Vinokourov en Kolobnev horen in maart verdict rond omkopingszaak

Vinokourov en Kolobnev horen in maart verdict rond omkopingszaak

foto: Sirotti (archief)

woensdag 20 december 2017 om 14:00

Op 13 maart doet de rechtbank van Luik een uitspraak in de zaak waarbij Alexander Vinokourov en Alexsander Kolobnev betrokken zijn, meldt SudInfo. De inmiddels gestopte Kazach en de Rus zijn verdacht van omkoping tijdens de finale van Luik-Bastenaken-Luik 2010. Vino won, maar later maakte hij in totaal €150.000,- over naar Kolobnev.

De zaak kwam aan het licht toen het Zwitserse magazine l’Illustre in 2011 e-mailverkeer tussen de twee verdachten publiceerde, vlak voordat Vinokourov een eerdere claim van het magazine zou aanvechten. Het blad had namelijk in een eerder stadium geschreven dat de Kazach €100.000,- had overgemaakt aan Kolobnev. Nadat er in 2012 een onderzoek naar dokter Michele Ferrari was afgerond, kwam daarbij naar voren dat Vinokourov zelfs een totaalbedrag van €150.000,- had overgemaakt naar de Rus. Vanaf dat moment heeft de rechtbank in Luik er een zaak van gemaakt.

Wint Gilbert alsnog?
Volgens SudInfo hangt beide oud-coureurs een straf boven het hoofd van drie jaar cel en een boete van €350.000,-. Wanneer de rechtbank beide renners schuldig acht, is het interessant om te zien wat de UCI gaat doen. Zij liet de zaak in 2012 rusten bij gebrek aan bewijs. Mocht ze besluiten om de Kazach en de Rus uit de uitslag te schrappen, dan komt nummer vier Philippe Gilbert in aanmerking voor de zege. Nummer drie Alejandro Valverde werd later dat jaar met terugwerkende kracht geschorst vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij Operación Puerto.

“Met zulke praktijken (corruptie, red.) heb ik me nooit beziggehouden in mijn carrière. Ik ga altijd tot het uiterste om te winnen”, zei Vinokourov in een reactie op de onthulling van het Zwitserse magazine in 2011. “Het gaat hier om een privézaak, die niets met mijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik te maken heeft. Ik leen wel vaker geld uit. Het is gewoon een verhaal om mijn reputatie te bezoedelen.” Ook de manier waarop Vinokourov zijn olympische titel in 2012 behaalde, is uiterst opmerkelijk. Bekijk hieronder de beelden, waarop Rigoberto Urán een blunder lijkt te maken.

Dit artikel delen:

37 Reacties

Veloburto 20 december 2017 om 17:41

@TomDJ, dat is toch iets compleet anders?Als ik je dat moet uit gaan leggen…

0
achtpuntzes 20 december 2017 om 18:16

ach dit hoort er gewoon bij. Boogerd had ook niet de AGR gewonnen zonder goedvinden van Armstrong en daar zal ook wel een tegenprestatie tegenover hebben gestaan. of die tegenprestatie nu cash of iets anders is boeit me niet zo.

0
tylerhamilton 20 december 2017 om 18:55

Er was toch ook een keer iets met Langeveld en Rabobank en een nieuw contract ofzo. Er werden in het verleden veel vaker dealtjes gesloten, gaan we die dan ook allemaal naar boven halen. Zou natuurlijk wel eerlijk zijn tov de benadeelde renners.
Dit heeft voor mij niet zoveel waarde, of ze zouden de wedstrijd over moeten fietsen, dat lijkt me dan nog wel weer mooi.

0
Plavka 20 december 2017 om 21:33

@tylerhamilton
Klopt, de hier zo bewierookte boogerd kocht het NK gewoon van de veel snellere, betere en sterkere Langeveld.
Die reed toen voor Skil, wat in die tijd een zwakke ploeg was. Daar hoor je dan weer niks over. Dan mag het opeens wel.

Zelf ook wedstrijden gereden en zelfs in de jeugdcategorieen ( wel in belgie) werd met geld dingen geregeld!

0
Romāns Vainšteins 20 december 2017 om 21:39

Die reed toen gewoon in hetzelfde team toch ?

0
Sebas 20 december 2017 om 21:55

Kan wel ver meegaan met @fvetende. De straf die ze boven het hoofd hangt, is buiten proportie gezien de aard van het vergrijp in de context van deze sport. Mensen die deze discussie als zwart/wit benaderen gaan het heel moeilijk krijgen en ik denk de rechter ook trouwens. UCI heeft niet voor niets haar handen eraf getrokken.

0
Plavka 20 december 2017 om 22:32

&rv

Nee, het jaar daarna wel dus.

0
Jacco van Stierop 20 december 2017 om 23:19

“Nee, het jaar daarna wel dus.”
Vandaar: “Breuk zegt dat het goed is.”

0
NDI22 20 december 2017 om 23:57

Een dealtje maken en die ooit een keer terug krijgen wanneer de situatie zich voordoet is nog wel iets anders dan een wedstrijd kopen of verkopen. Dat gaat tegen alle principes van sport in.

0
coolietje 21 december 2017 om 00:16

@redactie op 13 maart 2018 is er de inleidingszitting voor de rechtbank, een uitspraak verwacht ik ten vroegste in 2019….

@sommigen die de straf te hoog vinden, drie jaar is de maximumstraf voor dit misdrijf. Kans is groot dat ze een lage of uitgestelde gevangenisstraf krijgen doch wel de maximumboete…

0
LB117 21 december 2017 om 10:57

@ coolietje? op basis waarvan ???

Omdat het Russen zijn? het verkopen van Koersen is toch niet verboden? er wordt door oud renners openlijk over gesproken en het lijkt me ook niet verboden. Gedeelde belangen / samenwerken en de winnaar compenseert de verliezer zo gaat het in het leven.

Wat een ongelofelijke onzin is dit. Ik heb echt het idee dat het persoonlijk op Vino gericht is (overigens ben ik ook geen fan van onze kazachse vrind ). Even wat enveloppen uitwisselen aan het eind van de koers is van alle tijden hoor.

0
west 21 december 2017 om 14:14

@Lb117
Of het vaker gebeurt of dat het vinokourov is heeft er niks mee te maken. Het is matchfixing. En als dat met bewijs en al bekend wordt dan moet je ingrijpen. Wat ik al eerder zei; als je het nu toelaat dan moet je het ook toelaten als bv Froome regelt dat Quintana een paar ton en de tweede plek in de Tour wel best vindt..

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone