Vandenbergh ligt op intensive care met hersenschudding

Vandenbergh ligt op intensive care met hersenschudding

foto: Sirotti

woensdag 10 mei 2017 om 09:28

Stijn Vandenbergh ligt op de intensive care van het ziekenhuis in het Franse Valenciennes. Bij een massale valpartij op 21 kilometer van het einde in de eerste rit van de Vierdaagse van Duinkerke was hij de renner van AG2R La Mondiale die er akelig bij lag. Na onderzoek in het ziekenhuis blijkt hij een hersenschudding en -kneuzing te hebben, meldt Sporza. Dat laatste kan leiden tot een hersenbloeding.

Getraumatiseerde renners
Hilaire Van der Schueren was kort na de val ooggetuige en schrok zich rot, vertelt hij aan Het Nieuwsblad. “Hij bloedde uit neus en mond. Er was grote paniek. Renners stonden te krijsen. De ambulance kon niet meteen door.” De ploegleider van Wanty-Groupe Gobert had wel geen goed woord over voor de wedstrijdleiding, die de koers niet neutraliseerde. “Veel coureurs zijn getraumatiseerd door al die valpartijen die ze het afgelopen jaar meemaakten. Op dat stuk weg reed het peloton zeker zestig kilometer per uur. Dit deed terugdenken aan de val van Stig Broeckx. De UCI heeft het altijd over respect en veiligheid, maar als er dan iets gebeurt, laten ze de koers gewoon doorgaan.”

Medisch bulletin
Vandenbergh bracht het er het slechtste vanaf. Naast een hersenschudding en -kneuzing, zou de Belg ook kampen met een nektrauma. “Hij is al fel verbeterd sinds hij werd weggebracht”, vertelt wedstrijdarts Jonathan Edwards aan de Franse krant La Voix du Nord. “Maar er wachten hem wel enkele maanden revalidatie”, voegt Edwards daaraan toe. Wanneer Vandenberghs toestand stabiel is, verplaatst men hem naar het ziekenhuis in Gent. Naast Vandenbergh kwamen ook Frederik Frison (bekkenbreuk), Gaëtan Bille (enkelbreuk), Stef Van Zummeren (gekneusd staartbeen) en Stijn Devolder (gekneusde ribben) niet ongeschonden uit de strijd.

Dit artikel delen:

31 Reacties

girardengo 10 mei 2017 om 13:37

@RV
Dat is zo, maar ik heb de indruk dat het steeds minder samengaat. De stress in het peloton lijkt constant hoog tegenwoordig, zelfs in de Giro.

Romāns Vainšteins 10 mei 2017 om 14:08

Instelling en voornemen is iets totaal anders dan het pragmatisch toe kunnen passen.

LyndaLid 10 mei 2017 om 14:32

Inderdaad. En daarom is het extra stuitend dat bij praktische initiatieven als weather protocol er mensen zijn die vanaf hun bank helemaal lijp worden dat het allemaal maar mietjes zijn.

En zo is de cirkel rond.

schipperaar 10 mei 2017 om 14:48

@rv
Vallen bij 60 of 40/50 per uur maakt geen enkel verschil, topwielrenners als Petertje komen ook wel eens ten val maar bijna altijd zonder gevolg.
Ligt dus voor een groot gedeelte bij de renners zelf en het materiaal.
Daarnaast de hypocrisie vd uci die al bezig is met een studie naar nog lichtere fietsen. Met 80 kg op een fiets van drie is de verhouding is totaal zoek.

Paling99 10 mei 2017 om 15:04

@fringale
Ben het compleet met je eens. Volgens mij schets jij de verhoudingen precies zoals ze zijn.

girardengo 10 mei 2017 om 17:41

@LL
De (on-)veiligheid in het wielrennen zal afhankelijk zijn van een optelsom van externe en interne, beheersbare en onbeheersbare factoren. Dat je sommige aspecten regelt betekent niet dat het een sport zonder gevaar wordt. Het is complexer dan in de Formule 1, al klinkt dat paradoxaal. Maar je moet inderdaad doen wat je kunt om het zo veilig mogelijk te maken.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair