Van Vleuten en Vos uiten kritiek na voorstelling olympisch parcours

vrijdag 10 augustus 2018 om 12:08

De UCI heeft zich de woede van het vrouwenpeloton op de hals gehaald. De internationale wielerbond stelde donderdag de parcoursen voor de wegwedstrijden op de Olympische Spelen van 2020 voor. Waar de klimmers zich bij de mannen kunnen klaarmaken, is het parcours bij de vrouwen veel minder zwaar. Dit tot ontsteltenis van onder maar Annemiek van Vleuten en Marianne Vos. Wereldkampioene tijdrijden Van Vleuten schrijft op Twitter het volgende: “Ik ben (alweer) teleurgesteld om de verschillen tussen de parcoursen bij de mannen en de vrouwen te zien”, waarbij ze gebruikmaakt van de hashtag #Equality (gelijkheid, red.). Ook voormalig olympisch kampioene Vos deelt haar teleurstelling. “De rensters maken nog altijd de koers. Maar het signaal dat men afgeeft met de verschillende parcoursen voor mannen en vrouwen, doet geen recht aan het standpunt van het IOC om te strijden voor gelijkheid.” De koers voor vrouwen (hieronder, links) is op de Olympische Spelen honderd kilometer korter. Daarnaast zijn twee zware beklimming geschrapt ten opzichte van het parcours voor de mannen.

[poll id=”907″]

Dit artikel delen:

34 Reacties

west 10 augustus 2018 om 15:17

Lijkt mij dat je ergens moet beginnen, lijkt me ook logisch dat het niet gelijk allemaal klopt, maar als je het niet verandert kan het vrouwenwielrennen nooit bijtrekken.
Anders moet je ook op Bernal gaan zitten haten dat ie zijn eerste tour niet gelijk wint. Verandering kost tijd, maar je moet er wel ergens mee beginnen.

Merlinappa 10 augustus 2018 om 15:20

De reden dat vrouwenkoersen niet 200+ km zijn heeft natuurlijk ook een hele simpele reden: het is voor dames een stuk moeilijker om tijdens de koers een plasje te plegen, en bij koersen van 200+ is dat toch regelmatig noodzakelijk.

Maar dat driekwart van het peloton kansloos is vind ik echt geen reden om niet over twee zware cols te koersen. Bij de mannen is ook driekwart kansloos. Of zullen we de kasseistroken ook maar uit PR halen omdat daardoor nog maar een mannetje of 20 kans hebben om echt te winnen?

jacco4 10 augustus 2018 om 16:00

Iedereen roept maar wat. Er moeten objectieve graadmeters zijn, welk parcours is nog geschikt voor vrouwen maar ook voor mannen. In grote rondes zijn er ook bergetappes die echt mijn inziens ook voor mannen te zwaar zijn. Tijd voor objectiviteit en onderzoek naar dit onderwerp. Wat dat betreft staat het wielrennen nog in de kinderschoenen.

Handige Harry 10 augustus 2018 om 16:34

Gewoon volgend jaar dezelfde parcoursen als de mannen.
En dat moeten ze bij elke sport doen waarbij ze zeuren over gelijkheid.

Mwielerfan 10 augustus 2018 om 19:40

@skele misschien kun jijzelf naar een andere seksistische waar de mening van vrouwen kennelijk niet welkom is?

Mwielerfan 10 augustus 2018 om 19:41

*site

Hiddenz1 11 augustus 2018 om 00:50

Dit is gewoon het misbruiken van het hele gelijkheid verhaal, dat moet gaan over gelijke behandeling en promoten van financiële beloning alhoewel je dat bij een commerciële activiteit moeilijk kan bepalen. Vrijwel alle wedstrijden van de vrouwen zijn 100k minder dan de mannen. Het gaat gewoon om de selectiviteit van het parcours. Een langer parcours maakt een parcours selectiever en iets wat het vrouwen wielrennen niet nodig heeft is nog meer selectiviteit. Dit heeft niets te maken met dat mannen en vrouwen hetzelfde parcours moeten hebben maar alleen maar met dat ze niet tevreden zijn met het parcours.

betonmolen 11 augustus 2018 om 08:04

Voorop gesteld, ik geef de dames gelijk dat het parcours uitdagender mag zijn dan dit slappe aftreksel ten opzichte van de mannen maar ik lees alleen over meningen van de Nederlandse kant. De rest van het peloton heeft toch ook een mening neem ik aan. Hoe denken die erover?

tijnh 14 augustus 2018 om 09:25

Jep, bepaalde figuren op Twitter willen hun mening weer doordrukken. Had je kunnen verwachten. De selectief verontwaardigden met vaandeldragers Thijs en Marijn hebben de wijsheid weer in pacht.

Headlines

Materiaalzone

Populair