
*** Gilbert,Stybar,Van Avermaet
** Lutsenko,Durbridge,O. Naesen,J. Stuyven
* L. Rowe en Scott Thwaites
Joker of Dark Horse: M.Hayman
23 maart 2017 18:30
@nederbelg: het is zeker niet altijd aan een renner te zien dat het op is. Zo leek Gaviria gisteren heel makkelijk de bergjes te verteren, maar viel hij daarna toch een beetje tegen.

Wat de E3 betreft: al die sterren voor Gilbert vind ik een beetje teveel de waan van de dag. Ok, het is Gilbert en hij was sterk in DDV. Maar de mannen die het openingsweekend domineerden (Rowe, Stuyven, GVA, Sagan) waren er in DDV niet bij. Komt ook nog eens Degenkolb + Boonen en Kristoff zullen ook beter voor de dag komen dan in het openingsweekend. Een hoop meer te duchten concurrentie toch.

Reacties zijn gesloten.