Veldritwereld reageert op gepeperde uitspraken Adrie van der Poel

dinsdag 7 december 2021 om 09:38
Veldritwereld reageert op gepeperde uitspraken Adrie van der Poel

Eli Iserbyt baant zich een weg door de modder van Boom - foto: Cor Vos

Adrie van der Poel was na afloop van de cross in Boom bijzonder scherp. “Op de weg koersen ze enkel tegen amateurs in kleine wedstrijden. Logisch dat het verschil dan groot is”, reageerde Van der Poel senior na de overtuigende zege van de heroptredende Wout van Aert. De wereldkampioen van 1996 gaf daarmee de andere crossers een veeg uit de pan.

Deze maand verschijnt er weer een nieuwe RIDE. Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem eind november thuisbezorgd.

Van Aert bleek afgelopen zaterdag, bij zijn rentree in het veld, meteen veel te sterk voor de concurrentie. De drievoudige wereldkampioen wist op de power bijna twee minuten weg te rijden van onder meer Eli Iserbyt, dé crosser van de eerste seizoenshelft, en Toon Aerts. Adrie van der Poel was niet verrast door de solozege van Wout van Aert in Boom. “Wout en Mathieu rijden het hele jaar op topniveau, in grote koersen. De andere crossers rijden in de zomer alleen wat mee in kleinere wedstrijden om toch maar iets te doen. Natuurlijk is het verschil dan groot.”

Koersen tegen amateurs 
“En het zal alleen maar groter worden. Als Iserbyt en co. meer willen wedijveren, zullen ze in de zomer meer topkoersen moeten rijden. Niet tegen amateurs die ook nog eens moeten werken om centen te verdienen. Natuurlijk kunnen die continentale ploegen niet altijd deelnemen aan de grote wedstrijden, dat is jammer. Maar bepaalde renners zouden daar ook hun neus voor ophalen en zijn content met wat ze hebben”, neemt Van der Poel senior geen blad voor de mond in gesprek met Het Nieuwsblad.

De Belgische krant besloot vervolgens enkele mensen binnen het veldritwereldje te polsen voor een reactie. Eli Iserbyt is niet onder de indruk van de uitspraken van Adrie van der Poel. “Adrie zegt niks nieuws. Ik lig onder contract bij een continentale ploeg. Wij kunnen in de zomer weinig grote koersen rijden. Naar de toekomst toe zijn we wel aan het bekijken hoe we dat kunnen veranderen”, vertelt Iserbyt, die ook wil benadrukken dat het niet altijd een gunstig effect hoeft op te leveren.

Wout van Aert was ongenaakbaar in Boom – foto: Cor Vos

Iserbyt: “Ik heb nog tijd om die stap te zetten”
“Misschien moet Adrie ook eens naar zijn andere zoon kijken. David van der Poel kan al een paar jaar een mooi wegprogramma rijden, maar wordt er niet beter van”, is Iserbyt scherp. “De weg en het veld combineren zoals Wout en Mathieu, dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik ben nu 24 jaar. Ik heb nog tijd om die stap te zetten. Wout is al 27, Mathieu binnenkort ook. Zij zijn nu op de top van hun kunnen, maar hebben aanvankelijk ook het rustige pad op de weg gekozen.”

En Toon Aerts? Die kan zich wel deels vinden in de kritiek van Van der Poel senior. “Met Baloise Trek Lions rijd ik in de zomer enkele mooie wedstrijden, zoals de Baloise Belgium Tour, Tour de Wallonie en Dwars door het Hageland, waar we ook een rol spelen. Anderzijds heb ik dit jaar ook de Ronde van Namen gereden, waar inderdaad amateurs aan de start stonden. Dat was misschien een beetje onder mijn niveau. Ik heb de voorbije weken de denkoefening gemaakt hoe ik mijn zomerprogramma beter kan stofferen. Hoe ik dat zal doen, is nog niet beslist.”

Meer pk’s en nieuwe banden 
Dat Van Aert afgelopen zaterdag met bijna twee minuten voorsprong wist te winnen, ligt volgens Iserbyt niet alleen maar aan de intrinsieke kwaliteiten van de Belgische kampioen. “Volgens de logica van Adrie heb ik inderdaad nog maar twintig uur gecrost, maar hij vergeet dat ik al verplaatsingen naar Amerika en Tsjechië heb gemaakt. Terwijl Wout veel uren kon trainen en zich optimaal voorbereiden, moesten wij de voorbije weken herstellen van de wedstrijden en verplaatsingen. Evenveel trainen als hij was onmogelijk.”

Jurgen Mettepenningen, de teammanager van Iserbyt bij Pauwels Sauzen-Bingoal, vult aan. “Toon en Eli gingen bijna elke week over de limiet om elkaar af te troeven in de slotronde. Dan is het logisch dat je het onderspit moet delven tegen crossers die frisser zijn. Als je de vergelijking maakt met de Formule 1, komt Wout nu op het circuit met een wagen die sowieso al vijf pk meer kracht en ook nog eens nieuwe banden heeft door de frisheid. Je moet niet veel van autosport kennen om te beseffen dat het een groot voordeel is.”

Dit artikel delen:

84 Reacties

Pietspeed 7 december 2021 om 20:45

Vlag dekt lading van column niet, misschien wel van complete interview.
Iig een kaasverhaal van Adri. Als de rest van het wielerpeloton nu ook gaat crossen, finishen ze allemaal achterin of worden gelapt. Behalve Haussler en die kerel van DCQ.

0
Maillot à Pois 7 december 2021 om 21:28

Maar dat zegt ie niet.
Hij zegt niet dat elke wegrenner een goeie crosser zou zijn, maar wel dat een goeie crosser een betere crosser kan worden door in de zomer op hoog niveau op de weg te crossen.

En ik denk dat daar op zich niet zo heel veel discussie over is. De vraag is hoe zwaar dat wegprogramma moet zijn en op welk niveau. Enkel de echte megatalenten hebben de draagkracht om een volwaardige programma in beide disciplines te combineren. ’t is niet dat Stybar plots veel beter was dan zijn concurrenten in het veld nadat hij veelvuldig op de weg ging koersen.

0
Pietspeed 8 december 2021 om 00:16

@maillot
Ik zeg ook niet dat hij dat gezegd heeft. Ik interpreteer alleen zijn verhaal, althans hier opgetekend in de column.
En mijn interpretatie is dat Stybar die een toprenner is, en Haussler ook geen pannenkoek (start van zijn carrière was erg hoopgevend en nu toch enigszins weer op niveau) in principe volledig werden zoek gereden in voorgaande cross seizoenen, voor zover ze mee deden. Geef toe dat Stybar en Haussler zeker niet zo'n voorbereiding hadden als Matthieu en Wout, maar desalniettemin namen ze het redelijk serieus. Stybar heeft uiteraard een topcrossverleden. Spreek mezelf hier ook enigszins tegen, omdat zij eigenlijk ook niet in de uitslagen voor kwamen.
Punt is gewoon dat het wegwielrennen en de cross echt verschillende disciplines zijn, waarbij Wout en Matthieu in beide er boven uit steken. Maw, ook al zouden de crossers grotere wegstrijden zomers rijden en goede wegrenners s winters de cross doen, dan verandert dat niets aan de situatie mi. Gewoonweg, zoals door anderen hiervoor al gezegd, Wout en Matthie zo exceptioneel goed zijn in beide. Denk dat crossers met grote wegwedstrijden zich niet verbeteren. De cross is namelijk veel meer niche dan de weg, waardoor de concurrentie en het niveau waarschijnlijk al lager liggen dan de weg.
De tijd zal het leren als bijvoorbeeld Toon Aerts grotere wedstrijden rijdt.

0
Maillot à Pois 8 december 2021 om 00:36

@pietspeed
ik denk dat we ’t ongeveer eens zijn.
Crossers hebben over het algemeen baat bij een zeker programma op de weg, maar de twee op hoog niveau combineren is maar weinigen gegeven. Het gros van de renners moet de focus op 1 discipline leggen en een te zwaar programma zou ook niet per se voor elke crosser goed uitdraaien.

0
O Sullivan 7 december 2021 om 23:40

Beetje domme opmerking natuurlijk voor iemand die veel aan het veldrijden te danken heeft en zeker zelf in deze sport achter de feiten aan liep. Klasse reactie van Eli. Ik had er niet eens aan gedacht dat Adri even vergat dat hij nog een zoon had. Ook Pidcock is haast onzichtbaar. En op dit soort omlopen zoen we zelden de beste Matieu. Ik heb wederom een mooie wedstrijd gezien, net als verleden week in Frankrijk (met geweldig publiek overigens) en verheug me nu al op de Italiaanse sneeuw! Het blijft dus gewoon een mooie sport Adri, misschien wel te mooi om olympisch te zijn, met of zonder de grote drie.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone