Voorbeschouwing: BK wielrennen op de weg 2015

zondag 28 juni 2015 om 07:30
Voorbeschouwing: BK wielrennen op de weg 2015

België zoekt zondag een opvolger voor Jens Debusschere in het Vlaams-Brabantse Tervuren. De renners vinden daar een omloop waar elk type renner aan zijn trekken komt. Een massasprint, een solo of een klein groepje dat voor de zege strijdt? Het kan allemaal op de veelzijdige maar lastige omloop in Tervuren. Wie houdt Tom Boonen van zijn derde Belgische titel? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Tervuren was slechts één keer eerder in de geschiedenis gastheer van het Belgisch kampioenschap. Onbeschreven blad Henri Hanlet kaapte in 1910 de titel weg voor de neus van Marcel Buysse en het zou vervolgens meer dan een eeuw duren voordat Tervuren het BK op de weg zou mogen organiseren. In 2011 was de Vlaamse gemeente wel gastheer van het Belgisch kampioenschap tijdrijden, dat toen gewonnen werd door Philippe Gilbert. Het laatste BK in de provincie Vlaams-Brabant dateert intussen al van 2010. Toen pakte Stijn Devolder op een heuvelachtige omloop in Leuven zijn tweede Belgische titel, waar hij er in 2014 nog ééntje bij zou doen. Devolder heeft daarmee nog steeds het record van Tom Steels niet te pakken, die zich tot kampioen kroonde in 1997, 1998, 2002 en 2004.

debusschere_wint

Vorig jaar zag het er lang naar uit dat een ruime kopgroep, met daarbij vier renners van Lotto Soudal – waaronder sprinter Kris Boeckmans –, en drie renners van Etixx-Quick Step – met daarbij snelle man Gert Steegmans – voorop zou blijven. Maar op vijf kilometer van de streep besloten de troepen van Patrick Lefevere het roer om te gooien en een massasprint te creëren in functie van Tom Boonen. Dat lukte, maar Boonen wist het werk niet af te maken. Jens Debusschere ging dankzij de lead-out van Jurgen Roelandts met de titel aan de haal. Boonen strandde op de derde plaats.

Parcours
“In principe kan iedereen hier winnen”, was Jürgen Roelandts na zijn verkenning van de BK-omloop duidelijk tegenover Het Nieuwsblad. De omloop is wel lastig, maar is het lastig genoeg om de sprinters overboord te gooien? Vanaf het stadscentrum van Tervuren trekken de renners via de lastige Duisburgsesteenweg richting de Horenberg in Eizer (350 m aan 9,8 %). Het steilste stuk van deze klim heeft een percentage van 18 %, wat voor de eerste verschillen zou kunnen zorgen. Maar op de daaropvolgende wegen heeft de wind vrij spel. Dat is in het nadeel van de eenzame vluchters. Op de lichtoplopende Leuvensesteenweg richting de slotkilometers krijgen de aanvallers nog wel een kans om de sprint te ontlopen. Deze weg blijft omhoog lopen tot op 700 meter van de aankomst, waarna tot aan de finish bergafwaarts gaat. De renners moeten dit 18 kilometer lange rondje 14 keer afleggen, wat 252 kilometer maakt.

Favorieten
Als er één persoon tevreden mag zijn met deze omloop, dan is het Greg Van Avermaet wel. De renner van BMC Racing is één van de meest veelzijdige renners in het peloton en laat dat nu net een enorm voordeel zijn op dit parcours. Bovendien moet Van Avermaet in deze editie niet naar zijn kopman Philippe Gilbert kijken, die geblesseerd thuis zit. De Oost-Vlaming kan in ontelbare scenario’s met de zege naar huis gaan, maar het wordt vooral belangrijk om tactisch sterk te koersen. Als hij dat voor elkaar krijgt, is Van Avermaet de grootste kandidaat voor de zege.

Greg Van Avermaet

Etixx-Quick Step zal er echter alles aan doen om een massasprint met Tom Boonen te creëren. Op de Europese Spelen wist de kopman van de formatie van Patrick Lefevere net niet op het eindpodium te eindigen, maar werd hij wel knap zesde. In Tervuren krijgt hij te maken met een gelijkaardig parcours, dat hem dus wel zou moeten liggen. Zo niet, dan is het aan man in vorm Yves Lampaert om na zijn zevende plek in Parijs-Roubaix en zijn tweede plaats in de Ster ZLM Toer een nieuwe straffe stoot uit te halen.

Ook de renners van Lotto Soudal hebben baat bij een massasprint. Met Kris Boeckmans, Tiesj Benoot, Jens Debusschere en Jurgen Roelandts hebben ze zelfs meerdere troeven in handen. Roelandts en Benoot zouden samen met Tim Wellens en Thomas De Gendt ook hun kans kunnen grijpen in een vlucht, maar of Etixx hen de ruimte zal geven is maar zeer de vraag. Aanvallers pur sang Jan Bakelants en Ronde van Limburg-winnaar Bjorn Leukemans kampen met datzelfde probleem, maar zij zullen zich er waarschijnlijk niet door laten afschrikken.

PIC519759489

De ploeg met het grootste aantal renners aan de start, Topsport Vlaanderen-Baloise, heeft een strijdplan klaar om Edward Theuns naar winst te piloteren. Theuns is eigenlijk hetzelfde type renner als Van Avermaet – razendsnel, maar toch aanvallend ingesteld en sterk op de heuvels – en zou dus ook een kans moeten maken op de titel. Bovendien heeft de jonge Belg net een contract getekend bij Trek Factory Racing, wat hem weer wat extra motivatie zou moeten opleveren.

Ten slotte is er nog een lange lijst aan sprinters die een heuvel over kunnen en dus een parcours op hun maat vinden in Tervuren. Jens Keukeleire is zo iemand, zo bewees hij vorige week nog op de Europese Spelen in dienst van Tom Boonen, maar ook Zico Waeytens en Jasper Stuyven zouden dit parcours moeten aankunnen. Voor Gaetan Bille en Kevin Pauwels is het misschien net niet lastig genoeg, maar mits een goede vorm zouden zij ook hun rol in de finale van de wedstrijd moeten kunnen spelen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Greg Van Avermaet
*** Tom Boonen en Jürgen Roelandts
** Edward Theuns, Tiesj Benoot en Yves Lampaert
* Zico Waeytens, Kris Boeckmans, Kevin Pauwels en Gaetan Bille

Dit artikel delen:

25 Reacties

Velodore 26 juni 2015 om 10:02

Topsport met 22 renners en Lotto Soudal met 18 renners aan de start, tegen ongeveer 10 voor Etixx.. Ze kunnen meerdere kaarten uitspelen Lotto en Topsport. Ik denk toch dat het iemand van Lotto wordt, aangezien ze veel snellermannen hebben en in groepje het altijd kunnen afmaken.

Cossie 26 juni 2015 om 10:46

Voor mij mag boeckmans wat hoger, parcours op zen maat en geprikkeld wegens geen tourselectie!

Jodegr 26 juni 2015 om 10:53

Vanmarcke en Van Asbroeck worden niet eens genoemd???

Bassi 26 juni 2015 om 10:54

Doet Sepp niet mee?

Dag Otto Lauritzen 26 juni 2015 om 10:58

Schrijf Jelle Wallays ook maar op.

Thoin 26 juni 2015 om 11:25

Ettix met 8, maar Keisse en Meersman zijn nog twijfelachtig, in slechtste geval dus maar met 6
daarnaast mist Lotto (Dockx –> elleboogbreuk, Broeckx sleutelbeenbreuk en Monfort –> val in Zwitserland
21–>18
Off: eigenlijk schandalig dat er in een Belgische ploeg maar 8 Belgen rijden….

Dayer Quintana 26 juni 2015 om 11:33

@Thoin
Is die ploeg met Bakkala wel nog zo Belgisch?

Thoin 26 juni 2015 om 11:37

@dayer
De baas is Belgisch, de ploegleiding en de staf zijn Belgisch, de licentie is Belgisch, de sponsors zijn Belgisch maar het grote geld komt uit Tsjechië!

Samamba 26 juni 2015 om 12:03

@Thoin
Broeckx maakt zijn wederoptreden

Marszzz 26 juni 2015 om 12:38

Als iemand het verdient om Belgisch kampioen te worden, is het Van Avermaet wel. Dus iedereen achter hem aan fietsen a.u.b.

Giant-GreenEdge 26 juni 2015 om 12:58

Een ploeg moet nu eenmaal een licentie in een bepaald land nemen. De ploegleiding beschouwd zich als internationaal team, niet als Belgisch, maar je kan de licentie nu eenmaal niet bij de VN aanvragen…

Celestino 26 juni 2015 om 13:05

Sep zou toch zeker zijn sterren moeten krijgen!

Wheely 26 juni 2015 om 13:09

*** Kabouter Plop

achtpuntzes 26 juni 2015 om 13:25

ik zet mijn geld wel op Wout van Aert. ;)
daarnaast is van Avermaet eigenlijk alleen maar favoriet voor de 2e plaats.

Jovic 27 juni 2015 om 08:33

Ik hoop op Sep Vanmarcke of op VanAvermaet liever geen Boonen.

Franco Bitossi 27 juni 2015 om 10:54

Il vostro: Victor Campenaerts

Geraint 27 juni 2015 om 11:58

Van Aert is nog niet eens zo’n gek idee.

albertooo 27 juni 2015 om 12:03

Van Aert rijdt hier alleen om ervaring op te doen.

wakkie 27 juni 2015 om 12:24

Naah Van Aert niet :p
Enorm veel kanshebbers, maar gezien de getoonde vormpeilen: Van Avermaet, Boonen, Vanmarcke en vele jonkies!

Thijs E 27 juni 2015 om 15:08

Beetje ver voor Van Aert. En Greg wordt natuurlijk tweede, ik gok op Theuns vanuit het wiel van Boonen.

Romāns Vainšteins 28 juni 2015 om 08:43

van Avermaet toch wel tegelijkertijd een toprenner en geboren loser, zo’n BK past hem desondanks wel > etappetje Tirreno, ronde van Belgie, BK, topseizoen.

ambie 28 juni 2015 om 09:26

Ik gok op Stijn Devolder

Alaphil 28 juni 2015 om 11:49

Geef Debusschere ook maar een ster ipv Kevin Pauwels. Hij heeft al bewezen dat hij een zware omloop aan kon in Gent-Wevelgem. Ik gok op Debusschere, Vanmarcke of Waeytens voor de verrassing.

GreenDay 28 juni 2015 om 12:25

De vloek van Van Avermaet: makkelijk tot de 25 beste renners ter wereld behoren, maar toch zo vaak tweede eindigen. Ik hoop écht dat hij het vandaag klaarspeelt, maar mijn gevoel zegt Boeckmans.

davebulteel 28 juni 2015 om 15:47

Nog geen seconde verveeld, prachtige koersdag !

Headlines

Materiaalzone

Populair