Velon dient nieuwe klacht in tegen UCI vanwege discriminatie vrouwenwielrennen

vrijdag 8 november 2019 om 13:52
Velon dient nieuwe klacht in tegen UCI vanwege discriminatie vrouwenwielrennen

foto: Cor Vos (archief)

De strijd tussen Velon en de UCI gaat verder. Nadat eerder al bij de Europese Commissie een klacht was ingediend tegen machtsmisbruik van de UCI, vindt Velon nu dat de internationale wielerunie het vrouwenwielrennen discrimineert. De UCI heeft namelijk een streep gezet door de organisatie van Hammer Stavanger voor vrouwen.


Velon is opgericht door meerdere WorldTour-ploegen. De organisatie stelde voor om naast Hammer Stavanger voor mannen een identieke wedstrijd te organiseren voor vrouwen waarbij alles gelijk was, van het prijzengeld tot uitzendtijden en het parcours.

De UCI nam de wedstrijd op in de voorlopige kalender, maar gaf een week later aan dat de aanvraag was afgewezen door het Management Comité. “Een Hammer-wedstrijd voor vrouwen is niet in het belang van het vrouwenwielrennen”, was de uitleg.

Uitbreiding van de klacht
Eerder weigerde de UCI om Hammer Colombia door te laten gaan in 2020. Ook daar was het plan om een mannen- en vrouwenwedstrijd te organiseren. Vanwege deze besluiten breidt Velon de klacht bij de Europese Commissie tegen de UCI (vanwege machtsmisbruik) uit.

Velon voegt een klacht toe op grond van discriminatie van het vrouwenwielrennen. Gevraagd wordt of de Commissie voorlopige maatregelen kan nemen, zodat de UCI de kalender moet aanpassen en een vrouwenrace moet toevoegen aan de Hammer Stavanger 2020.

‘Het lijkt alsof alleen de UCI tegen gelijkheid is’
“Zeer weinig bestaande wedstrijden beiden gelijkheid voor het vrouwenwielrennen, vergeleken met de mannen”, schrijft Velon. “De weigering van de Hammer Stavanger voor vrouwen staat haaks op alles wat de UCI verkondigt met betrekking tot het bevorderen van gelijkheid voor vrouwen. Wij en onze partner Tour des Fjords werden gesteund door financiële partijen, waaronder de Noorse centrale overheid, gaststad Stavanger en potentiële sponsoren. Zij willen allemaal meer gelijkheid, maar het lijkt alsof alleen de UCI hier tegen is.”

“Dit is een nieuw voorbeeld dat de UCI haar regelgevende macht misbruikt om legitieme activiteiten van Velon, mede-organisatoren en ploegen te blokkeren. Dit keer op een manier waarbij het vrouwenwielrennen gediscrimineerd wordt”, aldus Velon.


Dit artikel delen:

20 Reacties

kielabokki 8 november 2019 om 14:11

Feitelijk word je constant gebombardeerd met de boodschap: iedereen die voornamelijk mannensport bekijkt deugt niet. Marktwerking? Doet er niet toe. Staat het eigenlijk los van de discussie man/vrouw? Doet er niet toe. Je deugt gewoon niet. Er is iets mis met je.

Zoiets als verplicht ook voldoende gay porn moeten bekijken. Gewoon omdat het heurt.

Brabander 8 november 2019 om 14:35

Wat jij nu aanhaalt staat hier toch los van? De organisatie heeft alles dus klaarblijkelijk in kannen en kruiken, maar de UCI ziet dat dus niet zitten. Bietje vreemd mijns inziens. Dat heeft weinig tot niets met ‘marktwerking’ te maken.

Michiel De Rooij 8 november 2019 om 16:05

Haha @Kielabokki. Vrouwenvoetbal kijk ik ook niet naar. Simpelweg omdat het zo vreselijk slecht is. Ja maar je moet het niet met mannen voetbal vergelijken is dan de reactie. Nou dat doe ik ook niet, het is gewoon van een bagger niveau. Vrouwen hockey bv kijk ik wel naar zonder telkens m'n hoofd te schudden. Prima niveau. Ja maar, kijk hoe de stadions vol zitten bij de oranje vrouwen. Een heleboel vinden het blijkbaar wel van een prima niveau. Vandaar dat bij vrouwen competitie duels er geen hond op de tribunes zit. Ik zou wel weer naar vrouwen voetbal gaan kijken wanneer ze, net als bij hockey, rokjes gaan dragen. Wordt voor mij een stuk aantrekkelijker als witte, gepriviligeerde seksist.

ghostwriter 8 november 2019 om 16:32

@Michiel De Rooij
Dat is waarom ik niet naar de Eredivisie kijk. Dat is zo'n lachwekkend laag niveau en waarom zou je dat in godsnaam bekijken als je de keuze hebt uit wedstrijden uit andere competities waar hij niveau vele malen hoger ligt? Misschien als de heren wat strakkere broekjes aan zouden doen zouden er meer mensen naar de Eredivisie kijken. Voor het niveau van het spel kan je dat namelijk beter laten.

@kielabokki
Volgens mij verzin je dat er zelf bij. Je moet de aandacht die opkomende vrouwensporten krijgen zien als een investering in het toekomst van die sporten. Bijvoorbeeld, het niveau van het vrouwenvoetbal is nu nog erg laag in Nederland maar het gaat wel duidelijk vooruit doordat er in wordt geinvesteerd. Niemand verplicht je om er naar te kijken. Je hebt de keuze uit vele andere zenders of je kan de TV uitzetten en een boek lezen of iets anders gaan doen. Ik zie niet in waarom je 'marktwerking' hierbij betrekt alsof dat een soort heilig iets is waar we onze samenleving op moeten afstemmen.

Michiel De Rooij 8 november 2019 om 16:56

@Ghost. Ik vind dat het niveau van de eredivisie de laatste jaren juist flink is gestegen. Zie hoe mijn favoriete eredivisie club AJAX al enkele jaren de topclubs uit de door jouw bewierookte buitenlandse competities vermorzelt. Natuurlijk is de overvloed aan kunstgrasclubs in de eredivisie wel slecht voor het Nederlands voetbal. Daar wordt echt niemand beter van. Volgens mij gaan vanaf 2021 clubs zonder kutgras financieel beloond worden door de KNVB, zou dat het laatste zetje zijn? Dus nee, prima niveau de eredivisie. En het zal de komende jaren alleen maar beter worden. Fysiek hebben we de laatste jaren gelukkig ook een flinke inhaalslag gemaakt. Elke dag in het krachthonk zitten is geen talent voor nodig, maar wel broodnodig in het huidige mondiale mannen voetbal. Er valt nog wel wat te bereiken denk ik mbt je fysiek en inhoud maximaal te gebruiken. Écht diep gaan tijdens wedstrijden. Alles geven. Mentaliteit zeg maar. En focus. Kunnen ze nog wat leren van de wielrenners trouwens. Dan nog de gekke salaris maatregel mbt niet EU spelers overboord gooien – nu minimaal zo'n half miljoen euro pj (en die zal alleen maar meer worden met de salarishuis explosie bij Ajax), en we hebben een Europese topcompetitie waar ook clubs als FC Groningen weer pareltje als Luis Suarez kunnen halen zonder minimaal 600 duizend euro aan salaris te moeten lappen.

Maar ik kijk ook graag naar wedstrijden in andere competities hoor. Ben een echte liefhebber van het mannen voetbal. En van vrouwen, al heeft dat weinig om het lijf.

Brabander 8 november 2019 om 18:32

Allemaal leuk en aardig hoor, die oerinstincten. Maar wat heeft dat met deze kwestie te maken?

Michiel De Rooij 8 november 2019 om 20:03

Welke oerinstincten, Brabander?

ghostwriter 8 november 2019 om 20:10

@Michiel De Rooij
Al enkele jaren? Je bedoel vorig seizoen en ALLEEN vorig seizoen. Dit seizoen hebben ze tegen één buitenlandse topclub gespeeld en dat was Chelsea waar ze één punt uit twee wedstrijden hebben gehaald. Twee seizoenen geleden speelde Ajax niet eens Europees voetbal en het seizoen daarvoor speelde ze in de Europa League alleen tegen gevallen topclubs (als Schalke). Ajax doet het goed en als geboren en getogen Amsterdammer (maar geen Nederlander) doet het me deugd om Ajax goed te zien spelen maar één ploeg die mee kan op het hoogste Europese niveau toont alleen maar aan hoe slecht de rest van de competitie is.

15 of 16 van de 18 clubs in de Eredivisie zouden zelfs in de Championship moeite hebben met het niveau. Het niveau van de Eredivisie is lachwekkend. Vroeger speelde Nederlandse clubs ten minste nog tactisch vooruitstrevend voetbal maar behalve Ajax en AZ speelt de gehele Eredivisie nog steeds een soort jaren '90 voetbal. De tactische onkund van de Nederlandse voetbaltrainers is nog een veel groter probleem dan het technisch vaak lachwekkend lage niveau. Ik hoop voor Ajax dat een een EuroLeague komt waarin ze plaats mogen nemen want dat is de enige manier waarop ze ooit structureel de aansluiting bij de Europese top kunnen vinden.

Michiel De Rooij 8 november 2019 om 20:52

Tsja Ghost. Valencia en Lille zijn toch echt 2 clubs die in de top van competities spelen met een niveau die volgens jou toch echt vele malen hoger ligt dan de edv. Ik vind dat je eea nogal makkelijk bagatelliseert. Het jaar daarvoor had het vreselijke voorval met Appie in de voorbereiding nogal wat impact op de rest vh seizoen. En de finale Europa League halen is gewoon top. En dit jaar spelen we wederom op een hoog niveau. De tijd dat 2 clubs uit NL Europese top waren is lang geleden (jaren 70). En nu 1 ipv 2, nou zoveel verschil is er niet met vroeger. De verschillen in budget zijn zoveel groter dan 20, 25 jaar geleden. En we zijn een klein landje hè. Die zomaar Europees kampioen kan worden volgend jaar. Goed opleiden is zo nog belangrijker geworden. Net als het jezelf niet moeilijker maken dan noodzakelijk. Bij mij is het glas halfvol. Technisch zijn we bv uitstekend onderlegd, geen idee waar jij naar kijkt.

Maar goed, veel vrouwen sport, voetbal specifiek, vind ik gewoon 10x niets. En dat vinden heel veel mensen, gezien de lege tribunes en lage budgetten van clubs. Vraag en aanbod. Daar hadden we het eigenlijk over. En ik pas ervoor de horlepiep te dansen, of vaag feministisch te gaan lullen als het gaat over vrouwen voetbal. Ik zeg liever hoe het is.

Derierre de la course 8 november 2019 om 22:45

Je zegt niet hoe het is, je zegt hoe jij het ervaart.

Pietspeed 9 november 2019 om 09:46

Eerste vraag : ja, en waarom is het dan wel of niet in het belang van het vrouwenwielrennen? Dat is hier door WF het aangehaalde argument van de UCI.
Kortom, er wordt weer een lap rood vlees in de arena gegooid en iedereen duikt erop. Ff roepen en schreeuwen en je hebt reacties en discussies. Geweldig!

Hoebele 8 november 2019 om 14:31

Als de organisatie alles rond heeft met sponsoren, overheidssteun, uitzendrechten etc. Waarom zou de UCI dit dan tegenhouden?

Shinzawai 8 november 2019 om 14:35

Omdat Velon een rechtszaak heeft lopen tegen de UCI en ze nu alle activiteiten van Velon willen tegenhouden.

Brabander 8 november 2019 om 14:35

Precies dit. Je was me net voor

mackie 8 november 2019 om 15:20

Als Velon dit voor de europese rechter brengt winnen ze gegarandeerd dat de UCI dit niet tegen mag houden. zie uitspraak in de icederby zaak van o.a. Tuitert.

https://www.schaatsen.nl/nieuws/2016/nieuws-2016-tuitert-en-kerstholt-krijgen-gelijk-van-europese-commissie/

Michiel De Rooij 8 november 2019 om 15:59

Jeetje, de discriminatie kaart wordt gespeeld. Niet bepaald sterk.

Cyclinglife 8 november 2019 om 15:59

Onlangs werd bekend dat de tour of California niet doorgaat onder andere door gebrek aan sponsoring of in ieder geval wat die betalen. En het is niet de enige koers met dit probleem. Dan moet de uci elke koers die het wel red juist door laten gaan. Nog buiten het feit of het discriminatie is of dergelijke.

Polleke 8 november 2019 om 16:46

Velon wil toch graag een eigen wedstrijd circuit opzetten, op termijn los van de UCI en andere organisatoren…wat stopt ze om die vrouwenwedstrijd te laten doorgaan ?

opdekant1 8 november 2019 om 19:07

Hebben ze de racisme kaart al uitgespeeld? Anders zeker inzetten op klimaat en duurzaamheid en LGBTQSJDHEUD. Succes gegarandeerd bij de Europese Commissie!

Pietspeed 9 november 2019 om 09:46

Eerste vraag : ja, en waarom is het dan wel of niet in het belang van het vrouwenwielrennen? Dat is hier door WF het aangehaalde argument van de UCI.

Kortom, er wordt weer een lap rood vlees in de arena gegooid en iedereen duikt erop. Ff roepen en schreeuwen en je hebt reacties en discussies. Geweldig!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.