Voorbeschouwing: Driedaagse Brugge-De Panne 2019

Voorbeschouwing: Driedaagse Brugge-De Panne 2019

foto: Cor Vos

woensdag 27 maart 2019 om 12:00

Met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne begon het Vlaamse voorjaar al, maar de Driedaagse Brugge-De Panne is de aftrap van een échte periode van koers, koers en koers over de Vlaamse wegen. Woensdag is het de beurt aan de mannen, voor wie deze wedstrijd voor het eerst op de WorldTour-kalender staat. Wie volgt Elia Viviani op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Driedaagse Brugge-De Panne is een koers die in het verleden heeft aangetoond een ideale voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen te zijn. Specialisten als Eric Vanderaerden (met vijf eindzeges recordhouder) en Peter Van Petegem wisten zelfs in hetzelfde jaar de Ronde en de Driedaagse op hun naam te schrijven. De laatste jaren werd de Driedaagse steeds vaker overgeslagen, zodat de toppers zich optimaal konden voorbereiden op Vlaanderens Mooiste.

De laatste Nederlandse eindzege was van Lieuwe Westra – foto: Cor Vos

Vorig jaar kreeg de kalender een nieuwe wending omdat van datum gewisseld werd met Dwars door Vlaanderen, dat nu vlak voor de Vlaamse Hoogmis verreden wordt. Daarnaast is de Driedaagse (voorheen ook De Panne-Koksijde) van opzet veranderd: de mannen rijden een eendagskoers op West-Vlaams grondgebied, onder meer door De Moeren. Het vormt de eerste wedstrijd in twee weken koers in Vlaanderen. Donderdag volgt de vrouwenwedstrijd van Brugge-De Panne. De derde dag zal in het teken staan van breedtesport. Sinds dit jaar is AG Insurance titelsponsor.

De allereerste editie van de Driedaagse werd in 1977 gewonnen door de Belg Roger Rosiers, het was destijds gek genoeg nog een vierdaagse. Nederland staat tweede op deze lijst met acht overwinningen: Gerrie Knetemann (1982), Cees Priem (1983), Bert Oosterbosch (1984), Erwin Nijboer (1990), Jelle Nijdam (1991), Frans Maassen (1992), Joost Posthuma (2008) en Lieuwe Westra (2016).

Laatste tien winnaars Driedaagse Brugge-De Panne
2018: flag-it Elia Viviani
2017: flag-be Philippe Gilbert
2016: flag-nl Lieuwe Westra
2015: flag-no Alexander Kristoff
2014: flag-be Guillaume Van Keirsbulck
2013: flag-fr Sylvain Chavanel
2012: flag-fr Sylvain Chavanel
2011: flag-be Sébastien Rosseler
2010: flag-gb David Millar
2009: flag-be Frederik Willems


Vorig jaar

Het podium van 2018 – foto: Cor Vos

Afgelopen seizoen draaide de Driedaagse Brugge-De Panne uit op een massasprint. Dat was nog geen sinecure, omdat in De Moeren waaiers werden getrokken. Op de lokale rondes in de nauwe straten van De Panne kwam alles weer bij elkaar. Brian van Goethem werd vier kilometer voor de meet gepakt als laatste vroege vluchter, waarna de sprint een strijd werd tussen Elia Viviani en Pascal Ackermann. De Italiaan wist te winnen.

1. flag-it Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step) in 4u41m08s
2. flag-de Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) allen z.t.
3. flag-be Jasper Philipsen (Hagens Berman Axeon)
4. flag-be Baptiste Planckaert (Katusha-Alpecin)
5. flag-be Jens Debusschere (Lotto Soudal)


Parcours

Driedaagse Brugge-De Panne voor mannen is dit jaar 205 kilometer lang. De gehele route blijft het peloton op West-Vlaamse grond. Waar meerdere koersen hun naam geen eer aandoen wat betreft start- en finishplaatsen (zo start Parijs-Roubaix al lang niet meer in Parijs), doet Brugge-De Panne dat wel. De start is op de Markt in Brugge, waar van 1997 tot en met 2016 de Ronde van Vlaanderen ook het startschot klonk. Tot afschuw van grote renners als Johan Museeuw (‘Ik ben in shock’) werd die start in 2017 verplaatst naar Antwerpen.

Bekijk hier het parcours van de Driedaagse Brugge-De Panne 2019

Onderweg liggen vijf hellingen en 7,1 kilometer aan kasseien. Toch zijn dat vaak niet de plekken waar de koers openbreekt in deze koers. De scherprechter is vaker De Moeren (op 35 en 10 kilometer van de meet), waar altijd een stevige wind waait en waar die ook open spel heeft. Mocht er weinig wind staan, dan is de Driedaagse een sprinterskoers, anders zien we de sterke klassiekermannen hun benen testen in deze wedstrijd.

Vanuit het vertrek in Brugge gaat het in zuidwestelijke richting naar de Kemmelberg, wat ongeveer het meest zuidelijke punt is van de wedstrijd. In die omgeving liggen ook alle vijf officiële beklimmingen op een kluitje. Vanaf daar gaat het in noordelijke richting naar de kust, waar in De Panne nog twee lokale rondes van 25 kilometer verreden worden die ook Koksijde, Veurne en Adinkerke aandoen.

Ook passeert de koers attractiepark Plopsaland in de finale. In de laatste drie kilometer liggen diverse bochten die het peloton op een lint zullen trekken. Aan het 3 kilometer-punt ligt een haakse bocht naar rechts, waarna net na de borden van de 2 kilometer op een rotonde de afslag naar links genomen wordt. In de laatste duizend meter zijn nog twee bochten naar rechts voor de finish in de Zeelaan.

Vooral de eerste bocht op 800 meter zorgt voor problemen: het peloton draait van een brede hoofdbaan (overigens is er in De Panne áltijd reden voor paniek met de tramrails die overal en nergens liggen) af naar de smalle Kerkstraat. Wie daarna nog op de fiets zit, kan gaan sprinten voor de overwinning.

Kasseistroken Driedaagse Brugge-De Panne
Nog 176,3 km te gaan: Ichtegem – 1,0 km
Nog 162,6 km te gaan: Werken – 2,1 km
Nog 142,3 km te gaan: Boezinge – 1,2 km
Nog 115,0 km te gaan: Kemmelberg – 0,4 km
Nog 71,5 km te gaan: Leisele – 1,3 km
Nog 67,2 km te gaan: Izenberge – 0,4 km

Hellingen Driedaagse Brugge-De Panne
Nog 116,0 km te gaan: Monteberg
Nog 115,0 km te gaan: Kemmelberg
Nog 106,8 km te gaan: Rodeberg
Nog 105,7 km te gaan: Vidaigneberg
Nog 102,0 km te gaan: Sulferberg

Start: 11.45 uur
Finish: 16.10-16.50 uur


Favorieten

Viviani won ook in Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step stuurt titelverdediger Elia Viviani naar Brugge. Zijn seizoenstotaal van vier zal hij maar wat graag willen uitbreiden naar vijf in het land van zijn werkgever. De ploeg heeft Fabio Jakobsen achter de hand voor de sprint en anders zal hij ingezet worden in de sprintvoorbereiding. Ook dit keer heeft de équipe Lefevere een waar sterrenensemble opgetrommeld, want ook Yves Lampaert, Zdenek Stybar en Bob Jungels tekenen de startlijst.

Update 26 maart: Lampaert en Stybar staan niet aan de start. De selectie bestaat naast Viviani, Jakobsen en Jungels uit Kasper Asgreen, Iljo Keisse, Florian Sénéchal en Michael Mørkøv.

Groenewegen vlak voor Kuurne, waarin hij vierde werd – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma komt met Dylan Groenewegen naar Vlaanderen. De kopman van Jumbo-Visma zou aanvankelijk alleen Kuurne-Brussel-Kuurne rijden in het Vlaamse voorjaar, maar na een sterke reeks in Parijs-Nice met twee ritzeges op rij werd zijn programma omgegooid: geen Catalonië, maar Milaan-San Remo, De Panne en Gent-Wevelgem. Bij de gele formatie wil men in het nu profiteren van de hoogvorm van Groenewegen. Met in het achterhoofd natuurlijk de toekomst, als hij de stevige sprinter ook wil scoren in de klassiekers. Zijn trein is ijzersterk met onder meer Danny van Poppel, Amund Grøndahl Jansen en Mike Teunissen.

Wint Ewan voor Lotto Soudal in eigen land? – foto: Cor Vos

Lotto Soudal wil in eigen land scoren met Caleb Ewan, na de ‘deceptie’ van afgelopen weekend in Milaan-San Remo met de kleine Australiër. De ploeg had de hele dag op kop gewerkt, maar Ewan was – net als meer sprinters – niet opgewassen tegen de aanvallen in de heuvelachtige finale. Onder meer Brian van Goethem zal het pak bij elkaar moeten houden zodat Ewan zijn gang kan gaan in de smalle straten van De Panne.

Update 26 maart: Caleb Ewan is van de voorlopige startlijst verwijderd. Lotto Soudal mikt nu op Jens Keukeleire en Adam Blythe.

Gaviria is de man voor UAE Emirates – foto: Cor Vos

UAE Emirates heeft de nummer drie van vorig jaar niet mee: Jasper Philipsen. De emiratenploeg komt mogelijk met een nog wel grotere favoriet op de proppen, namelijk Fernando Gaviria. De 24-jarige Colombiaan miste ook net de slag in Milaan-San Remo, maar met drie seizoenszeges is hij al goed op dreef. Daarnaast heeft Gaviria in dienst van Quick-Step al ervaren wat het is om in Vlaanderen te rijden, de ervaring is er dus.

Katusha-Alpecin zet haar geld op Marcel Kittel, die thuisrijder Jens Debusschere met zich mee krijgt. Het seizoen van Kittel begon voortvarend met winst en een tweede plaats op Mallorca. In de UAE Tour werd hij nog eens derde in een rit, maar daarna stokte het een beetje. Op het laatste moment besloot de Duitser niet Tirreno-Adriatico (twee sprintkansen) maar Parijs-Nice (drie sprintkansen) te rijden, alleen hij kwam in Frankrijk niet in het stuk voor: de vierde etappe reed hij niet uit. In De Panne hervat hij zijn competitie.

Ackermann triomfeerde deze week in Koksijde – foto: Cor Vos

Ook bij BORA-hansgrohe is er een Duitse kopman, Pascal Ackermann leidt de troepen. Hij heeft de smaak goed te pakken dit seizoen, met overwinningen in de Clásica de Almería en de Bredene Koksijde Classic. Ook over Vlaamse wegen weet Ackermann dus de weg inmiddels. Tevens zal hij vertrouwen putten uit het feit dat hij sinds dit seizoen Sam Bennett voorbij is in de pikorde van de ploeg, aangezien Ackerman wel de Giro rijdt en Bennett niet.

Nacer Bouhanni is hét speerpunt van Cofidis in De Panne. Wij pikten in Denain op dat hij zal starten in Brugge om zich te meten met een groot deel van de topsprinters. Bij CCC rijdt nog zo’n renner rond die zich wel meten op het hoogste niveau: Jakub Mareczko. Verder dan een dertigste plek in Nokere en een dertiende plaats in de Koksijde Classic kwam de rappe Italiaan echter niet. Luka Mezgec is al meer ervaren en de Sloveen zal hopen op een goede ereplaats namens Mitchelton-Scott.

Wat kunnen we nog verwachten van Mark Cavendish? De Brit staat op de voorlopige startlijst, maar na zijn uitval in Parijs-Nice liet Dimension Data hem niet starten in La Primavera. Dat de jaren beginnen te tellen, is wel duidelijk. Een achtste plaats in de openingsrit van de Vuelta a San Juan, dichter bij de winst kwam ‘Cav’ nog niet dit seizoen. Giacomo Nizzolo is wel goed in vorm, getuige zijn twintigste plek in Milaan-San Remo.

Update 26 maart: Mark Cavendish start niet namens Dimension Data.

Geeft Walscheid de zege van Bol een goed vervolg? – foto: Cor Vos

Team Sky rekent dan weer op twee jonge honden in de sprint, Kristoffer Halvorsen en Chris Lawless krijgen de kans. De Noor werd afgelopen week nog tweede in de Bredene Koksijde Classic. Team Sunweb heeft ook een sterke troef in de hand. Cees Bol verraste in Nokere Koerse met de winst, maar in aanloop naar een vlakke sprint moet hij woensdag werken voor Max Walscheid. Hij is een van de opkomende Duitse sprinters die graag in de voetsporen wil treden van Kittel en Greipel.

Edward Theuns start namens Trek-Segafredo en bij Movistar kan Jürgen Roelandts zijn gang gaan. Bij EF Education First kan gewed worden op twee paarden in de sprint. Daniel McLay lijkt de voorkeur te krijgen boven Moreno Hofland, die voor het eerst sinds eind februari pas weer koerskilometers maakt. Davide Ballerini is de snelle man namens Astana, hij werd onlangs nog negentiende in Milaan-San Remo.

Roy Jans zal bij afwezigheid van Mathieu van der Poel naar een mooie klassering willen sprinten voor Corendon-Circus. Mihkel Räim en Tom Van Asbroeck delen het kopmanschap bij Israel Cycling Acadamy, terwijl Roompot-Charles geen pure sprinter mee neemt. Kiest men de aanval of hoopt men op een uitschieter van Michael Van Staeyen of Boy van Poppel? Bryan Coquard hoopt de frustratie van de gemiste Tour-wildcard voor Vital Concept-B&B Hotels van zich af te sprinten.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Dylan Groenewegen, Pascal Ackermann
** Fernando Gaviria, Caleb Ewan, Nacer Bouhanni
* Max Walscheid, Kristoffer Halvorsen, Marcel Kittel, Giacomo Nizzolo

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Voor regen hoeven de renners niet bang te zijn woensdag. De temperatuur ligt rond de 10, 12 graden Celsius. De zon zal nauwelijks te zien zijn, omdat er een dik wolkendek voor hangt. De wind komt met kracht 2 à 3 uit het noorden.

Sporza begint om 14.45 uur met de uitzending op één, met Michel Wuyts en Sven Nys als commentatoren. Eurosport 2 is om 14.30 uur live op zender met live-beelden uit West-Vlaanderen.


Dit artikel delen:

29 Reacties

Liefhebbertje 25 maart 2019 om 14:58

Als Dylan goed gebracht wordt en niet te vroeg aangaat dan is hij de te kloppen man. Volgens mij lang geleden dat hij geklopt werd op volle snelheid.

0
Kannibaal van Schepdaal 25 maart 2019 om 20:56

Hij heeft dan ook sinds Dubai vorig jaar niet meer tegen Viviani gekoerst. Toen was het 2-1 voor Viviani. Vrijwel onmogelijk dus om de twee te vergelijken op dit moment.

Maar in een eendagskoers, zeker in België, tégen Deceuninck gokken is statistisch gezien niet zo slim dezer dagen.

En Jungels – Sénéchal – Morkov – Jakobsen schat ik toch hoger in dan Van der Hoorn – Jansen – Teunissen – Van Poppel, dus waarschijnlijk begint Groenewegen in het wiel van Viviani aan de sprint.

Maar we zullen zien wie het haalt, vingerdik kijken op dit moment.

0
ghostwriter 26 maart 2019 om 16:11

@Kanibaal
In de Dubai Tour van 2018 hebben Viviani en Groenewegen maar drie keer tegen elkaar gesprint. Eén van die sprints werd gewonnen door Groenewegen, één door Viviani en de door Cavendish.

0
jessevdalen 25 maart 2019 om 15:19

Viviani hoger aangeschreven vanwege de ploeg? Op snelheid is Dylan niet te kloppen

0
heuvelcolombia 26 maart 2019 om 10:32

Genoeg die hem op snelheid kunnen kloppen. Viviani is er al een.

0
SoloSlim 25 maart 2019 om 15:22

Philippe Gilbert won in een recent verleden ook nog de (echte en laatste) 3-daagse en de ronde van Vlaanderen.

0
vlek 25 maart 2019 om 15:33

Hopen dan maar op flinke wind in De Moeren, want anders is dit weinig anders dan een Scheldeprijs met overbodige WT-status.

0
Kosmonaut 25 maart 2019 om 15:44

Ik blijf dit kansloze koerswijziging vinden en dan nog WT ook. Ze hadden deze koers gewoon moet schrappen of in ieder geval een andere naam moeten geven….

0
JVD 25 maart 2019 om 18:22

Driedaagse met een dag mannen, een dag vrouwen, een dag breedtesport… is ook ergens wel weer mooi.

0
Liefhebbertje 25 maart 2019 om 16:00

Sprint etappe is zeker veel minder leuk maar wel essentieel in wielrennen. Een zooi kanonnen aan de start en kijken wie de beste is, heeft ook wel wat. Een andere discipline maar ook nodig in hedendaagse WT rankings

0
Smuckinho 25 maart 2019 om 16:26

Mooie kans voor Dylan om zijn eerste eendaagse WT-koers te winnen!

0
quickstep 25 maart 2019 om 16:27

forza elia viviani!

0
Romāns Vainšteins 25 maart 2019 om 16:40

‘Die ene dag in de Panne’

Hup geen sprint !

0
Opdepodium 25 maart 2019 om 16:49

Altijd mooi in de Panne met het springen over de tramrails .
Gewoon mee stoppen met die onzin.

0
jb4bruges 26 maart 2019 om 14:26

Goed nieuws: het parcours werd aangepast en de tramrails van de kustbaan worden zo gemeden. Nog inspiratie over nu?

0
Mathieu Moller 25 maart 2019 om 17:06

Edit redactie: Helemaal terecht, is aangepast.

0
katerkop 25 maart 2019 om 18:14

Totaal overgewaardeerd WT-koers. Er zijn genoeg kansen voor sprinters in de WT.

0
thorsen 25 maart 2019 om 18:19

Hoe lang duren de zesdaagse op de baan tegenwoordig? 3 dagen? 17 dagen? Uit de naam kun je het tegenwoordig niet meer halen

0
Covadonga 25 maart 2019 om 20:00

Ik meen dat Ewan niet start.

Edit, Aha, een dag later zijn ze er op wf ook achter.

0
vincenzo 25 maart 2019 om 20:36

Ewan staat hier onterecht vermeld inderdaad

0
Museeuwke 25 maart 2019 om 20:49

Ewan stond oorspronkelijk op de deelnemerslijst, maar is nu vervangen door Jens Keukeleire.

0
FritsvanHoefelen 25 maart 2019 om 21:51

Als je de drie dagen niet meer kan maken, moet je gewoon stoppen. Dit slaat natuurlijk nergens op

0
Bahamontes Fanclub 26 maart 2019 om 07:57

Het is en blijft een spijtige zaak dat deze mooie driedaagse ten eerste op de agenda moest wijken voor DDV en ten tweede dan ook nog eens werd gekortwiekt naar 1 dag.

Gilbert bewees in 2017 nog dat deze driedaagse een ideale voorbereiding kan zijn op ‘Vlaanderens Mooiste’ enkele dagen later.

Maar helaas. Voor het geld (van Wouter Vandehoutte) danst den beer…

0
Geraint 26 maart 2019 om 10:24

Bedankt Koninklijke veloclub Panne sportief voor jullie jarenlange inzet en bijdrage aan het wielrennen algemeen. Nu kunnen jullie echter ophoepelen want Dwars door Vlaanderen en Gent Wevelgem zijn toch leuker.

Weer typisch, een plaatselijke organisatie die moet wijken voor Flanders Classics en het grote geld. En de helft gaat hier dan nog gewoon mee akoord.

Maar awoert Ineos hoor!

0
John Berger 26 maart 2019 om 11:26

Ik lees: “want ook Yves Lampaert, Zdenek Stybar en Bob Jungels tekenen de startlist”. Maar ik zie Lampaert en Stybar niet op de deelnamelijst (https://www.procyclingstats.com/race/driedaagse-vd-panne/2019/startlist). Jammer als beide niet gaan rijden, want zouden nog kunnen zorgen voor een verrassing als er onverwacht wind is!

0
assen 27 maart 2019 om 07:09

Viviani en een Gaviria in vorm schat ik hoger in dan Groenewegen. Maar Gaviria is nog niet in vorm?
Het is sowieso geen wet van Meden en Perzen – Groenewegen heeft een stuk grotere kans de wedstrijd te winnen dan welke TJV renner in welke 1daagse WT koers ook.

Leuk dat Walscheid hier genoemd wordt, maar is hij echt zooo goed dat ie in dit rijtje met foto ‘mag’ staan?

0
Wheely 27 maart 2019 om 07:40

Enkel “De Panne” is toch ook gewoon een prachtige naam voor deze koers.

Kijk uit naar de confrontatie Viviani-Groenewegen. Durf het niet te voorspellen.

0
jb4bruges 27 maart 2019 om 09:46

Brugge stopt ook heel wat geld in de wedstrijd en wil dan een ‘return’. Zo eenvoudig is het allemaal niet.

0
Mystery Rider 27 maart 2019 om 09:47

Nou nou, vergeet de Scheldeprijs maar als officieus WK voor de sprinters!

Met deze deelnemerslijst wordt hier de beste sprinter ter wereld bekroond!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone