Van Vleuten en Lavreysen genomineerd voor titel Sportvrouw- en man van het jaar

zondag 11 december 2022 om 19:08
Van Vleuten en Lavreysen genomineerd voor titel Sportvrouw- en man van het jaar

Annemiek van Vleuten maakt kans op de titel Sportvrouw van het jaar - foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten en Harrie Lavreysen maken dit jaar kans op de titel Sportvrouw en Sportman van het jaar. Van Vleuten neemt het op tegen Suzanne Schulting en Irene Schouten, Lavreysen heeft concurrentie van Thomas Krol en Max Verstappen. Ook de Tourploeg van Jumbo-Visma kan nog in de prijzen vallen.

Van Vleuten heeft een uitermate succesvol seizoen achter de rug. De renster van Movistar schreef in 2022 geschiedenis met winst in de drie grote rondes (de Giro d’Italia Donne, Tour de France Femmes en de Ceratizit Challenge by La Vuelta) en de wereldtitel op de weg. Ook won ze met Luik-Bastenaken-Luik een monumentale klassieker. Ellen van Dijk en Marianne Vos maakten ook deel uit van de longlist van NOC*NSF en de NOS, maar zijn toch afgevallen.

Schaatsster Irene Schouten (olympisch kampioene op de 3.000, 5.000 meter en de massastart) en shorttrackster Suzanne Schulting (olympisch goud op de 1.000 en 3.000 meter aflossing en zilver op de 500 meter) zijn de overige kanshebbers voor de titel ‘Sportvrouw van het jaar’. Femke Bol, die dit jaar indruk wist te maken op het mondiale atletiekpodium, valt verrassend buiten de boot.

Bij de mannen is Harrie Lavreysen dus een van de drie kanshebbers. De baanwielrenner uit Luyksgestel won in 2022 WK-goud op de keirin en de sprint. Bij de EK baanwielrennen veroverde hij goud op de teamsprint. Schaatser Thomas Krol won dan weer olympisch goud op de 1.000 meter in Peking en pakte ook nog zilver op de 1.500 meter. Max Verstappen kroonde zich dit jaar, voor een tweede opeenvolgende keer, tot wereldkampioen in de F1.

De Tourploeg van Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

In de overige categorieën komen we nog de Tourploeg van Jumbo-Visma (sportploeg van 2022) en handbiker Jetze Plat (Paralympische sporter van het jaar) tegen.

Sportgala
De genomineerde sporters mogen zich op woensdag 21 december melden op het Sportgala van NOC*NSF en de NOS. De winnaars worden gekozen door hun eigen vakgenoten: de sporters stemmen op de sporters, de coaches stemmen op de coaches. Daarnaast is er een vakjury.

Nominaties Sportgala 2022
Sportman: Max Verstappen (F1), Thomas Krol (schaatsen) en Harry Lavreysen (baanwielrennen).

Sportvrouw: Irene Schouten (schaatsen), Suzanne Schulting (shorttrack) en Annemiek van Vleuten (wielrennen).

Sportploeg: shorttrack relay vrouwen, atletiek estafette 4×400 vrouwen en Tour-ploeg Jumbo-Visma

Paralympisch: Diede de Groot (rolstoeltennis), Jetze Plat (handbiken) en Sanne Voets (paralympisch dressuur)

Coach: Jeroen Otter (shorttrack), Sarina Wiegman (voetbal) en Eelco Meenhorst (roeien)

Dit artikel delen:

5 Reacties

FDJ 11 december 2022 om 21:46

Max Verstappen zal wel weer winnen. Daar is ‘slechts’ 1 gouden medaille van Krol te weinig voor. Zeker omdat hij gezien zijn seizoen reeele kans op de dubbel had.

Schouten staat buiten elke discussie. 3 gouden medailles, wereldkampioen. Daar spreekt in Nederland zeker zo’n Vuelta voor vrouwen en ook de Giro Donne nog te weinig voor aan.

Sportploeg lijkt me de shorttrackers. Unieke prestatie. Jumbo niet Nederlands genoeg.

2
platteprijs 12 december 2022 om 07:35

Hopelijk gaat het niet om wat aanspreekt maar proberen ze de prestatie in te schatten. En dat is heel lastig en wellicht niet te doen. Kijk maar naar de rel rondom het niet selecteren van Bol (en dan bedoel ik niet Cees).

0
Koers 12 december 2022 om 09:04

Ze won natuurlijk ook de Tour de France, dat zijn al 2,5 GR. Daarnaast won ze het wk, de Omloop en Luik, en werd ze 2e in Vlaanderen en Strade. Zowel dameswielrennen als schaatsen zijn kleine sporten, maar volgens mij is winnen op de fiets toch nog wel een stukje knapper. Daarnaast is het te prijzen dat ze al 40 is natuurlijk.

0
FDJ 12 december 2022 om 10:15

In een Olympisch jaar gaat 3x goud gewoon boven al het andere. Dat was al sinds Van Gennip geleden. En dan kan het klein zijn, maar in Nederland heel groot.

0
Rahim Vlasblom 11 december 2022 om 19:39

Hoezeer ik het Jumbo-Visma het ook gun denk ik dat het aandeel van Steven als Nederlander te weinig mensen zal aanspreken en men eerder zal kiezen voor de shorttrack relayploeg.

1

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone