“Pogacar verloor de Tour niet van Vingegaard maar van Superman”

dinsdag 27 december 2022 om 10:51
“Pogacar verloor de Tour niet van Vingegaard maar van Superman”

foto: Cor Vos

Aart Vierhouten is komend jaar ploegleider bij Q36.5, maar de afgelopen Tour de France zat hij nog achter het stuur van de volgwagen van UAE Emirates. Vanaf daar zag hij hoe zijn renner Tadej Pogacar verslagen werd. Maar volgens de Nederlander gebeurde dat niet door de uiteindelijk winnaar Jonas Vingegaard. Vierhouten stelt in gesprek met de Volkskrant dat Wout van Aert degene was die Pogacar de das omdeed.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Vierhouten heeft het specifiek over de vijfde etappe van de voorbije Tour, de kasseienrit van Lille naar Wallers-Arenberg. Pogacar reed die dag ‘heel goed’, maar toch verloor hij er de ronde, denkt zijn toenmalige ploegleider. Jumbo-Visma kreeg tijdens de rit weliswaar af te rekenen met tegenslag – Vingegaard had materiaalpech en Primoz Roglic viel – maar dat pakte uiteindelijk juist goed uit, gelooft Vierhouten. Ze hebben eigenlijk geluk gehad dat Roglic viel, daardoor konden ze toen, in die rit, niets anders doen dan kiezen voor Jonas als eerste kopman”, zegt de 52-jarige ex-renner. “Hadden ze die keuze uitgesteld, dan had dat in onze kaarten gespeeld.”

Van Aert
Het grootste ‘geluk’ voor Jumbo-Visma was echter dat Van Aert door valpartijen geen kans meer maakte op de etappezege, stelt Vierhouten. De Belg schikte zich zodoende in zijn rol als helper voor Vingegaard. ‘Tadej was goed, maar we hadden de pech dat we die dag een superman tegenkwamen die luisterde naar de naam Wout van Aert. Hij is voor Vingegaard op kop gaan rijden en fietste in de laatste twintig kilometer een gat van twee minuten dicht op Pogacar.”

“Had Van Aert met Pogacar in de kopgroep gezeten, dan had Jumbo-Visma niet geweten wat ze moesten doen: Wout laten wachten of proberen de rit te winnen? Dan hadden wij daar de Tour gewonnen. Want zonder Van Aert had Vingegaard een achterstand op Pogacar opgelopen die hij in de bergetappes nooit meer goed had kunnen maken.” Uiteindelijk liep het anders. Vingegaard sloeg toe in de etappe naar de Col du Granon en zou zijn daar veroverde gele trui niet meer afgeven. Pogacar eindigde in Parijs als tweede, op twee minuten en 43 seconden van de Deen.

Q36.5 
Vierhouten kon bij UAE Emirates blijven, maar koos dus voor een nieuw avontuur. Vanaf 2023 is hij sportief directeur bij Q36.5, de nieuwe ploeg van Douglas Ryder. “Bij UAE lag de structuur vast: hoe je een ploeg leidt, hoe je al die toprenners behandelt. Nu kan ik die structuur zelf neerzetten en inbrengen hoe ik vind dat wielrennen beleefd moet worden, hoe er gekoerst moet worden”, legt hij zijn keuze uit.

“Ik kan op mijn bek gaan, maar als het lukt heb ik heel veel eer van mijn werk. Dat had ik bij UAE ook wel gehad, hoor. Want hoe groot een renner ook is, ze zitten allemaal met een bepaalde onzekerheid. Elke topper heeft dat. Alleen Tadej niet.”

Dit artikel delen:

30 Reacties

Cycling 27 december 2022 om 11:10

Fantastisch om een dag waarin Roglic hard valt en Vingegaard pech heeft als de dag te zien waarop Pogacar de Tour verliest.

7
Rode_Rick 27 december 2022 om 14:32

Als dit uitspraken van de ploegleider zijn dat snap ik wel dat Pogacar volkomen achterlijk heeft rondgereden op de Galibier.

0
SolitaryShell 27 december 2022 om 11:31

Wat een onzin.

a) Als Van Aert in de kopgroep had gezeten, zou Stuyven dan ook zo hebben blijven doorrijden? Dacht het niet.
b) Ze hebben volgens mij daar nooit daadwerkelijk twee minuten op Vingegaard gehad. Roglic eindigde nu op twee minuten en die werd ook niet gepaced door Van Aert. Dus waarom denken ze dan dat Pogacar twee minuten had gepakt op Vingegaard?
c) Hoezo zou twee minuten achterstand niet meer goed te maken zijn als Pogacar uiteindelijk meer dan die achterstand had in Parijs?

3
achilles 27 december 2022 om 11:28

Wel erg veel wishful thinking en "als" en "indien". Alsof Jumbo ook zou twijfelen als Van Aert mee is met Pogacar en die dreigt minuten te nemen, laat staan dat Van Aert zou meerijden.

Zo zijn er wel 10 momenten in de Tour maar feit is gewoon dat Pogacar Vingegaard er niet af kreeg op Alpe d'Huez, niet op la Super Plache des Belles Filles, niet op Peyragudes. Maar werd er zelf wel genadeloos afgereden op de Granon (3minuten verlies) en Hautacam (1 minuut).

Met of zonder Van Aert, het is wel volledig Vingegaard zijn verdienst dat hij dit als enige renner ter wereld klaarspeelde.

2
jimmen 27 december 2022 om 15:30

Exact, van aert heeft alleen in absolute tijdverschillen bijgedragen in de kasseienrit.

0
Mooie Sjors 27 december 2022 om 13:54

Wat er ook van zij, aankomende Tour zal het meer van Vingegaard zelf moeten komen om Pogacar te kloppen.

Van Aert wil volgend jaar frisser uit de Tour komen met oog op het WK, waar hij dit jaar echt gesloopt was na 3 weken knokken. Die gaat zijn dagen uitkiezen en zich niet driedubbel plooien voor de eindwinst van Vingegaard. En Roglic gaat wellicht niet van start in de Tour.

Extra workload dus voor de knechten (als ze dat aankunnen) of Vingegaard zelf die het man tegen man moet doen.

2
kelderfan 27 december 2022 om 13:59

Het kan natuurlijk zomaar zijn, dat Roglic toch aansluit bij de TdF-trein.

0
Handige Harry 27 december 2022 om 14:51

Van Aert zal gewoon zijn werk moeten doen, als hij meegaat naar de Tour dan is ook hij onderdeel van het grote doel.
Namelijk de Tour winnen met Vingegaard.

0
Mooie Sjors 27 december 2022 om 17:56

Zijn deel van het werk zal hij wel doen, zich 3 weken lang te pletter rijden niet. Hoogstandjes zoals Hautacam mag een Kuss of Kruijswijk dan uit zijn kuiten toveren. Heeft Vingegaard WVA nodig om Pogi te slopen? Misschien niet, dan kan hij het mano a mano doen, of hopen dat iemand als Van Baarle ook zo’n dagen kent als Wout afgelopen Tour.

0
Handige Harry 27 december 2022 om 21:24

Het zit niet in het karakter van van Aert om te verzaken, die zal gewoon als teamplayer alles geven.

0
Romāns Vainšteins 27 december 2022 om 11:07

Lijkt me dat je die dag ook van Aert had laten chillen in de berm mocht hij vooraan gezeten hebben.

1
De Blindenloterij 27 december 2022 om 12:07

Ben ik de enige die een intrigerende complottheorie hoopte te gaan lezen over de heimelijke rol van Miguel Angel Lopez?

Van Aert reed die hele dag een beetje achter z’n eigen dagzegefeiten aan. Constant wat lummelend achterin. Sterk neigend naar alsof hij met een wel heel eenduidige missie op pad was gestuurd. Pas toen er gewerkt moest en kon worden kwam hij los.

1
Kleine h 27 december 2022 om 12:59

Ik was ook zeer teleurgesteld om niets te lezen over de echte Superman

0
Groetjesaandevoetjes 27 december 2022 om 15:07

Was ook gevallen he. Gaf ook aan dat hij daarna een uur lang niet lekker op de fiets heeft gezeten.

0
nickdt 27 december 2022 om 13:02

Had Van Aert met Pogacar in de kopgroep gezeten, dan had Jumbo-Visma niet geweten wat ze moesten doen: Wout laten wachten of proberen de rit te winnen?

Ik weet 100% zeker dat Wout zich had laten terugzakken, zeker omdat het gat nooit 2 minuten is geweest als Roglic er maar 2 minuten achter finisht. Denk dat het nooit meer dan 50 seconden is geweest.

1
Groetjesaandevoetjes 27 december 2022 om 15:06

of het 3e scenario, Van Aert in de kopgroep laten zitten, maar niet mee laten rijden. Sowieso dat Stuyven dan geirriteerd is en ook niet volledig mee reed, dus dan zou Pogacar alles in zn 1tje hebben moeten doen.

2
Michiel 27 december 2022 om 13:17

Ach ja Pocagar verloor van A, van B.

Ik houd t erop dat Vingegaard heeft gewonnen

1
Deel Koeper 27 december 2022 om 16:13

Jumbo heeft gewonnen. Zet Pogacar bij Jumbo en Vingegaard bij UAE en ik verwacht dat de winnaar dan nog steeds bij Jumbo zit.

0
meqadon 27 december 2022 om 16:44

De ploeg met van aert heeft gewonnen. Zet van aert bij uae en pogy wint met een paar minuten voorsprong

0
Wheely 27 december 2022 om 11:06

As as meel was aten we iedere dag pannenkoeken.

0
Robin van Wijlick 27 december 2022 om 11:18

Vreemd genoeg heeft hij gelijk

0
Cycling 27 december 2022 om 11:32

Dat is natuurlijk ook niet zeker, omdat het ook onduidelijk is of Roglic zonder de val niet sterk genoeg was om Pogacar te verslaan in samenwerking met Vingegaard. Bovendien als Van Aert in de kopgroep had gezeten waren de ploegen die voor een ritoverwinning aan het rijden waren echt wel gestopt met op kop rijden. Bovendien met Van Aert en Roglic in de kopgroep is het zeker dat de overige ploegen niet op kop blijven rijden om Vingegaard op achterstand te houden en Roglic en Van Aert op sleeptouw te nemen. Oftewel Pogacar heeft dankzij deze etappe nog mogen dromen van de Tour winnen. Zonder deze etappe was het nooit gelukt.

3
Rode_Rick 27 december 2022 om 14:33

Als het gat groter is valt Vingegaard gewoon op de Galibier aan en pakt hij 4 minuten die dag.

0
Pedalo 27 december 2022 om 11:35

Wat een onzin. Pogi verliest van zichzelf en het collectief van Jumbo. Ploegleiding heeft echt tekort geschoten in de etappe naar de Granon. Zeer veel volgers hadden al in de gaten dat Roglic niet meer super was na zijn val.

0
Handige Harry 27 december 2022 om 15:56

Beetje onzinnig dit verhaal.
Pogacar heeft verloren omdat het team van Jumbo Visma te sterk was.
Vingegaard en van Aert waren natuurlijk de grote motoren maar uiteindelijk was heel de ploeg nodig om Pogacar te slopen.
Sowieso had deze tactiek geen nut gehad als Vingegaard niet goed genoeg was.

0
Marik 27 december 2022 om 16:13

Er zit wel een kern van waarheid in, maar natuurlijk is het hele verhaal veel breder. Gelukkig is de echte Van Aert politie verdwenen van deze site.

0
Panache 27 december 2022 om 16:47

Vierhouten voelt gewoon de behoefte om een groot compliment te maken aan alleskunner Van Aert. Dat de analyse aan alle kanten rammelt en van de opeengestapelde ‘wat als dit, wat als dat’ aan elkaar hangt daar prikken wij Wielerflitsers natuurlijk doorheen. Lees het gewoon als een mooi compliment, niet meer dan dat.

0
westmalle1965 27 december 2022 om 19:06

Aart is medeverantwoordelijk dat Tadej niet wint, de ronde van Slovenië als voorbereiding op de Tour!? Onderschatting en/of arrogantie?! Zal niet meer gebeuren. Schat ik zo

0
Handige Harry 27 december 2022 om 21:23

Het probleem was niet Pogacar zelf maar zijn zwakke ploeg.

0
Dikke Vrouw 27 december 2022 om 12:53

Lulkoek verhaal jonas en wout hebben pog samen gekraakt . Heeft iemand link naar de keienrit wil ‘m nog was es kijken nu ik ziek ben

-2

Headlines

Populair

Materiaalzone