BinckBank Tour heet voortaan Benelux Tour: “Willen ook naar Groothertogdom”

vrijdag 9 juli 2021 om 13:51
BinckBank Tour heet voortaan Benelux Tour: “Willen ook naar Groothertogdom”

foto: Cor Vos

Na twaalf jaar Eneco Tour en vier jaar BinckBank Tour gaat de enige UCI WorldTour-rittenkoers op Belgische en Nederlandse bodem voortaan door het leven als de Benelux Tour. De start wordt op maandag 30 augustus gegeven in het Friese Surhuisterveen, de slotrit eindigt op zondag 5 september in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen.

Vanaf dit jaar staat de rittenkoers dus op de kalender als de Benelux Tour. Hoofdsponsor BinckBank (overgenomen door Saxo bank) heeft besloten het aflopende sponsorcontract niet te verlengen. De rittenkoers gaat verder onder een nieuwe werktitel: De Benelux Tour en zal dit jaar weliswaar enkel Nederland en België aandoen, maar de ambitie is om vanaf volgend jaar ook door het Groothertogdom Luxemburg te koersen.

De openingsrit van de Benelux Tour, op maandag 30 augustus, vindt op Friese bodem plaats en gaat van Surhuisterveen naar Dokkum, een van de bekende Friese elf steden. Daags nadien vindt in Lelystad, hoofdstad van de provincie Flevoland, een individuele tijdrit plaats. De derde etappe wordt een Belgisch-Nederlandse etappe van Essen in de provincie Antwerpen naar Hoogerheide in de provincie Noord-Brabant.

Loodzwaar slotweekend 
De vierde rit is een ‘sprintklassieker’ van het Oost-Vlaamse Aalter naar het West-Vlaamse Ardooie. De eerder geplande start vanuit Blankenberge schuift om organisatorische redenen op naar 2022. De kuststad is akkoord gegaan met dit verzoek van de organisatie en zal volgend jaar voor de zesde keer als startplaats van een etappe de renners verwelkomen.

Vervolgens verhuist de Benelux Tour voor de vijfde rit naar Limburg, waar een pittige tocht van Riemst naar Bilzen op het menu staat. In het slotweekend wacht het peloton om te beginnen een stevige etappe van het Waals-Brabantse Ottignies-Louvain-la-Neuve naar Houffalize, om zondag te eindigen met de slotrit van Namen naar de Vesten in Geraardsbergen.

Vorig jaar ging de eindzege na een razendspannende ontknoping in Geraardsbergen naar Mathieu van der Poel. De Nederlander van Alpecin-Fenix slaagde er in de slotrit in om een solo van goed zeventig kilometer met succes af te ronden, al scheelde het aan de finish niet veel. Søren Kragh Andersen eindigde als tweede, Stefan Küng werd derde.

Rittenschema flag-nl/flag-be Benelux Tour 2021
Maandag 30 augustus: Surhuisterveen – Dokkum
Dinsdag 31 augustus: Lelystad (individuele tijdrit)
Woensdag 1 september: Essen – Hoogerheide
Donderdag 2 september: Aalter – Ardooie
Vrijdag 3 september: Riemst – Bilzen
Zaterdag 4 september: Ottignies-Louvain-la-Neuve – Houffalize
Zondag 5 september: Namen – Geraardsbergen

Dit artikel delen:

8 Reacties

lo squalo dello Stretto 9 juli 2021 om 14:29

Beetje zoals altijd dus?

0
Kiuchi 9 juli 2021 om 15:26

Ben blij met deze nieuwe naam. Ik houd persoonlijk niet zo van koersen met de sponsornaam in de naam.

Natuurlijk zijn daar genoeg voorbeelden van, ook van koersen die al heel lang bestaan zoals de “Amstel Gold Race” en “Omloop het Volk” Je m’excuse “Omloop het Nieuwsblad”, maar vaak weet je gewoon dat het al na een paar jaar weer anders gaat heten.

0
Anton van Valouwe 9 juli 2021 om 18:13

In mijn herinnering heette de AGR eerst Meerssen – Meerssen.

0
Sjoerd102 12 juli 2021 om 07:51

Tsja. Wielrennen is een van de weinige (zo niet de enige) sport waar teams volledig naar de sponsors zijn genoemd. de meeste mensen zullen onderstaande teamnamen niks zeggen: SA Vendée Cyclisme, Team Oranje Road BV, Decolef Lux
Dit zijn de officiële namen/rechtspersonen van:

Team TotalEnergies
Team Jumbo Visma
Deceuninck–Quick-Step

0
KnightBiker 9 juli 2021 om 15:31

Met het oog op de toekomst een leuke uitbreiding voor de parcours mogelijkheden om ook Luxemburg erbij te nemen, het is leuk fietsen daar.

0
Sjoerd102 9 juli 2021 om 17:55

Bij de oprichting van de Eneco Tour was de doelstelling om ook door Luxemburg te koersen. Dat is nooit gebeurd. Toen Binck bank het stokje overnam had men het ook over door Luxemburg te rijden. Ook dat gebeurde niet. Driemaal is scheepsrecht

0
Pole Pole 9 juli 2021 om 18:04

Hebben ze ooit Luxemburg aangedaan dan? Voor mij best. Graag zelfs!
Anders was Ronde van de Lage Landen een mooiere naam geweest.

0
djerkson 9 juli 2021 om 18:34

Ze zouden de ambitie moeten hebben de grootste ronde te worden na de grote 3 als ze Benelux gaan eten. Waaiers, kasseien, Ardennen, er zijn veel mogelijkheden alleszins!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone