Velon dient klacht tegen machtsmisbruik UCI in bij Europese Commissie

dinsdag 1 oktober 2019 om 12:20
Velon dient klacht tegen machtsmisbruik UCI in bij Europese Commissie

foto: Cor Vos

Velon heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen de UCI. De belangenorganisatie stelt dat de Internationale Wielerunie haar macht misbruikt en probeert nieuwe regels in te voeren ten faveure van eigen zakelijke belangen. Velon heeft bij de Europese Commissie aangedrongen om te onderzoeken ‘hoe de UCI zijn regels heeft ingevoerd en zijn eigen zakelijke belangen bevoordeelt’.

Velon schrijft in een communiqué dat de UCI het pionierswerk van Velon en de teams heeft proberen tegen te werken. De organisatie en haar aandeelhouders hadden verwacht dat de UCI de initiatieven zou toejuichen, maar het tegendeel blijkt waar. “De afgelopen twaalf maanden heeft de UCI haar wettelijke macht en politieke invloed aangewend om de zakelijke activiteiten van Velon op incorrecte en onrechtvaardige manier te blokkeren.”

Zo moest Velon van de UCI in februari ‘Series’ uit de naam Hammer Series halen, anders dreigt de UCI de wedstrijden in 2020 niet op de kalender te zetten. Daarnaast zou de wielerbond de ontwikkeling van de Hammer Series hebben tegengewerkt. Eerder dit jaar is technische regelgeving aangenomen waarmee de UCI en de koersorganisatoren eigenaar worden van de wedstrijddata van renners. Belanghebbende partijen zijn bij het nemen van dit besluit echter niet geraadpleegd.

De UCI vindt dat het zijn macht mag gebruiken voor hun eigen commerciële belang en om de rechten van teams en renners zonder consultatie of toestemming weg te nemen, schrijft Velon. Velon heeft gepoogd om een constructieve dialoog aan te gaan, maar dit weigert het hoogste wielerorgaan. Velon zag hierdoor geen andere optie  dan een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. Deze klacht is op 20 september met unanieme steun van de leden van Velon ingediend en het onderzoek is momenteel gaande.

Bij Velon zijn elf WorldTour-ploegen aangesloten: BORA-hansgrohe, CCC, Deceuninck-Quick-Step, EF Education First, Mitchelton-Scott, Team Ineos, Trek-Segafredo, UAE Team Emirates, Jumbo-Visma, Team Sunweb en Lotto Soudal.

Dit artikel delen:

10 Reacties

leegloper 1 oktober 2019 om 12:47

Ik dacht even dat het om Eekhoff ging…
Dat punt van live race data vind ik wel opvallend. “Earlier this year the UCI passed new technical regulations without due process or consultation with any of the stakeholders in the sport (even with its own Equipment and Technology Fraud Commission) that sought to give itself and race organisers ownership and control over the teams’ business on live race data.”
Ik snap dat het raar zou zijn als de teams zelf wedstrijdbeeld gaan uitzenden ivm TV-rechten, maar hartslagdata etc. lijkt me dichter bij de renners/teams te liggen dan bij de UCI of koersorganisatie.

Polleke 1 oktober 2019 om 12:51

Dat ontbrak er nog aan…een machtstrijd tussen de grappenmakers van de UCI en de UCI-light…Bij ASO komen ze niet meer bij…binnenkort gaan ze hun eigen wedstrijden wel ‘reguleren’… 5 mensen met gezond boerenverstand zullen ze wel vinden om jury te spelen, de rest moet niemand ze nog leren…

Derierre de la course 1 oktober 2019 om 13:11

Volgens mij heet de U23 wedstrijd wel aangetoond dat “gezond boerenvestand” geen vereiste is om als jurylid aan de slag te mogen.

xistnc 1 oktober 2019 om 13:10

Volgens mij is zo’n klacht er ook in het schaatsen een keer geweest jegens de internationale bond. Daar gingen jaren overheen.

debarreman 1 oktober 2019 om 14:02

Uiteindelijk heeft daarbij de commerciële concurrent gewonnen van ISU.
Ik geef Velon hier ook een goede kans. De markt monopoliseren en innovatie tegen houden, daar houdt de EU niet van.

Bergje over 2 oktober 2019 om 09:37

Daar houden ze inderdaad niet van, vooral wanneer het tegen eigen belangen in gaat. Ben benieuwd of we hier spoedig iets van horen

Romāns Vainšteins 1 oktober 2019 om 13:19

Het zal wel joh.

limburgia 1 oktober 2019 om 13:53

Gapen tegen de bierkaai levert zelden winst op .

Tompot 1 oktober 2019 om 14:48

Volkomen terecht dat ze t aanvechten

Polleke 1 oktober 2019 om 15:01

Maar maar…krijgen we nog wel die fantastische haarscherpe on-board beelden te zien ?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair