Van Drenthe tot Italië

dinsdag 26 maart 2019 om 21:00
Van Drenthe tot Italië

foto: Cor Vos

Nationaal

In de rubriek Nationaal schenkt WielerFlits aandacht aan het Nederlandse Continental-circuit, maar ook de buitenlandse renners in Nederlandse dienst en onze landgenoten in buitenlandse team komen aan bod.

Märkl bezorgt Sunweb de zege in Youngster Coast Challenge

Finishfoto Youngster Coast Challenge – foto: Cor Vos

Niklas Märkl heeft de eerste editie van de Youngster Coast Challenge (UCI 1.2U) gewonnen, zeg maar de Handzame Classic voor beloften. De 20-jarige Duitser van de opleidingstak van Team Sunweb was in de straten van Koksijde de snelste in de massasprint. Hij hield Jarne Van de Paar (Lotto Soudal U23) en Alexander Salby (ColoQuick) achter zich. Jesper Rasch eindigde namens SEG Academy Racing net buiten het podium; hij werd vierde. Oscar van Wijk (brons op het NK U23 2018) werd namens Wielerploeg Groot-Amsterdam vijftiende.

Zoals een echte beloftenkoers betaamt, was het oorlog vanaf kilometer één. Diverse aanvalspogingen en vluchters werden in de kiem gesmoord. De iconische Kemmelberg was de enige kasseiklim van de dag en scheidde meteen het kaf van het koren. Op de wegen richting de kust kwam echter weer alles samen, waardoor het peloton zou gaan sprinten om de zege. Daarin drukte Märkl zijn wiel net iets eerder over de meet dan Van de Paar. De jonge Duitser won acht dagen eerder ook al de proloog in de Istrian Spring Trophy.

“De ploeg heeft uitstekend werk voor me geleverd”, vertelt de winnaar. “We hebben de hele dag de koers gecontroleerd. Tijdens de laatste drie slotrondes hebben ze ervoor gezorgd dat ik uit de hectiek bleef. In de aanloop naar de massasprint hielden ze me daarna goed van voren, ondanks dat het er bochtig en krap was. Zo bleef ik uit de problemen. Daarna heeft het team me goed afgezet voor de eindsprint en kon ik hun werk gelukkig afmaken.”


Nederland trekt met duidelijk plan naar Gent-Wevelgem/Kattekoers U23

Komende zondag staat de Kattekoers op het programma, ook wel bekend als Gent-Wevelgem U23. Het is de eerste Europese wedstrijd in de UCI Nation’s Cup U23 en dat betekent de vuurdoop van de nieuwe KNWU-beloftenbondscoach Adriaan Helmantel. “Ik kijk er enorm naar uit om dit team van jonge talenten te leiden”, vertelt hij aan WielerFlits. Nederland vaardigt voor de Vlaamse kasseienkoers David Dekker (Metec-TKH), Edo Maas, Jarno Mobach (beiden Sunweb U23), Ide Schelling (SEG Academy Racing), Daan van Sintmaartensdijk (Alecto) en Maikel Zijlaard (Hagens Berman Axeon) af.

“Gent-Wevelgem voor beloften is een lastige wedstrijd om voor te beschouwen”, vindt Helmantel, die zich de laatste weken druk aan het verdiepen is geweest in het U23-circuit. “Je hebt zo vroeg in het seizoen amper een referentiekader en deze koers kan bovendien alle kanten op. Maar bij niet al te veel wind, is de kans groot dat een redelijke grote groep om de zege gaat sprinten. Op papier hebben we met David en Maikel twee rappe mannen mee. We hopen erop dat zij de schifting in de heuvelzone overleven en we hen kunnen uitspelen in een sprint. David heeft onlangs laten zien dat hij in zo’n situatie kan winnen.”

Adriaan Helmantel achter het stuur bij zijn oud-werkgever Sunweb – foto: Cor Vos

Toch gaat Nederland niet op een spurt wachten, legt de bondscoach uit. “Als het koersverloop echt hard gaat zijn, verwacht ik dat Ide en Jarno met de besten meekunnen. Als er dus een klein groepje overblijft, denk ik dat die twee jongens zich staande weten te houden. Edo is als eerstejaars vooral mee om te leren. Dat wil ik ook in andere wedstrijden doen, zodat de eerstejaars wennen aan het niveau bij de beloften. Blijft Daan over. Als allrounder kan hij overleven en een belangrijke rol spelen in de sprint of de sprintvoorbereiding. Maar hij moet vooral proberen in de vroege vlucht terecht te komen.”

Voor Helmantel draait het vooral om de ontwikkeling van de renners. “We móeten dus niet alle Nations Cup-wedstrijden winnen”, verduidelijkt hij. “Maar aan de andere kant: een deel van je ontwikkeling als renner, is ook presteren, omgaan met druk én het winnen van wedstrijden. Dus met deze selectie willen we meedoen voor de winst. Of dat realistisch was, zullen we na afloop wel zien. Ik heb er zelf in ieder geval heel erg veel zin in. Bij Sunweb heb ik ook altijd wel een paar koersen gedaan, dat vond ik mooi om te doen. Toevallig vorig jaar nog Gent-Wevelgem bij de profs, dat is mooi meegenomen. Ik ken dus de omgeving van Gent-Welvegem/Kattekoers.”

Voor de bondscoach was het de eerste keer in zijn loopbaan dat hij renners moest selecteren. “Dat vond ik toch wel lastig”, legt hij uit. “Er zullen ook mensen vraagtekens plaatsen bij sommige keuzes. Dat kan en mag. Bovendien vindt nu de Ronde van Normandië plaats. Daar rijden ook een of twee renners die ik anders had kunnen selecteren. We gaan nu op pad met jongens van vijf verschillende ploegen. En je hebt maar heel kort de tijd om daar een hecht team van te maken. Dat zal niet gemakkelijk zijn, maar dat zie ik juist als een uitdaging. Hopelijk kan ik de jongens een stukje opleiding bijbrengen wat hen verder helpt in hun carrière.”

flag-nl Nederlandse selectie voor flag-be Gent-Wevelgem/Kattekoers U23 (1.Ncup)
flag-nl David Dekker (Metec-TKH)
flag-nl Edo Maas (Sunweb Development)
flag-nl Jarno Mobach (Sunweb Development)
flag-nl Ide Schelling (SEG Academy Racing)
flag-nl Daan van Sintmaartensdijk (Alecto)
flag-nl Maikel Zijlaard (Hagens Berman Axeon)


Yoeri Havik: “Dit is een prachtige overwinning”

foto: Cor Vos

Waar het Vlasman CT op de weg nog moet wachten op de eerste seizoenszege, is op de baan alweer een nieuwe overwinning behaald. Het koppelduo Yoeri Havik/Wim Stroetinga was afgelopen weekend in Manchester de allerbeste tijdens de Six Days Series Manchester.

“Dit is een prachtige overwinning”, opent Yoeri Havik. De 28-jarige renner had gisteren (maandag, red.) alle tijd om ons te woord te staan, want vanwege de harde wind op Schiphol vertrok zijn vliegtuig met een paar uur vertraging vanuit Manchester. De uitslag op de Britse wielerbaan overtrof zijn verwachtingen. Voor zijn koppelgenoot Stroetinga was het zijn eerste wedstrijd na een lange herstelperiode vanwege een blessure. “Het was voor ons een groot vraagteken, maar Wim heeft mij positief verrast. Van zijn gebrek aan wedstrijdritme was weinig te merken.”

De overwinning in Manchester is voor Havik een nieuwe hoofdstuk in een al zeer geslaagd baanseizoen. Samen met Stroetinga won hij in oktober de Zesdaagse van Londen en was hij begin dit jaar derde in de Wooning Zesdaagse van Rotterdam. Tijdens het NK baanwielrennen werd de titel gepakt op het onderdeel Madison (koppelkoers) en puntenkoers en met Kenny De Ketele was hij de beste in de Zesdaagse van Hong Kong.

“Ik heb zelf zeker weer een stap gezet. Hoe het komt dat ik op mijn 28e nog steeds kan verbeteren? Geen idee. Maar wat zeker werkt is dat ik voor het derde jaar op rij een koppel vorm met Wim. We zijn helemaal op elkaar ingespeeld. We vangen elkaars zwakke punten op en versterken de goede kwaliteiten.”

“Wat ook meehelpt is onze ploeg. Ik wil graag mijn dankbaarheid benadrukken naar Ton (Welling, ploegmanager, red.) en sponsor Vlasman voor de vrijheid die ze ons geven in het samenstellen van ons wedstrijdprogramma.”

Volgende maand staat met de Six Days Series Brisbane (12-14 april) de laatste baanwedstrijd van het seizoen op het programma. Havik vliegt daar volgende week al naartoe om eerst te trainen en te acclimatiseren. Na de baanwedstrijd blijft hij in Australië voor vakantie. Vanaf eind april richt hij het vizier op wegwedstrijden. “Ik mik op de vlakke koersen in Nederland en België. Vorig jaar heb ik top-10 gesprint in Belgische 1.1-koersen en dat wil ik opnieuw gaan doen.”


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Freek van Rossem jaagt dromen na in Italië

Freek van Rossem (derde van links) met zijn nieuwe ploeg D’Amico-UM Tools – foto: Freek van Rossem

Wie dit jaar naar de uitslagen kijkt van Italiaanse wielerkoersen, kan zomaar eens een onbekende Nederlandse naam voorbij zien komen: Freek van Rossem. De 19-jarige Nederlander rijdt sinds dit jaar in dienst van het Continentale D’Amico-UM Tools, dat actief zal zijn in enkele grote Italiaanse 1.HC- en 2.HC-wedstrijden.

“Het is nog een beetje wennen aan het niveau, maar ik ben relatief ook nog vrij jong. Eigenlijk zijn bijna al mijn ploeggenoten eliterenners, waarvan de oudste meer dan tien jaar ouder is dan ik. Je merkt dat er een verschil is in ervaring en in koers mis ik nog wat inzicht en ruwe power, maar van deze jongens hier steek ik momenteel veel op. Sommigen hebben al bijvoorbeeld de Giro d’Italia gereden (Jacopo Mosca, red.) en zitten vol met tips en wijsheden die ze graag met me delen”, vertelt de jongeling enthousiast over zijn nieuwe Italiaanse omgeving.

De Nederlander – die vorig jaar nog een stagecontract verwierf bij DESTIL-Parkhotel Valkenburg – woont nu al een tijdje in het buitenland. De afgelopen jaren resideerde Van Rossem in Spanje (vorig jaar was hij actief voor Aldro, van de gewezen teammanager Manolo Saiz), maar nu is hij woonachtig in Italië. “In Italië is het toch weer net iets anders dan in Spanje. De mensen, de gewoontes, het eten en de manier van leven scheelt toch met Spanje. Ik ben er nog niet over uit wat me het beste ligt, het heeft alle twee wel zo zijn charmes. Eén ding is wel zeker: het niveau hier in Italië ligt erg hoog. Italië is immers niet voor niets het Mekka wat betreft wielrennen.”

Die vergelijking is, gezien het Italiaanse wielerverleden, niet onterecht. D’Amico-UM Tools hoopt op wildcards in wedstrijden vol historie als de Tre Valli Varesine, Milaan-Turijn en de Giro dell’Emilia. Eerst staat de ploeg echter – met Van Rossem – aan de start in de nieuwe Giro di Sicilia, waar de Nederlander zomaar eens in een peloton met Vincenzo Nibali kan komen te rijden. “Met een aankomst bovenop de Etna zullen we in de Giro di Sicilia aan uitzicht geen gebrek hebben”, is de Nederlander duidelijk.

Of Van Rossem al iets uit kan richten in koersen zoals deze is nog maar afwachten: voor de jonge coureur is het vooral een jaar van leren. Afgelopen week reed de Nederlander mee in de Istrian Spring Trophy (UCI 2.2), waar hij op een 116e plaats in het eindklassement eindigde. “Voor nu kan ik tevreden zijn met het uitrijden van deze meerdaagse aangezien het mijn eerste koers was op dit niveau en er maar een handvol renners van mijn leeftijd aan de start stonden. Het is nu van belang om zo snel mogelijk te wennen aan het niveau en om vooraan mee te gaan doen in de klassering”, eindigt de avonturier vol ambitie.


Metec-TKH vol moraal begonnen aan Tour de Normandie

De Tour de Normandie, vooraf door Metec-TKH bestempeld als een van de eerste hoofddoelen van dit wielerseizoen, is maandag van start gegaan met een vlakke rit tussen Courseulles-sur-Mer en Le Neubourg. Daarin eindigde Arvid de Kleijn op een verdienstelijke vierde plek en kwam de voltallige ploeg in het peloton binnen. Een goed begin dus voor de ploeg van teammanager Michel Megens.

“Ik denk nooit dat je tevreden kunt zijn met een vierde plaats”, vertelt de teammanager. “Maar Arvid is goed afgezet en is in een sprint met de wind vol tegen op waarde geklopt. De moraal in de ploeg is voor de komende dagen erg hoog. De andere aanwezige renners moeten daarin voor het klassement gaan. We verwachten dat er een etappe komt waarin een groep wegrijdt, daar zullen we dan bij moeten zitten.” De wielerronde door Normandië duurt nog tot en met zondag.

Selectie Metec-TKH
flag-nl Arvid de Kleijn
flag-nl Rick Ottema
flag-nl Dennis van der Horst
flag-nl Jason van Dalen
flag-nl Marijn van den Berg
flag-nl Stef Krul


BEAT op trainingskamp na nieuwe podiumplaats Havik

Piotr Havik heeft BEAT Cycling Club een nieuwe podiumplaats bezorgd, afgelopen weekend deed hij dat in de Dorpenomloop Drenthe. In de finale van deze nationale koers kleurde BEAT de koers, door onder meer een aanval van Martijn Budding die onschadelijk werd gemaakt. Havik schoof daarna mee met de beslissende ontsnapping van vijf. In de sprint was de Zuid-Hollander niet opgewassen tegen Coen Vermeltfoort.

Een week eerder was Havik nog de beste BEAT-renner in de grote Ronde van Drenthe (1.HC) op de negentiende plaats. Het volgende doel van de continentale ploeg wordt de Volta Limburg Classic op 6 april. In de koersen van dat niveau wil BEAT een nieuwe stap zetten met kopmannen Havik, Budding en Luuc Bugter.

De ploeg rijdt in tegenstelling tot andere Nederlandse teams geen Tour de Normandie. Om in de huidige versie van de Hel van het Mergelland top aan de start te staan, belegt BEAT Cycling Club komend weekend een trainingskamp in Limburg.


Adam Lewis herstelt snel van elleboogblessure

Adam Lewis heeft de training weer hervat nadat hij in de Dorpenomloop Drenthe ten val was gekomen. De 23-jarige Brit, die deze winter de overstap maakte van het Waalse T.Palm-Pole naar BEAT, viel op zijn elleboog en moest de koers verlaten. Hij had enkele zwellingen en schaafwonden aan de elleboog, maar de schade is opgelost. Hij kan het volledige trainingskamp van de ploeg in Limburg meedoen.


Mogelijk nieuwe datum Olympia’s Tour

Olympia’s Tour wordt dit seizoen mogelijk in oktober verreden. De organisatie heeft bij de UCI een aanvraag gedaan om de koers te verplaatsen, omdat in september niet genoeg politiebegeleiding beschikbaar is. Onder meer de Boels Ladies Tour en de BinckBank Tour zorgen voor problemen. Momenteel staat de beloftenkoers door Nederland op de agenda voor 17-22 september.


Oud-winnaar Adriaan Janssen kijkt uit naar De Braakman

Janssen won in 2017 De Braakman – foto: León van Bon

De Topcompetitie gaat komend weekend verder met de Omloop van de Braakman. Er staan een aantal oud-winnaars aan de start, waaronder Adriaan Janssen. Hij soleerde in 2017 naar winst op de Zeeuwse keien. De 23-jarige renner van Monkey Town-à Bloc werd afgelopen weekend nog vijfde in de Dorpenomloop van Drenthe en dus zit het met de vorm wel goed. “We moeten de kans om te winnen zo groot mogelijk maken”, vertelt hij. “Dat doe je door continu attent te koersen. Het is veel draaien en keren en daarnaast zijn er natuurlijk die kasseienstroken. En dat begint al op de eerste strook, dan moet je er met de ploeg zitten.”


Barnabás Peák komt met de schrik vrij in Normandië

Maandag is in Frankrijk de Tour de Normandie begonnen, een pittige Franse rittenkoers met een rijke Nederlandse historie. SEG Racing Academy is een van de ploegen die er de laatste seizoenen acte de présence geeft. Julius van den Berg won er vorig jaar nog een etappe en werd er vierde in het eindklassement. In de eerste rit van 2019 gaf de opleidingsploeg er meteen een goed vervolg aan. De Italiaanse topsprinter in de dop Alberto Dainese werd namelijk tweede in de massaspurt, achter de Deense prof Nicolai Brøchner (Riwal-Readynez). De volledige uitslag van de eerste rit in de Tour de Normandie, vind je hieronder.

Een tegenvaller was dat in het eerste peloton van 97 renners naast Dainese, slechts nog één SEG Racing Academy-man vertegenwoordigd was. Dat was Marten Kooistra. Jordi Meeus en Daan Hoole volgden op 25 seconden, Tiago Antunes op ruim anderhalve minuut. Hongaars kampioen bij de elite Barnabás Peák (op dik vier minuten) had echter het opvallendste verhaal. “Hey Bell (helm-merk, red.), dankzij jullie leef ik nog”, schreef hij op Twitter. Bijgevoegd een foto van zijn rug en schouder vol vuurrode schrammen. Gelukkig bleef het voor hem bij schaafwonden. Het gaat goed en hij stond vandaag ‘gewoon’ aan de start.


Arensman: “Wil graag de Giro rijden als revanche op vorig jaar”

Het gaat ook goed met Thymen Arensman. De 19-jarige renner van SEG Racing Academy herstelt voorspoedig van zijn operatie aan een dubbele breuk in zijn sleutelbeen. Hij durft weer vooruit te kijken en zag met veel enthousiasme het parcours van de Giro d’Italia U23 tegemoet, dat maandag aan het publiek gepresenteerd is. Een koers met een korte proloog, een mini-variant van Strade Bianche en veel klimmen. Zo staat er in één rit de Mortirolo op de rol, die ze zelfs twee keer gaan beklimmen. “Dat wist ik eigenlijk al een tijdje”, vertelt de nummer twee van de jongste Ronde van de Toekomst doodleuk in gesprek met WielerFlits.

Alle profielen van de Giro d’Italia U23 2019

“Ik vind het parcours in ieder geval heel erg mooi!”, gaat Arensman verder. “Veel aankomsten bergop en zwaar, iets wat me zeker aanspreekt. Wel jammer dat er alleen maar een proloog in zit, want een tijdrit moet met mijn postuur toch een wapen zijn tegen de meer pocketklimmers. Maar ik heb ook wel bewezen dat als het alleen klimmen is, het me ook goed afgaat! Voor het zover is, moet ik binnen de ploeg aantonen dat ik goed genoeg ben om een selectie af te dwingen. Maar natuurlijk wil ik erbij zijn, om revanche te nemen op vorig jaar.” Toen brak hij – ook al – zijn sleutelbeen in de eerste rit in lijn.

De jongeling zal zich in 2019 niet volledig focussen op rittenkoersen. “Meer op mijn algemene ontwikkeling, want ik ben altijd nog maar negentien jaar oud en tweedejaars belofte”, zegt de nummer drie Parijs-Roubaix voor beloften van 2018. “Voor zover mogelijk wil ik nu ook goede klassiekers blijven rijden. Maar over zeven jaar wil ik een ronderenner in de WorldTour zijn met een goede tijdrit in mijn benen. Mijn lichaam, bouw, postuur en capaciteiten lenen zich ook het meeste voor een ronderenner. Of tenminste, tot nu toe dan. Want nogmaals: ik ben pas negentien jaar jong en dus kan het nog alle kanten op.”


Niklas Märkl na goede winter: “Ik mik op top-5 in Gent-Wevelgem U23”

Niklas Märkl – foto: Cor Vos

Nederland hoopt tijdens Gent-Wevelgem/Kattekoers mee te doen voor de overwinning. De kans is groot dat ze – net als in het voetbal eerder deze week – de deksel op de neus krijgen van een Duitser. Niklas Märkl steekt namelijk in blakende vorm, getuige zijn zege in de Youngster Coast Challenge van afgelopen vrijdag. Komende week verruilt hij het shirt van Sunweb Development voor het tenue van de Deutsche National Mannschaft. Namens de selectie van Duitsland geldt hij als een van de favorieten voor de dagzege zondag. “Ik ben zelf tevreden met een plek bij de eerste vijf”, vertelt hij aan WielerFlits. Een kennismaking.

In 2017 geldt de 20-jarige Duitser als een van de beste junioren van de wereld. Hij stapt over naar de opleidingsformatie van Sunweb, maar daar kent hij een ongelukkig debuutseizoen bij de beloften. “Ik had de pech dat ik best vaak ziek ben geweest”, verklaart hij. “Maar desondanks kijk ik wel tevreden terug op 2018. Ik heb veel geleerd bij Sunweb, maar ook tijdens het rijden van de koersen zelf. Dat hoop ik dit seizoen te laten zien. Wat dat betreft is het fijn dat ik meteen goede presteerde in Kroatië (zesde in de Trofej Umag en winst in de proloog van de Istrian Spring Trophy, red.). Het geeft veel vertrouwen en het maakt me hongerig naar meer.”

Märkl arriveert dinsdag in de omgeving van Gent, waar de nationale ploeg voorafgaand aan de Nation’s Cup-koers een trainingskamp belegd. Ze verkennen er het parcours voor zondag, maar ook die van de Ronde van Vlaanderen voor beloften. Die koers – eveneens in de Nation’s Cup – staat op de kalender voor zaterdag 13 april. “Het zijn allebei wedstrijden die me liggen. Ik zie mezelf als een renner voor de eendagskoersen, maar omdat ik vrij snel ben kan ik ook in een sprint een eind komen. Dan kom je al snel uit bij koersen zoals Gent-Wevelgem, maar ook in de Ronde van Vlaanderen en de Ardennenklassiekers kan ik lang mee, denk ik.”

Bij Sunweb Development krijgt Märkl dit jaar meer vrijheid om zijn eigen ding te doen. Dat is aankomende zondag ook het geval, maar dan dus bij de Duitse selectie. “Twee jaar terug werd ik in Gent-Wevelgem voor junioren nog vierde”, herinnert hij zich. “Die koers ligt me echt goed. Alleen ben ik afgelopen zondag gevallen in de GP de Denain (gewonnen door Mathieu van der Poel, red.). Daar heb ik nog een beetje last van, maar hopelijk is dat zondag verdwenen. Met Duitsland willen we graag een rol spelen in de koers. Ik wil altijd winnen. Maar gezien mijn valpartij van zondag, ben ik tevreden met een plek bij de eerste vijf.”

flag-de Duitse selectie voor flag-be Gent-Wevelgem/Kattekoers U23 (1.Ncup)
flag-de Patrick Haller (Heizomat Rad-Net.de)
flag-de Juri Hollmann (Heizomat Rad-Net.de)
flag-de Niklas Märkl (Sunweb Development)
flag-de Jonas Rutsch (Lotto-Kern Haus)
flag-de Paul Taebling (LKT-Brandenburg)
flag-de Georg Zimmerman (Tirol-KTM)


Clubwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

Dit artikel delen:

2 Reacties

west 26 maart 2019 om 16:20

Is Manchester-Milaan niet verder dan Drenthe-Milaan?

0
Wheely 27 maart 2019 om 07:33

Manchester-Etna is nog veel verder!

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone