Vlasman CT bouwt ploeg om, Timmermans naar VolkerWessels-Merckx
foto: Topcompetitie / Léon van Bon
vrijdag 27 september 2019 om 17:00

Vlasman CT bouwt ploeg om, Timmermans naar VolkerWessels-Merckx

Nationaal In de rubriek WielerFlits Nationaal schenken we volop aandacht voor het continentale wielrennen in Nederland. Samen met de hoofdrolspelers van het nationale circuit blikken we terug en vooruit. Deze week met veel transfernieuws voor de selecties van 2020.

Vlasman CT bouwt ploeg om

Het Vlasman CT slaat volgend seizoen een nieuwe weg in. De ploeg van manager Ton Welling gaat de focus nog meer leggen op de Nederlandse klassiekers. Zeven renners verlaten de ploeg.

“Ik wil weer terug naar een klassiekerploeg, zoals mijn KOGA-ploeg een aantal jaar geleden was”, zegt Welling. “Daarmee zeg ik niet dat we geen rittenkoersen meer gaan rijden. Het wedstrijdprogramma zal grotendeels hetzelfde blijven.”

De selectie voor 2020 is bijna rond. Zes van de huidige dertien renners kunnen rekenen op een contractverlenging. Van zeven renners is het contract opgezegd; Dion Beukeboom, Robert Bovenhuis, Beau Duvigneau, Jaap Kooijman, Bas Ottevanger, Kelvin van den Dool en Joost van der Burg moeten op zoek naar een nieuwe ploeg.

Jaap Kooijman heeft na de slotwedstrijd van de Topcompetitie, de Eurode omloop in Kerkrade, laten weten per direct te stoppen als wielrenner om zich te focussen op zijn maatschappelijke carrière in het onderwijs.

Naast de zes blijvers maken Wiebe Scholten, Remco Schouten en Arne Peters (Alecto CT) de overstap naar de gele slopersploeg. De selectie is daarmee op één renner na compleet. Wie de laatste renner is, maakt Welling later deze maand bekend.

Selectie Vlasman CT 2020
flag-nl Wim Stroetinga
flag-nl Yoeri Havik
flag-nl Melvin van Zijl
flag-nl Hartthijs de Vries
flag-nl Jelle Wolsink
flag-nl Jasper Bovenhuis
flag-nl Wiebe Scholten
flag-nl Remco Schouten
flag-nl Arne Peters

Renners die vertrekken:
flag-nl Dion Beukeboom
flag-nl Robert Bovenhuis
flag-nl Beau Duvigneau
flag-nl Jaap Kooijman
flag-nl Bas Ottevanger
flag-nl Kelvin van den Dool
flag-nl Joost van der Burg


Justin Timmermans maakt selectie VolkerWessels-Merckx compleet

Justin Timmermans – foto: Cor Vos

Justin Timmermans is de zestiende en laatste aanwinst van het continentale VolkerWessels-Merckx aankomend wielerseizoen. De coureur komt over van Roompot-Charles, dat ophoudt te bestaan. De 23-jarige coureur hoopt voor het team van Allard Engels te gaan scoren in wedstrijden als de Craft Ster van Zwolle, de Ronde van Drenthe en de Slag om Norg.

“Ik wil altijd het beste uit mezelf halen”, zo vertelt Timmermans. “Ik wilde nog minimaal jaar een jaar fietsen, omdat ik nog jong ben, nog naar school ga en niet hoef te stoppen om aan het werk te gaan. Ik heb al jaren goed contact met Allard en heb hem twee weken geleden gebeld. Toen waren we er snel uit.”

Engels zelf is in zijn nopjes met de transfer van Timmermans. “Het grootste doel is dan ook dat er, naast zijn aanvallende manier van koersen, mooie uitslagen worden gereden. Dat moet met dit mooie team gaan lukken”, spreekt hij vol vertrouwen. VolkerWessels-Merckx rijdt volgend jaar op een continentale licentie.

Selectie VolkerWessels-Merckx 2020
flag-nl Jord Baak
flag-nl Gert-Jan Bosman
flag-nl Robin Blummel
flag-nl Nick Brabander
flag-nl Abe Celi
flag-nl Tijmen Eising
flag-nl Niels van Ekeren
flag-nl Timo de Jong
flag-nl Max Kroonen
flag-nl Nick van der Meer
flag-nl Peter Schulting
flag-nl Daan van Sintmaartensdijk
flag-nl Rens Tulner
flag-nl Justin Timmermans
flag-nl Coen Vermeltfoort
flag-nl Nils Wolfenbuttel


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Seizoen klaar voor Desale na polsbreuk, ook Abraham afwezig

BEAT Cycling Club zal het de komende periode moeten doen zonder Nahom Desale en Daniel Abraham. Voor Desale zit zijn seizoen erop nadat hij afgelopen weekend tijdens een trainingsrit zijn pols brak. Hij is momenteel aan het revalideren. Voor Abraham staat komende week de verkenning op het programma in Tokio. Hij wil zich namelijk kwalificeren voor de Paralympische Spelen 2020. In Rio de Janeiro won Abraham namens Nederland goud in de C4-wegwedstrijd, voor wielrenners met onder anderen amputés, verminderde spierkracht of beperkingen in coördinatie.

Door de afwezigheid van Desale en Abraham heeft BEAT voor de laatste weken van het seizoen nog acht renners ter beschikking. Dit weekend rijdt BEAT op zaterdag het Nederlands Club Kampioenschap. Zondag is een clubdag voor alle leden.


Italiaans kampioen Frigo trekt naar SEG Racing Academy

Marco Frigo – foto: Cor Vos

SEG Racing Academy heeft na Edoardo Affini (Mitchelton-Scott) en Alberto Dainese (Team Sunweb) een volgend Italiaans project aangetrokken. Eerstejaars belofte Marco Frigo komt over van Zalf-Euromobil. De 19-jarige Italiaan – overigens geen familie van ex-prof Dario Frigo (onder meer Saeco en Fassa Bortolo) – is nationaal kampioen bij de beloften. “Het buitenland opzoeken is een grote stap voor mij”, vertelt Frigo. “Ik heb contact met Alberto en Edoardo gehad en zij hebben me echt aangemoedigd om toch deze transfer te maken.”

“Ik ben erg trots dat ik volgend jaar voor SEG Racing Academy rijd”, gaat de jonge Italiaan verder, die geldt als een talentvolle klimmer en een goede puncheur. “Ik ben me ervan bewust dat hier rijden een privilege en een grote kans is. Niet alleen voor mijn sportieve toekomst, maar ik kan me hier ook op persoonlijk niveau ontwikkelen. Ik wil zo veel mogelijk leren en ik verwacht te groeien binnen deze professionele en goed georganiseerde omgeving. Ik ga mijn best doen, hard werken en hopelijk boek ik ook goede resultaten.”


Molenaar (Monkey Town-à Bloc) apetrots op overstap naar Burgos-BH

foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Eerder deze week kon je op WielerFlits lezen dat Alex Molenaar volgend jaar zijn opwachting maakt bij Burgos-BH, een Spaanse profploeg. Op de Facebook-pagina van zijn ploeg geeft de 20-jarige Zuid-Hollander tekst en uitleg over die overstap, die tot stand kwam na zijn gewonnen koninginnenrit in de Tour of Qinghai Lake. “Via een Spaans managementbureau ben ik met Burgos-BH in contact gekomen. Na de achtste etappe in de Vuelta a España heb ik met hen een gesprek gehad. Dat voelde meteen erg goed en het klonk allemaal erg positief. Voor mij gaf dat de doorslag”, stelt Molenaar, die lange tijd in Spanje woonde.

Zijn moeder komt daar vandaan; zij groeide op in Barcelona en van zijn zevende tot zijn vijftiende woonde Molenaar in Girona. “Ik wil mij via Burgos-BH ontwikkelen en op termijn de stap naar de WorldTour maken. Eerst wil ik wennen aan het profniveau en acclimatiseren aan de Spaanse cultuur. Met Jetse Bol fietst er een tweede Nederlander bij de ploeg, misschien kan hij mij ook een aantal zaken bijleren. Daarnaast hoop ik de Ronde van Catalonië te rijden. Dat is mijn droomkoers, want die passeert langs ons huis in Spanje!” Dit jaar reed de paars-rode formatie die koers ook; alleen Ricardo Vilela haalde de eindstreep.

De tweedejaars belofte bedankt Monkey Town-à Bloc voor de geboden kans. “Door het goede en uitdagende programma heb ik mezelf kunnen ontwikkelen als renner en door wedstrijden als de Tour of Qinghai Lake kon ik mij in de kijker rijden van grote (prof)ploegen. De meerdaagse in Portugal (GP Beiras e Serra da Estrela) is voor mij de mooiste ervaring van afgelopen seizoen geweest. Hier heb ik mijzelf ontdekt als klimmer en won ik de jongerentrui. Tot slot won ik laatst het eindklassement in de Ronde van Roemenië, na een geweldige week met de ploeg. Allemaal hoogtepunten die ik nooit zal vergeten”


Nederlanders op dreef in nationale Chinese koers Tour of Poyang Lake

Adne van Engelen – foto: Cor Vos

In de elfdaagse Chinese rittenkoers Tour of Poyang Lake (nationale wedstrijd aldaar) rijden een aantal Nederlanders. Monkey Town-à Bloc is er met een vijftal renners en namens Bike Aid rijden Adne van Engelen en stagiair Jesse de Rooij (die normaal uitkomt voor West-Frisia) er in de rondte. De Letse Hagenees Martins Pluto (Monkey Town) won eerder deze week de vijfde etappe, nadat hij in de finale solo wegreed uit de vroege vlucht. De Rooij sprintte op zijn beurt in de tweede rit naar een overwinning in de massasprint, door ex-prof Martin Laas te vloeren.

De Rooij’s ploeggenoot Adne van Engelen droeg sinds de ploegentijdrit (etappe vier, gewonnen door Bike Aid) de leiderstrui. De Noord-Hollander moest in de individuele tijdrit (etappe tien) van vrijdag zijn leidende positie echter afstaan aan Oleksandr Golovash. De Oekraïner werd tweede achter ex-prof Ryan Roth. Van Engelen is gezakt naar plek vier in het klassement, op 48 seconden van Golovash. Zaterdag is de afsluitende etappe.


Monkey Town-à Bloc trekt Australiër aan

Aden Patersen tijdens Olympia’s Tour 2017 – foto: Cor Vos

Bij Monkey Town-à Bloc is de ploegleiding druk bezig met het rondmaken van de selectie voor 2020. Alex Molenaar (Burgos-BH) en Rick Pluimers (Jumbo-Visma Academy) vertrekken bij de ploeg en vorige week werd duidelijk dat Stijn Appel en Stijn Daemen de Noord-Hollandse Continental-formatie komt versterken. Daarnaast zullen ook de Italianen Antonio Santoro en Nicola Gaffurini bij de ploeg vertrekken. Daartegen over staat de komst van de jonge Australiër Aden Paterson, vernam WielerFlits uit goed bron. De 20-jarige coureur is derdejaars belofte en rijdt sinds 2017 voor de Noordelijke Wielervereniging Groningen. Begin dit jaar werd hij zeventiende op het Australisch kampioenschap voor beloften.


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
27 september 2019 17:33
Jaap kooijman kan altijd nog als buschauffeur aan de slag bij de RET;)
    27 september 2019 21:00
    Dat wel natuurlijk. Of bij zijn vriend Stokvis in het riool.
27 september 2019 17:49
Volgens het Twitter account van Vlasman stopt Beukeboom ook
27 september 2019 22:19
@redactie Jesse de Rooij won de etappe door nipt het peloton voor te blijven.
En waarom wordt bij Arne Peters wel vermeld waar hij vandaan komt (Alecto) en bij Remco Schouten en Wiebe Scholten niet? Omdat ze van een club komen en niet van een continental team? Hun club vermelden is wel zo netjes.

Reacties zijn gesloten.