Vincenzo Nibali: “Ik ben in dezelfde vorm als vorig jaar”

Door , maandag 6 juli 2015 om 11:00

foto: Sirotti

Het is een bekende spreuk uit de sportwereld: kampioen zijn is moeilijk, maar kampioen blijven is nog veel moeilijker. Die afmattende taak wacht Vincenzo Nibali, titelverdediger in de Tour de France. De Italiaan schuift zich graag in de underdog-rol: “De andere topfavorieten hebben dit seizoen meer gewonnen dan ik”, vertelt de Astana-renner tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Tour.


‘Niet eenvoudig me weer op te laden voor de Tour’
Slechts één zege boekte de Siciliaan dit seizoen: hij prolongeerde zijn Italiaanse titel op de weg met ferve. Verder was het niet veel soeps. “Ik kende inderdaad een lastig voorjaar. Ik was niet in de conditie die ik wilde hebben. Het was niet eenvoudig om me daarna weer op te peppen voor een zware voorbereiding richting de Tour. Maar het is me toch gelukt om in vorm te geraken. Ik ben net zo goed als vorig jaar, maar bekijk het van dag tot dag. Het is aan mij om de beste mogelijke invulling te geven aan dit vormpeil.”

Goede Dauphiné
Dat hij de vorm nu toch te pakken heeft, mag gerust een klein wonder heten. In de voorbereidingskoers Critérium du Dauphiné werd hij dan wel twaalfde, maar bergop moest hij een aantal keer vrij snel passen. “Ik ben er psychisch niet door aangeslagen. De Dauphiné was voor mij een koers om hardheid op te doen. Vandaar ook dat ik op een dag al vroeg in de aanval trok (waar hij tweede werd, red.). Ik kwam goed uit die ronde, voor mij was het een behoorlijke opbouw richting de Tour.”

‘Met Boom heb ik nu een specialist voor de kasseien’
Binnen het Astana-kamp kijkt men vooral uit naar de kasseienrit. In een soortgelijke etappe zette Nibali vorig jaar de Tour naar zijn hand. “We hebben daar opnieuw uitvoerig over gesproken. De eerste week gaat sowieso erg zwaar en hectisch zijn, met de Muur van Huy (maandag, red.) en de kasseien (dinsdag, red.). Voor die laatste rit heb ik er dit jaar met Lars Boom zelfs een specialist bij. Maar de Tour duurt lang. Vooral de laatste week is verschrikkelijk”, vindt de Italiaan.

Benieuwd naar prestaties Contador
Nibali kijkt met vertrouwen uit naar de bergen. Hij verwacht daar veel tegenstand: “Ik ben vooral benieuwd wat Alberto Contador gaat doen. Zijn poging om zowel de Giro d’Italia als de Tour te winnen is bewonderingswaardig. Met Contador is niets onmogelijk. Zelf weet ik niet of ik het ooit probeer. We zijn nu in de Tour en als team gaan we ons proberen te wapenen tegen onder meer Chris Froome, Nairo Quintana, Thibaut Pinot en Romain Bardet. Hoe het met Alberto’s vorm is gaan we zien, maar ik vond hem in de Route du Sud alweer erg sterk.”

‘Quintana de te kloppen man’
De Astana-kopman greep de persconferentie ook aan om plooien glad te strijken. Tijdens de Dauphiné vroeg Nibali zich namelijk af waar Quintana was. “Het was geen kritiek over een belangrijk wielerland als Colombia. We hadden hem alleen al niet gezien sinds de Ronde van Romandië. Het antwoord is uit zijn verband gerukt. Ik zei: ‘Als wij naar de Teide, de San Pellegrino of de Dauphiné gaan, controleert men ons’. Daar wilde ik niets mee zeggen en het spijt me als dit verkeerd is opgevat. Quintana is voor mij namelijk een van de favorieten voor de eindzege, zo niet topfavoriet nummer één”, legt Nibali de druk bij de 24-jarige kopman van Movistar.

Dit artikel delen:

9 Reacties

achtpuntzes 6 juli 2015 om 11:12

ook dit bericht leest een beetje als mosterd na de maaltijd. gesproken bij de ploegenpresentatie maar pas geplaatst nadat we al 2 dagen onderweg zijn.

Gilberto 6 juli 2015 om 11:18

Altijd maar afwachten met die Nibali, nooit geen pijl op te trekken.

jooprioolpijp 6 juli 2015 om 11:55

Voorspelling: Nibali is de eerste van de big four die door het ijs gaat zakken.

Rikkert 6 juli 2015 om 12:12

Met Boom had hij ook een specialist voor de rit naar Neeltje Jans… Boom en Westra hebben Nibali gister flink in de steek gelaten, vino zal daar niet al te blij mee zijn. Hopen dat het omgekeerd is met de kasseienrit anders is het klassement voor Nibali eigenlijk al verloren…

horsm 6 juli 2015 om 12:17

@Jooprioolpijp, kan. Maar voor Wuyts was ’t moment van de dag de razendsnelle terugkeer van Nibali na zijn lekke band. Dat gaf aan hoe blakend zijn vorm is.

xistnc 6 juli 2015 om 12:25

Die razendsnelle terugkeer was a) achter de auto’s en b) op een moment dat de achterstand van het tweede peloton met 20s groeide.

ti-raleigh 6 juli 2015 om 12:49

@ rikkert
Inderdaad, Boom en Westra zijn aangetrokken voor dit werk, maar gaven niet thuis. Het zal flink gedonderd hebben in kamp Astana. Volgens Tour du Jour had Martinelli al het nodige gezegd hierover. Ik verwacht vandaag een getergde Astana.

Hein-Jan 6 juli 2015 om 13:09

@Rikkert
Ik ben het met je eens, maar wat betreft Boom had Vino veel duidelijker moeten zijn. Boom wist op de ochtend van de tijdrit nog niet eens of hij zou starten. Vino had direct aan moeten geven dat Boom gewoon zou starten, óf dat hij sowieso niet zou starten.
In plaats daarvan zegt Vino doodleuk Boom uit koers te halen, indien hij een vervanger mag oproepen. Die vervanger zal dan niet Aru, Landa of een andere renner van naam zijn. Nee dat is Vanotti. Dan kan je Boom beter uit koers halen. Welke renner gaat er een goede prestatie leveren als je zo’n mentale dreun van je baas krijgt te verwerken? Hij wordt neergezet als een nummer ipv een belangrijk onderdeel van het team en dat wordt nog eens onderstreept doordat hij voor Vino inwisselbaar is voor Vanotti.

Sammysosa 6 juli 2015 om 13:35

@jooprioolpijp: voorspellinkie van mijn kant: Nibali wint de Tour.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.