Voorbeschouwing: Dorpenomloop Rucphen 2019

Voorbeschouwing: Dorpenomloop Rucphen 2019

foto: Joris Knapen

zondag 10 maart 2019 om 06:00

De Dorpenomloop Rucphen is de eerste Nederlandse UCI-wedstrijd van het jaar en tevens de eerste manche van de Nederlandse Holland Cup, die dit jaar naast de Dorpenomloop bestaat uit de Arno Wallaard Memorial, de Ronde van Overijssel en de Midden-Brabant Poort Omloop. Wie kroont zich dit jaar in Rucphen tot winnaar? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Dorpenomloop Rucphen is een gevestigde naam in het Nederlandse amateur- en Continental-wielrennen. Sinds 1974 strijden de beste amateurs en semi-profs in en rondom Rucphen om de zege in de Dorpenomloop Rucphen. De koers, die door de gemeente Rucphen destijds werd georganiseerd, werd voor het eerst gereden om de opening van het sport- en vrijheidscentrum in het dorp te vieren. Michel Jacobs won in het eerste jaar (toen de wedstrijd alleen nog voor junioren toegankelijk was) als eerste coureur. In de jaren die volgden groeide de koers uit tot één van de grootste en meest enerverende amateurkoersen van Nederland. Ook oud-profrenner Rini Wagtmans roemde de wedstrijd, zo zei hij ooit: “Luie coureurs hebben in Rucphen niets te zoeken!”

Dylan van Baarle won solo in 2013 – foto: Cor Vos

Op de jaren 1996, 1997 en 1998 na (in die jaren werd de Dorpenomloop Rucphen door verscherpte eisen van de KNWU, de politie en de gemeente niet verreden) bleef de wedstrijd door de bossen van Rucphen groeien in status. In samenwerking met plaatselijke wielervereniging Willebrord Wil Vooruit bleef de koers groeien en groeien, waardoor het in 2011 zelfs toetrad tot de UCI Europe Tour. Het kreeg een 1.2-status op de UCI-kalender. Veel coureurs die daarna de wedstrijd wonnen, werden daarna prof. Kijk maar naar Barry Markus, Dylan van Baarle, Floris Gerts en Maarten van Trijp. Met de winnaar van vorig jaar, Mikkel Bjerg, zit er zelfs een wereldtopper op de erelijst aan te komen.

Laatste tien winnaars Dorpenomloop Rucphen
2009: flag-se Johan Landstrom
2010: flag-nl Barry Markus
2011: flag-nl Barry Markus
2012: flag-it Giorgio Brambilla
2013: flag-nl Dylan van Baarle
2014: flag-dk Michael Svendgaard
2015: flag-nl Floris Gerts
2016: flag-lt Aidis Kruopis
2017: flag-nl Maarten van Trijp
2018: flag-dk Mikkel Bjerg


Vorig jaar

Mikkel Bjerg schreeuwt het uit na zijn overwinning vorig jaar – foto: Marcel Koch

Mikkel Bjerg was in 2018 op indrukwekkende wijze de beste in de Dorpenomloop Rucphen. Nog voor halverwege koers was de Deen ten aanval getrokken samen met David Boucher (Tarteletto-Isorex), waarna hij – op het moment dat de twee bijna weer ingerekend werden – gezelschap kreeg van Rune Herregodts. Boucher werd teruggepakt, terwijl Bjerg en Herregodts de voorsprong op het peloton weer uitbouwden naar twee minuten: dit bleek voldoende te zijn. In de slotkilometers kwam het peloton dichterbij, maar niet dichtbij genoeg. Na een pokerspel was het vervolgens de Deen die beste bleek te zijn in een sprint-à-deux. Zes seconden achter de nummers één en twee sprintte Maarten van Trijp naar de derde plaats.

Uitslag 2018
1. flag-dk Mikkel Bjerg (Axeons Hagens Berman)
2. flag-be Rune Herregodts (Lotto Soudal U23)
3. flag-nl Maarten van Trijp (DESTIL-Parkhotel Valkenburg)


Parcours

Het parcours van de Dorpenomloop Rucphen 2019 is niets veranderd met de editie van 2018. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Dorpenomloop Rucphen een omloop door een aantal dorpen dat tot de gemeente Rucphen behoort. De coureurs starten en finishen in de Dorpsstraat. Tussendoor worden drie grote omlopen van 56,7 kilometer verreden en één finale-omloop van 22,4 kilometer. Dit komt uit op een totaal van bijna 190 kilometer aan koers.

Het gevaar in deze omlopen zit hem niet in de hoogtemeters (op een enkel viaductje na is het parcours geheel vlak) maar in de Brabantse vlaktes. Alhoewel de Rucphense bossen er in de grote omlopen voor zorgen dat de renners voor een groot deel van de tijd beschut zijn, zijn er ook open vlaktes die voor een stevige selectie in de wedstrijd kunnen zorgen. Daarnaast zijn sommige Brabantse weggetjes erg smal: wie het eerste komt, wie het eerste maalt. Een massasprint is dus zeker geen sinecure.


Favorieten

Wie gaat de Dorpenomloop Rucphen dit jaar winnen? De weersomstandigheden zullen het koersverloop bepalen. Als de wind waait en het gaat regenen, zullen de open Brabantse vlaktes voor een slagveld zorgen, terwijl een windvrije koersdag een massasprint in de hand helpt. Coen Vermeltfoort is in dat geval dé te kloppen man. De coureur, die afgelopen winter Roompot-Nederlandse Loterij verruilde voor Alecto, is dit voorjaar on fire. Met winst in de Ster van Zwolle en de Ronde van Groningen is Vermeltfoort dit jaar nog ongeslagen. Tussendoor won hij ook nog het NK strandracen.

Coen Vermeltfoort was de beste in de Ster – foto: Cor Vos

Die laatste wedstrijd won Vermeltfoort niet door te wachten op zijn sprint, maar door zelf het initiatief te nemen. De 30-jarige Heeswijker viel aan en kwam solo over de finish. Geruime tijd later kwam de nummer twee over de finish, Jordi Meeus. De coureur van SEG Racing Academy sprintte voor Arvid de Kleijn en René Hooghiemster naar de tweede plaats, waarmee hij al vroeg in het seizoen bewees over een goede vorm te beschikken. Vorig jaar boekte de 20-jarige Meeus al zijn eerste profoverwinning. Wordt dit jaar voor de Belg een seizoen van oogsten?

Twee Continental-coureurs zijn dus topfavorieten in de Dorpenomloop Rucphen, terwijl er twee ProContinental-teams aan de start staan zondag in Rucphen. Sport Vlaanderen-Baloise trekt met een sterke ploeg naar de Brabantse vlaktes. Chrisophe Noppe is één van de speerpunten. Noppe behaalde vorig jaar al ereplaatsen in de WorldTour (twee keer top-10 in de Ronde van Turkije) terwijl hij dit jaar ook al bewees in orde te zijn met een vierde plaats in de Trofeo Palma. Als Noppe een mindere dag heeft, dan kunnen Sasha Weemaes en Jordi Warlop het ook altijd afmaken. Weemaes bewees vorig jaar met een tweede plaats in de ZLM Tour katterap te zijn.

Cristophe Noppe in actie in Oman – foto: Cor Vos

Kaden Groves komt uit 1998, maar boekte al drie profzeges in zijn carrière. De aanwinst van SEG Racing Academy won vorig jaar in de Tour of Qinghai Lake, de Tour of Fuzhou en de Tour of Quanzhou Bay. Nu mag hij het op Nederlandse bodem gaan doen. Op trainingskamp in Loutraki bewees Groves één van de betere en snellere renners van zijn ploeg te zijn. Meeus, Groves, maar ook Marten Kooistra en Alberto Dainese zijn allemaal renners van de opleidingsploeg die zomaar eens met de bloemen aan de haal kunnen gaan.

Arvid de Kleijn herstelde vorig jaar van een knieblessure en bewees de afgelopen weken hard op weg te zijn om zijn niveau uit 2017 weer te halen. Een vierde plaats in de Ster van Zwolle en een derde plaats in de Ronde van Groningen moeten De Kleijn veel vertrouwen hebben gegeven in aanloop naar de Dorpenomloop. Kan De Kleijn een winning streak van Metec-TKH een voortzetting geven? Vorige week won David Dekker nog Brussel-Opwijk.

Arvid de Kleijn was vorig jaar in Rucphen als gast – foto: Joris Knapen

De andere ProContinental-ploeg heeft de winnaar van vorig jaar in huis. Mikkel Bjerg is de onbetwiste kopman van zijn team Hagens Berman Axeon. De Deen zette vorig jaar de tweede afstand neer, toen hij een poging deed om het werelduurrecord van Bradley Wiggins te verbreken. Hij is op jonge leeftijd al absoluut WorldTour-waardig. Bjerg is echter niet dé topfavoriet zondag. Er zijn namelijk wat mannen in het peloton sneller dan Bjerg, dus zal de Deen ten aanval moeten trekken. De vraag is: laat het peloton hem nog rijden? Het antwoord op die vraag is hoogstwaarschijnlijk nee. De kans is groter dat ze Bjergs ploeggenoot Jakob Egholm dan weer wel laten rijden. Maar houdt hij het vol?

Het benoemen van een aantal rappe coureurs is hetgeen wat resteert. André Looij is altijd een kandidaat voor de zege met zijn sprint als wapen. Hij zal – net als in de Ster van Zwolle – uitkomen voor Mooi-Jong HSK Trias. Als hij wil winnen zal hij naast de eerder genoemde namen ook af moeten rekenen met andere rappe mannen als Daan van Sintmaartensdijk (Alecto), Arne Marit (Lotto Soudal U23) en in het bijzonder Joshua Huppertz, die vorig jaar de Arno Wallaard Memorial op zijn naam schreef.

Joshua Huppertz won vorig jaar de Arno Wallaard Memorial – foto: Holland Cup


Favorieten volgens WielerFlits
**** Coen Vermeltfoort
*** Jordi Meeus, Christophe Noppe
** Kaden Groves, Arvid de Kleijn, Joshua Huppertz
* Mikkel Bjerg, Sasha Weemaes, André Looij, Marten Kooistra

Deelnemerslijst
Website organisatie


Weer en TV

De koers kan alle kanten op zondag in Rucphen: een temperatuur van tien graden met wat neerslag en windkracht drie kan ervoor zorgen dat de koers ontaardt in een slagveld aankomende zondag, maar sluit ook niet uit dat de wedstrijd gecontroleerd zal worden. De vraag is dus: waar hebben de ploegen zin in? De wedstrijd wordt niet live op televisie uitgezonden. De organisatie heeft toegezegd met eigen livebeelden te komen, maar in WielerFlits Nationaal meldden we al dat er onduidelijkheid is daarover.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Borsje 10 maart 2019 om 11:33

Live op tv vanaf 14.30 TV Krant West Brabant Ziggo kanaal 45. Maar ja, code oranje…..

0

Headlines

Populair

Materiaalzone