Voorbeschouwing: Dubai Tour 2015
woensdag 4 februari 2015 om 08:00

Voorbeschouwing: Dubai Tour 2015

Na wedstrijden in Australië, Argentinië en Spanje trekt een deel van het peloton naar het Midden-Oosten. Achtereenvolgens staan de Dubai Tour, de Tour of Qatar en de Tour of Oman op de agenda. Eerst genoemde koers kende vorig jaar pas zijn eerste editie. Wie wordt de tweede eindwinnaar in Dubai? WielerFlits bekeek het parcours en bespreekt de kanshebbers.

Dubai Tour

Historie
In 2014 werd de Dubai Tour pas voor de eerste keer georganiseerd. RCS Sport, dat ook de Giro d’Italia op touw zet, organiseert de rittenkoers. Na wedstrijden in Qatar en Oman (opgezet door het Franse ASO) volgden de Verenigde Arabische Emiraten, in het emiraat Dubai om precies te zijn. Afgelopen jaar had het nog de stempel UCI 2.1, maar inmiddels is de vierdaagse gepromoveerd tot een 2.HC-koers (buitencategorie).

De eerste editie bleek een prooi voor Taylor Phinney van BMC Racing. De Amerikaan sloeg zijn slag in de openingstijdrit, waar hij de concurrentie op veertien seconden zette. Zijn voorsprong in het klassement gaf hij niet meer weg. De overige drie ritten kwamen op naam te staan van Marcel Kittel, die oppermachtig was in de spurts. De beste Nederlander in het eindklassement werd Dylan van Baarle (Garmin-Sharp) op een tiende stek.

Laatste editie(s):
2014: flag-us Taylor Phinney

parcours dubai tour

Parcours
De Dubai Tour wordt verreden van 4 tot en met 7 februari. In tegenstelling tot de vorige editie is er geen tijdrit. Er is daarvoor een etappe met aankomst heuvelop in de plaats gekomen. In totaal leggen de renners in vier dagen 663 kilometers af. De slotetappe eindigt net als vorig jaar bij de wolkenkrabber Burj Khalifa.

4 februari – Etappe 1: Dubai International Marine Club – Union Flag House (145 km)
Elke rit wordt op gang geschoten bij de Dubai International Marine Club. Het peloton maakt eerst vaart in zuidwestelijke richting, waarna men rechtsomkeert maakt en de startplaats weer passeren. De laatste 32,8 kilometer vinden plaats op een plaatselijk parcours. Deze ronde is 8,2 kilometer lang en moet vier keer verreden worden, alvorens de dagzege waarschijnlijk beslist zal worden in een sprint. Welke sprinter kan direct zijn benen laten spreken en trekt als eerste de leiderstrui aan?

5 februari – Etappe 2: Dubai International Marine Club – Palm Jumeirah Atlantis (187 km)
Net als in 2014 maken de renners zich in de tweede etappe op voor een rit naar Palm Jumeirah, ook wel palmeiland genoemd. Dit kunstmatig aangelegde land, dat de vorm heeft van een palmboom, is een toeristische trekpleister. Het Atlantis The Palm hotel is de plek waar de finish getrokken is. De wind kan in deze vlakke etappe een grote rol van betekenis spelen. Afgelopen jaar sprak de uiteindelijke ritwinnaar Marcel Kittel van ”een hoop wind en zand” in deze rit. Gaat het zand, wat er in Dubai en omstreken in overvloede is, ook deze keer de renners uitdagen? Of zal het de wind zijn die het peloton de stuipen op het lijf jaagt?

6 februari – Etappe 3: Dubai International Marine Club – Hatta Dam (205 km)

Dubai Tour

Voor het eerst is er dit jaar in de Dubai Tour een aankomst heuvelop. Vanaf het startpunt aan zee zet men koers richting het binnenland. Het is ook direct de langste etappe van de ronde. Na een vlakke aanloop richting het oosten doorkruist men de woestijn. De finish ligt in Hatta, wat in het Hajar-gebergte ligt. Voorafgaand aan de slotbeklimming van de Hatta Dam moeten drie serieuze hobbels overwonnen worden. Deze zijn de opmaat voor de klim naar Hatta: de 200 meter lange heuvel die naar de finish leidt kent stukken waar het stijgingspercentage oploopt tot 17%. Wie hier als eerste over de streep komt, neemt een optie op de eindoverwinning.

7 februari – Etappe 4: Dubai International Marine Club – Burj Khalifa (123 km)
De slotrit is nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar, toen Marcel Kittel winnend over de streep kwam. Vanuit de start heeft de organisatie een parcours uitgestippeld dat een groot deel van Dubai laat zien. Ook het zakencentrum van het emiraat wordt aangedaan, waarna men zich richt op de 828 meter hoge Burj Khalifa. Bij deze wolkenkrabber is de eindstreep van de vierde en laatste etappe getrokken. Welke sprintbom laat hier de concurrentie kansloos?

Favorieten
RCS Sport heeft zestien ploegen uitgenodigd. Elke formatie mag acht renners opstellen. Tien van de zestien equipes komen uit in de WorldTour, er zijn vier ProContinentale teams van de partij en SkyDive Dubai is de enige continentale ploeg op de startlijst. Daarnaast wordt er ook een nationale selectie van de Verenigde Arabische Emiraten samengesteld. Uittredend winnaar Taylor Phinney is nog steeds niet honderd procent hersteld van zijn zware beenbreuk van vorig jaar, waardoor hij zijn titel niet kan verdedigen.

Alejandro Valverde

De ploeg van Phinney, BMC Racing, komt wel met een sterke selectie naar het Midden-Oosten. Philippe Gilbert is een kanshebber voor de heuvelrit naar Hatta Dam. Ook Alejandro Valverde (Movistar) moet deze etappe liggen. De Spanjaard kan de heuvels zeer goed verteren en beschikt – net als Gilbert – over een goede eindsprint. Daarnaast heeft hij met Eros Capecchi, Jesus Herrada en Giovanni Visconti een sterke ploeg om zich heen. Deze knechten kunnen wellicht ook voor eigen kansen gaan. Ditzelfde geldt voor Joaquim Rodriguez (Katusha). De landgenoot van Valverde moet eveneens zijn slag slaan in de enige rit met hoogteverschil en wordt gesteund door Sergey Chernetskiy en Simon Spilak.

Astana komt met Vincenzo Nibali aanzetten, iets wat de organisatie van de koers zeer op prijs stelt. Het zijn echter de eerste kilometers van 2015 voor de Italiaanse kampioen, dus het is niet duidelijk hoe zijn vorm gesteld is. De Tourwinnaar krijgt steun van Lars Boom, die van pas kan komen wanneer er waaiers getrokken worden aan de kust.

Geraint Thomas is gespecialiseerd in rittenkoersen van een week of minder. De Brit van Sky bewees dat vorig jaar in Parijs-Nice, de Bayern Rundfahrt en de Eneco Tour. In de Tour Down Under was hij meesterknecht van Richie Porte. Mag hij nu voor zijn eigen kansen gaan?

Tony Martin

Daarnaast is het afwachten wat Jan Bakelants bij zijn debuut voor AG2R La Mondiale uit kan richten. Is Tony Martin in staat om zich te laten zien, ook al is er geen tijdrit in het etappeschema opgenomen? Ook is het uitkijken naar Michael Valgren en Robert Kiserlovski van Tinkoff-Saxo, Enrico Battaglin (Bardiani-CSF), Janez Brajkovic (UnitedHealthcare) en het Lampre-Merida-trio Ilia Koshevoy, Jan Polanc en Rafael Valls. Bij de enige continentale ploeg in competitie is Francisco Mancebo de grote man. De Spaanse renner van SkyDive Dubai won in januari al de Tour of Egypt (2.2) en hij zal gebrand zijn om zijn sponsor een goede eindklassering te schenken.

Sprinters
In San Luis kwam Mark Cavendish al in actie en wist hij ook een etappe te winnen. Hij wordt bij Etixx-Quick-Step gesteund door Mark Renshaw en Fabio Sabatini. Giant-Alpecin neemt John Degenkolb en Luka Mezgec mee. Wellicht kan Degenkolb, die een geaccidenteerd parcours moet kunnen overleven, zelfs proberen op twee vlakken mee te spelen. Eventuele bonificaties kunnen een voordeel zijn voor de Duitser. Kan hij op weg naar Hatta Dam zijn wagonnetje aanhaken bij de klimmers en heuvelrenners?

John Degenkolb

Astana heeft Andrea Guardini als sprintkopman. De winnaar van de openingsrit in de Eneco Tour van 2014 kan op een goede dag de gevestigde orde verrassen. Ook Sky komt met een Italiaanse sprinter: Elia Viviani. Sky beschikt daarnaast over de snelle Ben Swift. Juan José Lobato (Movistar) won een rit in de Tour Down Under en kan zijn vorm doortrekken naar Dubai. Davide Cimolai (Lampre-Merida), Kiel Reijnen (UnitedHealtcare), Alexander Porsev (Katusha), Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice) en Andrea Palini (SkyDive Dubai) zijn ook niet uit te sluiten in de vlakke aankomsten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Geraint Thomas, Philippe Gilbert
** Vincenzo Nibali, Joaquim Rodriguez, Giovanni Visconti
* Tony Martin, John Degenkolb, Jan Bakelants, Simon Spilak

Deelnemerslijst Dubai Tour 2015

Truien
De leider in het algemeen klassement krijgt een (donker)blauwe trui omgehangen, terwijl de beste in het puntenklassement een rode trui draagt. De renner met de meeste punten in tussensprints rijdt in een speciaal ontworpen VAE-trui in de kleuren van de Verenigde Arabische Emiraten (zwart-wit-groen met een rode kraag). Daarnaast is er ook nog een jongerenklassement, waarbij de nummer 1 een witte trui aanheeft. Bekijk hier de tricots, die ontworpen zijn door de Britse designer Paul Smith.

Bonificaties
Bij elke tussensprint vallen bonificatieseconden te verdienen. Voor de eerste drie renners aan de tussensprint(s) zijn respectievelijk 3, 2 en 1 seconde te verdienen. Op de eindstreep kan men ook bonusseconden winnen, namelijk 10 seconden voor de winnaar, 6 tellen voor de nummer twee, terwijl de derde renner 4 seconden cadeau krijgt.

Het weer
Aan zon geen gebrek in Dubai. Op de dagen dat de Dubai Tour plaatsvindt liggen de maxima temperaturen tegen de 28 graden Celsius aan, terwijl de minima net onder de 20 graden Celsius liggen. Er staat een noord-/noordwestenwind van kracht 3 of 4. Men hoeft niet bang te zijn voor regen.

TV
De Dubai Tour wordt dagelijks live uitgezonden door Eurosport 2. Rond de klok van 11 uur gaat de sportzender live. José Been en Karsten Kroon geven commentaar. In de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) is het drie uur later dan hier in Nederland.

RIDE Magazine