Vini Zabù geeft wildcard voor Giro d’Italia terug
foto: Cor Vos
donderdag 15 april 2021 om 08:20

Vini Zabù geeft wildcard voor Giro d’Italia terug

Geen Vini Zabù in de Giro d’Italia dit jaar. De Italiaanse ploeg van ProTeam-niveau trekt zich terug, ondanks de wildcard die de ploeg heeft ontvangen van organisator RCS. Vini Zabù riskeert een algehele schorsing van de UCI vanwege twee dopinggevallen in de laatste twaalf maanden.

Volgens het team en hoofdsponsor Vini Zabù is het een beslissing “om een belangrijke boodschap te geven aan de wielerwereld. Laat dit een les zijn voor alle sporters die nog steeds proberen vals te spelen”, zo staat in het persbericht.

Intern onderzoek
Eerder besloot Vini Zabù, dat met Etienne van Empel en Wout van Elzakker twee Nederlanders in de selectie heeft, om zich aan de kant te houden zo lang het onderzoek loopt. Ook werkt de ploeg aan een intern onderzoek naar het meest recente dopinggeval van Matteo De Bonis.

Eind maart werd bekend dat De Bonis betrapt was op EPO. Doordat ook Matteo Spreafico in de voorbije Giro d’Italia werd betrapt op het middel enobosarm, ook wel ostarine, hangt Vini Zabù nu een ploegschorsing boven het hoofd. Het team wacht een schorsing niet af en geeft op eigen initiatief de Giro-wildcard terug aan RCS.

Mogelijk juridische stappen
De Bonis is gevraagd om mee te werken met het onderzoek van de betrokken instanties, zodat de strijd tegen de handel in verboden middelen voortgezet kan worden. Mogelijk neemt Vini Zabù ook nog juridische stappen om de geleden financiële schade op te eisen. Wel heeft de hoofdsponsor laten weten de sponsoring tot het eind van het seizoen voort te zetten.

“Onze keuze om niet mee te doen aan de Giro d’Italia moet duidelijk maken dat de actie van één wielrenner een verwoestend effect kan hebben op de mensen die zich maximaal inspannen om een ploeg te laten koersen. Dat wij ons terugtrekken uit de belangrijkste wedstrijd van het Italiaanse wielrennen is een daad van liefde voor de sport”, aldus Vini Zabù.

Androni Giocattoli-Sidermec of Arkéa-Samsic?
Alpecin-Fenix kreeg vanwege de winst in de Europe Tour 2020 automatisch een wildcard voor de Ronde van Italië, die op 8 mei begint in Turijn. Bardiani CSF Faizanè, EOLO-Kometa en Vini Zabù waren de andere drie gelukkigen. Mogelijk komt nu Androni Giocattoli-Sidermec in beeld om de Giro te rijden. Ook Arkéa-Samsic en Nairo Quintana lonkten al naar de wildcard van Vini Zabù.


RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
15 april 2021 08:23
Tijd voor Nairoman.
    15 april 2021 08:27
    Daar zal Savio het wel niet mee eens zijn.
15 april 2021 08:30
Jammer voor Van Empel.
    15 april 2021 10:06
    Voor de centen van papa Van Empel bedoel je?
    15 april 2021 10:34
    Nee gewoon omdat Van Empel voor zijn doen goed rijdt. Vorig jaar een prima Giro en dit jaar tot zijn val prima voorjaarswedstrijden. Niet iedereen is met de zak talent van Van der Poel en Van Aert geboren. @CP Ik weet niet hoeveel wedstrijden jij volgt, maar dit had jij ook kunnen waarnemen.
15 april 2021 08:51
Gezien de haat van de Giro organisatie tegen Savio zal het Arkea wel worden...
    15 april 2021 09:37
    Of Gazprom :) Die nemen geld en Italianen mee.
    15 april 2021 10:58
    Wat is de oorzaak van dat conflict?
15 april 2021 09:21
Het begint bij Savio thuis
15 april 2021 09:23
Androni hoort gewoon in de giro rond te fietsen. Al jaren een degelijke aanvallende ploeg die vele talenten voortbracht.
15 april 2021 09:34
Ik hoop ook Androni. Als Vinu (dat zich dan weliswaar zelf terugtrekt, maar anders was het gedaan door RCS) net start vanwege dopingperikelen zou het raar zijn om Arkea uit te nodigen waarvan in Frankrijk nog altijd een zaak loopt na die inval in het hotel bij Quintana.
15 april 2021 09:37
In principe gaat de vrijgekomen wildcard natuurlijk het best naar Androni, maar zoals de Engelsen zouden zeggen, "Vegni can hold a grudge...". Benieuwd of hij zich boven die vete met Savio kan zetten.
15 april 2021 09:51
Ik zou Gazprom Rusvelo een verstandige optie vinden. Hebben een goed team.
    15 april 2021 10:04
    Maar Menchov jij bent natuurlijk niet objectief met een functie binnen die ploeg haha
    15 april 2021 10:17
    Gazprom is vooral vergane glorie. Een halve uitslag gereden dit seizoen.
    15 april 2021 10:22
    Idem. Maar Androni en Arkéa ook. Ik zou eigenlijk die 3 teams boven de huidige wildcards hebben gezet.
    15 april 2021 11:05
    Op basis waarvan zou Gazprom een wildcard verdienen? Omdat Zakarin ooit wel eens een paar leuke uitslagen heeft gereden?
    15 april 2021 12:38
    Hebben totaal geen goed team. Behalen overal waar ze starten zwaar teleurstellende resultaten.
    15 april 2021 13:54
    Rijden redelijk wat italianen bij gazprom + Kreuziger is een soort van halve italiaan. En Gazproms uitvals basis is ook ergens in Noord Italie. Maar op basis van deze nationalistische argumenten moet Androni de wildcard gewoon krijgen, want Gazprom presteert nauwelijks wat. Ik denk zelf dat het voor Arkea te laat is om nu nog de plannen van Nairo om te gooien.
15 april 2021 10:19
Uno-X zou ook een optie kunnen zijn. Onderscheiden zich op een positieve manier (no pun intended) de laatste tijd.
15 april 2021 11:04
Mijn achterdochtige aard vraagt zich af of Vini daadwerkelijk zelf de wildcard teruggeeft of dat zij onder dwang "de eer aan zichzelf houden".
Maar enfin: ik denk dat het gezien de omstandigheden het enige juiste besluit is. Twee keer in een jaar is wel veel. Het andere enige juiste besluit is de wildcard nu aan Androni geven. Die ploeg geeft kleur aan de koers, heeft een leuke selectie, is het beste Italiaanse Proteam, etc. Bovendien: was die extra wildcard niet vooral bedoeld om de eigen teams die het al zwaar genoeg hebben te steunen? Dan zou het raar zijn om Gazprom of Arkea uit te nodigen. Arkea zou sowieso raar zijn gezien de nog lopende zaak rond Quintana. En ook Bouhanni heeft nog een disciplinaire zaak aan de broek.
    15 april 2021 11:14
    Natuurlijk is er druk uitgeoefend op deze ploeg, dit is gewoon een relatief nette manier voor alle partijen om uit deze situatie te komen.
    15 april 2021 11:22
    Zonder druk van buiten zou dit een bijzonder moedige beslissing zijn geweest, en eigenlijk niet te verwachten van een Italiaans team.

    Desondanks vraag ik me een beetje af hoe die druk uitgeoefend is. Iets in de trant van 'als jullie nou doen alsof jullie verantwoordelijkheid nemen en niet deelnemen aan de Giro, is daarna alles vergeten en komt er geen officiële straf'?
    15 april 2021 13:15
    They made them an offer they couldn’t refuse!
    15 april 2021 14:34
    Wellicht iets als "Als jullie je nu niet terugtrekken dan nodigen we jullie nooit meer uit"?

Reacties zijn gesloten.