Verschoven heiligbeen oorzaak mindere prestaties Sanne Cant

Verschoven heiligbeen oorzaak mindere prestaties Sanne Cant

Sanne Cant - foto: Cor Vos

dinsdag 29 oktober 2019 om 07:00

Sanne Cant kent de oorzaak van haar minder presteren, zondag in Gavere. Een bezoek aan de osteopaat bracht aan het licht dat ze na haar val tijdens de verkenning met een verschoven heiligbeen zat opgescheept. “Een paar dagen kine moet het probleem verhelpen.”

“Nee, leuk was het niet”, vertelt de drievoudig wereldkampioene aan WielerFlits. “Je voelt tijdens de wedstrijd dat er iets niet klopt, je denkt onmiddellijk aan die val, maar toch… Het is altijd wachten op de bevestiging. Die heb ik maandagvoormiddag dan gekregen van mijn osteopaat. Bij die val tijdens de verkenning is mijn heiligbeen verschoven. Vandaar dat ik amper kracht kon zetten tijdens de wedstrijd.”

Uitvluchten
“Het was ook niet normaal. Ik kende mijn wattages die ik trapte tijdens de trainingen de voorbije dagen. Ook mijn hartslagen waren veel minder hoog dan normaal. Maar ik wilde er achteraf niet te veel over kwijt, want dan wordt al snel gezegd dat er naar uitvluchten gezocht worden. Ik hoop dat ik volgend weekend een en ander kan rechtzetten.”

“Of ik, met wat ik nu weet, niet beter niet gestart was? Nee. Ik ben veertiende geëindigd en dat levert me twee punten op in de tussenstand van de Superprestige. Er zijn nog vijf manches te gaan. Misschien doen die twee punten er niet, maar misschien ook wel. In dat opzicht ben ik toch blij dat ik gestart ben.”

Kritiek
Net als vorig jaar krijgt Cant opnieuw kritiek. Niet helemaal terecht, vindt ze. “We zijn vier weken ver in het seizoen. Oké, ik heb nog niet gewonnen, maar ik stond toch al twee keer op het podium in een klassementscross. Zo slecht is dat niet. Ook de voorbije jaren duurde het even voor ik op dreef kwam. Het seizoen is lang, hoor. Samen met mijn coach Kristof De Kegel hebben een plan uitgewerkt. Daarin bouwen we stelselmatig op richting de belangrijke periodes.”

In Gieten werd Cant tweede – foto: Cor Vos

Dat de concurrentie ook een stap voorwaarts heeft gezet, weet Cant. “Mijn concurrentes zijn nog jong en maken uiteraard meer progressie. Dat is logisch en dat vind ik ook goed. Maar ook voor hen is het nog een lang seizoen. Ik ben zeker niet van plan mij neer te leggen bij al dat opkomend talent. Al misgun ik het hen absoluut niet. Waarom zou ik ook? Mijn grootste rivalen zijn immers halve ploegmaats”, verwijst Cant naar het gegeven dat ook Annemarie Worst en Yara Kastelijn (beiden 777) en Ceylin del Carmen Alvarado (Corendon-Circus) uitkomen voor teams die eigendom zijn van de broers Roodhooft.

Koppenberg
Komend weekend tekent de wereldkampioene present in Oudenaarde (Koppenbergcross) en Ruddervoorde. “Op de Koppenberg won ik nog nooit. Dat staat nog op mijn zogenaamde bucketlist”, lacht ze. “Als je al een paar jaar aan de top meedraait, zoek je naar zulke dingen. Of het dit jaar al kan, weet ik niet. Alles staat opnieuw op de juiste plaats, maar ik moet dinsdag en woensdag opnieuw bij de kine langs om de spieren verder lost te maken. Die waren helemaal verkrampt. Afwachten of ik vrijdag al opnieuw honderd procent topfit ben.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

Spartacus 29 oktober 2019 om 07:37

Osteopathie en verschoven heiligbeen… als arts die opgeleid is conform de wetenschap, kan ik altijd erg weinig met dit soort diagnoses… Kan me er ook helemaal niets bij voorstellen, al helemaal niet met het 'rechtzetten' door middel van manipulaties.

dikkechaap 29 oktober 2019 om 10:56

Tja, “je lichaam heeft een smak gekregen en moet herstellen” is een diagnose die een stuk minder lucratief is.

JelleH 29 oktober 2019 om 12:56

Als manueel therapeut heb ik ook een hekel aan de benaming recht zetten. Dat zou namelijk impliceren dat er iets scheef staat. Een heiligbeen (sacrum) heeft diepe groeven die in het bot van de bekken (ilium) past, hier overheen liggen nog vele banden en spieren. Mocht dit verschoven raken, dan zit je echt niet meer op de fiets, laat staan dat je 14e wordt..
Grote kans dat er bij de val iets is gebeurd waardoor het sacro-iliacaal gewricht (SI-gewricht) minder goed functioneert, met alle gevolgen vandien, daar is zeker (en vast) wat aan te doen als manueel therapeut (kine). Maar we moeten stoppen met het verkondigen van het rechtzetten van ruggen en SI-gewrichten, al verdwijnt daarmee voor bepaalde mensen hun placebo effect..
Mand!

west 29 oktober 2019 om 07:43

Heiligbeen is toch dat grote ding recht in het midden? Je zou denken dat als er iets verschuift dat het dan ten opzichte van het heiligbeen is en niet andersom?

aardappeljager 29 oktober 2019 om 07:46

Wst is kine?

Spartacus 29 oktober 2019 om 08:00

Dat is vlaams voor fysiotherapie (kinesist of kinesitherapeut)

LucasR 29 oktober 2019 om 08:58

Haha, ik wilde het net vragen.

west 29 oktober 2019 om 07:48

Als ik "verschoven heiligbeen" google krijg ik naast dit artikel nagenoeg nul hits.
Blijkbaar was het enige andere geval ter wereld van een "verschoven heiligbeen" toevallig ook bij een Belgische wielrenster, Jessie Druyts in 2012? Zeldzame kwaal…

dikkechaap 29 oktober 2019 om 10:54

Een kwakzalversdiagnose.

Akiria 29 oktober 2019 om 08:24

Heiligbeen verschoven.. heb ik ook ooit gehad.. althans dat beweerde de beste man, na 100 euro te hebben betaald drukte hij het wel even recht hahahaha wat een bulshit, 100 euro lichter en nog steeds last.. maar goed, misschien zit het bij Sanne tussen de oren en gaat het zo ook weer weg.. :)

Oblomov 29 oktober 2019 om 09:29

Tja, als je met een te kritische houding het placebo effect saboteert, ontneem je dit soort kwakzalvers natuurlijk ook het enige wapen dat ze hebben om je te helpen.

AWestie 29 oktober 2019 om 11:20

Cant en De Kegel weten beiden goed te pieken, dus idd nergens om druk over te maken

Chekie 29 oktober 2019 om 13:56

Waarschijnlijk iets aan de hand maar ligt het aan de vorm van het moment. Maar dat ga je niet zeggen. Maar wel 1 nov de koppenberg. Ben het met JelleH eens, als dit echt het probleem is en zeker rondje van Gavere fiets je niet meer.
Vorig jaar begon ze ook niet zo goed en werd ze toch wereld kampioen. Zal wel weer goed komen denk ik.

evos01 30 oktober 2019 om 05:22

Een Belgische kwaal wellicht.
Awel zulle

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone