Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2016

Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2016

foto: Sirotti

dinsdag 22 maart 2016 om 07:00

Als opwarmer voor de WorldTour-klassiekers biedt Dwars door Vlaanderen traditioneel kansen voor de subtoppers om een klassieke wedstrijd binnen te halen, al wordt dat met kleppers als Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot en Niki Terpstra aan het vertrek dit jaar geen sinecure. Wie trekt op woensdag 23 maart aan het langste eind in Waregem? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De wedstrijd die we nu kennen als Dwars door Vlaanderen werd in 1945 voor het eerst georganiseerd onder de naam Dwars door België. Winnaar was de destijds 21-jarige Rik Van Steenbergen. In 1946 werd de koers omgedoopt tot een tweedaagse, dit voor een periode van ruim twintig jaar. In 1965 verscheen Dwars door België weer als eendagswedstrijd op de kalender, met Waregem zowel als start- als finishplaats. Sinds de eeuwwisseling is de start naar het naburige Roeselare verlegd en de naam veranderd in Dwars door Vlaanderen. De finishplaats bleef behouden en dat is waarom de wedstrijd onder renners ook wel kortweg ‘Waregem’ genoemd wordt.

Foto: Sirotti

foto: Sirotti

Afgelopen jaar pakte Topsport Vlaanderen-Baloise uit met een zeer straffe stoot. Het stuurde aanvaller Jelle Wallays vooruit, die in de diepe finale het gezelschap kreeg van ploegmaat Edward Theuns, Dylan van Baarle en wereldkampioen Michal Kwiatkowski. De jonge Belgische formatie speelde het numeriek overwicht perfect uit en bezette aan de finish de eerste twee plaatsen. De winst was voor Wallays, die dankzij zijn zege een transfer naar Lotto Soudal versierde. “Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat Dwars door Vlaanderen een grotere invloed op mijn carrière gehad heeft dan Parijs-Tours, omdat de grote teams dan pas kwamen aankloppen”, vertelde Wallays achteraf in het Weekendinterview. Hij volgde op de erelijst tweevoudig winnaar Niki Terpstra op.

Laatste vijf winnaars Dwars door Vlaanderen
2011: flag-be Nick Nuyens
2012: flag-nl Niki Terpstra
2013: flag-it Oscar Gatto
2014: flag-nl Niki Terpstra
2015: flag-be Jelle Wallays

Parcours
Het parcours van deze Dwars door Vlaanderen is absoluut klassiekerwaardig. Ondanks de relatief korte afstand, kunnen we ons dankzij de lastige kasseihellingen zoals de Taaienberg, Oude Kwaremont en Paterberg in volle finale aan het nodige spektakel verwachten. Veel wijzigingen ten opzichte van vorig jaar kende het parcours niet, maar opvallend is wel dat de hellingen die ertoe doen vier à vijf kilometer dichter bij de aankomst liggen. Dit zou het spektakel en de kansen voor aanvallers nog meer moeten vergroten.

Foto: organisatie

Ook introduceerde de organisatie met het Vossenhol – ook wel bekend als de Tiegemberg – een nieuwe helling. Deze neemt de plaats in van de Hellestraat en is gelegen op twintig kilometer van de finish. Daarna rijden de renners via de Holstraat en de Nokereberg richting Waregem, waar de aankomst tussen 16:22 en 16:50 verwacht wordt.

Hellingen Dwars door Vlaanderen 2016
Nieuwe Kwaremont – na 92 km
Kattenberg – na 112 km
Leberg – na 120 km
Berendries – na 124 km
Valkenberg – na 129 km
Eikenberg – na 142 km
Taaienberg – na 148 km
Oude Kwaremont – na 166 km
Paterberg – na 169 km
Vossenhol – na 180 km
Holstraat – na 184 km
Nokereberg – na 192 km

Kasseistroken Dwars door Vlaanderen 2016
Holleweg – na 112 km (1500 m ****)
Haaghoek – na 117 km (1700 m ****)
Varentraat – na 175 km (2000 m ****)

Favorieten
Waar de subtoppers de voorbije jaren vaak het mooie weer maakten, krijgt men dit jaar in Roeselare een tal van toppers aan het vertrek. De publiekstrekker bij uitstek is Greg Van Avermaet, dit jaar al winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad en Tirreno-Adriatico. De renner van BMC is dus in vorm en heeft bovendien de reputatie dat hij overal waar hij aan de start staat ook voor de zege wil rijden. Van Avermaet heeft slechts één probleem: hij heeft als enige van de grote favorieten Milaan-San Remo in de benen, waar hij overigens als vijfde over de streep kwam. De hamvraag is of hij in twee dagen perfect heeft kunnen herstellen van zijn inspanningen in de Italiaanse klassieker.

Foto: SIrotti

Benoot en Van Avermaet – foto: Sirotti

Zijn evenknie in de Omloop Het Nieuwsblad, Tiesj Benoot, zal in ieder geval fris aan het vertrek staan. De Gentenaar liet Milaan-San Remo zelfs speciaal aan zich voorbij gaan om op zijn paasbest te kunnen zijn in Dwars door Vlaanderen. Benoot heeft dan ook goede herinneringen aan deze wedstrijd: vorig jaar liet hij Vlaanderen voor het eerst kennis maken met zijn kwaliteiten op de kasseien in Waregem, toen nog in dienst van Jens Debusschere. Benoot beet zijn tanden stuk op de ontsnapping met onder andere winnaar Wallays, maar werd zelf nog knap zesde. Ditmaal moet de renner van Lotto Soudal op meer mikken dan een top 10-plaats, al heeft hij Jens Debusschere en titelverdediger Jelle Wallays als schaduwkopmannen mee. Ook Sean De Bie gaf in het Weekendinterview aan ambities te koesteren.

Het Trek-Segafredo-kamp doet het in Dwars door Vlaanderen nog zonder kopman Fabian Cancellara, maar heeft met de Belgen Jasper Stuyven en Edward Theuns twee kleppers bij die zich zouden moeten kunnen onderscheiden in deze semiklassieker. Stuyven was Van Avermaet en co al te slim af in Kuurne-Brussel-Kuurne en lijkt klaar om zijn nummertje op een iets zwaarder parcours nog eens over te doen. Theuns heeft met zijn tweede plaats van vorig jaar dan weer de ervaring om de finale van Dwars door Vlaanderen te rijden. Beide renners hebben ook een snelle sprint in de benen, die gezien de relatief makkelijke laatste twintig kilometer wel eens van pas zou kunnen komen. Ook tweevoudig Ronde van Vlaanderen-winnaar Stijn Devolder is erbij, en die mag je nooit op voorhand afschrijven.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Die andere op de klassiekers gerichte ploeg, Etixx-Quick-Step, spaart onder andere Zdenek Stybar en Tom Boonen voor de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem, maar brengt met ex-Parijs-Roubaix-winnaar Niki Terpstra een bijzonder gevaarlijke man aan de start. De tweevoudig winnaar weet als geen ander hoe hij Dwars door Vlaanderen moet aanpakken en wordt een van de mannen om naar uit te kijken in de heuvelzone. Mocht Terpstra daar dan toch het verschil niet kunnen maken, dan beschikt Etixx-Quick-Step met Fernando Gaviria nog over een sprintkanon. De Colombiaan heeft nog het een en ander recht te zetten na zijn onfortuinlijke val in de slotkilometer van Milaan-San Remo en zal dus als geen ander gebrand zijn op een goede prestatie.

Naast Terpstra en Wallays, staan er nog twee ex-winnaars aan het vertrek, in de persoon van Sylvain Chavanel (2008) en Oscar Gatto (2013). Het is inmiddels al een tijdje geleden dat zij hun stempel op deze wedstrijd hebben kunnen drukken, maar hun kwaliteiten hebben ze nog niet verleerd. Dat bewees Chavanel met een zege namens Direct Energie in de derde rit van de Ster van Bessèges, terwijl Gatto Tinkoff de overwinning bezorgde in de lastige derde etappe van de Ruta del Sol. Ook Borut Bozic (Cofidis) is vaak op zijn best in Waregem. De 35-jarige Sloveen moest in 2013 nog nipt de duimen leggen voor Gatto en bekleedde een jaar later de derde plek op het podium.

Foto: LottoNL-Jumbo

Foto: LottoNL-Jumbo

Mocht het tot een spurt met een beperkte groep komen, dan zijn er nog een aantal mannen om naar uit te kijken. Trek beschikt over de kattenrappe Giacomo Nizzolo, terwijl Orica-GreenEdge het met Jens Keukeleire doet. Katusha heeft Alexander Porsev in zijn rangen, en ook Sébastien Turgot (AG2R La Mondiale), Adrien Petit (Direct Energie), Raymond Kreder (Roompot Oranje Peloton), Yauheni Hutarovich (Fortuneo-Vital Concept), Scott Thwaites (Bora-Argon 18) en Gerald Ciolek (Stölting) mogen niet vergeten worden. Het is alleen afwachten of zij de lastige finale weten te overleven. Meer kansen zijn er dan wellicht voor Dylan Groenewegen van LottoNL-Jumbo, die in de GP Le Samyn en de Ronde van Drenthe toonde dat hij ook in zwaardere omstandigheden tot zijn recht komt. Ook Filippo Pozzato (Southeast-Venezuela) en Oliver Naesen (IAM Cycling) zouden dit moeten aankunnen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Greg Van Avermaet
*** Tiesj Benoot, Niki Terpstra
** Jasper Stuyven, Oscar Gatto, Sylvain Chavanel
* Dylan Groenewegen, Edward Theuns, Jens Debusschere, Filippo Pozzato

TV
Sporza verzorgt de livebeelden woensdag vanaf 14:20. Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke zorgen voor het commentaar.

Update
Sylvain Chavanel is ziek en doet daarom niet mee aan deze wedstrijd.

Dit artikel delen:

60 Reacties

zoetepap 21 maart 2016 om 09:18

Altijd een mooi koerske deze…ik hoop op Benoot als de nieuwe referentie in de Vlaamse klassiekers.

mic1984 21 maart 2016 om 09:21

ik zou gaviria toch minstens 1 ster geven na milaan sanremo gezien te hebben. Meestal ook niet de koers waar de grote namen winnen. Dus echte winnaars zie ik pas vanaf de 2 sterren bij de favorieten.

Hermantk 21 maart 2016 om 09:34

#zinin #langshetparcourskijken

Ik zet mijn geld in op Olivier Naesen

Tokstar 21 maart 2016 om 09:36

Ben ook weer benieuwd naar Naesen en Devenyns. Sénéchal zal zich ook wel weer laten zien.
Atlijd leuk deze koers omdat je hier toch vaak de outsiders van het echte grote werk vooraan ziet.

AWestie 21 maart 2016 om 09:39

Tiesj Benoot zal in ieder geval fris aan het vertrek staan (…) om op zijn paasbest te kunnen zijn in Dwars door Vlaanderen en de E3 Harelbeke.

I see what you did there, Wielerflitsredactie :’)

Lucala94 21 maart 2016 om 09:49

Wat voor team krijgt Groenewegen mee?

Grote Meneer Terpstra 21 maart 2016 om 09:54

Ik mis Boom en Van Baarle wel op de startlijst

Grote Meneer Terpstra 21 maart 2016 om 09:55

@lucala
Hofland, Castelijns, Roosen, Teunissen, van Winden, Wagner en Wynants. Lijkt me prima, omdat LottNL hier niet het enige team is dat de wedstrijd moet controleren.

horsm 21 maart 2016 om 09:56

Reus maakt hier toch zijn roompotdebuut?

Jorik112 21 maart 2016 om 09:58

Waarom heeft van avermaet maar twee dagen om te herstellen?

Romāns Vainšteins 21 maart 2016 om 10:13

Hoop op een Lotto-Soudal coup en of dat dan Benoot , Roelandts , Debusschere of Wallys is maakt me niet zoveel uit. Dit team mag van mij wel eens beloond worden in de achtertuin, gevoelswaardig is het al even te lang geleden.

ifor 21 maart 2016 om 10:22

Bozic rijdt in Catalonie en niet hier. Betancur is mijn dark horse ;)

Silent Hill 21 maart 2016 om 10:44

Lotto-Soudal inderdaad in hun zowat sterkste bezetting, en een koers op hun maat. Jelle om de koers open te breken, en Benoot – Roelandts of Debusschere om het af te maken. Is al van Rambo geleden dat Lotto hier won, dacht ik.
Sterke teamgeest ook. Debusschere die zich in MSR moeiteloos opofferde om Roelandts vooraan te brengen, terwijl hij minstens even rap sprint. Maakt het team er alleen maar sympathieker op.

RRobson 21 maart 2016 om 10:51

@Silent Hill: Roelandts start volgens mij niet. Maar dan nog een mooie ploeg met in elk scenario een dikke kans op winst.

ThorHushovd 21 maart 2016 om 10:53

Gaat Hofland hier knechten voor Groenewegen? Meestal plant Lotto J. ze beide in voor verschillende koersen. Dit wordt de eerste koers van het jaar waar ze beide starten. Ben benieuwd. Met Hofland in elk geval een backup mocht groenewegen wat overkomen (meestal is het hofland trouwens die wat ‘overkomt’). Weet ook niet of Hofland weer hersteld zal zijn na z’n griepje (DNS @MSR).

Leukefans 21 maart 2016 om 11:43

Het duo Oliveira – Amador kan toch ook wel sterk uit de hoek komen, twee mannen die je geen honderd meter moet geven binnen de laatste tien kilometer. Ik zou ze in elk geval toch vermeld hebben in de voorbeschouwing.
Als ze dan nog een Betancur bij hebben is de rest natuurlijk helemaal kansloos!

Chaba 21 maart 2016 om 11:53

@ThorHushovd
Ik zou sowieso de koers niet dragen als ik TLJ was dus beide een beschermde rol moet goed kunnen. Hoewel ik van beide niet verwacht dat ze meedoen voor de overwinning.

Vannios 21 maart 2016 om 12:20

Benieuwd naar Alexis Gougeard en die Denz van AG2R

kelderfan 21 maart 2016 om 12:21

Volgens organisatie rijdt Van Asbroeck ipv Van Winden Dwars door Vlaanderen.

Romāns Vainšteins 21 maart 2016 om 12:39

Oei, dat wordt dan spelletjes & lijstjes aanpassen !

TomVD 21 maart 2016 om 13:11

Is Greg Van Avermaet niet teveel hooi op z'n vork aan het nemen? En openingsweekend, en tirreno, en strade bianche, en msr, … dan had dit toch wel een koers geweest die hij had kunnen overslaan richting de 5 WT-eendagskoersen die hem komende weken nog te wachten staan. Vrees een beetje dat wanneer het er echt toe doet het beste er van af gaat zijn. Hoop absoluut dat ik ongelijk heb!

RRobson 21 maart 2016 om 13:23

Van Avermaet leek me niet eens moe na MSR…

Tuubke 21 maart 2016 om 14:33

Ik hou van regelmaat. 2012 Terpstra, 2014 Terpstra, dus 2016: juist!

F e r o x 21 maart 2016 om 17:57

GvA rijdt dan nog tot en met de Amstel. Lijkt mij wel bijzonder zwaar. Zeker aangezien hij Roubaix er ook nog bijpakt als uitzondering.

TomVD 21 maart 2016 om 18:16

En hij was ook in qatar en oman al erg sterk… Lijkt me bijna onhaalbaar om dat erg hoge niveau aan te houden tot de amstel.

Headlines

Materiaalzone

Populair