Veldritwereld reageert op gepeperde uitspraken Adrie van der Poel
Eli Iserbyt baant zich een weg door de modder van Boom - foto: Cor Vos
dinsdag 7 december 2021 om 09:38

Veldritwereld reageert op gepeperde uitspraken Adrie van der Poel

Adrie van der Poel was na afloop van de cross in Boom bijzonder scherp. “Op de weg koersen ze enkel tegen amateurs in kleine wedstrijden. Logisch dat het verschil dan groot is”, reageerde Van der Poel senior na de overtuigende zege van de heroptredende Wout van Aert. De wereldkampioen van 1996 gaf daarmee de andere crossers een veeg uit de pan.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Van Aert bleek afgelopen zaterdag, bij zijn rentree in het veld, meteen veel te sterk voor de concurrentie. De drievoudige wereldkampioen wist op de power bijna twee minuten weg te rijden van onder meer Eli Iserbyt, dé crosser van de eerste seizoenshelft, en Toon Aerts. Adrie van der Poel was niet verrast door de solozege van Wout van Aert in Boom. “Wout en Mathieu rijden het hele jaar op topniveau, in grote koersen. De andere crossers rijden in de zomer alleen wat mee in kleinere wedstrijden om toch maar iets te doen. Natuurlijk is het verschil dan groot.”

Koersen tegen amateurs 
“En het zal alleen maar groter worden. Als Iserbyt en co. meer willen wedijveren, zullen ze in de zomer meer topkoersen moeten rijden. Niet tegen amateurs die ook nog eens moeten werken om centen te verdienen. Natuurlijk kunnen die continentale ploegen niet altijd deelnemen aan de grote wedstrijden, dat is jammer. Maar bepaalde renners zouden daar ook hun neus voor ophalen en zijn content met wat ze hebben”, neemt Van der Poel senior geen blad voor de mond in gesprek met Het Nieuwsblad.

De Belgische krant besloot vervolgens enkele mensen binnen het veldritwereldje te polsen voor een reactie. Eli Iserbyt is niet onder de indruk van de uitspraken van Adrie van der Poel. “Adrie zegt niks nieuws. Ik lig onder contract bij een continentale ploeg. Wij kunnen in de zomer weinig grote koersen rijden. Naar de toekomst toe zijn we wel aan het bekijken hoe we dat kunnen veranderen”, vertelt Iserbyt, die ook wil benadrukken dat het niet altijd een gunstig effect hoeft op te leveren.

Wout van Aert was ongenaakbaar in Boom – foto: Cor Vos

Iserbyt: “Ik heb nog tijd om die stap te zetten”
“Misschien moet Adrie ook eens naar zijn andere zoon kijken. David van der Poel kan al een paar jaar een mooi wegprogramma rijden, maar wordt er niet beter van”, is Iserbyt scherp. “De weg en het veld combineren zoals Wout en Mathieu, dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik ben nu 24 jaar. Ik heb nog tijd om die stap te zetten. Wout is al 27, Mathieu binnenkort ook. Zij zijn nu op de top van hun kunnen, maar hebben aanvankelijk ook het rustige pad op de weg gekozen.”

En Toon Aerts? Die kan zich wel deels vinden in de kritiek van Van der Poel senior. “Met Baloise Trek Lions rijd ik in de zomer enkele mooie wedstrijden, zoals de Baloise Belgium Tour, Tour de Wallonie en Dwars door het Hageland, waar we ook een rol spelen. Anderzijds heb ik dit jaar ook de Ronde van Namen gereden, waar inderdaad amateurs aan de start stonden. Dat was misschien een beetje onder mijn niveau. Ik heb de voorbije weken de denkoefening gemaakt hoe ik mijn zomerprogramma beter kan stofferen. Hoe ik dat zal doen, is nog niet beslist.”

Meer pk’s en nieuwe banden 
Dat Van Aert afgelopen zaterdag met bijna twee minuten voorsprong wist te winnen, ligt volgens Iserbyt niet alleen maar aan de intrinsieke kwaliteiten van de Belgische kampioen. “Volgens de logica van Adrie heb ik inderdaad nog maar twintig uur gecrost, maar hij vergeet dat ik al verplaatsingen naar Amerika en Tsjechië heb gemaakt. Terwijl Wout veel uren kon trainen en zich optimaal voorbereiden, moesten wij de voorbije weken herstellen van de wedstrijden en verplaatsingen. Evenveel trainen als hij was onmogelijk.”

Jurgen Mettepenningen, de teammanager van Iserbyt bij Pauwels Sauzen-Bingoal, vult aan. “Toon en Eli gingen bijna elke week over de limiet om elkaar af te troeven in de slotronde. Dan is het logisch dat je het onderspit moet delven tegen crossers die frisser zijn. Als je de vergelijking maakt met de Formule 1, komt Wout nu op het circuit met een wagen die sowieso al vijf pk meer kracht en ook nog eens nieuwe banden heeft door de frisheid. Je moet niet veel van autosport kennen om te beseffen dat het een groot voordeel is.”

 
84 Reacties
Sorteer op:
7 december 2021 09:48
Eigenlijk zegt a3 wat wij de hele tijd al zeggen, maar omdat onze mening eigenlijk niemand iets boeit komen wij ermee weg. Heerlijk! Tuinkaboutertjes heeeuj!
7 december 2021 09:56
Vader van der Poel geeft zijn mening. Er wordt om een reactie gevraagd aan de betrokkenen en die geven hem grotendeels gelijk. De kop boven het artikel suggereert het tegendeel.
  7 december 2021 10:17
  Dat komt omdat grote delen van het artikel zijn weggelaten. De teneur was wel degelijk dat de uitspraken van Adrie, zoals wel vaker, kant noch wal raakten. Reactie Wellens: "Wanneer Mathieu en Wout eerste en tweede worden in de Ronde van Vlaanderen, dan gaat Adrie toch ook niet elke voorbereiding van alle andere wegrenners in vraag stellen of als minderwaardig beschouwen?" Reactie Hermans: "Toen Wout met zijn 77 kilogram in de Tour de rit naar de Mont Ventoux won, toen zei Adrie toch ook niet dat alle andere klimmers tien kilo zwaarder moeten wegen om een bergrit te kunnen winnen? " Een Toon Aerts bijvoorbeeld reageert wat lauwer, maar wellicht heeft die door dat de 'papa van' niet als doel heeft om de veldrijders af te breken, maar gewoon om wat kleinzielig de prestaties van Wout van Aert te minimaliseren.
  7 december 2021 11:18
  Maar als je delen van een artikel weglaat (voor mij an sich geen probleem), is het dan niet verstandig om dat zo te doen dat de kop nog aansluit bij de inhoud. Of kies bij het plaatsen van een deel van een artikel met een andere tendens in de inhoud voor een andere kop. Overigens is het bij de huidige kop (reageert op gepeperde uitspraken) niet direct nodig dat mensen het ermee oneens zijn wat mij betreft. Weet niet of dat is aangepast
  7 december 2021 12:38
  @Leor je laatste zin is lachwekkend.
  7 december 2021 13:48
  Altijd blij als ik iemand kan laten lachen. Ter informatie, de eerste zin in het door WF (deels) overgenomen artikel is de volgende: "Wanneer Wout van Aert een puike prestatie levert, is Adrie van der Poel er als de kippen bij om die prestatie te minimaliseren." Misschien kan je daar ook wel mee lachen ;)
  7 december 2021 13:50
  @leor lekker populistisch.
  7 december 2021 13:55
  blij dat deze comment bovenaan stond, zo hoef ik geen tijd de verspillen aan het bs artikel en de vooringenomen reacties.
  7 december 2021 18:23
  LeoR 16 Jouw voorbeelden van Wellens en Co zijn uitspraken van verliezers in dit opzicht. Een Toon Aarts ik gewoon realist en laat dat zien. De algemene regel in het wielrennen is dat je moet durven verliezen als opkomend renner om beter te worden. Door meer inspanning te leveren dan de anderen groeien met oa supercompensatie. Gilbert was er in 2009/2010 een mooi voorbeeld van. Ofwel zoals Toon aangeeft; van onder je niveau of het niveau van je tegenstanders koersen wordt je niet beter. Gewoon keiharde waarheid. Dat Iserbyt tracht te pareren was te verwachten en hij gebruikt daarvoor niet het beste voorbeeld maar eerder uitzondering. NL dat broer David kennelijk al tijd aan zijn max zit en echt niet beter kan terwijl deze aanpak voor grote meerderheid wel werkt. De waarheid en direct open en eerlijk gesteld is soms hard maar niet minder waar. Behalve voor de jaloerse afgunstige mens, die komt met drogredenen.
7 december 2021 10:00
De fout zit er ‘m wat mij betreft in om het normaal te vinden wat Mathieu en Wout doen. De meeste internationale talenten met dergelijke inhoud vind je normaal niet in de cross. Kijk naar mannen als Sagan of Alaphilippe, die stappen volledig over naar de weg. Het idee dat de rest van het veld dit ook kan (of toch veel dichterbij in de buurt komen), daar heb ik mijn vragen bij. Kijk bv. zelfs naar de weg waar Naesen qua trainingsarbeid Wout achterna wilde, waardoor hij compleet overtraind raakte. Niet iedereen heeft de motor om een stevig wegprogramma met een (volledige) crosswinter te combineren. Geslaagd sneertje overigens van Eli naar David vdP, vind ik.
  7 december 2021 12:15
  David heeft gewoon minder talent dan Eli, net zoals Eli minder talent heeft dan Mathieu. Door meer en op hoger niveau op de weg te gaan koersen werk je die kloof niet zomaar weg, denk ik. Integendeel, het zou er bij sommigen net voor kunnen zorgen dat het voor hen moeilijker wordt om nog een volledig cross-seizoen lang op hoog niveau te blijven. Niet elke motor kan die belasting aan. Bovendien is de cross, waar ze (soms) wel meedoen voor de prijzen, voor hen belangrijker dan de weg waar ze voorlopig helemaal geen wereldtop zijn. Dat Wout en Mathieu superklasse zijn op de weg en in die paar crossen die ze nog doen in de winter, bewijst toch niet dat het voor andere minder getalenteerde renners ook de ideale weg is? Adrie doet wat smalend over Eli & co, en ik vind dat Iserbyt hem hier mooi van antwoord dient. Edit: de reactie waarop ik reageerde, is blijkbaar alweer verdwenen.
  7 december 2021 12:59
  Nee hoor. Dat vinden we uitmuntende prestaties. En Adrie heeft gelijk in wat ie zegt. Het verschil wordt ook niet kleiner. Het is Iserbytje met Aerts en van der Haar tot aan de terugkomst van Van Aert en Van Der Poel in de cross. Iserbyt z'n vergelijk is niet helemaal zuiver: 1. Iserbyt heeft meer talent dan David en 2. David crosst nooit aan 100% vanwege chronische rug issues.
  7 december 2021 14:52
  Ik vind het ook een mooie sneer van Iserbyt richting Adrie en David. Hierboven wordt gezegd dat David niet het talent van Mathieu en Eli heeft, dat klopt, maar een 2-4jaar geleden reed David top-10 in de klassementscrossen. Nu rijdt hij voor een procontinentale ploeg, met een beter programma en hij moddert maar wat aan: meestal plaats 28 in klassementscrossen en gaat hij dan wat punten pakken tussen Spaanse amateurs (bravo). Ok ja, David heeft rugproblemen, maar hij heeft dezelfde professionele begeleiding die mvdp weer klaar kreeg voor het WK en Roubaix. Wat moet Adrie Iserbyt en co nu verwijten? Zij rijden met hun continentale ploeg de beste wedstrijden waarin ze kunnen starten. Wat verwacht hij nog meer? Dat iedereen uit de top-10 naar een procontinentale ploeg overstapt? Zo maak je de crossploegskes kapot.
  7 december 2021 18:35
  Alfons, een erg goede stelling, gewoon realistisch. De sneer van Iserbyt is meer zwakte dan goed gevonden. Zoals je schrijft, die heeft gewoon niet het talent en dat mag. Adrie doelt op renners die wel tegenstrevers zijn en die moeten derhalve of het niveau aankunnen of zoals je zegt; Uitzonderlijke talenten kan men zich niet mee meten. Iserbyt is als Lewis Hamilton. Die jankte, klaagde, zeurde etc. toen Jenson Button, Alonso, Rosberg of een Bottas rapper is. Dergelijke types zoals ook Iserbyt ook liet zien toen Schweeck 1, 2 seizoenen terug vaak rapper was of Michael Vanthourenhout, worden altijd een beetje vals
  7 december 2021 20:23
  We gaan het gedrag van cyclocrossers toch niet vergelijken met f1 rijders. In vergelijking met lewis en max zijn de crossers brave dutskes.
7 december 2021 10:06
Inhoudelijk is dit een heel interessant debat, maar omdat Adrie het zegt moet het meteen weer gepeperd zijn en moet iedereen in Vlaanderen weer reageren. Ik ben blij dat WF niet op ieder wissewasje ingaat (meerdere Belgische outlets doen niet anders), maar ik moet dan toch even mijn ergernis kwijt over hoe langetenerig er gedaan wordt en hoe (ook hier soms) praktisch niks wordt opgeklopt tot 'ophefje'. Dat was het, fijne dag nog verder!
  7 december 2021 11:27
  Daar is net het hele succes van het veldrijden op gebaseerd. Iedere week een nieuw polemiekje. In het tijdperk Nys, Wellens, Vervecken, De Clercq deden de protagionisten daar ook gretig aan mee. Voor de camera sterke uitspraken doen en uithalen naar elkaar. Achter de coulissen samen gniffelen, wetend dat de kranten weer een week lang vol zullen staan met veldritnieuws.
7 december 2021 10:06
Adrie stelt het wat zwart wit en toch zit er een kern van waarheid in zijn boodschap. Het niveau van de rest van de crossers is gewoon te laag. Het is eigenlijk van de zotte dat één van de absolute toprenners in zijn eerste veldrit meteen een paar minuten wegrijdt in een uurtje. Dat mag de rest zich aanrekenen. Als je doet wat je deed, dan zul je de resultaten krijgen die je kreeg. Andere aanpak dus. Tegelijkertijd is de sneer van Iserbyt aan David ook een terechte. Niet iedere renner heeft het geschikte motorblok om nog beter te worden.
  7 december 2021 10:31
  Of het niveau van Van der Poel en Van Aert is exceptioneel hoog en de huidige generatie is niet slechter dan de vorige en heeft de pech om met hen samen te moeten rijden. Quote van Klaas Vantornout van dit weekend, na zijn Belgische titel in het strandracen bij de Masters: "Zou Vantornout graag prof zijn tussen de huidige generatie veldrijders. “Dat heb je gelukkig niet zelf te kiezen”, blaast hij lettelrijk. “Ik denk het niet. Mijn generatie Vervecken, Nys, Albert, Wellens en noem maar op was misschien wel de populairste aller tijden. Er was heel veel animo, wat je nu toch was mist, en het niveau was toen ook best goed. Maar als Van Aert, Van der Poel en Pidcock erbij komen, spreken we van een andere wereld. Die kalibers had ik in mijn tijd niet. Gelukkig, want anders zou ik zelf ook voor de ereplaatsen hebben moeten rijden."
  7 december 2021 10:40
  Ja tuurlijk. Sven Nys heeft het ook op de weg geprobeerd maar ook daar kwam de prijzenkast niet vol van. Mathieu en Wout zijn de beste veldrijders ooit waarbij Wouts kwaliteiten eigenlijk nog geschikter zijn voor de weg. De combinatie van kwaliteiten die Mathieu heeft, duurvermogen, explosiviteit, fabelachtige techniek en een bizar herstelvermogen, maken hem in het veld echt onverslaanbaar. Tuinkabouter roepen is leuk maar het is echt moeilijk in te schatten waar Iserbytje zou hebben gestaan mocht hij 20 jaar eerder geboren zijn.
7 december 2021 10:08
Wij hebben allen het voordeel dat we kunnen vinden en schrijven wat we willen. Adrie daarentegen is één van de hoofdrolspelers in het grote wielercircus en als professional doe je zulke uitspraken niet, zo simpel is het.
  7 december 2021 10:10
  Ik denk dat Adrie de enige is die het wereldje met regelmaat wakker schudt. Ze mogen heel blij zijn dat Adrie dit doet.
  7 december 2021 10:22
  Elk circus heeft een clown nodig, dus inderdaad, de veldritwereld mag blij zijn met Adrie .. :D
  7 december 2021 10:23
  Wat dat betreft is het jammer dat Niels Albert niet meer aan de zijde van Wout staat.
  7 december 2021 10:31
  Ik zie niet goed in waarom? Ik las deze ochtend eveneens dat Matje het WK gravelbiken gaat aandoen. Is dat ook om de gravelbikers wakker te schudden? Mijns inziens is het waardiger om een discipline/wereld die je ontgroeit bent achter je te laten. Om een analogie te maken; er zijn futsal spelers die doorgroeien naar het 'hoogste' niveau, deze keren tussen de seizoenen door ook niet (competitief) terug. Badr Hari keerde in zijn prime ook niet terug naar het NK Muay Thai, net zoals Jonah Lomu het sevens rugby ontgroeide. Neen, ik vind het een beetje kansloos worden op deze manier, dat geldt trouwens ook voor WVA. Bij Pidcock is het een ander verhaal, die gun je nog wel een WK.
7 december 2021 10:18
Adrie weet donders goed dat het verschil er is door de exceptionele kwaliteiten van Matthieu en Wout. Het rijden van de wegwedstrijden in een World Tour team zou voor de rest best wel voordeel hebben natuurlijk, zie Hermans maar het is geen wondermiddel. Het tikkie terug van Eli over David is inderdaad een sneertje met inhoud want waarom kan deze nu door zijn plekje bij de wegploeg van AF het verschil niet maken met Sweeck, Adams of Thijs Aerts? Verder een stuk dat ophef suggereert die er dus eigenlijk niet is. De kurk waarop de media al sinds jaar en dag drijft.
  7 december 2021 10:26
  We zouden dus ook kunnen stellen dat behalve de grote 2, (of 3) de echte toppers voor de weg kiezen en de B en C garnituur in het veld rijden.
  7 december 2021 10:35
  Klopt helemaal. Al denk ik dat gaandeweg het besef toch wel komt dat de cross in Besançon meer inhoud had dan die in Boom. Waarom zou je als organisator dan nog zo diep in de buidel tasten voor een WVA of VDP? Het heeft een beetje weg van de Harlem globetrotters zo op de duur.
  @Marik, Ach... Merlier, G. Vermeersch en F. Vermeersch zijn dan weer matige veldrijders, maar winnen op de weg touretappes en podium P-R. Wat zegt dat over het wegwielrennen?
  7 december 2021 13:47
  Florian Vermeersch een veldrijder noemen gaat wel wat te ver, die jongen heeft 3 crossen gereden sinds de zomer van 2018.
  7 december 2021 20:47
  Helemaal eens.
  7 december 2021 22:47
  Ik zie juist hermans niet beter presteren dan paar jaar geleden, terwijl z'n wegprogramma inderdaad veel meer is
7 december 2021 10:38
Cross is nou eenmaal een sport waar de beste gewoonlijk wint, net zoals in wel meer sporten zonder tactiek. Daarbij zijn vdp en wva ook gewoon echte klasbakken, waar het grootste deel van het prof wegpeloton niets tegen kunnen inbrengen. Waar op de weg een mindere renner nog wel eens wint door tactiek, valpartijen, of door te veel genomen risico van het peloton, is dat er in de cross niet bij. Sparen kan amper en een kopgroep weg laten rijden gebeurt natuurlijk niet. En we moeten niet vergeten dat Wout verleden seizoen 'vice-wereldkampioen' was in het veld, op de weg en tegen de klok. En dit jaar gewoon weer in de tt op wk en os. Das gene gewone.
7 december 2021 10:50
Natuurlijk zijn WVA en MVDP exceptionele talenten en tel daarbij ook Pidcock, maar het verschil is wel erg groot t.o.v. Iserbyt, Aerts, van der Haar en consorten en dat al meerdere seizoenen. Al deze mannen hebben deze gewoon minder vermogen, minder talent, minder materiaal ? of zou het toch aan de manier van trainen, voorbereiding en weerstand vergroten kunnen liggen ?
7 december 2021 10:56
Tot een paar jaar terug deed Alpecin-Fenix niet anders, toen ze nog een continental team waren. Het is dat Mathieu zo uitzonderlijk goed is, anders hadden ze nooit de stap naar pro-continental en dus de grotere wedstrijden gezet. Aan de andere kant begrijp ik Adrie z'n punt wel. Het als prof in bijv. de Ronde van Luik opnemen tegen elites zonder contract met een volledige baan is toch heel wat anders dan tegen een peloton zoals in bijv. de Benelux Tour.
7 december 2021 11:12
Bewijst maar weer eens dat veldrijden een b of c sport is met over het algemeen b en c coureurs. De sneer van Iserbyt naar David vd Poel lijkt mij eerlijk gezegd vrij flauw. Wie zegt niet dat David vd Poel niet een nog slechtere veldrijder zou zijn zonder zijn programma op de weg in de zomer. Ook het argument van Iserbyt dat de andere veldrijders nog last hebben van de verplaatsingen naar de US en weer terug is een hele slappe.
  7 december 2021 11:42
  De sneer van Eli zegt meer over hemzelf en het getrapt voelen op zijn kleine teentjes dan over de uitspraken van Adrie.
  7 december 2021 11:55
  Ja, want Adri mag sneren en Eli moet zwijgen.
  7 december 2021 12:41
  @Beer Iserbyt mag sneren zoveel hij wil maar in dit geval heeft het wel een flink calimero gehalte.
  7 december 2021 13:33
  David VDP heeft op de weg alvast meer gewonnen dan Yserbyt welke volgens mij nog niets heeft gewonnen bij de profs op de weg. En van Pidcock nog een jaar jonger zijn palmares op de weg zullen we maar niets zeggen, op de mountainbike ook niet.
  7 december 2021 14:54
  Waarom sneren naar David vdP Beer? Als je Adrie wil aanpakken zeg je iets over Adrie zelf, niet over zijn minder getalenteerde zoon die ook nog eens een permanent rugprobleem heeft, dat is niet fair en laat vooral zien hoe klein Eli zelf is.
  7 december 2021 15:11
  @Lendilonus Het is een prikje richting David, maar in de eerste plaats gewoon een inhoudelijke reactie van Iserbyt. Trouwens lang niet zo ongenuanceerd als de comments hierboven laten uitschijnen. Hij zegt dat hij aan het bekijken is hoe hij een zwaarder wegprogramma kan rijden, waarmee hij dus erkent dat ook hij dat niet onbelangrijk vindt. Maar dus ook dat het niet altijd zaligmakend is.
  7 december 2021 15:20
  Zie niet in waarom Eli hier weer de ‘kleine’ is. VdP Senior hoéft op zich ook niet als eerste het sneertje uit te delen richting de andere veldrijders. Je kan als vader ook gewoon blij zijn dat Mathieu straks wel weer met gemak zal winnen. Van mij mag Adrie evenwel zijn ongezouten mening geven en mag Eli die even ongezouten in vraag stellen. David vdP had meer dan het dubbel aantal koersdagen op de weg in vergelijking met Eli en koerste bv. in de Deutschland Tour tegen heel wat toppers. Heeft het hem zoveel beter gemaakt in de cross? Het verband tussen meer op de weg rijden (en wat meer tegen toppers) en een super-crosswinter lijkt me minder duidelijk dan het verband tussen supertalent zijn en zowel op de weg als in het veld er bij momenten bovenuitsteken.
  7 december 2021 18:42
  edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten AvdP draait er niet omheen en geeft reëele reden aan hoe dit verschil is ontstaan. Nog te zwijgen over de uitzonderlijke talenten van renners zoals Wout en MvdP. Punt is dat DvdP niet zegt te willen winnen of wedijveren om het podium met zijn broer, Wout of Pidcock daarom is dat niveau halen enerzijds voor hem niet nodig en tweedes vooral omdat gebleken is dat hij dat ook niet kan wat hij zelf al eerder aangaf in een interview. Nogal een verschil maar onzichtbaar voor de fan fanaat.
  7 december 2021 20:30
  Ik vind eerder dat adri hier een calimero gedrag vertoont. Hij geeft kritiek op de andere crossers. Eli zn antwoord mag er dan toch ook komen? En over david vdp heeft hij toch gelijk? Hy heeft keuze over het perfecte programma bij een pro continentale ploeg en rijdt zelfs geen top 10 meer in crossen. Hy was vroeger een outsider. Nu is hij niets meer dan een anonieme opvulling.
7 december 2021 11:19
Het is net zoals dat je ineens een paar van die sterkste mannen ter wereld een buurt sportcentrum instuurt om de lokale metaaltillertjes voor lul te zetten. Het nog steeds meedoen van de Antwerpse wonderboy in hun instapniche doet de sport niks goeds, het maakt het enkel nog koddiger dan het al is. Het hier serieus analyserend op induiken van Adrie vind ik nogal onnozel en pesterig, laat hem lekker mijmeren over de echte vraagstukken zoals MSR, RvV, PR & WK alsmede hoe zoonlief weer een weg richting de start van LBL en RvL weet te vinden en wat de beste weg naar groen is. Dat niveau hebben we het namelijk over en niet over een blubbattle met wat local heroes in het moederland.
7 december 2021 11:26
Met 2 minuten (had nog meer kunnen zijn zonder die glijer) voorsprong winnen tegen een gerodeerd elite cross gezelschap is wat men noemt een vernedering. De verklaring uit het team van Eli Iserbyt raakt kant noch wal. Zet 'n formule 1 auto in de modder met ik weet niet hoeveel pk's en we weten allemaal dat deze niet vooruit zal gaan. Tja, da Eli heel veel vermogen tekort komt is duidelijk: type tuinkabouter, leuk voor in de wintermaanden ter decoratie in de voortuin. Wat Eli en z'n team niet in de vergelijking meenemen is het natuurkundige begrip massa, en nee, niet verwarren met gewicht, al zal dat op een beperkte locatie ergens op aarde niet veel uitmaken. De begrippen periodiseren en pieken zitten blijkbaar ook nog niet helemaal tussen de oren. Afijn, zoals bijna altijd, heeft AvdP weer vlijmscherp raak geschoten. Vertaald naar de baanatletiek zou WvA het hele deelnemersveld in een 10km wedstrijd een rondje hebben gelapt. Ongekend. Niemand zou het dan wagen om te zeggen dat ie week in week uit al 10km wedstrijdjes onder z'n supersloffen heeft zitten.
  7 december 2021 11:36
  Kijk, dit dus. Het is exact hetzelfde als een wiskundeleraar uitlachen dat hij Einstein niet bijbeent. Deze filosofie aanhangend kun je ten opzichte van jezelf ook flink wat gierende vingerwijzers op je deurmat voorstellen.
  7 december 2021 11:51
  Het is maar net wat je vlijmscherp noemt.
  7 december 2021 17:29
  Laat het nou net Einstein zijn die hulp nodig had om zijn AR theorie in een wiskundige formule te vatten. Verder heb ik geen verstand van noch interesse in deurmatten.
  7 december 2021 17:40
  Niet? Kwestie van wat beter verdiepen en inzet tonen jonguh.
  7 december 2021 18:50
  Klein verzet raakt inderdaad deel van de kern. Maar om neerbuigend over te gaan op tuinkabouter e.d. is totaal onnodig. Diejen Iserbyt heeft karakter, net zoals vd Haar een Jack Russel, kan alleen slecht tegen de echte kou. Vwb verschil in koers afgelopen zaterdag kun je ook stellen dat massa normaal gezien meer vermogen levert maar een lichtgewicht op een glad modderig parcours minder "vastloopt" en daardoor gemakkelijker voor uitkomt. PS Wout is hier in deze context de F1 met zijn grote vermogen maar won toch. Gewoon stuk beter en zijn techniek was ook direct goed.
7 december 2021 11:51
Buiten van Aert, v.d.Poel en mischien Pidcock, zijn de overige veldrijders m.i. ook toppers. Zonder die "grote" 3 heb ik ook genoten van Iserbyt en de rest. Blijft toch topsport. A3 heeft niet altijd gelijk.
  7 december 2021 18:52
  Klopt, gewoon respect voor Eli, Toon, Michel, Lars etc. En zeker topsport. Echter het punt van Adrie is dat beter worden, grotere motor, meer macht en inhoud deels te trainen valt door niet tegen mindere tegenstanders te rijden maar tegen sterkere.
  7 december 2021 21:36
  Honderd procent gelijk notriple, waarom mensen perse zo neerbuigend moeten doen naar de andere veldrijders en het veldrijden toe is er wat over en doet de sport en de sporters oneer aan. Met een Van der Poel zit je met een uitzonderlijk talent, dat eens in de zoveel tijd maar opduikt dus dat mag je ook niet uit het oog verliezen vind ik. Eigenlijk is Van Aert nog het hardst 'gescheten' vind ik, ben je ook buitengewoon goed en kom je net als jij aan je top staat een Mathieu tegen. Beetje zoals Eddy en Roger, als die eerste er niet was geweest hoeveel extra had Roger niet gewonnen :-) En om eerlijk te zijn is de uitleg van Adrie niet helemaal correct vind ik, het is niet omdat het bij enkele extreme toppers werkt dat het voor elke veldrijder opgaat. Als dat zo zou zijn zouden er wel meer dat doen, of allemaal want ik veronderstel dat hun trainers niet debiel zijn en weten hoe ze hun poulain moeten klaarstomen.
7 december 2021 12:10
Het enige probleem is dat de uitspraken als conclusies worden vastgesteld: Meer op de weg rijden maakt je een betere crosser. Dit zal uiteindelijk voor sommigen wel gelden en voor anderen niet. Feit is gewoon dat de full time veldrijders momenteel gewoon te kort komen. Dan kun je twee dingen doen: 1) Dit accepteren en het er bij laten. Iedereen heeft zijn fysieke beperkingen en als er voor bv. een Iserbyt/Aerts niet meer in zit dan dit dan moeten zij gewoon zo doorgaan, want ze zullen toch een aardige boterham verdienen op deze manier. 2) Toch eens kijken of er manieren zijn om toch dat extra stapje te kunnen zetten. Dat zou dus bv. kunnen door een beter wegprogramma te rijden en meer inhoud te kweken.
  7 december 2021 18:54
  Nee, meer op de weg geen betere crosser, wel meer inhoud en grotere motor wat WvA demonstreerde. Hoewel zoals eerder door anderen aangegeven uitzonderlijk talent niet voor een ieder is weggelegd en daardoor geen echte vergelijking wellicht.
7 december 2021 12:36
Wat meer inhoud kweken op de weg geeft toch voordelen. Quinten Hermans heeft een stap gezet na zijn wegseizoen. Volgens mij is er niets mis met die uitspraak. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.
  7 december 2021 12:58
  Mijn indruk is dat Quinten Hermans niet heel andere uitslagen rijdt nu dan 1-2 jaar geleden. Wat mij betreft eigenlijk een prima voorbeeld dat je niet direct een betere veldrijder wordt van een goed wegprogramma. Hetzelfde geldt voor Vermeersch en Merlier. Die doen het super op de weg, maar in het veld zijn ze de afgelopen jaren ook niet ineens beter geworden.
  7 december 2021 13:56
  Helemaal niet gezegd dat hij daardoor een betere veldrijder is geworden, wel meer inhoud. Zijn uitslagen zijn dit jaar toch echt beter dan vorig jaar. Zoek ze maar op.
  7 december 2021 18:55
  Goed gezien Lalsacien.
7 december 2021 13:08
Er is gewoon een heel groot verschil in talent tussen Van Aet/van der Poel en de rest van het veld. Dat krijg je niet weggewerkt met opeens een beter wegprogramma te rijden. Daarnaast zijn Iserbyt en Aerts nu dicht tegen de topvorm terwijl die van Wout en Mathieu er pas in april hoort te zijn. Ze zijn misschien frisser nu maar anderzijds verder van hun topvorm verwijdert dan de "pure" veldrijders die pieken tot eind januari. Voor Wout en Mathieu begint het dan pas.
7 december 2021 13:20
Iserbyt is natuurlijk wat jonger dan Wout en Mathieu. Toen Wout en Mathieu die leeftijd hadden, koersten ze op de weg enkel tegen amateurs in kleine wedstrijden. Oepsie.
  7 december 2021 13:34
  WVA wanneer hij 24 was: 3de strade, 3de op het EK, top 10 in de RVV en GW, 13de in PR ondanks pech en de Ronde van Denemarken gewonnen. MVDP wanneer hij 24 was: BP, DDV, Denain, Ronde van GB + 3 ritten, 4de GW, 4de RVV en natuurlijk de Amstel Gold Race. Iserbyt is maar twee jonger dan MVDP. VDP beste seizoen (het beste seizoen ooit in veldrijden) had hij zelfs op een jongere leeftijd al gereden.
  7 december 2021 14:54
  @Gebruikersnaam Tsje er valt niet veel meer te zeggen na de opsomming van adelaarvanantwerpen, oepsie!
  7 december 2021 15:35
  het lijstje van de adelaar klopt natuurlijk Eén jaartje ervoor reden Van Aert en Van der Poel wel nog rond in wedstrijden van maximaal niveau 1.1 of 2.HC. Het feit dat ze direct dit soort uitslagen konden rijden in de opgesomde koersen én dat Van der Poel zijn beste seizoen ooit reed met een beperkt programma op de weg onderschrijft eigenlijk dat het in de eerste plaats een kwestie is van talent. Hoewel ook Iserbyt wel baat zou hebben bij een wat zwaarder programma, dat zegt hij ook zelf.
7 december 2021 13:33
Je kunt de veldritsubtop in WT-ploegen stoppen en ze volgwaardige WT-programma's laten rijden, het zal ze misschien iets helpen maar nooit op het niveau van Van Aert en Van der Poel brengen. Die zijn in de genetische toverketel gevallen en zullen altijd meer kunnen, harder kunnen en er bovenuit steken. Ten opzichte van elkaar kan de een nog eens wat gebrek aan power camoufleren met techniek en fietsbeheersing en de ander een klein gebrek aan fietstechniek goedmaken met bakken vermogen. En ik durf het ook nog wel bij grote 2 te houden, Pidcock zal het van toevalstreffers qua vorm van de dag moeten hebben om ze bij te benen. Van Aert en Van der Poel zijn in die zin consequent een klasse beter dan de rest. Voor hen is een offday ook niet meer dan dat, veel minder wisselvallig qua vorm. De Eli's en Toons van deze wereld kunnen hun pijlen beter op Pidcock richten, als ze die er consequent achter kunnen houden moeten ze al behoorlijk uit hun pijp komen met de entourage en mogelijkheden die ze nu hebben. En van papa Adri mag je vinden wat je wilt. Hij is bepaald niet altijd even fijnbesnaard maar doorgaans wel duidelijk. Dat is wat mij betreft ook wat waard, ook als de boodschap je niet aanstaat.
7 december 2021 13:44
Wout en Mathieu hebben beiden meermaals aangegeven dat hun rivaliteit ervoor heeft gezorgd dat ze nu allebei zo'n hoog niveau hebben. Dus om te doen alsof ze simpelweg meer talent hebben is iets te makkelijk. Die jongens hebben keihard geknokt en keihard gewerkt. Iserbyt is een leuke renner, maar hij komt wel een beetje over als een prinsesje.. Zelfs een keer buiten België rijden is al een hele opgave blijkbaar. Gelukkig dat Aerts wel ontvankelijk is voor deze feedback.
  7 december 2021 14:12
  Naar mijn gevoel komt (uitzonderlijk) talent heel snel bovendrijven in het wielrennen. Wout rijdt eens (een loodzware koers als) Strade, direct podium. Matje en Wout rijden het EK mee, direct podium. Ze doen de RVV mee, direct top-10. Op superjonge leeftijd wereldkampioen in het veld allebei. Dat niveau hebben Aerts, Iserbyt of andere van der Haars simpelweg niet. Of we zouden daar op z’n minst al een glimp van opgevangen hebben. Dat talent meer is dan puur fysieke aanleg, maar dat het ook gaat over mentaliteit, trainingsarbeid én het vermogen om die te verteren (wat dan ook weer fysieke aanleg is), lijkt me duidelijk. Dat Eli & co gewoon eigenlijk maar wat meer hun best moeten doen (in dit geval door zwaardere wegprogramma’s) om ook dat niveau te halen, slik ik niet zomaar. Het kán ja dat sommigen daar wat sterker van worden. Maar evengoed heeft het een negatief effect op hun niveau over een (volledige) crosswinter. Want dat is ook een belangrijke nuance uiteraard: Eli & co crossen van september tot februari. Dan moét je al een veel beperkter en ander programma rijden op de weg dan als je enkel in december en januari wat crosst.
7 december 2021 14:51
Welke wegkoersen reed David van der Poel afgelopen zomer?
  7 december 2021 14:55
  https://www.procyclingstats.com/rider/david-van-der-poel 26 koersdagen in kleinere koersen
  7 december 2021 20:56
  32 koersdagen. Ruddervoorde Koerse en de Ronde van Vlaams-Brabant staan niet op PCS. Daar won hij overigens de slotetappe.
7 december 2021 15:22
Ik denk dat Adrie er met zijn uitspraak echt niet zover naast zit. Zoals hij er heel vaak boenk op zit. Ik snap ook best dat dit tegen het zere been is als Iserbyt je favorietje is. En ook tegen het zere been van Iserbyt zelf. Want hij wordt op zijn plekje in de tuin gezet, zowel door Wout in Boom als vervolgens ook door de ouwe Poel. En dat terwijl hij zelf vindt dat hij eigenlijk de posterboy van het veldrijden zou moeten zijn, en niet die 2/3 gelegenheidscrossers die in december ff de show komen stelen. Ik denk niet dat Eli ineens gaat winnen als hij bij een WT team gaat rijden. Maar ik denk wel dat die renners daardoor een stuk extra inhoud zouden kweken. Lange wedstrijden, harde finales, op topniveau. Je gaat er niet beter van sturen, maar conditioneel maakt het je wel sterker. ik denk daarom ook dat Brand er in het veld een stukje bovenuit steekt. Waarom Vos nog steeds mee kan. En waardoor Betsema en Worst het net wat moeilijker hebben om dat absolute topniveau te halen. Niet vanwege de techniek, maar vanwege de inhoud. Gelukkig lijkt Toon de boodschap wel te begrijpen. Die schiet niet meteen in een kramp als iemand kritiek op hem levert, maar kijkt wat hij er aan heeft en of iemand misschien ook gewoon een punt heeft. Eli kan nog heel veel van hem leren... (net als Mettepenningen, die blijkbaar denkt dat als je een F1 auto met nieuwe banden op het circuit gooit, deze automatisch het snelste gaat. Alsof er verder niks af te stellen is aan een auto: waarom zouden ze dan al die vrije trainingen hebben.... simplistische man, simplistische vergelijking.
  7 december 2021 19:04
  Helder, je haalt renner(sters) aan die het punt van Adrie ondersteunen. We kunnen ingewikkeld doen over soort trainingen etc. maar allereerst zijn dit talenten waarvan één van de kenmerken belastbaarheid is in combinatie met herstelvermogen. Wat weer leidt tot meer inhoud dan bij gros concurrenten. In dat geval werkt het oa door supercompensatie waarvan deze renners nogal eens gebruik maken. Proberen anderen ook maar bij de één werkt dit beter dan de ander juist om deze kenmerken. Lars vd Haar een mooie goede crosser. Toen hij bij DSM op de weg werd uitgewrongen werd hij er niet beter op. Destijds onvoldoende hersteltijd ofwel mogelijk te vertalen als minder belastbaarheid ( eerder moe cq overeaching) en of minder herstelvermogen.
  7 december 2021 19:59
  En misschien dat daarom de term "B garnituur" ergens ook wel gewoon correct is. Bij de dames zag je het altijd als de wegtoppers en de mountainbikesters zich meldden in het veld. Toen waren de voltijds crossers ineens ook minder goed. En bij de mannen is het misschien wel waarom Eli blijft crossen. Beter goed zijn in een lokale niche, dan ergens als veldvulling meerijden tussen de grote motoren op de weg. Bij vdHaar speelden misschien wat meer zaken mee als je kijkt naar waar DSM nu is beland. Alhoewel hij veel kans ook gewoon de Nederlandse Eli is, maar dan wat sympathieker. Aan de andere kant, als je niet traint om je motor te vergroten, hoe groot is dan de kans dat je motor 'vanzelf' groter wordt?
7 december 2021 15:42
Toch lekker villein die Adri. De 'fulltime' crossers die in het eerste deel van het seizoen de dienst uitmaken, alsmede hun entourage, worden toch van diverse kanten geconfronteerd met deze mening. Dat kan irritatie opwekken of twijfel zaaien over het pad dat ze nu volgen. Kans in ieder geval dat er energie aan verspeeld wordt. Tegelijkertijd blijft Mathieu uit de wind door een dilemma/stelling te poneren welke interessant genoeg is voor het journaille om verder op voort te borduren en daar aldus weer tijd mee te verspillen. Zie het ook zomaar gebeuren dat als Mathieu nu mensen tegen het lijf loopt die 'm succes wensen bij de rentree in het veld en zeggen dat ze er naar uitkijken hem weer te zien. Terwijl de hoofdrolspelers tot nu toe van omstanders, dorpsbewoners etc de vraag kunnen krijgen of ze niet bang zijn als dadelijk VdP er ook weer bij is. Dat moet je van je af kunnen laten glijden. Iets zegt me dat een Eli dat niet zonder meer goed kan.
  7 december 2021 19:08
  Puur realistisch en direct is niet persé vilein. Het vileine beheerst hij evenwel zo weten we toen dat ook nodig was destijds met Niels Alberts die er ook wat van kon. In dit geval hoeft hij niet vilein te zijn. Hier ging het om verschil Wout en de rest niet mbt zijn zoon MvdP. Maar ja, de siamese tweeling Wout-Mathieu betekent evenzo dat wanneer hij slechts één van de twee aanhaalt in feite het dan ook voor die ander geldt als het gaat om inhoud, vermogen, grote motor etc.
7 december 2021 19:29
Adrie van der Poel werd in zijn carrière tweemaal op doping betrapt. In 1983 liep hij tegen de lamp wegens strychninegebruik. Het excuus dat hij opvoerde was: 'Ik heb duivenvlees gegeten, en die duivenmelkers drogeren hun beesten, dus vandaar.'
7 december 2021 19:42
Iserbyt is soms toch een beetje de #CryBaby van de tweewielers. Hoop maar dat de eerste paar pannenkoeken hem gesmaakt hebben.

Reacties zijn gesloten.