Veldritgids: Alles wat je moet weten over de cross
foto: Photopress.be
zondag 23 september 2018 om 19:30

Veldritgids: Alles wat je moet weten over de cross

Met de Amerikaanse wereldbekermanches in Waterloo en Iowa wordt het veldritseizoen 2018-2019 écht afgetrapt. Opvallend genoeg zonder Europees kampioen Mathieu van der Poel, die zijn debuut nog twee weken uitstelt. Waar kruisen de tenoren Van Aert en Van der Poel komende winter wél de degens, welke klassementen staan er op het spel, wat zijn de grote afspraken en wie zijn hun uitdagers? Wij beantwoorden uw vragen in een uitgebreide vooruitblik op veldritseizoen 2018-2019.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Welke klassementen zijn er?

Telenet UCI Cyclo-cross World Cup

foto: Photopress.be

De Telenet UCI Cyclo-cross World Cup, of kortweg de wereldbeker veldrijden, is en blijft het meest tot de verbeelding sprekende klassement. Traditioneel is de wereldbeker ook het klassement met het meest internationale karakter, zowel qua deelnemersveld als qua locaties waar de manches worden verreden. Een paar jaar geleden leek de wereldbeker op een zijspoor te zijn gekomen, met op een bepaald moment slechts zes manches – waarvan drie in België – op de kalender. Onder impuls van UCI-veldritcoördinator Peter Van den Abeele is de wereldbeker uitgebreid én zijn er een aantal interessante locaties bijgekomen.

Dit seizoen is de wereldbeker drie keer te gast in België, twee keer in de Verenigde Staten en een keer in Nederland, Frankrijk, Zwitserland – voor het eerst sinds 2010 – en Tsjechië. Er is liefst 160.000 euro aan prijzengeld te verdienen. De top-50 van de UCI-ranking heeft automatisch startrecht. Renners die buiten de top-50 kunnen alsnog startrecht vergaren als zijn geselecteerd worden door hun bondscoach. Telenet Play Sports zorgt in België voor live-uitzendingen en ook via het Youtube-kanaal van de UCI worden beelden verspreid. De wereldbeker is ook op Eurosport te zien.

23/09: flag-us Waterloo
29/09: flag-us Iowa
21/10: flag-ch Bern
17/11: flag-cz Tabor
25/11: flag-be Koksijde
23/12: flag-be Namen
26/12: flag-be Zolder
20/01: flag-fr Pontchâteau
27/01: flag-nl Hoogerheide

Telenet Superprestige

foto: Photopress.be

De Telenet Superprestige staat garant voor het regelmatigheidsklassement met de rijkste traditie. De Superprestige staat sinds 1983 op de kalender – de wereldbeker sinds 1993 – en had in zijn beginjaren tevens een redelijk internationaal karakter. De organisatie slaagt er nog steeds in om jaar na jaar een waardig peloton aan het vertrek te krijgen, maar de spreiding van de manches is sterk gecentraliseerd. Liefst zeven van de acht manches vinden op Vlaams grondgebied plaats. De openingscross in het Drentse Gieten zorgt voor de uitzondering op de regel.

In dit klassement strijden de renners voor 72.500 euro, en dit alles is live te volgen via afwisselend Sporza (slechts 2 manches) en Telenet Play Sports. In Nederland kunnen de kijkers terecht bij Ziggo Sport. Nieuw sinds dit seizoen: de beloften rijden samen met de profs, omdat de organisatie ervoor gekozen heeft om geen aparte beloftewedstrijden meer te organiseren.

14/10: flag-nl Gieten
20/10: flag-be Boom
28/10: flag-be Ruddervoorde
11/11: flag-be Gavere
16/12: flag-be Zonhoven
30/12: flag-be Diegem
10/02: flag-be Hoogstraten
16/02: flag-be Middelkerke

DVV Verzekeringen Trofee
De DVV Verzekeringen Trofee is het derde klassement dat al jaren hoog aangeschreven staat, al onderging het in de loop der jaren enkele opvallende naamswijzigingen. Tussen 1987 en 2011 ging dit klassement door het leven als de Gazet van Antwerpen Trofee, van 2012 tot en met 2015 werd dat de Bpost bank trofee. Op dit moment is DVV Verzekeringen naamsponsor van de trofee die dankzij zijn acht manches op het grondgebied van onze zuiderburen meteen ook de meest Vlaams getinte van de drie is.

Dankzij de nieuwe Brussels Universities Cyclocross wordt dit jaar ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aangedaan. Wat deze trofee vooral uniek maakt, is dat de einduitslag niet op basis van een puntentotaal, maar een tijdsklassement wordt opgemaakt. Al kwam dat experiment de spanning tot op heden nog niet ten goede. Het prijzengeld (96.400 euro) ligt een stuk hoger dan bij de Superprestige. Er is ook goed nieuws voor de Belgen én Nederlanders: alle crossen zijn “gewoon” live te zien op Sporza.

01/11: flag-be Oudenaarde
10/11: flag-be Niel
18/11: flag-be Hamme
15/12: flag-be Antwerpen
28/12: flag-be Loenhout
01/01: flag-be Baal
06/01: flag-be Brussel
09/02: flag-be Lille

BRICO-crossen

foto: Photopress.be

De zogenaamde BRICO-crossen zijn er pas sinds 2016. Het was ex-Superprestige-gezicht Chris Mannaerts die met het idee kwam om een aantal losse Vlaamse crossen – en met Hulst ook een Nederlandse – te bundelen in een serie en live op het Vlaamse VTM te brengen. Er wordt geen klassement opgemaakt. Afgelopen jaren waren deze crossen bij uitstek het moment om de profrenners te zien strijden tegen een aantal beloftes, maar sinds dit jaar heeft de organisatie – in tegenstelling tot de Superprestige – besloten om aparte beloftekoersen in het leven te roepen. Het deelnemersveld kreeg een upgrade – de komst van Wout van Aert en Mathieu van der Poel ligt al vast voor de eerste vijf manches – maar ook de parcoursen worden steeds interessanter. BRICO Cross versterkte zich immers met de klassiekers Ronse en Essen.

06/10: flag-be Meulebeke
07/10: flag-be Ronse
13/10: flag-be Lokeren
08/12: flag-be Essen
29/12: flag-be Bredene
06/02: flag-be Maldegem
17/02: flag-nl Hulst

Soudal Classics
De Soudal Classics zijn tot slot ook vermeldenswaardig. Organisatiebureau Golazo bracht deze zeven “klassiekers” samen onder een overkoepelende naam, maar men maakt ook hier geen klassement op. Wel worden ze alle zeven live op Sporza uitgezonden.

Andere interessante klassementen in het buitenland zijn de Tsjechische TOI TOI cup of de Zwitserse EKZ Cross Tour.


Wat heeft de zomer gebracht?

Voor we vooruitblikken naar het nieuwe veldritseizoen, is het interessant om even stil te staan bij wat de crossers de voorbije maanden hebben gepresteerd op de weg of de mountainbike. Conclusie is dat de modderduivels – voor zover je ze zo nog kan noemen – het buitengewoon goed hebben gedaan.

foto: Sirotti

Voor Wout van Aert – toch wel het gespreksonderwerp van het voorjaar – bleef het niet bij een goede zomer. De wereldkampioen waagde zich voor het eerst aan een voorjaarscampagne en daarbij overtrof hij alle verwachtingen. Van Aert draaide als een volleerd classicus mee in het voorjaarscircus en koppelde daar meteen ook enkele leuke uitslagen aan. Zijn derde plaats in de Strade Bianche was wellicht de meest indrukwekkende prestatie, maar ook een negende plek in de Ronde van Vlaanderen, een tiende in Gent Wevelgem, en een dertiende – ondanks een lekke band in volle finale – in Parijs-Roubaix zijn niet verkeerd. In het najaar ging Van Aert gewoon op datzelfde elan voort met winst in de Ronde van Denemarken en brons op het EK.

foto: Marcel Koch

‘Wat Van Aert kan, dat wil ik ook proberen’, moet Mathieu van der Poel gedacht hebben. Want ook hij waagt zich vanaf maart 2019 aan een voorjaarscampagne. Afgelopen zomer moest Van der Poel het nog stellen met een iets bescheidener programma op de weg. Desondanks won hij “gewoon” de Boucles de la Mayenne, Ronde van Limburg en twee ritten in de Arctic Race of Norway. Maar dé prestatie van de zomer was toch wel zijn zege op het NK op de weg, waar hij in ‘zijn’ Hoogerheide Danny van Poppel en Ramon Sinkeldam aftroefde. Op het EK miste Van der Poel net als collega Van Aert de slag niet, maar ook hij moest de duimen leggen voor Matteo Trentin. Tussendoor werkte Van der Poel ook de wereldbeker mountainbike af. Hij legde Nino Schurter het vuur aan de schenen en besloot met een sterke tweede plek.

Van der Poels ploegmaat Wietse Bosmans kroonde zich in diezelfde discipline knap tot Belgisch kampioen. Een andere ploegmaat, de Tsjech Adam Toupalik, maakte mee het mooie weer in de Arctic Race of Norway. Hij hielp Van der Poel meermaals aan ritwinst en kreeg in de derde etappe ook zelf de kans om zich in de kijker te rijden. Toupalik liet zich dat geen twee keer zeggen en won de rit, voor… Van der Poel.

De ontdekking van de zomer is wat ons betreft Quinten Hermans. Eigenlijk waren we al onder de indruk van zijn achtste plaats in de Baloise Belgium Tour, altijd een goede waardemeter, en zijn ritzege in de Oberösterreichrundfahrdt. Eind augustus deed Hermans zowaar nog straffer door de vierde rit in de Ronde van Wallonië op zijn naam te schrijven. Hermans was de hele ronde goed op dreef, maar zag op de slotdag Tim Wellens nog zijn eindzege afsnoepen. Ook ploegmaats Corné van Kessel, Toon Aerts en Lars van der Haar – winnaar van het puntenklassement in de Oberösterreichrundfahrdt – kenden een vlekkeloze zomer. Voor Lars van der Haar was het naar eigen zeggen zijn beste zomer in drie jaar.

foto: Sirotti

De sprintkwaliteiten van Tim Merlier waren natuurlijk al langer bekend, maar dat maken zijn prestaties niet minder indrukwekkend. In de Baloise Belgium Tour reed hij snellere sprints dan André Greipel – maar klopte hem net niet. Eind augustus, in de Ronde van Denemarken, kwam dan toch de verlossing. Dankzij een dubbele ritwinst én winst in het puntenklassement mag de aalvlugge ex-ploegmaat van Wout van Aert tevreden terugkijken op de zomer. Opvallend: vanaf 1 januari verlaat Merlier Veranda’s Willems-Crelan voor een het Creafin-Tüv Süd-project van Timmy Simons. Met zijn kwaliteiten zou Merlier ook als sprinter op de weg uit de voeten kunnen, maar hij kiest voor een voltijds crossbestaan.

Bij Marlux-Bingoal was Eli Iserbyt de uitblinker van dienst. Met name zijn sterke Boucles de la Mayenne – weliswaar in de schaduw van Mathieu van der Poel – blijft bij. Iserbyt knokte zich, dankzij een sterke proloog naar een derde plaats in het eindklassement en tot winnaar van het jongerenklassement. Op nog een uitschieter van Thomas Joseph in de GP Monseré en van Kevin Pauwels in Dwars door de Vlaamse Ardennen na, was het vaak stil rond de jongens van ploegmanager Jurgen Mettepenningen, die nochtans de hele zomer lang werden begeleid door voormalig Vueltaritwinnaar Gianni Meersman.

foto: SWPix.com

Andere noemenswaardige resultaten: een zesde plaats van Tom Pidcock in de Heistse Pijl én de zesde etappe in de Tour of Britain, een derde plaats van Gianni Vermeersch in Dwars door het Hageland en de ritwinst in de Tour d’Alsace van David van der Poel.


Wie zijn de absolute toppers?

Lars van der Haar mag dan wel in Geraardsbergen de eerste grote confrontatie op zijn naam hebben geschreven, toch horen in het rijtje absolute toppers eigenlijk maar twee namen thuis. We hebben het dan natuurlijk over wereldkampioen Wout van Aert en Europees kampioen Mathieu van der Poel. Beide tenoren hadden de afgelopen weken de handen vol met een druk wegprogramma én het uitstippelen van een traject richting het klassieke voorjaar, waar ze zich allebei dolgraag willen meten.

foto: Photopress.be

Wereldkampioen Wout van Aert heeft er een bewogen zomer opzitten, en dat is misschien nog een understatement. De moeilijke relatie tussen Van Aert en ploegmanager Nick Nuyens kwamen tot een dieptepunt, en dus zag Van Aert zich – naar eigen zeggen om een “dringende reden” – genoodzaakt om zijn contract te ontbinden. Daarom zal hij de komende wereldbekers als individueel renner afwerken. Nuyens ondernam intussen juridische stappen tegen Van Aert, en dat zijn zaken die niet in de koude kleren kruipen.

Gelukkig voor Van Aert is er met zijn vormpeil helemaal niks mis, zo bewees hij afgelopen week in Geraardsbergen. Al na één prik van de wereldkampioen begon de rest flink te puffen en was er geen houden meer aan. Door het afhaken van Van der Poel voor de twee Amerikaanse manches kunnen we stellen dat Van Aert zonder ongelukken in ieder geval de wereldbeker veldrijden al in the pocket heeft. Verder werkt Van Aert met het oog op het klassieke voorjaar dertig crossen af. Een aantal manches van de Superprestige en DVV Verzekeringen Trofee moeten daarvoor wijken.

foto: ASO / Arctic Race of Norway

Of het voorbarig is dat die twee klassementen dan richting Mathieu van der Poel zullen gaan? Eigenlijk niet, want ook dit supertalent lijkt op zijn allesverwoestende elan van het vorige seizoen voort te gaan, getuige zijn prestaties op de mountainbike. Ook Van der Poel wil zich vanaf maart volgend jaar op het klassieke voorjaar op de weg gaan richten, maar hij wil daar – op de eerste twee wereldbekermanches na – géén andere crossen voor schrappen. Zijn ploegmanager Philip Roodhooft bevestigde ons dat Van der Poel verder het volledige crossprogramma tot en met de BRICO-cross in Hulst op 17 februari afwerkt, alleen de eerste twee weekends van december – wanneer er geen klassementscrossen op de planning staan – zijn nog niet ingevuld. Veel hooi op de vork van deze alleskunner dus, de komende maanden.

Wat kunnen de subtoppers?

Als we ons baseren op de twee vorige crosswinters, dan moeten we vaststellen dat de rest het met ereplaatsen moet doen. Strijden voor winst is bijna een utopie geworden en brons lijkt iedere cross weer het hoogst haalbare als deze twee tenoren van de partij zijn. In de afgelopen twee winters gebeurde het maar driemaal dat niét Van Aert of Van der Poel in een klassementscross mocht juichen.

foto: Photopress.be

Vaststelling is dat de Telenet-Fidea Lions van Sven Nys steeds paraat staan om die kruimels op te rapen én zich niet zomaar op voorhand gewonnen geven. Op die manier won Toon Aerts in 2016 het Europees kampioenschap en in datzelfde seizoen de DVV-manche bovenop de Balenberg. Van der Haar deed hetzelfde in de wereldbekermanche in Hoogerheide en de DVV-manche in Ronse. Met name op parcoursen waarop er wat klimwerk aan te pas komt, mogen we deze twee tenoren in de vuurlinie verwachten. Van der Haar heeft er bovendien een zorgenvrije zomer opzitten en leeft na zijn overwinning in Geraardsbergen op een wolk. Als er één ploeg is die – met ook een goede Quinten Hermans en ‘mister regelmaat’ Corné van Kessel – het de twee tenoren collectief lastig kunnen maken, dan zijn het de leeuwen van Sven Nys wel.

Pauwels Sauzen-Vastgoedservice plaatst daar vanaf dit seizoen onder andere Laurens Sweeck, Daan Soete en Jens Adams tegenover. De formatie van Geert Vanhoof kwam dus grondig versterkt uit de zomer en heeft vooral met Sweeck een uitstekende Soete goud in handen. Sweeck kan jaar na jaar ietsje meer en kroonde zich vorig jaar zelfs bijna tot Belgisch kampioen. Ook Soete stond daar in Koksijde op het podium. De twee kopmannen van Vanhoof houden wel van zand- en intervalcrossen en komen normaliter minder tot hun recht als er geklommen wordt, al bewees Soete met een derde plaats in Geraardsbergen het tegendeel. Zusterploeg Creafin-Tuv Sud rekent vanaf 1 januari op de diensten van Tim Merlier en Tsjechisch kampioen Michael Boros. Merlier is altijd in voor een razendsnelle start en de bijhorende openingsronde.

foto: Photopress.be

Voor Marlux-Bingoal is het voorlopig nog bang afwachten hoe hun renners uit een relatief onzichtbare zomer zijn gekomen. De formatie van Jurgen Mettepenningen mist eigenlijk een echte kopman, eentje met uitschieters zoals Klaas Vantornout die destijds wel had. Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt zijn de coming men, maar een klassementscross winnen zat er voorlopig nog niet in. De twee, en dan vooral Iserbyt, zijn gestage groeiers en verdienen nog wat krediet. Iserbyt is pas twintig en heeft volgens Mettepenningen alles in zich om het de grote twee lastig te makken. Aan hem om dat de komende maanden te bewijzen. Opvallend genoeg redde op de Muur van Geraardsbergen ouderdomsdeken Kevin Pauwels de meubelen met een vijfde plek. Pauwels kwam laat in de koers op gang, maar deed het zeker niet onaardig.

foto: Steffen Müssiggang

Verder heeft Corendon-Circus, naast natuurlijk Mathieu van der Poel, nog enkele talentvolle crossers in huis. Het meest benieuwd zijn we naar Adam Toupalik. Het Tsjechisch kanon heeft er een ijzersterke zomer opzitten met onder andere ritwinst in de Arctic Race of Norway, het is nu alleen de vraag of hij die lijn kan doortrekken in de cross. Datzelfde geldt voor Gianni Vermeersch, van wie we al langer weten dat hij op beide terreinen tot veel in staat is, en David van der Poel. Tom Meeusen overschrijdt deze winter de kaap van de dertig en wil na twee moeilijke winters eindelijk nog eens iets laten zien. Vorig seizoen liet hij zich bij momenten vangen aan de immense trainingsarbeid van Van der Poel. Hopelijk heeft hij daaruit geleerd en kan de ‘ice man’ zijn winnaarsbenen van een aantal winters geleden nog eens terugvinden.

Niet-Belgen en -Nederlanders zijn verder schaars, maar als we naar iemand mogen uitkijken, dan is het de Brit Tom Pidcock. Het supertalent, dat deze winter de stal van Sven Nys verliet voor een persoonlijk project, gaat voor een redelijk gestage groei en maakt deze winter alleen opwachting bij de profs in de Superprestige. De wereldbeker werkt hij nog af bij de beloften – terecht ook, Pidcock is pas 19 jaar jong. Verder maakt Pidcock er geen geheim van dat hij kickt op kampioenschappen en de bijhorende truien, dus schrijf hem maar alvast op voor het WK.


Welke crossen mag je niet missen?

Het recept voor een spannende cross is dezer dagen niet alleen een uitdagend parcours, maar vooral beide toppers aan de start krijgen. Wout van Aert rijdt – zoals eerder vermeld – deze winter slechts dertig crossen, waarvan normaliter vijf (Waterloo, Iowa, Ardooie, La Mézière en het BK in Kruibeke) zonder concurrent Mathieu van der Poel. In de overige 25 wordt het strijd op het scherpst van de snee.

foto: Photopress.be

De eerste confrontatie tussen de twee toppers krijgen we op 6 en 7 oktober in de BRICO-crossen van Meulebeke en Ronse. Vooral die laatste is, gezien de lastigheidsgraad en het overzicht op het parcours op de Hotondberg, een niet te missen afspraak. Die lastigheidsgraad en vooral ook de hoogtemeters vinden we de daaropvolgende weken weer terug in de wereldbeker in Bern (20 oktober) en de Koppenbergcross (1 november). Daarna is het uitkijken naar het eerste kampioenschap van de winter.

Het Europees kampioenschap veldrijden (4 november) gaat deze winter door in het Nederlandse Rosmalen, op een technisch parcours waar Van der Poel vorig jaar al de Grote Prijs van Brabant won.

De allerspannendste cross van het seizoen was de voorbije twee seizoenen steeds de DVV Verzekeringen Trofee-manche aan de flanken van de Schelde in Antwerpen (dit jaar op 15 december). Ook de wereldbekers in het zand van Koksijde (25 november) op de Citadel van Namen (23 december) leverden al meermaals leuke duels op, iets waar we ook komende winter weer naar mogen uitkijken.

Maar het zwaartepunt van het seizoen ligt natuurlijk eind januari, begin februari wanneer de kampioenschappen op het programma staan. Op 13 januari zoeken we in Huijbergen een opvolger voor Van der Poel, en in Kruibeke voor Van Aert. De mondiale titelstrijd gaat voor het eerst sinds 1998 (toen in Middelfart, gewonnen door Mario De Clercq) door in Denemarken op 3 februari. Vorig jaar gingen de renners tijdens de vierde manche van de wereldbeker al eens testen in Bogense, toen was wie anders dan Mathieu van der Poel heer en meester. Een paar maanden later ging Van Aert op het wereldkampioenschap in Valkenburg met de regenboogtrui aan de haal. Zijn de rollen nu omgekeerd?


Podcast Crosspraat

WielerFlits opent het nieuwe veldritseizoen met de lancering van een nieuwe podcast. In WielerFlits Crosspraat bespreken verslaggevers Maxim Horssels en Nico Dick de stand van zaken in de mooiste wintersport die er is. Althans dat vindt ons podcast-duo. Luister nu naar aflevering 1; opgenomen op de Muur van Geraardsbergen.

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
22 september 2018 08:23
Ik hoop op een mooi seizoen voor Lars van der Haar. Die moet het de grote twee toch wel eens lastig kunnen gaan maken.
22 september 2018 08:29
Leuk artikel. Maar ik mis een compleet overzicht van alle veldritten in de vorm van een kalender. Jammer, maar gelukkig zijn er ook andere bronnen voor deze info.
    22 september 2018 09:50
    In onze kalender zijn alle crossen toegevoegd. 2019 komt er zo spoedig aan.
    22 september 2018 14:02
    Helemaal met Sooike eens. Een kalender is wel het minste wat je verwacht in "wat gaat in de cross komen dit seizoen". De kalender met alle wedstrijden is onoverzichtelijk en een omweg.
22 september 2018 08:58
Niks over de vrouwen?
    22 september 2018 10:03
    Inderdaad,toch gezien het aantal Nederlandse dames vandaag in het veldrijden.
    In feite was dat hele zomer verhaal overbodig en had de auteur ook de favorietes en outsiders bij de dames kunnen beschrijven, meestal is de strijd om de zege bij hen op TV spannender dan bij de mannen, waar het vooral om plaats 3 spannend is,na op 1 van der Poel en op 2 Van Aert.
    Nog iets over DVV,dat gaat inderdaad om een tijdsklassement. Als een renster/renner opgeeft of niet start worden er standaard vijf minuten aangerekend.
    23 september 2018 00:38
    En de issues van sophie de boer en thalita de Jong zijn sowieso wel een verhaal waard. Ik denk dat ze nu niet aan bod komen doordat er de komende dagen een zelfde artikel over de vrouwen komt
22 september 2018 09:23
Edit redactie: Aangepast
22 september 2018 10:36
@ Nico Dick'
Reuze bedankt voor dit overzicht. Hier zat ik op te wachten
Edit Niels dus
    22 september 2018 11:18
    Komende week zal ik je overhoren...

    Overigens meen ik vanochtend de naam van Niels boven het artikel te hebben gezien.
    22 september 2018 13:22
    Knap werk van Niels inderdaad!
22 september 2018 11:59
@Retro Lex Of deze: https://veldritkalender2018.be/
22 september 2018 15:10
Een schema met de uitzendtijden zou ik ook fijn vinden. Ik heb nu geen idee hoe laat de crossen in de US worden uitgezonden (CET tijd) of de avond cross waarin Van der Poel altijd floreert.
22 september 2018 18:05
Wietse Bosman is geen bk in het xc mbt, maar marathon. Mooi en duidelijk overzicht.
23 september 2018 15:23
Ik ben eigenlijk benieuwd wat Joris Nieuwenhuis gaat rijden.
23 september 2018 17:32
Hoogstraten en Middelkerke zijn in februari ipv december
23 september 2018 22:06
Bij mijn weten zijn er dit jaar maar 5 Soudal classicss, Namen staat er wel tussen maar is ook WB en dat heeft mijn inziens prio.
Ook zie ik bij een andere bron dat Neerpelt en Hasselt bij Telenet zitten, Sint Niklaas, Leuven bij Sporza en Waregem bij Eurosport

Zou ook graag willen weten welke 2 manches Sporza gaat uitzenden van de SP en waar Ziggo en ES de SP uitzenden. (open kanaal of Totaal & ES1, ES2 of Player)

Reacties zijn gesloten.