Voorbeschouwing: BK veldrijden 2019

Voorbeschouwing: BK veldrijden 2019

foto: Photopress.be

Krijgen we in afwezigheid van Mathieu van der Poel dan toch de spannendste cross van het jaar, of wordt het voor het vierde jaar op rij de grote Wout van Aert-show? Zondag omstreeks 15 uur weten we het antwoord, want dan is het tijd voor het 102e BK veldrijden.

Historie

Het allereerste BK veldrijden dateert van 1910, toen Philippe Thys in Tervuren zich tot de eerste Belgische veldritkampioen ooit kroonde. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het Belgisch kampioenschap veldrijden een jaarlijkse traditie. Zoals gezegd kan Wout van Aert zich dit jaar voor de vierde keer op rij tot winnaar kronen, maar uniek is dat niet. Tot op heden is Roland Liboton nog altijd recordhouder, met liefst tien opeenvolgende overwinningen. Sven Nys, nochtans geen kampioenschapsrenner, heeft maar een streepje minder achter zijn naam.

Sven Nys

Sven Nys – Foto: Rudie Ottens

Bij de vrouwen kan er dit jaar wel geschiedenis geschreven worden. Het duurde tot 2001 vooraleer er een volwaardig kampioenschap voor vrouwen elites kwam, maar sinds 2010 is het al Sanne Cant wat de klok slaat. Cant verloor sindsdien geen enkel BK meer en kan zaterdag een tiende Belgisch kampioenschap op zak steken. Een evenaring van Liboton dus.

Laatste tien winnaars bij de mannen
2009: Sven Nys
2010: Sven Nys
2011: Niels Albert
2012: Sven Nys
2013: Klaas Vantornout
2014: Sven Nys
2015: Klaas Vantornout
2016: Wout van Aert
2017: Wout van Aert
2018: Wout van Aert

Laatste tien winnaars bij de vrouwen
2009: Joyce Vanderbeken
2010: Sanne Cant
2011: Sanne Cant
2012: Sanne Cant
2013: Sanne Cant
2014: Sanne Cant
2015: Sanne Cant
2016: Sanne Cant
2017: Sanne Cant
2018: Sanne Cant


Parcours

102 edities, en toch was het BK veldrijden nooit eerder te gast in Kruibeke. Nochtans is Kruibeke geen onbekende in het veldritcircuit, want tussen 2014 en 2017 werd er in de Oost-Vlaamse gemeente telkens de Poldercross georganiseerd. Weliswaar in oktober, in totaal andere omstandigheden dus, en op een ander parcours. Wout van Aert won de eerste twee edities, maar werd in 2016 opvallend genoeg afgetroefd door Michael Vanthourenhout. Bij de vooralsnog laatste editie van de Poldercross was Mathieu van der Poel hem te snel af.

Een ding is wel duidelijk: we zullen dit weekend spektakel te zien krijgen. Kenmerkend voor de Kruibeekse omloop zijn ook nu weer de schuine kanten en drassige polders. Spek naar de bek van de echte crossers dus, die houden van modder en zware omstandigheden.

En dat spektakel kunnen we al meteen na de start verwachten, als we Klaas Vantornout mogen geloven, die met Gazet van Antwerpen op verkenning ging. “Vrij snel na de start volgt er een ­honderdtal meter schuine kanten, met twee bochten op een redelijk zompige ondergrond. De regen op de poldergrond zorgt ervoor dat er veel ­gelopen moet worden”, aldus Vantornout. Via enkele snellere stroken, een redelijk makkelijk berijdbare zandbak en de materiaalpost gaat het richting deel twee van het parcours, waar de renners ook niet gespaard worden. Daarna: weer enkele schuine kanten waarbij er ook enige techniciteit aan te pas moet komt. “Schuiven, glibberen en glijden”, zoals de tweevoudige BK-winnaar het beschrijft.

De laatste stroken van de omloop zijn puur op de power. Even worden deze nog onderbroken door balkjes van amper vijftien centimeter hoog (voor geen enkele profrenner een probleem) en een laatste heuvel. Wie hier eerst boven komt, kroont zich volgens Vantornout tot winnaar.


Favorieten mannen

In afwezigheid van slokop Mathieu van der Poel belooft het – eindelijk – een spannende strijd te worden. Wereldkampioen Wout van Aert en wereldbekerleider Toon Aerts vechten al het hele jaar een boeiende strijd uit voor de ereplaatsen en mogen dat zondag voor de titel overdoen.

Wereldkampioen Wout van Aert heeft misschien wel een streepje voor. Van Aert heeft het als geen ander in zich om zich te focussen op een kampioenschap. Bovendien heeft hij misschien ook wel het voordeel dat hij net iets frisser is dan zijn concurrenten. Van Aert schrapte hier en daar een cross in zijn programma met het oog op zijn wegcampagne in het voorjaar, en die strategie legde hem ook vorig jaar geen windeieren. Minpuntje: Van Aert heeft dit jaar slechts drie keer gewonnen, en telkens in niet-klassementscrossen. Een titel is broodnodig om zijn seizoen extra kleur te geven.

Wout van Aert – foto: photopress.be

Het omgekeerde zien we bij Toon Aerts, die dit seizoen bovengemiddeld presteert. Aerts staat er al sinds de door hem gewonnen Amerikaanse wereldbekermanches in september en streed sindsdien volop mee in de drie regelmatigheidscriteriums. Weinig rust, zowel fysiek als mentaal; voor sterke Toon dus, zeker niet nu de drukke kerstperiode er net opzit. Maar Aerts gaf anderzijds nog maar weinig tekenen van vermoeidheid en vindt in Kruibeke een parcours dat op zijn lijf geschreven is. De Telenet-Fidea lion houdt van de blubber en zware omstandigheden; en kan in alle rust naar dit kampioenschap toeleven onder het motto: niets moet, alles kan.

De grootste outsider vinden we in de persoon van Michael Vanthourenhout, die Van Aert en Aerts twee jaar geleden al eens te snel af was in Kruibeke. Sindsdien is de kloof tussen de West-Vlaming en zijn twee concurrenten weliswaar iets groter geworden, maar op een goede dag en op een lastig parcours mag je Vanthourenhout nooit afschrijven. Denk maar aan zijn tweede plaats op het wereldkampioenschap van vorig jaar in Valkenburg. In de kerstperiode was hij bovendien vaak degene die het langst bij Mathieu van der Poel kon blijven aanhaken.

Een andere winnaar dan deze drie is weinig realistisch. Laurens Sweeck, die Van Aert vorig jaar in Koksijde driekwart wedstrijd lang het vuur aan de schenen legde, is vooralsnog geen schim van zichzelf een jaar geleden. Al kwam hij met een derde plaats in Baal weer even aan de oppervlakte. Zijn Pauwels Sauzen-vastgoedservice ploegmaats Daan Soete en Jens Adams doen het dit seizoen allesbehalve slecht, maar lijken net iets te kort te komen voor het podium.

Toon Aerts – foto: Cor Vos

Verdienen ook een vermelding: beloftenwereldkampioen Eli Iserbyt en zijn streekgenoot Gianni Vermeersch. Twee jongens die op een goede dag boven zichzelf kunnen uitstijgen en meedoen voor de derde ereplaats. Bovendien hebben ze beiden een sterke sprint achter de hand. Die sterke sprint geldt ook voor Quinten Hermans, maar van hem zagen we dit seizoen nog maar weinig uitschieters in Belgische topcrossen. Hermans rijdt eerder een regelmatig seizoen met wel tal van top 10-plaatsen. Datzelfde kunnen we zeggen over ouderdomsdeken Kevin Pauwels.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Toon Aerts
* Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Gianni Vermeersch


Favorieten vrouwen

Sanne Cant, Sanne Cant en nog eens Sanne Cant, dat is het afgelopen decennium van de Belgische vrouwencross samengevat. En ook komend weekend zouden we weleens een nieuwe Cant-show kunnen te zien krijgen. Maar er zijn kapers op de kust voor de wereldkampioene.

Eerst en vooral binnen haar eigen familie. Nichtje Loes Sels doet het allesbehalve slecht dit seizoen en eindigde zelfs in de voorbije kerstperiode geregeld voor Cant. Zelfs afgelopen weekend in Brussel nog, toen Cant ten val kwam. Naar eigen zeggen is de wereldkampioene wel goed hersteld en zal ze zaterdag over haar volledige krachtenarsenaal beschikken. Maar Sels houdt van zware omstandigheden en is – zelfs op haar 33e – een te duchten kandidaat.

Sanne Cant – Foto: photopress.be

Laura Verdonschot legde Cant twee jaar terug het vuur aan de schenen, maar de Limburgse kende daarna een lichte terugval. Kan zij zondag, net als misschien Ellen van Loy, voor een verrassing zorgen?

Favorieten volgens WielerFlits
*** Sanne Cant
** Loes Sels
* Laura Verdonschot, Ellen van Loy


Programma

Zaterdag 12 januari
12u00: Heren nieuwelingen 1e jaars + Dames nieuwelingen
13u40: Heren junioren – Live op Sporza
15u00: Dames (elite-U23-junioren) – Live op Sporza

Zondag 13 januari
11u00: Heren nieuwelingen 2e jaars
13u30: Heren U23 – Live op Sporza
15u00: Heren elite m/z contract – Live op Sporza

Bekijk hier het volledige programma

Dit artikel delen:

17 Reacties

Angelo Pauwels 11 januari 2019 om 11:54

Ik denk dat het totaal niet spannend gaat worden. Let maar op, Wout van Aert gaat de rest naar huis rijden.

Romāns Vainšteins 11 januari 2019 om 11:59

Waar wordt dit uitgezonden ?!

Patrick 11 januari 2019 om 12:00

Bij Sporza 4 wedstrijden verdeeld over 2 dagen en bij ons is het NK niet eens te zien. Dan maar als Nederlander 2 dagen het BK kijken, geen straf hoor, maar vind het erg jammer en vreemd dat hier niets live uitgezonden wordt.

Thijs E 11 januari 2019 om 15:15

Mannen:
***** WvA
** Aerts, M. Vanthourenhout
*Rest

Van Aert gaat hier de meubelen redden en is dat ook verplicht aan zijn trui. Na 4 maanden met 3 zeges gaat hij hier uitpakken met een monstersolo. Aerts krijgt last van de kampioenschapskoorts die Vanthourenhout juist motiveert. MvT 2 en Aerts 3.

Vrouwen:
***** Cant
* Rest
Cant is op alle vlakken beter dan alle anderen. Behalve blij kijken. Ander dingetje: bij wie moet ze in het wiel gaan zitten?

Brabander 11 januari 2019 om 16:20

Bij Loes natuurlijk. Zou ook niet de eerste keer zijn. Cant natuurlijk wel topfavoriet, maar zo dominant is ze dit seizoen nu ook weer niet. Ik hoop stiekem op Laura Verdonschot. Die rijdt weer zeer goed de laatste tijd

Craig Vanderswag 11 januari 2019 om 21:18

Sels reed de voorbije weken erg sterk, sterker dan ze in het verleden ooit gereden heeft. Ze eindigde regelmatig voor Cant en is dus zeker niet kansloos op het BK. Al blijft Cant (iemand die boven zichzelf kan uitstijgen op kampioenschappen!) topfavoriet.

Arema Pro Cycling Team 11 januari 2019 om 16:57

Dit is meer iets voor wielerflits.be toch?

Brabander 11 januari 2019 om 17:02

Neen. Niet echt. Vooral niet omdat we als Nederlandse crossliefhebbers die niet naar Huijbergen gaan, genoodzaakt zijn het BK te bekijken.
Anders zou ik ook erg geïnteresseerd zijn in het BK trouwens.

Craig Vanderswag 11 januari 2019 om 21:11

Ja, daar valt zeker wat voor te zeggen. Anderzijds is Van Aert drievoudig wereldkampioen, en heeft Aerts dit seizoen twee wereldbekers gewonnen, waardoor hun prestaties ook buiten België met argusogen gevolgd worden (door het piepkleine veldritwereldje).

Craig Vanderswag 11 januari 2019 om 21:21

En om het over de vrouwen te hebben, Cant is tweevoudig wereldkampioene, staat aan de leiding in twee van de drie regelmatigheidsklassementen (en tweede, na Vos in de Wereldbeker), dus zeker het volgen waard, ook al domineren de Nederlandse vrouwen dit seizoen het veldrijden.

Craig Vanderswag 11 januari 2019 om 21:25

… al is het maar om de waardeverhoudingen te kunnen inschatten in de aanloop naar het WK.

EddyB1958 12 januari 2019 om 07:59

Wout kan alleen maar verliezen en Toon kan alleen maar winnen. Wout beseft dat een vierde regenboogtrui wellicht niet kan, dus moet hij die Belgische trui pakken” volgens Liboton in HLN

EddyB1958 12 januari 2019 om 08:13

Niels Albert gelooft in de kansen van Loes Sels, maar Loes en Sanne zijn familie, hun moeders zijn zussen, en hij vindt dat Loes te veel respect heeft voor de regenboogtrui van haar nicht en dat ze dat zaterdag een uurtje moet uitschakelen.
Nochtans in de Basiliek van Scherpenheuvel is deze week een kaarsje gebrand voor Sanne Cant. Neen, niet door de beroemdste inwoner Michel Wuyts, maar door een toevallige passant : Mathieu van der Poel.

Brabander 12 januari 2019 om 11:02

Die gedachte bekruipt mij ook vaak. Dat Loes zichzelf als ‘het mindere nichtje’ ziet. Als ze zichzelf als ‘het gelijkwaardige nichtje’ zou zien, maakt ze echt kans hoor.

vanSpringel 12 januari 2019 om 13:38

Op Sporza nu het BK voor de zjuunniejjors !

Thijs E 12 januari 2019 om 14:13

Nog ff geen volgtopic. Leuk parkoers dit, dikke tjap, alleen bij start/finish bolt het nog

Thijs E 12 januari 2019 om 15:13

Een rondetijd van 12.30 dat is toch echt traag en met 3 ronden erbij wordt het een cross van 50 minuten. Zonder pech wint Cant dit en pakt ze de Libotontrofee.

Headlines

Materiaalzone

Populair