Van Gorkom zegt topsport vaarwel: “Maar wil terugkeren naar het normale leven”

Van Gorkom zegt topsport vaarwel: “Maar wil terugkeren naar het normale leven”

foto: Orange Pictures / Erwin Spek

zondag 28 oktober 2018 om 12:09

Op dinsdag 9 januari 2018 sloeg het noodlot toe voor Jelle van Gorkom. De 27-jarige BMX’er kwam op de BMX-baan van sportcentrum Papendal zwaar ten val. Een langdurig revalidatieproces volgde. Bijna tien maanden later doet hij tegenover de NOS voor het eerst uitgebreid zijn verhaal. “Ik wil terugkeren naar het normale leven. Daar moet alles voor wijken”, aldus een strijdbare Van Gorkom, die de topsport vaarwel zegt.

Van Gorkom kwam die bewuste dinsdag zwaar ten val door een niet op tijd weggehaalde ketting onderaan de startheuvel. De 27-jarige BMX’er werd direct afgevoerd naar het ziekenhuis. Na onderzoek bleek hij te kampen met enkele gebroken ribben, een breuk in het gezicht, een scheurtje in de schedel en beschadigingen aan de nier, lever en milt.

“Het is een grote waas”
Nadat hij twee weken in coma had gelegen, begon een lang en zwaar revalidatieproces. “Het is een grote waas”, zegt Van Gorkom nu bijna een jaar later. “Ik ben gewoon een periode kwijt: vanaf het moment van de valpartij tot zes weken daarna. Ik kan het me niet meer herinneren.”

Van Gorkom revalideert sinds juni weer thuis. Hij kan inmiddels weer praten en kleine afstanden lopen. “Revalideren is topsport. Ik wil echter weer terugkeren naar het normale leven. Daar moet alles voor wijken. Daar gaat alles voor kijken”, komt zijn topsportmentaliteit in hem naar boven.

Na het ongeluk kwam er de nodige kritiek op het feit dat men vergeten was de ketting weg te halen. De KNWU stelde enkele dagen na het ongeval ook een onderzoek in. Volgens Van Gorkom valt er echter niemand iets te verwijten. “Het is alleen jammer dat het niet op film staat. Dan kun je namelijk terugkijken en leren, en het de volgende keer beter doen.”

Jelle van Gorkom

Jelle van Gorkom – Foto: KNWU / Cor Vos

“Ik wil actief blijven in mijn wereld”
Bondscoach Bas de Bever hield zich nadrukkelijk bezig met het lot van Van Gorkom. Hij verbaast zich over het optimisme van zijn voormalige poulain. “Hij is altijd positief. Het blijft toch een topsporter. Volgens de normen op het gebied van breintrauma loopt hij ook iets voor qua revalidatie.”

Van Gorkom zal nooit meer terugkeren als topsporter, maar hoopt wel bij het BMX’en betrokken te blijven. “Ik wil actief zijn in mijn eigen wereld, de sportwereld. Ik hoop dat ik betrokken zal blijven bij de Nederlandse ploeg.” De Bever vult aan. “Wat ons betreft blijft hij erbij. Hij moet een leven krijgen zonder topsport. Wij hebben daarin een rol. Zo voelt dat toch.”

Olympisch zilver 
Van Gorkom werd in zijn carrière meerdere malen Nederlands kampioen BMX. Daarnaast veroverde hij twee keer WK-zilver. In 2011 werd hij in Kopenhagen tweede op het onderdeel tijdrit, terwijl hij vier jaar later in Heusden-Zolder het zilver veroverde in de Supercross. Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro werd hij in die laatste discipline eveneens tweede.

In 2012 kwam Van Gorkom al eens zwaar ten val tijdens een wedstrijd in het Amerikaanse Chula Vista. Hij viel op hoge snelheid, waarna hij bewusteloos werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij werd uiteindelijk drie dagen in een kunstmatige coma gehouden.

Dit artikel delen:

4 Reacties

leegloper 28 oktober 2018 om 12:38

Kippenvel bij de stukjes op de NOS site.

0
Dario 28 oktober 2018 om 13:06

Het was weer een zwaar jaar voor jonge (ex-)wielrenners op menselijk vlak met Van Gorkom, Vogel en Costa die allen een zware tol hebben betaald voor hun passie (om nog maar van Goolaerts en Duquennoy te zwijgen). Mijn hart bloedt toch ietsje minder als ik zie en hoor hoe nuchter en positief ze kunnen blijven ondanks alles. Hulde en tonnen respect!

0
mark vv 28 oktober 2018 om 13:44

Veel lof en respect voor deze man. Hopelijk krijgt hij een mooie job in de bmx wereld. Succes.

0
yo-eddy 28 oktober 2018 om 14:23

Wat een karakter en weerbaarheid, respect voor zijn doorzettingsvermogen en optimisme.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone