Vansummeren moet noodgedwongen stoppen door hartritmestoornissen

Vansummeren moet noodgedwongen stoppen door hartritmestoornissen

foto: ©QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

woensdag 29 juni 2016 om 10:47

De carrière van Johan Vansummeren zit erop. In februari kwamen bij de 35-jarige Belg hartproblemen aan het licht. Op een emotionele persconferentie gaf hij zojuist aan dat hij door hartritmestoornissen genoopt is om een punt achter zijn carrière te zetten.

Passie
Vansummeren deelde zichtbaar geëmotioneerd de mededeling mee op een aangekondigde persconferentie. “Gelukkig vormen deze hartritmestoornissen geen probleem voor mijn verdere leven. Topsport is echter uitgesloten. Fietsen was nooit mijn job, maar steeds een passie. Jammer genoeg moet ik daarvan afscheid nemen. Ik vind het jammer dat dit zo abrupt is gekomen en dat ik nooit de kans heb gekregen om in schoonheid afscheid te nemen van mijn fans”, vertelt de renner van AG2R La Mondiale. In 2011 boekte hij zijn grootste triomf, door verrassenderwijs Parijs-Roubaix op zijn naam te brengen.

Opvallende trend
Hartproblemen zijn de laatste jaren een opvallende trend in het wielrennen. Zo moesten eerder Niels Albert, Olivier Kaisen, Romain Zingle, Klaas Lodewyck en Michael Rogers al hun carrière vroegtijdig beëindigen wegens hartproblemen. Onze landgenoot Robert Gesink is een van de weinigen die na soortgelijke kwalen wél een herstart van zijn loopbaan maakte.

Dit artikel delen:

13 Reacties

Romāns Vainšteins 29 juni 2016 om 10:52

Heeft een kei op de mantel dus carrière geslaagd en een lang traject van lezingen en ereheerschap ligt voor hem. Wel een enorme vakidioot die uit moet gaan kijken voor het zwarte gat gok ik zo, benieuwd wat hij gaat doen verder.

0
walkowiak 29 juni 2016 om 10:59

hartritmestoringen kunnen toch op vrij simpele manier worden opgelost?????

0
Di_Rossi 29 juni 2016 om 11:04

Niet elke hartritmestoornis is hetzelfde. Ja er is een hoop wat ze kunnen oplossen, bij Vansummeren zal dit dus niet het geval zijn.

0
Kwiat 29 juni 2016 om 11:07

Hele vervelende manier om afscheid te nemen. Had nog zeker het idee dat hij nog lang niet klaar was met de wielersport, deze man was een pure doorzetter met liefde voor de koers, en natuurlijk voor Parijs-Roubaix.

0
josi 29 juni 2016 om 11:36

Erg jammer om zo te moeten stoppen. Aan de andere kant heeft hij het “geluk” dat hij toch al in de herfst van zijn wielercarrière was aanbeland en zijn naam voor altijd verbonden heeft aan een mooie klassieker.

0
sjabu72 29 juni 2016 om 11:43

Vansummeren en Tjallingi bijna op hetzelfde moment gestopt, symbolisch….

0
Koersmaniak 29 juni 2016 om 12:09

Jammer dat hij geen afscheid heeft kunnen nemen.
Ik heb eens gelezen dat hij dolgraag eens een aziatisch programma had gereden.

Wat heeft hij ons en zichzelf zo blij gemaakt met die kassei

0
Johan83 29 juni 2016 om 12:34

Heel jammer. Zag hem altijd heel graag koersen. Altijd 110% inzet, stoempend vooraan aan het peloton of in een ontsnapping. Naast de wedstrijd een enorm sympathieke kerel, makkelijk benaderbaar en heel normaal. Zie onder andere maar zijn bezoeken aan ‘Vive le Velo’. Wens hem heel veel suc6 in de toekomst.

0
Koen 29 juni 2016 om 12:37

De zoveelste Belg die stopt door hartritmestoornissen. Je zou er bijna wat van gaan denken. Hoezo komt dit in andere landen nagenoeg niet voor?

0
KnightBiker 29 juni 2016 om 13:08

Jammer, maar het duurde al even… geen goed nieuws, maar ik hoop dat hij er in zijn dagelijks leven verder geen last van zal hebben en recreatief sporten gewoon kan.
Wel een prachtige orgelpunt op de carriere met winst in Parijs Roubaix, dat blijft er een om te onthouden!

0
koos1 29 juni 2016 om 14:08

Jammer voor Vansummeren, maar het zat er al een beetje aan te komen.
Het wel opvallend hoeveel renners de laatste tijd hartklachten krijgen, zonder direct naar doping te willen wijzen.

0
Senioralex 29 juni 2016 om 15:33

op 4 februari dit jaar werd hij 35.We zagen door de loop van jaren hem duizenden kilometers aan de leiding sleuren.Hij deed verstandig om er mee op te houden.Dat sleuren durft hij nu toch niet meer.

0
markd 29 juni 2016 om 18:39

Er zijn inderdaad veeeeele soorten hartritmestoornissen. Duursporters (en dus in casu vooral renners) kunnen door hun doorgedreven inspanningen hun hart en vooral de voorkamers (boezems) enorm belasten en die gaan dan uitzetten met dikwijls voorkamerfibrillatie (VKF) tot gevolg . Dit kan in principe (vrij simpel ) behandeld worden (oa via ablatie) . Doch er kan ook een verdikking van de wand van de kamer ontstaan en dan kunnen er ventriculaire ritmestoornissen optreden die in bepaalde gevallen zeer gevaarlijk en fataal kunnen zijn (men kan dan preventief een interne defibrillator plaatsen ).
Soms ontstaat er echter ook fibrose in de wand en dit bv in de rechter hartkamer en dit kan eveneens aanleiding geven tot fatale ritmestoornissen . Dus niet zo simpel en één gouden raad , wees voorzichtig bij het duursporten en het gebeurt heus niet alleen in België

0

Headlines

Populair

Materiaalzone