Viviani spurt naar winst in slotrit Slowakije, Lampaert eindwinnaar

zaterdag 21 september 2019 om 14:04
Viviani spurt naar winst in slotrit Slowakije, Lampaert eindwinnaar

foto: Cor Vos

Elia Viviani heeft de slotetappe van de Ronde van Slowakije naar zijn hand gezet. In Senica was de Europese kampioen de snelste in de massasprint. Daarmee was het feestje voor Deceuninck-Quick Step compleet, want Yves Lampaert stelde tevens de eindzege veilig.

Op de laatste dag reed het peloton van Hlohovec, de aankomstplaats van gisteren, naar Senica. In deze relatief korte rit over 142,1 kilometer kregen de renners drie hellingen van tweede categorie voor de wielen geschoven tot na 93 kilometer voor de eerste keer de finishlijn werd doorkruist. Op de lokale omloop rond Senica, die tweemaal afgelegd moest worden, vormde de klim bij Brestová de belangrijkste hindernis.

In de eerste kilometers was er meteen strijd, want bij het uitrijden van startplaats Hlohovec lag al de eerste klim op de route. Emanuel Buchmann kwam daar als eerste boven, voor bolletjestrui Martin Salmon. De Duitser had Kenny Molly gisteren zien inlopen in de strijd om de bergtrui en zette in de beginfase meteen de toon. Ondanks ontsnappingspogingen van Buchmann en enkele andere renners, bleef het peloton lang compleet.

Zes vluchters krijgen toch de ruimte
Pas na 25 kilometer kwam de succesvolste lange vlucht van de grond. Marek Čanecký, Aljaž Jarc, Szymon Krawczyk, Péter Kusztor, Franklin Six en Martin Urianstad sloegen de handen ineen en zij reden anderhalve minuut weg bij het peloton. Voor de dragers van de leiderstruien was weliswaar niemand uit de kopgroep een gevaar, maar toch kregen de vluchters nooit meer ruimte. De teams van de sprinters hadden namelijk hun zinnen gezet op de etappezege.

In de laatste vijftig kilometer begon de voorsprong langzaamaan terug te lopen, en op de laatste klim op twintig kilometer van de finish werd de kopgroep ingelopen. Meerdere renners probeerden vervolgens een sprint te ontlopen, maar de WorldTour-teams reden alle gaatjes steeds weer dicht. Deceuninck-Quick Step deed een klassieke lead-out voor kopman Elia Viviani en de Italiaanse kampioen profiteerde optimaal. Arnaud Démare werd tweede, Alexander Kristoff derde.

Yves Lampaert eindigde in het peloton en stelde daarmee zijn eindzege veilig. Op de erelijst volgt hij ploegmaat Julian Alaphilippe op, die vorig jaar de winst opstreek.

Dit artikel delen:

7 Reacties

aardappeljager 21 september 2019 om 14:26

En weer twee zeges voor DQS.

Grobbel 21 september 2019 om 15:40

Wat een raar rondje eigenlijk; een proloog en een paar sprintetappes en dat is het dan wel weer. Vorig jaar zat er tenminste nog één rit in die voor een schifting kon zorgen.

Peter Lippens 21 september 2019 om 23:08

de 3de etappe is toch niet direct op een massasprint geëindigd, meer een finish voor snelle mannen met inhoud

Samlambeej 21 september 2019 om 18:17

@redactie
voorlaatste paragraaf: “Italiaans kampioen” moet natuurlijk Europees kampioen zijn.

Covadonga 21 september 2019 om 18:21

@redactie
In het peloton finishen was op zich niet genoeg om de eindzege te verzekeren. Viviani moest de etappezege voor Demare wegpikken en dat is gelukt. Als Demare de etappe wint, had hij de eindzege gehad.

xistnc 21 september 2019 om 18:26

En dat terwijl Viviani deze laatste rit eigenlijk had willen laten schieten met het oog op het WK-kermisnummer morgen.

Samlambeej 21 september 2019 om 18:44

Dat rijdt ie vooral om met z'n vriendin deel te nemen. Zou de hond in het mandje voorop mee mogen?

De hond heet trouwens Atilliae. Toch een beetje lullig t.a.v. z'n broer vind ik dat.

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone