Van Vleuten klimt in vernieuwde La Course soeverein naar zege op Col d’Izoard
foto: ASO
donderdag 20 juli 2017 om 12:17

Van Vleuten klimt in vernieuwde La Course soeverein naar zege op Col d’Izoard

De eerste etappe in La Course heeft een zege opgeleverd voor Annemiek van Vleuten. De 34-jarige Nederlandse van Orica-Scott was bovenop de Col d’Izoard de beste vrouwelijke klimster. Achter haar werden Lizzie Deignan en Elisa Longo-Borghini de nummers twee en drie. De eerste twintig rensters in de uitslag rijden zaterdag een achtervolging op het tijdrit-parcours van de Tour de France in Marseille.

Hoog tempo vanuit de start
Na de start in Briançon ging de gashendel direct volledig open bij de vrouwen. Aanvalspogingen werden in de kiem gesmoord. Door het hoge tempo moest een deel van het peloton al vrij snel lossen. Vooraan werd er nog altijd gedemarreerd, waar we onder andere het rood-wit-blauw van Chantal Blaak in de aanval zagen. De van Deense origine Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen was de eerste die wel een gaatje sloeg en die wist vast te houden.

Boels-Dolmans controleert
Uiteindelijk werd ook Villumsen gegrepen door het door Boels-Dolmans gecontroleerde peloton. In de finale moest Pauline Ferrand-Prévot al vroeg passen. De voormalig wereldkampioen loste op vijf kilometer van de streep, toen het ‘peloton’ enkel nog uit een elitegroepje met de beste klimsters bestond. Brits kampioene Lizzie Deignan bepaalde daar het tempo voor haar ploeggenote Megan Guarnier, maar de Amerikaanse was zelf een van de eerste slachtoffers van Deignans beulswerk.

Van Vleuten gooit knuppel in het hoenderhok
Op net iets minder dan vijf kilometer van de meet plaatste Van Vleuten een eerste versnelling, waarop slechts vier rensters een antwoord hadden. Na een tweede versnelling enkele honderden meters later, moesten alle concurrenten passen. Van Vleuten bouwde haar voorsprong gestaag uit, maar kende op anderhalve kilometer van de meet een klein schakelfoutje. Heel even leek ze daar moeite mee te hebben, maar uiteindelijk kwam ze na een solo juichend over de meet.

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2017 14:14
En met 31 gemiddeld, netjes hoor!
20 juli 2017 14:18
En dus zit er in dit concept toch wel veel spanning, zelfs al vooraf: Ook al gaan ze samenwerken, rijden ze dan meer dan een minuut dicht tegen één van de beste tijdrijders van het peloton? Maar als ze wel doen en Van Vleuten verliest vervolgens in de sprint, bijvoorbeeld van Deignan, is het toch wel erg zuur voor haar.
20 juli 2017 14:22
Die achtervolgingskoers wordt nog best interessant, de dames zullen eerst op elkaar moeten wachten inderdaad en dan is de kans groot dat een ploeggenote van Annemiek er ook bij zit. Als Van Vleuten vanuit de start doorpakt ligt ze op ramkoers.
20 juli 2017 15:09
Meer dan de helft van de vrouwen geclassificeerd als niet-gefinisht of buiten tijd.
20 juli 2017 15:38
Heel sterk!
20 juli 2017 15:39
Benieuwd hoe Annemiek zou klimmen tussen de mannen en als Herbert Marianne al afschrijft terwijl Annemiek jaren ouder is, tja.
Is op de weg terug maar zit duidelijk nog niet op haar klimnivo, heeft meer power dan Annemiek.
20 juli 2017 15:55
@TykkeThor

Dat er iets anders wordt geprobeerd betekent niet meteen dat het 'huidige' wielrennen niet goed genoeg is. Beetje verandering van spijs doet eten! Daarnaast lijkt je wel een zure oude man die niet tegen een beetje vernieuwing kan. De sport veranderd toch wel, ongeacht of jij het er mee eens bent of niet. We hebben toch een hele mooie koers gezien?
20 juli 2017 21:14
Het concept van zaterdag lijkt iets teveel op de bizarre faal van de hammer series.
En Herbert moet gaan schaatsen inderdaad, wat een amateur. Weet er overduidelijk niks van. Ze moeten bij de nos eens flexcontracten uitvinden zodat ze hem alleen hoeven in te huren bij een wintersport die hij ook enigszins volgt
20 juli 2017 21:34
Geweldig Annemiek !! Alleen op de foto.
Dat zijn de mooiste
21 juli 2017 11:23
Die strava cijfers (tweede, derde na upload mannen) in de KOM-rangschikking voor het laatste deel van de beklimming zijn ook indrukwekkend! Gewoon in de top bij de mannelijke profs.
En je kunt het natuurlijk altijd relativeren: Mannen hebben er al twee weken op zitten en hadden een langere koers, niet iedere prof zet zijn rit op strava, maar toch ..
Het is in ieder geval de grootste onzin dat vrouwen zware beklimmingen niet zouden aankunnen. Ze doen het daar juist relatief goed t.o.v. de mannen.

Reacties zijn gesloten.