Voorbeschouwing: Clásica San Sebastián 2016
Foto: Sirotti
zaterdag 30 juli 2016 om 07:00

Voorbeschouwing: Clásica San Sebastián 2016

Voor wie nog steeds in het zwarte gat zit dat de Tour de France achterlaat, biedt de Clásica San Sebastián een remedie. Aanstaande zaterdag staat de Spaanse eendagswedstrijd namelijk weer op het programma. De combinatie van een uitdagend parcours, het fanatieke Baskische publiek en een sterk deelnemersveld zorgt doorgaans voor een leuke koers. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Hoewel de term Clásica anders doet vermoeden, bestaat de wedstrijden nog niet erg lang. De eerste editie vond pas plaats in 1981. Toen ging de winst naar thuisrijder Marino Lejarreta. De voormalig Vuelta-winnaar zou later nóg twee keer winnen en is daarmee nog altijd de enige recordhouder wat betreft het aantal zeges. Zijn landgenoten Alejandro Valverde en Luis León Sánchez hebben de koers ieder twee keer op hun naam geschreven en zouden het record zaterdag kunnen evenaren.

Clasica San Sebastian

Net als bij vele andere koersen stonden ook hier journalisten aan de basis van de oprichting. In dit geval kwam de krant El Diario Vasco met het idee om in San Sebastián een wielerkoers te organiseren. De oprichters wilden het Baskische volk op deze manier weer wat trots geven, maar na Lejarreta wist nog maar één Bask (Iñaki Gastón) te zegevieren. Wellicht kunnen Samuel Sánchez, Mikel Landa of de gebroeders Izagirre daar zaterdag verandering in brengen.

De laatste Nederlandse zege dateert van 2000. Toen soleerde Erik Dekker naar de overwinning. Ook Adrie van der Poel (1985) en Gert-Jan Theunisse (1988) zorgden voor Nederlandse overwinningen. Bauke Mollema was daar de laatste jaren eveneens dichtbij. De renner van Trek-Segafredo eindigde in de afgelopen vier edities achtereenvolgens als vijfde, negende, tweede en zesde. Vorig seizoen bleef Adam Yates alleen vooruit. Eigenlijk lag Greg Van Avermaet voorop, maar de Belg knalde tegen een motor op en zag zijn kansen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Parcours
De finale van de komende editie heeft een kleine metamorfose ondergaan. De pas ingevoerde beklimming van de Bordako Tontorra is vanwege de chaos in de afgelopen editie na twee jaar weer uit het parcours gehaald. In plaats daarvan krijgen de renners op het einde de Murgil Bidea voor de kiezen.

profiel ss

Profiel van de Murgil Bidea

Deze helling is iets minder lang dan haar voorganger, maar ook steiler. In 1900 meter loopt de weg aan 10,5 procent omhoog. De laatste zeshonderd meter zijn het zwaarst. Dan zit de gemiddelde stijging constant boven de 12,5 procent. Er is zelfs een stuk van 23 procent. Echt iets voor de springveren dus. Je moet op de top goed van voren zitten om mee te doen om de zege. Daarna is het nog maar een kort stukje tot aan de meet. De wijziging in de finale is helaas nog niet in onderstaand profielkaartje van de organisatie verwerkt. Daar staat nog altijd de Bordako Tontorra.

profiel ss

De rest van het parcours is in ieder geval onveranderd gebleven. Het peloton moet dus opnieuw tot tweemaal toe de vermaarde Jaizkibel (7,8 kilometer aan 5,8 procent) en Arkale (2,7 kilometer aan 6,3 procent) beklimmen. Deze lijken echter te ver van de finish te liggen om voor spektakel te zorgen. Dat bleek ook in de afgelopen edities. Je wil immers met oog op wat nog komen gaat niet je kruit al verschoten hebben. Na de Arkale is het nog meer dan dertig kilometer tot aan de finishlijn. Dat gooit de koers vaak een beetje op slot.

Favorieten
Op de deelnemerslijst van Clásica San Sebastián staan veel renners die ook hopen te scoren op de Olympische Spelen. Het parcours in Rio is net als hier erg heuvelachtig. Als je zaterdag goed presteert, kun je dus met veel vertrouwen naar Brazilië afreizen.

Voor kanshebbers op de overwinning moeten we kijken naar puncheurs en klimmers. Een snel eindschot kan daarbij erg van pas komen. Hoewel de winnaars de laatste jaren vaak solo aankomen, behoort een sprintje met een beperkte groep ook tot de mogelijke scenario’s. Vorig jaar kwam achter Yates immers een groep van vijftien man naar de streep om voor de tweede plaats te sprinten. Die spurt werd overigens gewonnen door Philippe Gilbert.

12-07-2016 Tour De France; Tappa 10 Escaldes Engordany - Revel; 2016, Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde

De laatste podiumplaats ging toen naar Alejandro Valverde. Dat was voor hem de vijfde podiumplaats in zijn laatste zeven deelnames. Het moge duidelijk zijn: Clásica San Sebastián ligt Valverde uitstekend. Hij is daarom de topfavoriet voor zaterdag. Over zijn vorm bestaan na de Tour de France geen twijfels. De Spanjaard eindigde, na zijn podiumplaats in de Giro, knap als zesde.

Valverde bleef daarmee Joaquim Rodríguez nipt voor. Maar gaat dat ook zaterdag gebeuren? Dat wordt spannend, want ook Purito heeft een indrukwekkend track record in de Baskische koers. In zijn laatste vijf deelnames eindigde hij viermaal bij de beste vijf. Met zijn huidige vorm moet hij die prestatie opnieuw kunnen leveren. De Katusha-renner maakte immers een goede indruk op het einde van de Tour de France. In de laatste bergetappe wist hij zelfs tijd terug te pakken op zijn concurrenten.

08-07-2016 Tour De France; Tappa 07 L'isle Jourdain - Lac De Payolle; 2016, Bmc Racing; Van Avermaet, Greg; Lac De Payolle;

De twee Spanjaarden moeten zaterdag zien af te rekenen met het ijzersterke blok van BMC. De Amerikaanse formatie beschikt met Philippe Gilbert over een ex-winnaar en de nummer twee van vorig jaar. De nummer één hadden ze misschien ook moeten hebben, maar een motor gooide roet in het eten voor Greg Van Avermaet, die zaterdag revanche kan nemen. De Vlaming gaat met veel vertrouwen naar het Baskenland na zijn ritzege in de Tour de France. Mochten de Belgen het niet waarmaken, dan heeft BMC nog altijd Richie Porte en Samuel Sánchez achter de hand. Wat een luxe!

Ook Sky heeft in de breedte een sterke selectie, met thuisrijders als Mikel Landa en Mikel Nieve, maar de kopman is daar Michał Kwiatkowski. De oud-wereldkampioen werd verrassend gepasseerd voor de Tour de France na een matig optreden in het Critérium du Dauhpiné, en zal getergd zijn om het ongelijk van de ploegleiding te bewijzen. Het parcours is in ieder geval op zijn maat.

20-04-2016 La Fleche Wallonne; 2016, Etixx - Quick Step; Martin, Daniel; Huy;

De winnaar van vorig jaar staat ook deze keer weer aan de start. Toen was Adam Yates slechts een jong talent, maar inmiddels is hij zijn belofte heel rap aan het waarmaken. De Brit van Orica-BikExchange imponeerde in de Tour de France met een vierde plaats in het eindklassement en gaat dus met uitstekende vorm naar San Sebastián. Dat geldt ook voor zijn broer Simon, die deze week dichtbij de finishplaats van zaterdag zelfs zijn eerste profzege behaalde. Orica-BikeExchange rekent daarnaast op Michael Albasini, de nummer twee van Luik-Bastenaken-Luik.

Als je goed presteert in Luik, moet je zaterdag immers ook ver kunnen geraken. Daarom mogen we Daniel Martin zeker niet vergeten. De Ier heeft zowel La Doyenne als de Ronde van Lombardije op zijn palmares staan, maar de Clásica ontbreekt nog, terwijl het parcours hem uitstekend ligt. Zeker dit jaar, met een nog steilere beklimming op het einde. Voor Martin kan een weg normaal gesproken niet steil genoeg zijn. De Murgil Bidea is voor hem dus ideaal.

22-07-2016 Tour De France; Tappa 19 Albertville - Saint Gervais - Mont Blanc-le Bettex; 2016, Trek Factory Racing; Mollema, Bauke; Saint Gervais - Mont Blanc-le Bettex;

Bij Lotto Soudal zijn de ogen gericht op Tim Wellens. De Belg heeft weliswaar nog nooit kunnen uitblinken in San Sebastián, maar in eendagskoersen moet je altijd rekening met hem houden. Zeker gezien de vorm waarin hij nu verkeert. Wellens schreef namelijk op indrukwekkende wijze de Ronde van Polen op zijn naam. De vijfde plek ging daar naar Tiesj Benoot, die zaterdag eveneens tot de kanshebbers behoort.

Vanuit Nederlands oogpunt is het vooral uitkijken naar Bauke Mollema. Kan hij voor een vijfde keer op rij de top-10 halen? Zijn prestaties in de slotweek van de Tour de France zijn misschien niet veelbelovend, maar in eerdere jaren was Mollema evenmin sterk op het einde van La Grande Boucle en toen maakte hij alsnog indruk in San Sebastián. Schrijf hem dus zeker niet af. Het is bovendien interessant om te volgen wat Steven Kruijswijk, Tom-Jelte Slagter en Sam Oomen kunnen doen. Voor Kruijswijk wordt het de eerste koers sinds de Giro.

2015, Tour de France, tappa 08 Rennes - Mur de Bretagne, Ag2r La Mondiale 2015, Vuillermoz Alexis, Mur de Bretagne

De meeste topfavorieten zijn inmiddels genoemd, maar de startlijst bevat ook enkele outsiders die onder de juiste omstandigheden zouden kunnen verrassen. Denk daarbij Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), die van steile muren houdt, Diego Ulissi (Lampre-Merida), Ion Izagirre (Movistar), Alberto Contador, Roman Kreuziger (beiden Tinkoff), Rigoberto Urán (Cannondale), Warren Barguil (Giant-Alpecin) en Jarlinson Pantano (IAM Cycling).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Greg Van Avermaet en Joaquim Rodríguez
** Daniel Martin, Adam Yates en Michał Kwiatkowski
* Alexis Vuillermoz, Bauke Mollema, Philippe Gilbert en Tim Wellens

Weer en TV
Er wacht het peloton een zonnige, droge dag. Volgens Weeronline krijgen de renners een maximum temperatuur van 27 graden voorgeschoteld. Vanuit het zuiden staat er een stevige bries aan windkracht drie. De wedstrijd is vanaf 15:30 te zien via Eurosport en Sporza.

Update
Alexis Vuillermoz is van de startlijst gehaald.

RIDE Magazine
68 Reacties
Sorteer op:
28 juli 2016 09:11
Zou wel wat zijn indien Van Avermaet deze editie wint.
28 juli 2016 09:16
Deze keer kan ik me goed vinden in de sterrenverdeling uit deze voorbeschouwing. Al zou ik wel Kwia maar één ster geven en Wellens twee. En eventueel Dan Martin en Rodriguez ook van plaats wisselen, al is die ouwe taaie nooit af te schrijven voor een zege in San Sebastian natuurlijk.
28 juli 2016 09:22
Zouden Benoot en Felline hier overheen geraken?
28 juli 2016 09:22
Geen Gesink???
28 juli 2016 09:31
Nou laatste 600 meter aan 12,5% dat zal dus wel Valverde worden.
28 juli 2016 09:36
Uiteraard geen gesink. Die traint liever. Wanneer rijdt deze man nog eens een koers??
Die verdient ze wel makkelijk zo....
28 juli 2016 09:51
Een betere organisatie dan vorig jaar zou wel een must zijn.
28 juli 2016 09:52
Ben erg benieuwd naar Kruiswijk. Hij heeft in het peloton nu een andere status, wat hem in de eendaagse wedstrijden hopelijk een boost geeft en zodoende er een keer doorheen komt om een deftige uitslag te rijden. Dat heeft hij namelijk nog nooit gedaan.
28 juli 2016 09:54
Ik gok op Contador :)
28 juli 2016 09:55
De motor knalde op van Avermaet in plaats van andersom. Ik hoop dat hij deze editie dan maar wint en we nu wel beelden krijgen te zien.
28 juli 2016 10:01
Dan Martin pakt deze natuurlijk
28 juli 2016 10:02
Sanchez is geen Bask en zal dus niet een volgende Baskische overwinning opleveren, al denk ik dat het thuispubliek het hem evenzogoed zou gunnen gezien zijn lange verleden bij Euskatel. Hoop dat hij het goed gaat doen in elk geval. Zou wel eens zijn laatste editie kunnen zijn.
28 juli 2016 10:23
Ik hou mn hart weer vast betreffende de organisatie, standaard gezeik in Catalonie en Baskenland. Vorig jaar alleen de laatste 10 km ofzo in beeld vanwege een storing, om over het GVA-incident nog maar te zwijgen. Dat het profielplaatje dat de organisatie plaatst die van vorig jaar is voorspelt al weer weinig goeds. Wel een heerlijke koers overigens met een straf deelnemersveld.
28 juli 2016 10:24
Ik zou toch Contador ook bij de outsiders neerzetten, eerder dan Majka
28 juli 2016 10:41
Pello Bilbao gaat deze San Sebastian verassend winnen.
28 juli 2016 10:43
@Zomaareens: als je 't zo zeker bent, dan kan je best je volledige bankrekeningsaldo inzetten op een zege van Dan Martin.
28 juli 2016 10:47
Enige 2 realistische kansen op een baskische overwinning lijken me voor Mikel Landa en Ion Izagirre te zijn.
28 juli 2016 11:18
Ik hoop dat Tom Jelte Slagter weer eens wat laat zien.
28 juli 2016 11:30
adam y zie ik niet direct op herhaling gaan, die is heel diep gegaan om z'n vierde plek in de Tour te redden.
28 juli 2016 11:35
Denk dat Gilbert ook weer naar een degelijk niveau aan het groeien is. Zou oppassen met hem. Zal weer leuk worden daar bij BMC.
28 juli 2016 11:40
Greg Greg Greg en nog eens Greg! Even bewijzen dat hij wel degelijk de sterkste is, indien er geen moto's zijn die renners omver maaien. Yates werd daar tweede hoor, hij was niet de winnaar ;). Dus Greg als titelverdediger naar Clasica San Sebastian!
28 juli 2016 11:45
Gilbert, een middelvinger naar BMC en het begin van een moeilijke bevalling (stuitlig) bij Lefevre.
28 juli 2016 11:48
slagter terug op niveau zou leuk zijn. Dat is nog altijd en eeuwig zonde hoe die achteruit is gegaan nadat hij zich aan het ontwikkelen was als super puncheur.
28 juli 2016 12:08
Doet Alaphilippe niet mee?
Die wordt nergens genoemd en kan dit toch ook.
28 juli 2016 12:18
Alaphilippe staat niet op startlijst

Reacties zijn gesloten.