Vinokourov en Kolobnev moeten mogelijk gevangenis in

woensdag 30 september 2015 om 13:48
Vinokourov en Kolobnev moeten mogelijk gevangenis in

Alexander Vinokourov en Alexandr Kolobnev zijn aangeklaagd voor corruptie tijdens Luik-Bastenaken-Luik van 2010. De Kazach en de Rus, die de overwinning dat jaar mochten uitvechten maar dat niet erg overtuigend deden, hebben gevangenisstraffen van 6 maanden tot 3 jaar en geldsommen van 300.000 tot 600.000 euro tegen zich horen eisen.

Het is alweer even geleden dat de affaire in het nieuws kwam. In december 2013 verscheen ‘Vino’ ook al voor het gerecht, toen claimde hij dat Astana zijn mail had gehackt. Een half jaar later startte Belgische aanklager zijn onderzoek, dat nu resulteert in forse geëiste straffen. Vinokourov zou Kolobnev €100.000 hebben betaald voor de wedstrijd, waarvan bankafschriften en correspondentie tussen de twee werd gevonden.

De UCI onderzocht de zaak ook, maar besloot al in 2012 niet genoeg bewijs te kunnen vinden. De verdediging van de twee is dat er niet genoeg bewijs is en het dossier incompleet is, aldus Sky Sports. Op 15 oktober volgt de uitspraak. Vinokourov is momenteel algemeen manager van WorldTour-formatie Astana, Kolobnev rijdt al maanden geen koersen meer en twijfelde over het voortzetten van zijn carrière.

Dit artikel delen:

55 Reacties

Stelvio-fan 30 september 2015 om 13:53

Ohhhh en de soap rond Vino gaat door!
Misschien dat ze beter een biopic van hem kunnen maken ipv van Armstrong? Levert gegarandeerd spektakel op!

0
achtpuntzes 30 september 2015 om 14:08

bizar. wat boeit het een Belgisch aanklager nu dat Vino zijn overwinning gekocht heeft? hebben ze daar geen echte boeven om te vervolgen? hoewel Vino natuurlijk wel een boefje is, dat dan weer wel. ;)

0
albertooo 30 september 2015 om 14:09

Een van de redenen dat ploegen liever koersen in een sprint laten eindigen. hoef je geen dealtjes meer te sluiten of met mailtjes te hannesen.

0
Stelvio-fan 30 september 2015 om 14:10

@8.6: misschien speelt mee dat de ‘misdaad’ in België heeft plaatsgevonden…

0
123poetertjes 30 september 2015 om 14:11

Dat vind ik wel een beetje overdreven. Zelfs een notoire bedrieger als Armstrong heeft helemaal geen celstraf gekregen voor iets ergere vergrijpen dan enkel wat knaken overmaken.

Dit soort verbondjes zijn al jaren de gewoonte en maakt het heel veel uit? Om een wedstrijd te (ver)kopen moet je wel eerst in de juiste positie komen. Die hebben Kolobnev en Vino destijds gewoon afgedwongen door die dag de beste te zijn.

En moet Uran dan ook al gaan vrezen voor zijn wielercarrière?

0
Toppie 30 september 2015 om 14:13

Wel jammer had deze 2 gasten liever tegen elkaar zien sprinten voor de overwinning.

Ik keek destijds deze wedstrijd gedurende de hele dag, knap waardeloos.

Snoeihard straffe!

0
CyclesGoff 30 september 2015 om 14:13

Ben geen fan van Vino, maar dit lijkt me overdreven. Hand- en spandiensten tegen betaling zijn zo oud als het wielrennen zelf. Toen ik nog bij de nieuwelingen reed -sprak opa- waren afspraken waarbij de ene renner de leidersprijs en de eerste premies en de andere de overwinning kreeg in de ronde van Nergenshuizen al gemeengoed. Met het feit dat de hele wielerwereld weet dat Vino die wedstrijd heeft gekocht en niet echt heeft gewonnen is hij wat mij betreft al genoeg gestraft.

0
Tuubke 30 september 2015 om 14:15

Als we alle verkochte koersen uit het verleden nog eens door een rechter moeten laten toetsen, rijst de overbelasting van justitie helemaal de pan uit.
Wie heeft hier trouwens belang bij? Degene die indertijd derde werd? Dat was Valverde, maar die is geschrapt wegens een schorsing met terugwerkende kracht. Ah, natuurlijk: Gilbert was vierde…..

0
achtpuntzes 30 september 2015 om 14:21

zullen we meteen alle renners die na-Tour criteriums rijden maar aanklagen dan? ;)

0
Romāns Vainšteins 30 september 2015 om 14:24

Dit is toch wel de meest verschrikkelijk domme & hypocriete zaak. Gaan we naast doping ook nog eens in het verleden graven naar alle dealtjes? Waarom mag Kolobnev niet zelf bepalen met wie hij praat of hoe hij rijdt wanneer hij als enige bij Vino kan komen in de zwaarste ééndaagse klassieker mogelijk? En gaat ratje Kerckhoffs dan onthullen dat USPostal ook nog een leuke avond heeft overgehouden aan het niet te hard op kop rijden in de LaPlagne – rit ? Omkoping? In het wielrennen? Echt waar?

Blijf met je gore rotpoten van ons gore rotwielrennen af!

Ik stond die dag trouwens op de rue Walthère Jamar en kan je vertellen dat Kolobnev daar eruit zag alsof hij 3 nachten achtereen in de cockring heeft doorgebracht terwijl Vino niet eens ademde. Ik denk kortom dat Kolobnev een goede zakenman is, het komt hem toe.

0
kittelkolb 30 september 2015 om 14:31

Dit soort dealtjes zijn niet altijd leuk voor de wielervolgers, maar dit is nog ouder dan de doping. Dat praat het niet goed maar celstraffen? Verder lijkt dit ook nogal selectieve verontwaardiging. Wat als Boonen, Gilbert of Merckx zoiets hadden gedaan.. en ongetwijfeld heeft zich dit bij hen ook voorgedaan.

0
achtpuntzes 30 september 2015 om 14:38

@ Kittelkolb:
omkoperij bij Merckx geloof ik niet in. te goed om wedstrijden te kopen, te veel drang om zelf te winnen om wedstrijden te verkopen. ;)
@ RV:

Quote:
Blijf met je gore rotpoten van ons gore rotwielrennen af!

+2
een voor dat je helemaal gelijk hebt, en een omdat ik er nogal om moet lachen ook. :)

0
Romāns Vainšteins 30 september 2015 om 14:40

Ach ja, 2 Russen en corruptie is natuurlijk sexier hè.

Zij hebben gewoon daar gewoon op een geweldige wijze en in samenwerking LBL onder de neus van alle favorieten weggejat met de juiste anticipatie op het juiste moment, dáár is de wedstrijd beslist. Hoe ze het dan verder uitonderhadelen is bijzaak.

0
lrxrl 30 september 2015 om 14:44

@123, wat heeft Uran geflikt dan?

0
Verweggistan 30 september 2015 om 14:46

De Olympische wegrit aan Vino verkocht.

0
Sephiroth 30 september 2015 om 14:50

zoals 8.6 zegt: natourse criteriums mogen ze dan ook wel eens onder de loup nemen. En wat dacht je van het langzaam rijden in de laatste etappe van een grote koers? Benadeeld geheid ook een aantal sprinters die beter voor de dag komen in een afmattende etappe.

Mooi? nee dat is het niet altijd, maar het hoort er zo vaak bij. En puntje bij paaltje zouden ze nog steeds 1&2 geworden zijn, dus zoveel maakt het niet uit.

0
horsm 30 september 2015 om 14:50

Eeh…. corruptie in de sport is toch een enorm groot probleem. En trouwens – niet alleen in de sport. Als er een casus is waar zulke harde bewijzen van zijn (i.e. bankafschriften) en er is een strafbaar feit begaan, dan is het toch logisch dat het vervolgd wordt?

Dit kan je niet laten gaan.

0
52voor11achter 30 september 2015 om 14:51

Elke sport krijgt kennelijk de supporters die het verdient.

Wat een onzin reacties hierboven. Natuurlijk is het een goede zaak dat dit wordt aangepakt. Het verkopen van een wedstrijd is hetzelfde als matchfixing. Het is gewoon valsspel en moet worden aangepakt. Breng het maar voor de rechter. Prima zaak.

0
horsm 30 september 2015 om 14:54

@kittelkolb – het punt is dat er voor Vino een ‘paper trail’ is – dat is er volgens mij voor Boonen c.s. niet.

0
Sebas 30 september 2015 om 14:55

@ Sephiroth

Daar is het meestal een mannetje vanuit de organisatie die in overleg met de betreffende renners een uitslag in elkaar flanst. Als renners het op eigen initiatief doen; krijgen ze een aanklager achter de broek aan.

@ horsm

Eens dat we dit moeten aanpakken, maar ik wil nog weleens zien hoe groot de gelijkenissen (bv. qua georganiseerde misdaad) tussen het wielrennen en het voetbal zijn. Zie eerst maar eens in een dergelijk kansrijke positie te komen na 240 km in de benen (al heb ik niet het persoonlijk vertrouwen in Vino & Kolob dat zij 'eerlijk' in die positie zijn beland). Afin, laten we er idd geen heksenjacht van maken is wat ik probeer te zeggen.

0
thorsen 30 september 2015 om 15:04

Laten we dan ook alle salonremises in het voetbal maar aanpakken dan…

0
Hakkie2 30 september 2015 om 15:04

Ik zou gewoon bepleiten als advocaat dat ze gewoon hebben afgesproken dat de winnaar de nummer 2 een bedrag zou betalen omdat ze samen de koers hard hebben gemaakt, als bedankje. Is er van die hele 'matchfixing' niks meer over. En dit is ook een staande praktijk die gewoon prima is. Het hoort bij wielrennen en het zal er volgens mij ook nooit uit gaan.

Ik vind het trouwens wel zielig dat die aanklager zich blijkbaar zo verveelt dat hij zaken aan gaat pakken waar helemaal niemand last van heeft.

0
nkunku1244 30 september 2015 om 15:13

In het voetbal heb je ook doelpunt-bonus en assist-bonus.
Daar zegt speler A ook tegen teamgenoot B: "Als jij mij een beslissende pass geeft voor me doelpunt, neem ik je morgen mee uit eten en betaal ik de rekening." Ook omkoping? Nee tuurlijk niet!

Hoewel Kolobnev en Vino geen ploeggenoten waren natuurlijk

0
nickdt 30 september 2015 om 15:15

Aha. Wie werd er ook weer derde na uitsluiting Valverde. Gilbert. Dat zegt dus al genoeg want als ze worden veroordeelt, raken ze ook de 1ste en 2de plek kwijt en wint Gilbert dus.

0
achtpuntzes 30 september 2015 om 15:17

hmm, misschien kan diezelfde aanklager een paar Tours onder de loep nemen zodat landgenoot Jurgen alsnog op het hoogste treetje komt te staan? ;)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone