Van Garderen: “Wit is geen doel, maar ik kan hem wel winnen”

zaterdag 30 juni 2012 om 09:51

foto: Sirotti

Tejay van Garderen is dit jaar één van de voornaamste kandidaten om in de Tour het jongerenklassement te winnen. De 23-jarige Amerikaan – die een verleden heeft bij de opleidingsploeg van Rabobank – vertelde aan WielerFlits dat de witte trui vooraf voor hem geen doel is. Alles bij zijn ploeg BMC staat in het teken van een nieuwe gele trui voor kopman Evans.

Van Garderen maakt een stormachtige ontwikkeling door. Op 23-jarige leeftijd staat hij aan de vooravond van zijn tweede deelname aan de Ronde van Frankrijk. “Het is sneller gegaan dan dat ik gedacht had,” geeft hij aan. “Ik had meer aanpassingsproblemen verwacht. In Parijs-Nice en Californië streed ik mee om het podium, terwijl een plek bij de eerste tien daar vooraf mijn doel was.”

Hij leerde het vak bij de opleidingsploeg van Rabobank. “Ik heb onder meer nog met jongens als Kruijswijk gereden,” geeft hij aan. “Maar na twee jaar wilde ze mij geen profcontract aanbieden, terwijl ik zelf vond dat ik wel klaar was voor die stap.”

In 2010 maakte van Garderen de overstap naar het Amerikaanse HTC, waar destijds Mark Cavendish kopman was. “Bij HTC hing een goeie sfeer. Het was daar erg professioneel als je kijkt naar hoe men omging met trainingen bijvoorbeeld. Ik kon daar als neo-prof echt ontluiken. Het was jammer dat het team ophield te bestaan. Maar HTC is altijd meer een sprintersteam geweest. Het zou een kwestie van tijd zijn geweest voordat ik daar vertrokken was.”

Bij BMC rijdt hij vooralsnog in dienst van andere renners. Van Garderen schikt zich in zijn rol. “Het is een mooie ervaring om voor een ploeg te rijden waar er een kopman is die kans heeft om de Tour te winnen. Cadel heeft mij altijd veel steun gegeven en ik heb veel van hem geleerd.”

Gezien zijn leeftijd, komt van Garderen deze Tour in aanmerking voor het jongerenklassement. “De witte trui is geen doel, maar het is wel iets waar ik aan gedacht heb. Het belangrijkste doel is Cadel aan het geel te helpen. Ik wil hem zo lang mogelijk kunnen bijstaan. Maar dat wil niet zeggen dat ik per ongeluk in het wit kom te rijden. Dan ga ik er volle bak voor.” Van Garderen acht het niet onmogelijk dat hij straks in Parijs op het podium staat om het wit in ontvangst te nemen. “Ik denk det ik hem kan winnen. Maar het is niet ons belangrijkste doel. De grote doelstelling is het geel voor Cadel.”

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair