Vier jaar schorsing voor Tom Danielson
Foto: Sirotti
vrijdag 7 oktober 2016 om 09:11

Vier jaar schorsing voor Tom Danielson

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA heeft Tom Danielson een schorsing van vier jaar opgelegd. De 38-jarige Danielson werd vorig jaar op 4 juli betrapt op het gebruik van anabole steroïden en werd vervolgens door zijn ploeg Cannondale ontslagen.

Door de schorsing mag de Amerikaan tot 2 augustus 2019 geen wedstrijden rijden, wat gezien zijn leeftijd waarschijnlijk het einde van zijn carrière betekent. Volgens Danielson is zijn positieve test te wijten aan het gebruik van een besmet voedingssupplement.

Het is niet de eerste keer dat Danielson vanwege een dopingvergrijp geschorst wordt. In 2012 zat hij al eens een half jaar langs de kant nadat hij toegegeven had in het begin van zijn carrière bij Discovery Channel doping gebruikt te hebben. Hij riskeerde daarom een straf van acht jaar tot levenslang, maar het USADA houdt het bij vier.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
7 oktober 2016 09:17
matig dat ze het bij 4 jaar houden. 2e keer doping zou gewoon levenslang moeten zijn, klaar.
7 oktober 2016 12:18
Grote gebruiker bedoelde Mart.
7 oktober 2016 09:14
Nou ja, hij is dan pas 41 dus een grote ronde winnen kan altijd nog.
7 oktober 2016 09:23
Dat zal dan inderdaad wel einde carriere zijn voor Tommy D. Je moet wel heel gemotiveerd zijn om op die leeftijd door te blijven trainen en na 4 jaar schorsing de draad weer oppakken in koers. Je weet het natuurlijk nooit of hij bij een of ander obscuur cluppie na zijn schorsing weer opstapt, maar ik denk dat we niet veel meer van hem zullen horen.
7 oktober 2016 09:31
Adios...
7 oktober 2016 10:08
Had hij indertijd ook niet een theorie aangezwengeld dat zijn (ex?)vrouw erachter zou zitten? Ik moet zeggen dat ik deze positieve test wel heel opvallend vond, kwam wat dat betreft uit het niets.
Dat hij nu 4 jaar geschorst is zal wel met zijn eerdere positieve test te maken hebben want zo'n Impey kwam wel heel makkelijk weg met een slap vervuild voedingssupplement excuus.
Jammer voor Danielson maar zo werkt het blijkbaar.
7 oktober 2016 12:01
"Dat wordt een hele grote, let op mijn woorden" sprak Mart Smeets ooit en die had het van zijn vriend Lance Armstrong....
8 oktober 2016 06:56
Waarom heeft het zo verschrikkelijk lang moeten duren voordat deze schorsing werd uitgesproken? Er zijn toch verder ook geen nieuwe feiten boven tafel gekomen o.i.d.?
8 oktober 2016 10:50
@Blokkie5: Misschien omdat Danielson meteen door zijn ploeg ontslagen werd en niemand hem een contract aanbood. Daardoor was hij niet in competitie en kregen zaken van andere/jongere renners meer prioriteit omdat zij nog wel onder contract stonden.

Is maar een theorie hoor, ik weet het verder ook niet. Maar de ervaring leert dat zulke zaken altijd erg veel tijd nodig hebben. Houd ook in de gaten dat er waarschijnlijk aanvullend onderzoek (b-staal) gedaan moet worden en er wat hoor en wederhoor plaats moet vinden. De gemiddelde rechtszaak in Nederland duurt ook gauw een jaar.

Verder is dit natuurlijk onbegrijpelijk. Die steroiden hebben iig niet geholpen want hij heeft in 2015 niets gepresteerd. Wat voorzichtige top-10 plaatsen in kleine rondjes op het begin van het seizoen, maar in de Giro en Zwitserland kwam hij er niet aan te pas. Maar misschien dat die doping bedoeld was om te werken tijdens de wedstrijden in Amerika later dat seizoen, daar was hij in 2014 immers wel goed.
8 oktober 2016 19:47
Pakhaas 1e klas. Even afwachten of hij in hoger beroep geen TUE uit de mouw tovert, geantidateert door Hein Verbruggen ofzo: ""mijn vrouw kraakte mijn bedprestaties af, daarom daalde mijn hormoonspiegel en vooral het testosteron dus ik mocht dit revhtstreeks inspuiten omdat ik feitelijk niet gezond was".

Of zoiets. Supplement? Evengrote lulkoek

Reacties zijn gesloten.