Voorbeschouwing: Baloise Belgium Tour 2015
foto: ASO
dinsdag 26 mei 2015 om 10:00

Voorbeschouwing: Baloise Belgium Tour 2015

In de schaduw van de zware slotweek van de Giro d’Italia wordt er de komende week ook op Belgisch grondgebied gekoerst. De Baloise Belgium Tour geldt traditioneel als de start van het tweede deel van het seizoen voor de voorjaarsrenners. Toch is het vaak een renner die zowel over een goede tijdrit als een paar klimmersbenen beschikt, die aan het langste eind trekt. Wie wordt de opvolger van Tony Martin? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Baloise Belgium Tour is natuurlijk beter bekend als de Ronde van België, de naam waaronder de rittenkoers sinds 1908 georganiseerd wordt. In de loop der jaren groeide de Ronde van België uit tot een vaste waarde op de wielerkalender, maar vanaf de jaren tachtig was er plots minder interesse van de grote ploegen en renners. Dat zette de organisatie ertoe aan om in 1991 de stekker eruit te trekken. Tot en met 2001 werd de Ronde van België niet meer georganiseerd, tot men in 2002 besloot om het project nog een kans te geven. Nederlander Bart Voskamp was de eerste winnaar van de ‘nieuwe’ Ronde van België, met Maarten Tjallingii (2006) en Lars Boom (2009) zouden nog twee Nederlandse zeges volgen. Verder zetten onder meer Tom Boonen, Philippe Gilbert en Tony Martin hun naam op de erelijst.

Tony Martin (Etixx-Quickstep)

Ook vorig jaar speelde Nederland een prominente rol in de Baloise Belgium Tour. In de eerste twee ritten, die beiden uitmondden in een massasprint, wist Theo Bos zich telkens goed te plaatsen. Tom Boonen was in eigen land twee keer winnaar, maar Bos eindigde telkens verdienstelijk als derde. Etappe drie was een zestien kilometer lange tijdrit, waarin Tony Martin iedere kilometer een seconde nam op Tom Dumoulin. De jongeling zette wel de tweede tijd neer en wist achteraf aan WielerFlits te vertellen dat Martin nog niet van hem af was. Hij zou er in de Ardennenritten alles aan doen om alsnog de leiderstrui te grijpen, maar helaas: het bleef bij een tweede plek in het klassement. André Greipel en Paul Martens maakten het Duitse feestje van Tony Martin compleet met ritzeges in de Ardennenetappes. Mathieu van der Poel en Niki Terpstra eindigden als vierde in respectievelijk de voorlaatste en de laatste rit.

Parcours
Geen enkele ronde kent zo’n gevarieerd parcours als de Baloise Belgium Tour. Sprinten, tijdrijden, dokkeren over de kasseien en klimmen in de Ardennen; al deze kwaliteiten moet de winnaar van deze ronde dit jaar onder de knie hebben. Om extra spanning in de wedstrijd te brengen heeft de organisatie bovendien een leuk systeem bedacht: de Gouden Kilometer. Organisator Rob Discart geeft tekst en uitleg: “De Gouden Kilometer is een nieuw concept op 20 à 25 kilometer van de streep. Het opzet is simpel: binnen een kilometer zijn er drie tussensprints. De winnaar krijgt drie bonificatieseconden, de tweede twee seconden en de derde één seconde. In totaal kan je dus op een kilometer zomaar even negen seconden verzamelen.” Aangezien de verschillen in de Baloise Belgium Tour ieder jaar relatief klein zijn, zou dit concept wel eens allesbepalend kunnen zijn.

Woensdag 27 mei 2015: Bornem – Bornem (Proloog, 6,8 km)
België1

Voor het eerst sinds 2011 opent de Baloise Belgium Tour met een proloog. Toen in Buggenhout, waar Lieuwe Westra de beste was. Ditmaal in Bornem, dat in België bekend is van de Dodentocht: een loodzware wandeltocht met start en finish in Bornem waarbij het de bedoeling is om binnen de 24 uur een afstand van honderd kilometer af te leggen. Het parcours van deze proloog is 6,8 kilometer lang en bevat slecht zes echte bochten. De start en finish zijn gelegen in het centrum van Bornem. De verwachting is dat na dag één de tijdsverschillen klein zullen zijn, wat de spankracht alleen maar ten goede komt in het vervolg van deze ronde.

Donderdag 28 mei 2015: Lochristi – Knokke-Heist (178 km)
België2

De vlakke etappe van Lochristi naar Knokke-Heist is intussen een vaste waarde in het rittenschema van Ronde van België geworden. De finish in Knokke-Heist op de licht oplopende Wandelaar is niet meer weg te denken uit het wedstrijdbeeld van de rittenkoers. André Greipel was hier de snelste in 2011, 2012 en 2013, maar moest vorig jaar Tom Boonen laten voorgaan in een sprint voor echte krachtpatsers. De renners krijgen door middel van plaatselijke ronden tweemaal de kans om de finishlijn te verkennen, alvorens op volle kracht voor de ritwinst te gaan sprinten. Aan de kust is het ook steevast uitkijken voor waaiervorming, als de wind sterk genoeg is.

Vrijdag 29 mei 2015: Knokke-Heist – Herzele (201 km)
België3

In de derde etappe richting Herzele moeten de klassementsrenners voor het eerst kleur bekennen. Wie een mindere proloog achter de rug heeft of tijd verloren heeft in de waaierrit naar Knokke-Heist, krijgt in de Vlaamse Ardennen de ideale gelegenheid om terug te slaan. Na een zestigtal kilometer moeten de renners bij wijze van opwarming over de Wolvenberg, maar de verwachting is dat de echte finale pas losbarst in de plaatselijke ronden rondom Herzele. Deze ronden zijn vijftig kilometer lang en bevatten met de Valkenberg, Leberg en Berendries stevige hellingen. Bovendien zijn op tien kilometer van het einde de kasseistroken Paddenstraat en Lippenhovestraat, bekend uit de finale van de Omloop Het Nieuwsblad, te vinden. Leuk detail: de Gouden Kilometer is ditmaal bovenop de beklimming van de Berendries gelegd.

Zaterdag 30 mei 2015: Lacs de l’Eau d’Heure – Lacs de l’Eau d’Heure (158 km)
België4

De etappe rondom de meren van Eau d’Heure luidt dit jaar al voor de derde keer het Ardennenweekend van de Baloise Belgium Tour in. In deze etappe is er geen meter vlak, maar uit ervaring weten we dat het moeilijk is om hier het verschil te maken in de finale. Die finale bestaat  uit plaatselijke ronden rondom de aankomststad, met daarin als enige helling Le Petit Poggio op een vijftal kilometer van de aankomst. De finishlijn – waar de krachtpatser André Greipel zich vorig jaar nog heer en meester toonde – is licht oplopend. Klassementsrenners moeten ook hier op hun hoede zijn voor eventuele scheuren met bijhorend tijdsverlies in het peloton.

Zondag 31 mei 2015: Sankt Vith – Sankt Vith (199 km)
België5

Voor de koninginnenrit trekt de Baloise Belgium Tour ditmaal naar de Oostkantons, het Duitstalige deel van België, voor een miniversie van Luik-Bastenaken-Luik. De Côte de Brûme (2,6 km aan 8,3%), Côte de Wanne (2,9 km aan 6,8%), Côte de Stockeu (1,1 km aan 9,7%) en de Bergstraße (2,1 km) moeten voor de schifting zorgen in deze rit en dus ook in het algemeen klassement. Vooral die laatste helling zou wel eens allesbepalend kunnen zijn, aangezien de Gouden kilometer op deze helling gelegen is. Nadien volgen er nog een negental kilometer in dalende lijn richting Sankt Vith, waar de finishlijn wederom lichtoplopend is. De kans is vrij groot dat de ritwinnaar zich ook tot winnaar van het algemeen klassement van de Baloise Belgium Tour mag kronen.

Favorieten
Zoals gezegd moet de winnaar van deze Baloise Belgium Tour een goede allrounder zijn. En wie in het wielerpeloton heeft zoveel verschillende kwaliteiten als Greg Van Avermaet? De BMC-renner heeft het voordeel dat hij zich kan mengen in de tussensprinten tijdens de Gouden Kilometer om op die manier boniseconden te sprokkelen. Op de Vlaamse en Ardense hellingen is het bovendien geen sinecure om tijd goed te maken op de Oost-Vlaming. Met de jonge belofte Dylan Theuns, dit seizoen al dertiende in de Waalse Pijl, heeft BMC een fantastische knecht in huis om Van Avermaet in het lastige slotweekend naar winst te loodsen. De formatie uit de World Tour start ook met Rohan Dennis. De voormalig houder van het werelduurrecord kan uitstekend tijdrijden en staat ook zijn mannetje bergop. De vraag is of hij kan standhouden op de kasseien in de rit naar Herzele.

Greg Van Avermaet

De grootste tegenstand zou wel eens uit Nederland kunnen komen, in de persoon van Niki Terpstra. De renner van Etixx-Quick Step zou na de proloog op dag één zomaar al de leiderstrui kunnen hebben, en dan is het de vraag of hij die in de loop van de week nog wel zal afstaan. Terpstra is immers een enorm taaie klant die op elk terrein wel zijn mannetje staat. Datzelfde geldt voor Terpstra’s jonge ploeggenoot Guillaume Van Keisbulck, die dit seizoen al een aantal keer dicht bij een tijdritzege was. Of Van Keirsbulck ditmaal wel raak schiet en vervolgens standhoudt in de Ardennen, is maar zeer de vraag.

In het kamp van Lotto Soudal is het ditmaal uitkijken naar meerdere kopmannen. Jürgen Roelandts is altijd gevaarlijk in dit soort koersen, en nu de tijdrit vervangen is door een proloog nemen de kansen van de vaak door pech geplaagde Vlaams-Brabander stevig toe. Tiesj Benoot is een andere pion met ambities. Na een geweldig voorjaar staat de 21-jarige Belg te popelen om in eigen land te bevestigen. Met een zesde plaats in de World Ports Classic slaagde hij daar al gedeeltelijk in, maar Benoot wil meer. Dat geldt ook voor Thomas De Gendt, die na een geslaagde Ronde van Turkije hier een nieuwe kans vindt om zich in de kijker te rijden. Als De Gendt besluit om zich in een lange ontsnapping te mengen, wordt het niet gemakkelijk voor het peloton om deze tijdig bij de lurven te grijpen.

PIC523034353

Andere allrounders zijn te vinden bij IAM Cycling, waar het trio Dries Devenyns, Martin Elmiger en Matthias Brändle vrij spel krijgt. De Zwitserse kampioen Elmiger is op papier de meest complete renner van de drie en ligt bijgevolg in poleposition voor een goed algemeen klassement. Bij Wanty-Groupe Gobert is die rol dan weer weggelegd voor de taaie Bjorn Leukemans. De ervaren Antwerpenaar bewees zijn vormpeil de afgelopen weken in de Vlaamse kermisraces. Zo reed hij afgelopen maandag in Borsbeek het gehele deelnemersveld – op winnaar Kenny Dehaes na – op meer dan twee minuten. In de Baloise Belgium Tour zal hem dat vermoedelijk niet gelukken, maar een mooie eindnotering zit er wel degelijk in. Astana start dan weer met onder meer Laurens de Vreese, alleen zijn wellicht de Ardennen te zwaar voor de Belg.

Niki Terpstra is op papier misschien de enige Nederlander die écht in aanmerking komt voor eindwinst, maar dat wil niet zeggen dat we onze andere landgenoten zomaar moeten uitvlakken. LottoNL-Jumbo brengt met Bram Tankink – in een ver verleden nog derde in de eindstand – een sterke pion aan het vertrek, die mits een goede dag vrij ver kan komen. Ook Mathieu van der Poel is op papier een man om rekening mee te houden, maar de 20-jarige wereldkampioen veldrijden geeft tegenover WielerFlits aan zonder ambities voor het algemeen klassement aan het vertrek te komen. “Ik hoop wel om me in één van de ritten voorin te tonen”, aldus Van der Poel. Zijn collega-veldrijder Wout van Aert kan wellicht wel hoge ogen gooien.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Greg Van Avermaet
*** Niki Terpstra, Jürgen Roelandts
** Bjorn Leukemans, Tiesj Benoot, Martin Elmiger
* Dylan Teuns, Guillaume Van KeirsbulckWout van Aert, Matthias Brändle

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
26 mei 2015 10:13
Heeft iemand toevallig een volledige deelnemerslijst
26 mei 2015 10:16
Greg Van Avermaet duidelijk topfavoriet, gevolgd door Terpstra. Volgens mij verteert Terpstra de ardennen wel minder goed dan Greg. Ook heb ik vaak het gevoel bij Terpstra dat hij na een ijzersterk voorjaar altijd iets minder voor de dag komt in de zomer.. Voor de rest prima voorbeschouwing! Helemaal akkoord met de sterrenverdeling!
26 mei 2015 10:24
@wieler4live:
startlijst
26 mei 2015 10:29
Benieuwd naar Van der Poel, vorig jaar in de ronde van Limburg een geweldige sprint!
26 mei 2015 10:31
Jammer dat Wellens hier niet mee doet, had een leuke uitdager kunnen zijn.
26 mei 2015 10:33
Hopelijk een mooi duel tussen van Avermaet en Terpstra. Diep van binnen hoop ik echter dat van der Poel iedere rit wint, maar dat zal wel niet..

Is er eigenlijk bekend waarom Martin niet meedoet? Dit was toch al een paar jaar een vaste koers voor hem?
26 mei 2015 10:55
Jammer dat nog Boom nog Westra hier meedoet. Dacht eerst dat Astana hier sowieso niet aan de start staat maar wel dus volgens de startlijst.

Verder verwacht ik wel wat van Lammertink en heel benieuwd naar het duel tussen vd Poel en van Aert op de weg.
26 mei 2015 11:53
Jammer ook dat Dumoulin er dit jaar niet bij is, weet iemand waarom dat is?
26 mei 2015 12:03
@richardVT :lijkt me logisch, de grote tijdrit ontbreekt voor Martin
26 mei 2015 12:12
Ben heel benieuwd naar Van Emden. Die maakt echt stappen dit jaar (ieder jaar) en rijdt goede tijdritten, gaat prima over de kasseien en ligt er nooit als eerste af wanneer de heuvels komen.
26 mei 2015 12:16
@Witte Trui
Familie?
26 mei 2015 12:35
@ xistnc; hangt er vanaf van wie ;-)
Niet van Van Emden in ieder geval, of het moet hele verre familie zijn.
26 mei 2015 14:01
Zijn er nog bepaalde Russische renners die kunnen verrassen?
26 mei 2015 14:38
Wie is favoriet voor proloog?
26 mei 2015 15:28
Stroetinga doet niet mee. Jammer. Die Ardennenrit was wel wat voor hem.
26 mei 2015 21:24
Ah, dezelfde profielenmaker als die van Olympia's ronde zeker. Met cols van liefst 9 (negen!) meter hoog in de klimtijdrit. Ik kan alleen niet goed zien of dat naar beneden of naar boven is afgerond.
26 mei 2015 23:16
Een van de spaarzame momenten dat Mathieu van der Poel op de weg te bewonderen is. Ik hoop dat hij net zo indrukwekkend als vorig jaar is in dit rondje.
27 mei 2015 00:39
Ik hoop vooral weer een vleugje van de oude Kai Reus te kunnen zien.
27 mei 2015 09:13
Op Terpstra na, weinig Nederlanders die kans maken precies. Is dit niet iets voor Lammertink (zie Duinkerken)? Alsook, mss kan Theuns of Vanendert hier ook verrassen (als ze de schade kunnen beperken tijdens de proloog)...
27 mei 2015 12:33
Helemaal geen Tom Dumoulin en Giant? Dit is juist een wedstrijd die hem moet liggen
27 mei 2015 14:24
Raar dat Lampaert geen ster krijgt.

Reacties zijn gesloten.