Vermote: “Ik heb ook mijn ambities”

Vermote: “Ik heb ook mijn ambities”

Vermote bepaalt het tempo - Foto: Sirotti

woensdag 22 november 2017 om 15:53

Julien Vermote zal in 2018 vaker voor eigen kansen mogen rijden. De afgelopen jaren bij Quick-Step Floors stonden vooral in het teken van knechten in dienst van andere renners. Met een overstap naar Dimension Data wil de 28-jarige Belg ontdekken waar hij toe in staat is, zo vertelt hij in een interview met Cyclingnews.

De blonde West-Vlaming staat bekend als een renner die vroeg in de wedstrijd vaak aan kop van het peloton te bewonderen is. In de Tour de France was het vaak Vermote die in de eerste uren het werk voor zijn rekening nam, met als doel de renners die het peloton ontglipt waren binnen bereik te houden.

Vriendschap met Cavendish
Tijdens diezelfde Tour was Dimension Data een van de ploegen die concreet interesse toonde in de trouwe knecht. In augustus tekende hij een contract voor één jaar bij de Afrikaanse formatie. Vermote zal daar onder andere voormalig ploeggenoot en goede vriend Mark Cavendish tegenkomen. “Een aantal teams was geïnteresseerd. Ik stuurde op een avond een berichtje naar Cav met het nieuws dat zijn ploeg interesse toonde. Hij wist het al, maar had mij nog niks laten weten. Hij wilde mij niet beïnvloeden”, vertelt Vermote.

De aanwezigheid van Cavendish gaf voor Vermote niet de doorslag om voor Dimension Data te kiezen. “Het moest mijn eigen keuze zijn. De keuze draait niet alleen om Cavendish, het is voor mijn carrière. Maar we hadden altijd een goede vriendschap en die klik was er gelijk weer. Toen wist ik het wel.”

Doelen voor 2018
Het komende seizoen wil hij zichzelf als renner herontdekken. “Ik heb veel voor anderen gewerkt, maar ik heb ook mijn eigen ambities. Ik ken de weg in de klassiekers. Ik ben ervan overtuigd dat ik de finale kan halen. Maar daar heb je wel ervaring en wat tijd voor nodig. Ik wil gewoon finales rijden en niet enkel de wedstrijd controleren. Ik neem het Quick-Step niet kwalijk, maar ik kijk er echt naar uit om zelf weer te kunnen racen”, legt hij uit.

In het voorjaar deelt de Flandrien het kopmanschap met Edvald Boasson Hagen. Dit betekent echter niet dat hij tijdens het seizoen helemaal niet meer voor andere renners moet werken. Toch zal zijn rol veranderen. “Ik zal niet meer als eerste renner aan de slag moeten. Oké, in de Tour kan alles gebeuren. Maar in wedstrijden als de Tour of Dubai wil ik niet meer dat soort werk verrichten. Ik zal vooral in de finale ingezet worden voor Cavendish, dat is echt heel anders dan wat ik dit jaar deed.”

Opvallende ontmoeting met Cavendish
Over zijn eerste ontmoeting met Cavendish tijdens de Tour Down Under van 2011 weet de Vlaming nog een opvallend verhaal te vertellen. “In mijn eerste koers als prof had ik ruzie met Cavendish. Ik wilde mee met de vroege vlucht, maar er waren al een paar renners weg. HTC – High Road blokkeerde de weg. Toen ik er langs probeerde te gaan sloot Cavendish de deur. Ik kon er niet langs. Die dag heeft hij nog twee keer zijn excuses aangeboden voor dat voorval. Ik was daarvan als neo-prof onder de indruk.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

hartstikkebedankt 22 november 2017 om 16:06

Wel een behoorlijke renner met een grote motor maar echt uitslagen rijden in de wat zwaardere klassiekers daar heb ik nog wel mijn twijfels bij. DD voor de eendaagse koersen Haas kwijt en Vermote en Slagter ervoor terug, dat hoeft niet per se een achteruitgang te zijn.

0
MatthiasVDH 22 november 2017 om 16:17

Als Bobo de lijn van het tweede deel van vorig seizoen doortrekt, zal hij toch niet zo veel ruimte krijgen, vrees ik. Als Bobo in het voorjaar dezelfde natte krant is als voorjaar 2017, dan kan kopman Vermote wel een flitsende 17e plek in de E3 prijs pakken.

0
kiryienka 22 november 2017 om 16:29

@matthias
Bobo?? Ik heb al een hoop bijnamen voor Boasson Hagen gehoord, maar deze is nieuw voor mij… Dicht m zeker kansen toe in de kleinere voorjaarskoersen, maar in de grotere zal hij toch zijn kopman bij moeten staan.

0
vluggejapie 22 november 2017 om 18:09

Cavendish, de koning van de dichte deur.

0
ChefSpijker 23 november 2017 om 11:48

Boasson Hagen rijdt toch elk voorjaar als een natte krant. De afgelopen 5 jaar 3x een top 10 gescoord in alle voorjaarsklassiekers. Da’s toch veel te weinig voor iemand met zijn kwaliteiten. Maar goed, Vermote zie ik ook absoluut geen rol spelen in die wedstrijden. En Slagter lijkt me tov Haas een flinke achteruitgang. Slagter is 1x per jaar goed terwijl Haas afgelopen seizoen flinke progressie liet zien en zelfs in de AGR in de finale meespeelde.

0
Thailand 23 november 2017 om 12:02

Ben benieuwd welke kwaliteiten hij nog meer heeft, dat ie n flinke motor heeft is wel duidelijk. Of hij die ook in kan zetten als Cancellara dat kon is ff afwachten.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone