Voorbeschouwing: BK Tijdrijden 2015

vrijdag 26 juni 2015 om 08:00
Voorbeschouwing: BK Tijdrijden 2015

Foto: Sirotti

In de schaduw van het Nederlands kampioenschap tijdrijden wordt er vrijdag ook in België tegen de klok gereden. De thuishaven van onder meer Tom Boonen, Rob Peeters en Stig Broeckx – Mol-Postel – is de gaststad van dienst, maar vermoedelijk gaan de thuisrijders niet met de titel naar huis. Streekgenoot Jurgen Van den Broeck en drievoudig kampioen Kristof Vandewalle mogen wél als de grootste favorieten voor winst gezien worden. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het Belgisch tijdritkampioenschap is dit jaar pas aan haar zeventiende editie toe. In de voorbije zestien edities waren het vaak dezelfde renners die met zege gingen lopen. De grootste slokoppen in deze prille geschiedenis zijn Leif Hoste, Marc Wauters en Kristof Vandewalle, die elk drie overwinningen op hun palmares hebben prijken. Trek Factory Racing-renner Vandewalle kan dit jaar bij winst alleen recordhouder worden. Zijn oudere ploegmaat kan dan weer Stijn Devolder op gelijke hoogte met het trio kunnen komen. De andere renners aan de start wisten het BK in deze discipline nog nooit te winnen.

PIC537455690

Vandewalle bracht zich vorig jaar op gelijke hoogte met Wauters en Hoste, door in en rond Hooglede-Gits een vrijwel foutloos parcours af te leggen. Tim Wellens – die lange tijd op de hotseat had mogen plaatsnemen – werd in extremis van de troon gestoten door Vandewalle. De 30-jarige renner was nochtans met twijfels in verband met zijn conditie naar het tijdritkampioenschap afgezakt, zo vertelde hij aan WielerFlits, maar die bleken onterecht.

Parcours
Waar de voorbije jaren vaak een West-Vlaamse stad gastheer van het Belgisch tijdritkampioenschap was, heeft Mol-Postel – gelegen in de provincie Antwerpen – ditmaal de organisatie toegewezen gekregen. Die gemeente is vooral bekend als thuishaven van wielerprofs Tom Boonen, Rob Peeters en Stig Broeckx. Oorspronkelijk had de organisatie een parcours uitgetekend dat voor zeventig procent over Nederlands grondgebied ging, maar door een tekort aan gemachtigde seingevers moest dat plan herzien worden. Het huidige parcours – dat volgens het bestuur zeker evenwaardig is aan het vorige – is 24,4 kilometer lang. De profs moeten twee rondjes afleggen, wat een totale afstand van 49,1 maakt.

Favorieten
Op basis van zijn erelijst zou drievoudig winnaar Kristof Vandewalle altijd de topfavoriet moeten zijn voor deze wedstrijd, maar de 30-jarige Belg komt niet in optimale omstandigheden aan het vertrek. Vandewalle brak tijdens de tijdrit in de Giro – waarin hij overigens nog knap als twaalfde eindigde – zijn middelvinger en heeft nog steeds last van die blessure. In de Ster ZLM Toer deed Vandewalle een poging om terug in competitie te treden, maar na enkele ritten moest hij toch opgeven met hevige pijn. Desondanks bleef de West-Vlaming in de Vlaamse pers na afloop van de Ster ZLM Toer positief met oog op het BK tijdrijden.

Luik Bastenaken Luik 2015

Kan Jurgen Van den Broeck van deze situatie profiteren en zijn tweede profzege ooit grijpen? De kans is niet klein, want de tijdritten van Van den Broeck zijn dit seizoen sterker dan ooit. Een vierde plaats in de tijdrit in de Ronde van Romandië en een zevende plek in de lange rit tegen de klok in de Giro d’Italia zijn daarvan het bewijs. Maar ook de 32-jarige Belg komt niet in optimale omstandigheden aan de start. Hij werd namelijk door een zitvlakblessure tot opgeven gedwongen in de Ronde van Zwitserland. Mocht de streekrenner falen, dan staan Tim Wellens – vorig jaar tweede –, Thomas De Gendt en Sean De Bie paraat om de eer van Lotto Soudal te verdedigen.

Die andere Belgische WorldTour-ploeg, Etixx-Quick Step, stuurt eveneens zijn beste tijdrijders naar Mol-Postel. Tom Boonen is wellicht de meest tot de verbeelding sprekende naam, maar Boonen was nooit een tijdritspecialist en dat zal in eigen regio niet anders zijn. Yves Lampaert, Guillaume Van Keirsbulck, Pieter Serry en in mindere mate Julien Vermote zijn namen die Etixx-Quick Step aan de titel moeten helpen. Vooral Lampaert – die een uitstekende Ster ZLM Toer achter de rug heeft – zou wel eens dé verrassing van de dag kunnen worden, maar ook de derde van vorig jaar, Serry, mag hoog mikken.

PIC529846268

Tweevoudig winnaar Stijn Devolder is niet meer de specialist van weleer, maar niemand mag écht verbaasd zijn wanneer deze veteraan met de zege naar huis gaat. In de slotrit van de Ronde van Zwitserland gaf de West-Vlaming bovendien blijk van een goed vormpeil. Ten slotte moeten we ook rekening houden met Topsport Vlaanderen-Baloise-renner Victor Campenaerts, die vorig jaar op 22-jarige leeftijd al zevende werd. De voormalig Europees kampioen bij de beloften is nu een jaartje sterker en mag misschien wel op een podiumplaats hopen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jurgen Van den Broeck
*** Kristof Vandewalle en Tim Wellens
** Yves Lampaert, Stijn Devolder en Guillaume Van Keirsbulck
* Thomas De Gendt, Victor Campenaerts, Sean De Bie en Pieter Serry

Starttijden prominenten

Dit artikel delen:

21 Reacties

rosencrantz 24 juni 2015 om 09:17

Geen Hermans, spijtig. Vermote zou ik ook niet uitvlakken

wolfje 24 juni 2015 om 09:24
Quote:
In de schaduw van het Nederlands kampioenschap tijdrijden

Ik vind niet dat de schaduw van het NK nou zou groot is. Zeker niet met alle afmeldingen

Van den broeck voor de winst. Niet de meest sympathieke renner, maar hij verdient wel een iets uitgebreidere erelijst

jobo14 24 juni 2015 om 09:37

In de schaduw van het NK?? Dat klinkt toch een beetje denigrerend richting onze zuiderburen of zie ik dat nou verkeerd? Oke het is twee dagen later en dus in de schaduw maar het staat er zo wel een beetje raar.

nafnikleb 24 juni 2015 om 09:45

“Die andere Belgische WorldTour-ploeg, Etixx-Quick Step, stuurt eveneens zijn beste tijdrijders naar Mol-Postel.”

Beste belgische tijdrijders dan hè. ;-)

koos1 24 juni 2015 om 09:51

Jurgen Van den Broeck die een koers gaat winnen dat zal toch zeker niet???
In Zwitserland nog opgegeven, voorbereiding voor het BK TT of gewoon leeg gereden na de Giro?

Cadellie 24 juni 2015 om 10:05

Ik hoop dat DeGendt zijn TT benen terug vind!

Joachim 24 juni 2015 om 10:06

@koos1, Van den Broeck is vanwege zitvlakprobleem uit Ronde van Zwitserland gestapt. Maar ik vraag me af of hij nog heel gemotiveerd is.

glenn485 24 juni 2015 om 10:30

Lampaert lijkt me hier de grootste kanshebber. Goed in vorm en kan stukje tijdrijden.

Rhohan 24 juni 2015 om 10:41

Monfort kan toch ook wel aardig tijdrijden? En die jongen die de slotetappe van de Giro won.

Velodore 24 juni 2015 om 11:00

Lampaert voor top 3, maar ik zie hem niet winnen! Lotto Soudal heeft de beste kanshebbers met Wellens, VDB2, De Gendt.. Verder misschien Vandewalle en Devolder.

tdv21 24 juni 2015 om 11:34

In de schaduw van ? Het BK is tenminste nog spannende. Bij het NK is het gewoon zien wie na Dumoulin komt op plaats 2 en 3.

Kristoffan 24 juni 2015 om 11:46

van den Broeck gaat zen Erelijst verdubbelen, althans dat hoop ik. Dat verdient hij ook.

Kristoffan 24 juni 2015 om 11:48

Ik ga kijken trouwens, Postel ligt namelijk tegen de grens aan.

krypton 24 juni 2015 om 11:56

Ik zet toch 'gewoon' weer in op Kristof Vandewalle, ondanks de blessure aan zijn vinger.

lepel 24 juni 2015 om 12:24

Is die Vastgoed renner in het filmpje, Rob Peeters?? Lijkt er wel op namelijk en hij woont ook in de buurt :)

Rode Lantaarn 24 juni 2015 om 15:00

Als Van den Broeck wint, drink ik een Postels abdijbiertje op.
Hij is volgens mij totaal uit vorm, en anders schat ik Vandewalle en Wellens nog steeds hoger in.
Ik ga zeker kijken. Kom met de MTB wekelijks bij de grenspaal waar ze het fietspad op draaien.

de oudste 24 juni 2015 om 19:04

leuk dat Wielerflits ook aandacht besteed aan het kampioenschap van onze zuiderburen!

xistnc 24 juni 2015 om 19:13

Hup Yves!

SolerEritrean 25 juni 2015 om 09:31

Campenaerts ***

zotvankoers 26 juni 2015 om 08:11

Als inwoner van mol zal ik zeker aanwezig zijn :-) mijn 2 kanshebbers zijn lampaert en campenaerts

Niels22 26 juni 2015 om 09:42

Het huidige parcours – dat volgens het bestuur zeker evenwaardig is aan het vorige – is 24,4 kilometer lang. De profs moeten twee rondjes afleggen, wat een totale afstand van 49,1 maakt.

Is dit Belgisch vermenigvuldigen?

Headlines

Materiaalzone

Populair