Veldrijdster Joyce Vanderbeken boos na niet-selectie voor WK

Veldrijdster Joyce Vanderbeken boos na niet-selectie voor WK

foto: Marcel Koch

dinsdag 23 januari 2018 om 09:12

Joyce Vanderbeken zal niet aan de start staan van het WK veldrijden in het Nederlandse Valkenburg. De voormalig Belgisch kampioene is door bondscoach Sven Vanthourenhout niet opgenomen in de zeskoppige selectie. Dit tot grote frustratie van de 33-jarige veldrijdster. “Hoe is het mogelijk dat Kim Van de Steene wel geselecteerd is?”, vraagt Vanderbeken zich af tegenover Het Laatste Nieuws. 

Wat Vanderbeken het meest tegen de borst stuit, is dat de bondscoach zich niet gehouden zou hebben aan vooraf gemaakte afspraken. “We kregen een mail van de bondscoach dat we dit seizoen tenminste zes wereldbekermanches moesten betwisten, wilden we in aanmerking komen voor een WK-selectie. Ik heb vervolgens echt geïnvesteerd in de buitenlandse manches, en me dus netjes gehouden aan deze voorwaarde.”

Van de Steene, die door Vanthourenhout wél is geselecteerd voor het WK, betwistte dit veldritseizoen echter maar drie manches. “Het klopt dat ze dit seizoen sportief een stap heeft gezet, maar er zijn vooraf afspraken gemaakt. Kim heeft aangegeven dat ze voorrang geeft aan haar gezin. Ze reed in totaal slechts drie wereldbekers, en paste ook voor het Europees kampioenschap.”

“Ik heb daar alle respect voor, maar Valkenburg is eveneens in het buitenland. Dat betekent dat we er ook moeten overnachten. Nu blijkt het echter plots wél mogelijk. Kim pikt hierdoor de plaats in van een andere renster, in dit geval mezelf. Dat is zo onrechtvaardig. Afgelopen zaterdag meldde ze zich wegens ziekte nog af voor de cross in Zonnebeke, maar dat deed ze alleen maar omdat Vanthourenhout liet weten dat ze moest starten in Nommay. Het selectiebeleid is kortom inconsequent. Wat heb ik verkeerd gedaan? Ik ben nog nooit zo ontgoocheld geweest.”

Dit artikel delen:

26 Reacties

Wheely 23 januari 2018 om 09:28

En weer een Vlaamse veldrit fitti.

0
Mwielerfan 23 januari 2018 om 09:28

Die sven klinkt zo amateuristisch als zn resultaten de laatste 75% van zn cariere.

0
DeLuiaardVanLimburg 23 januari 2018 om 09:30

Vorm, potentie, groeimogelijkheid en ondersteuning gaan altijd boven papieren criteria. Als je dan als sporter ontzet bent dat je op basis van een volgens jou alomvattende procedure niet geselecteerd wordt, sla je natuurlijk volledig de plank mis.

0
Arema Pro Cycling Team 23 januari 2018 om 09:33

Joyce wie?

0
Nelson 23 januari 2018 om 09:37

Veel boosheid en onvrede voor onzichtbare achterhoede gevechten bij de Belgische mannen en vrouwen.

0
LutsenkoFan 23 januari 2018 om 09:38

gniffel.. buitenland

0
NumberSeventeen 23 januari 2018 om 09:42

En dan kun je mee doen om ergens buiten de top 10 te eindigen.

0
Silent Hill 23 januari 2018 om 09:47

@DeLuiaard: echt ? Jij schat variabele factoren hoger in dan afspraken en papieren criteria ? Ik zou je niet graag als werknemer in m’n bedrijf hebben …

0
trickstuff 23 januari 2018 om 09:49

Roddelpers

Wanneer is het WK eigenlijk, dit weekend al?

0
Emergo 23 januari 2018 om 10:09

@trickstuff Welterusten
.

0
HoofdIsVrij 23 januari 2018 om 10:29

Lijkt mij an sich logisch dat als er bepaalde selectiecriteria zijn en deze worden gedeeld dat je dan pissed bent als hier niet aan gehouden wordt.

0
Gielat 23 januari 2018 om 11:38

Als het klopt van de vooraf gestelde voorwaarden over de WB manches is dit erg amateuristisch van de nieuwe bondscoach.

0
Hoebele 23 januari 2018 om 12:00

Lijkt een beetje op een sprintje voor de 20e plek. Ik snap haar punt, maar of zij, of Kim, of iemand anders naar het WK zou gaan, veel verschil zal het niet maken. Ik zag Joyce pas tijdens het BK voor het eerst in beeld rijden dit seizoen. Achter Sanne Cant gaapt in België toch een flink gat, waar hooguit veteraan Van Loy en belofte Verdonschot in een goede dag in kunnen stappen.

0
girardengo 23 januari 2018 om 12:34

Wat heeft de eventuele klassering met deze discussie te maken?? Als de afspraak inderdaad geschonden is, is dit niet anders dan terechte boosheid van een ten onrechte gepasseerde renner.

0
assen 23 januari 2018 om 12:50

Wie-o-wie wordt beter van deze soap?

0
delgado 23 januari 2018 om 13:56

@girardengo
Precies. Al wordt ze allerlaatste. Voor je land uitkomen op een WK is gewoon het sportieve hoogtepunt van het jaar voor velen.

0
dikkechaap 23 januari 2018 om 14:09

Wat heb ik verkeerd gedaan? -> Niet hard genoeg gefietst

Wat heeft Sven verkeerd gedaan? -> Slecht gecommuniceerd. Laat dat nou net zo’n beetje het enige zijn wat je moet kunnen als bondscoach in het wielrennen.

0
west 23 januari 2018 om 15:57

Lekker dommig, zo een regel opstellen. je moet 6 plaatsen verdelen, terwijl er maximaal maar 7 of 8 renners zijn die enigszins in aanmerking komen… Dan maak je de inspraak die je als bondscoach hebt van tevoren alvast wel heel minimaal…

0
Skedel 23 januari 2018 om 16:05

“We kregen een mail van de bondscoach dat we dit seizoen tenminste zes wereldbekermanches moesten betwisten, wilden we in aanmerking komen voor een WK-selectie. Ik heb vervolgens echt geïnvesteerd in de buitenlandse manches, en me dus netjes gehouden aan deze voorwaarde.”
Als je een voorwaarde als afspraak ziet is het ergens goed mis gegaan in je interpretatie.

Ze is blijkbaar in aanmerking gekomen en te licht bevonden, helaas pindaas maar geen afspraak geschonden.

0
WernerFranke 23 januari 2018 om 17:41

@skedel
Haar vervangster voldoet niet aan die voorwaarde, dat is haar probleem.

0
Skedel 23 januari 2018 om 17:53

@WernerFranke
Dat is dan inconsequent van de bondscoach, maar dat doet niets af aan het feit dat haar absoluut geen plaatsje was verzekerd.
Het is heel sneu dat je uit jaloezie dan maar andere geselecteerden gaat afvallen.

0
Veloburto 23 januari 2018 om 18:42

Ik vind het wel een beetje een griezel die Sven Vanthourenhout, maar dat is volkomen irrelevant

0
Mwielerfan 23 januari 2018 om 20:23

@skedel
Haar concurrentie voldoet niet aan de voorwaarden dus mag niet geselecteerd worden. Dat is haar klacht. Lezen.
Of zij vervolgens de meest logische kandidaat voor die plaats is weet ik niet. Maar ik heb haar naam vaker gehoord dus vermoedelijk wel.

Bizar dat je een voorwaarde stelt en er dan niet aan houd. Zeker aangezien ze waarschijnlijk geld toe moet leggen op haar sport en dat allemaal dure trips zijn. Zij maakt het offer en concurrent niet. Die sven moet echt per direct de laan uit.
Van mij mogen er best andere voorwaarden gesteld worden maar naderhand of halverwege de regels aanpassen is gewoon oplichting.

Was het sven overigens die deze mail verstuurde of vorige bondscoach? En is er verder nooit over gesproken? Vraag ik me af

0
sooike 23 januari 2018 om 23:11

Sven, dit is je eerste en je laatste seizoen. Wat een onmacht, wat een kleine persoonlijkheid, wat een selectieblunders !

0
Ligthning 23 januari 2018 om 23:17

Uiteraard was er wel een afspraak. Een van de voorwaarden om geselecteerd te worden voor het WK, was deelnemen aan zes wereldbekermanches. Duidelijker kan niet. Van de Steene voldeed al zeker niet aan die voorwaarde en kon dus nooit geselecteerd worden. Of ze nu beter is dan Vanderbeken, doet er niet toe. Net als het feit dat Vanderbeken inderdaad in de achtergrond zal strijden. Als er toppers zijn, moeten er ook steeds minder sterke of getalenteerde rensters zijn. Anders eindigt iedereen gemeenschappelijk op de eerste plaats. Als blijkt dat Vanderbeken gelijk heeft (door de mail te publiceren), lijkt het mij dat de bondscoach moet opstappen.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone