Vijf oud-rensters Health Mate-Cyclelive in open brief: “Van Gansen heeft twee gezichten”

Vijf oud-rensters Health Mate-Cyclelive in open brief: “Van Gansen heeft twee gezichten”

© Cor Vos

woensdag 12 juni 2019 om 12:42

Na deel één en deel twee, respectievelijk de versie van de feiten volgens een artikel op Cyclingnews én de monoloog van de beschuldigde teammanager van Health Mate-Cyclelive Patrick Van Gansen, sluiten we af met een derde en voorlopig laatste deel: een open brief van vijf voormalige rensters van de ploeg. 

Het is Tara Gins die ons contacteerde om de open brief – in naam van zichzelf en nog vier andere oud-rensters van Health Mate-Cyclelive – de wereld in te sturen. “De vier andere dames blijven liever anoniem”, vertelt Gins aan WielerFlits. “Maar we vonden dat we dit écht moesten doen om de zaken beter toe te lichten.”

Gins reed voor het team van Van Gansen vanaf de oprichting, maar beëindigde vorig jaar haar actieve carrière en is ondertussen ploegleidster in een Belgisch damesteam.

Letterlijke vertaling van de open brief: 

“Koersen met het Health Mate Cyclelive Team was een geweldige ervaring. Alle rensters konden goed met elkaar opschieten en het voelde echt als een tweede familie. Het was mooi hier onderdeel van uit te maken en we zijn dankbaar voor de mogelijkheid die ons is gegeven.
Echter, we zijn het allemaal eens met het feit dat meneer Van Gansen veel seksuele en ongepaste opmerkingen heeft gemaakt gedurende de tijd dat we onderdeel waren van de ploeg. Hij verhief vaak zijn stem en werd verbaal agressief tot het punt dat rensters zich oncomfortabel voelden en bang werden. We zijn allemaal wel eens getuige geweest van verbale agressie naar andere rensters toe. Ze waren bang om te reageren en waren zelfs bereid alles te doen zodat ze hem nooit meer in zo’n staat hoefden te zien. Zelfs als ze daarvoor moesten liegen of ten voordele van hem moesten getuigen.”

“Het is waar dat je op geen enkele manier een discussie kunt hebben wanneer hij het niet met je eens is. Hij bekritiseerde jonge vrouwen wat betreft hun lichaam en gewicht op een – mentaal – ongezonde manier en hij heeft het vermogen om vrouwen emotioneel te misbruiken tot het punt dat ze breken en de motivatie verliezen om van hun sport te genieten. Meneer van Gansen heeft twee gezichten. De persoon die we net hebben besproken, maar ook iemand die er uitziet als de meest aimabele persoon op aarde, die je motiveert én helpt. Wij hebben beide gezichten leren kennen, maar uiteindelijk onthoud je de slechte kant.”

“Dit statement is geschreven door vijf ex-rensters van het Health Mate Cyclelive Team om de statements van Esther Meisels, Sara Mustonen en Chloë Turblin te ondersteunen. Wij vinden allemaal dat deze man niet langer in de buurt mag vertoeven van (jonge) vrouwen die proberen te groeien als atleten. We hebben geen enkele andere intentie dan dat we ons uit willen spreken en willen vechten voor een veilige en professionele sport. Met dit statement zullen we de UCI informeren.”

English version:

“Racing with the Health Mate Team has been an amazing experience. As all the riders got along very well and it really felt like a second family, it was nice to be part of it and we were thankful for the opportunity that was given to us.
However, we all agree on the fact that Mr. Van Gansen had been making a lot of sexual and inappropriate remarks throughout the time that we have been part of the team.
There were a lot of times he raised his voice and got verbal aggressive to the point riders got terrified and uncomfortable.
We have all witnessed verbal aggression towards other riders. Riders were scared to speak up, even willing to do anything so they would never see him in that state again. Even if they had to lie or vouch for him.”

“It is true that there is no way you can have a discussion with him when he disagrees on your opinion. He has fat & body shamed (young) women and has the ability to mentally abuse women to the point that they break and lose the motivation to enjoy their sport. Mr. Van Gansen has two faces. The person we just discussed, as also a person who looks like the kindest person on earth, a person who will motivate and help you. We got to know both of them but at the end of the day the bad side is what you keep in mind.”

“This statement has been written by multiple ex-riders of the Health Mate Cyclelive Team in order to support and back-up the statements coming from Esther Meisels, Sara Mustonen and Chloë Turblin. We fully agree that this man should not be allowed around (young) women who are trying to grow (as athletes) and where he has a position of power. We do not have any other intentions than wanting to speak up and to fight for a professional and safe sport. With this statement we will notify the UCI.”

Dit artikel delen:

65 Reacties

PietFriet 12 juni 2019 om 20:02

Klinkt als een gemiddelde manager uit het bovenmanagement van een willekeurig bedrijf. Iedereen vindt het een lul, maar hij blijft maar op zijn plek zitten en je moet hem ook nog dankbaar zijn voor je baan.

krypton 12 juni 2019 om 20:53

Een deel van de reacties onder dit bericht laat maar weer zien dat er nog een lange weg te gaan is voor sommige mannen als het neerkomt op hoe je vrouwen behandelt…

Er zijn nog altijd te veel mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag bagatelliseren en vrouwen behandelen als wezens voor hun plezier.

Maikel Vennix 12 juni 2019 om 21:38

Wat ik lastig vind is dat iedereen op sociale media zijn oordeel (of eigenlijk de veroordeling) al klaar heeft. Want het moet toch wel allemaal waar zijn wat de vrouwen zeggen? En wat Van Gansen zegt is altijd een bekentenis of bevestiging, ook al ontkent hij alles. En het artikel van de beschuldiging mag geplaatst worden, maar het weerwoord zou geen plek mogen hebben…

In tegenstelling tot de meesten hier ken ik Patrick persoonlijk. Zelf heb ik op geen enkel moment ongepast gedrag ervaren. Misschien omdat ik geen onzeker jong meisje ben dat aan het begin staat van een sportcarriere. Wat ik wel weet is dat hij heel begaan is met alles wat gaat over wielrennen. Dat hij een mening heeft, en die on-Belgisch ook keihard en direct durft te ventileren. En ik acht de kans groot dat hij dat binnen zijn ploeg ook heeft gedaan.

Wat ik me kan inbeelden is dat deze harde aanpak niet altijd in goede aarde valt. Waar de een denkt dat het nodig is om iedereen op scherp te krijgen (omdat het bij mannen zo werkt), kan dit bij vrouwen eerder intimiderend zijn (zeker als je een stuk jonger bent). Maakt dit hem tot een viespeuk? Of tot iemand die het handboek “hoe leid je een vrouwenteam” nog moet lezen.

Ik vind het lastig om te (ver)oordelen. Is hij onschuldig? Weet ik niet, ik steek er mijn hand niet voor in het vuur. Net zo min als ik dat doe voor de verklaringen van de meiden die nu in de media gegooid zijn. De waarheid zal er ergens tussenin liggen, denk ik.

Jammer genoeg kent een dergelijk verhaal alleen maar verliezers. Ik hoop dat de UCI een grondig onderzoek gaat doen, en op basis daarvan zijn oordeel gaat vellen. Zeker ook omdat er blijkbaar al eerdere signalen zijn afgegeven.En ik denk dat het verstandig is om gedurende die tijd Patrick op non-actief te zetten; als je geschoren wordt, kun je immers het beste stil blijven zitten.

Maar de enige partij waar je niets van hoort is de UCI. En daar hoor je hier op dit forum nagenoeg niemand over….

krypton 12 juni 2019 om 22:26

Waarom zouden meerdere vrouwen dit allemaal over hem zeggen dan?

Maikel Vennix 12 juni 2019 om 22:39

@Krypton,
Omdat ze niet goed om kunnen gaan met zijn directheid? Omdat ze gefrustreerd zijn over hun leidinggevende? Omdat er bij sommigen een taal- of cultuurbarriere zit? Omdat het waar is wat ze zeggen…?

Iets is niet per se waar als meerdere mensen hetzelfde verhaal hebben. Het maakt het wel steeds aannemelijker of overtuigender. Aan de andere kant waren er ook rensters die juist het tegendeel verklaarden, of verklaarden niets van dit al gezien of ervaren te hebben.

Geen idee waarom ze het zeggen, en in hoeverre het waar is. En dat is exact waarom goede waarheidsvinding nodig is, en niet een veroordeling door iedereen enkel op basis van een verklaring, en alle speculaties eromheen.

Hoe zou je het vinden als iemand jou op deze manier in de media zou brengen? Zou je berecht willen worden door de “twitteraars van deze wereld”, of zou je hopen dat er goede waarheidsvinding gedaan zou worden? Ik zou het wel weten…

Helaas is dit in mijn ogen de keerzijde van de #metoo-beweging. Het is goed dat dergelijke zaken bespreekbaar zijn, maar als een dergelijk aantijging in de media komt, heeft iedereen zijn oordeel al meteen klaar. De man is de dader, en bij wijze van spreken al veroordeeld en geexecuteerd. En dat terwijl niet iedere aantijging altijd 100% waar is, of wordt gedaan met een andere bedoeling.

Begrijp me niet verkeerd, ik pleit niemand vrij. Maar ik wil ook niemand veroordelen op basis van verklaringen in de media. Een goed onderzoek lijkt me veel meer in ieders belang. Voor de betrokkenen zelf, maar ook in het belang van de (vrouwen)sport. En ik denk dat het goed is dat Patrick tot die tijd op non-actief wordt gezet.

west 13 juni 2019 om 09:07

Er wordt hier even behoorlijk onderschat wat voor een knetterachtelijk grote stap het is om zoiets dergelijks te zeggen over iemand die je kent. Laat staan dat je het bij elkaar liegt.
Als je denkt dat zoiets iets is wat veel mensen uit wraak of frustratie zomaar even met naam en rugnummer op het internet plempen, laat staan naar een journalist/nieuwssite stappen, dan ben je of zelf niet goed bij je hoofd of je hebt een wereldbeeld dat volledig verdraaid is door de media. Hoe ver moet het komen voordat je zelf zoiets zou doen? En wat zou dan de impact op jouw leven zijn?

Mystery Rider 13 juni 2019 om 06:10

Laat je ons even weten, hoe reageer jij als je harde kritiek krijgt van je baas?
Of ben jij zelf de baas die harde kritiek gebruikt om zijn team te managen?

Eender welke situatie, laat het ons even weten, heb wel interesse om op WF een goed stukje management psychologie te lezen…misschien leer ik er nog wel wat van dat mijn eigen professionele carrière ten goede kan komen :)

vluggejapie 13 juni 2019 om 06:59

Als het wit en wollig is en bèèh roept, is het misschien niet een schaap maar waarschijnlijk wel.

Merlinappa 13 juni 2019 om 08:11

Het kan ook nog een wolf in schaapskleren zijn..

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair